FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Caribbean Quizzes, Trivia and Puzzles
Caribbean Quizzes, Trivia

Caribbean Trivia

Caribbean Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Central America

Fun Trivia
"Soar with me across the miles,
Feel free to share your thoughts and smiles.
Over land and ocean blue,
To where white, sandy beaches welcome you".

From "Caribbean Soul" by Veronica Ann Cech

73 Caribbean quizzes and 1,022 Caribbean trivia questions.
1.
  The Former Netherlands Antilles    
Multiple Choice
 10 Qns
The Netherlands Antilles was dissolved in 2010, when parts became countries inside The Netherlands and parts became Dutch provinces. What do you know about these islands?
Average, 10 Qns, piet, Dec 23 23
Recommended for grades: 11,12
Average
piet gold member
Dec 23 23
92 plays
2.
  Caribbean Sovereign Island Nations    
Collection Quiz
 13 Qns
The Caribbean is the home to thirteen sovereign island nations.
Easier, 13 Qns, sw11, Oct 17 23
Recommended for grades: 11,12
Easier
sw11 gold member
Oct 17 23
385 plays
3.
A Handy Guide to the Caribbean
  A Handy Guide to the Caribbean   best quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Are you after some basic facts about Caribbean countries? Then this quiz on the region might be just the thing you need. Try it and find out...
Easier, 10 Qns, Fifiona81, Jan 18 16
Easier
Fifiona81 editor
929 plays
4.
Caribbean Panorama
  Caribbean Panorama   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
The Caribbean is a fascinating area of the world and together we are going to explore some of the many islands of the area.
Easier, 10 Qns, gme24, Oct 13 23
Easier
gme24 gold member
Oct 13 23
419 plays
5.
The Truth About the Virgin Islands
  The Truth About the Virgin Islands    
Photo Quiz
 10 Qns
This quiz will test your knowledge of the islands of the Caribbean that make up the Virgin Islands. Best of luck!
Average, 10 Qns, Triviaballer, Jan 08 16
Average
Triviaballer gold member
590 plays
6.
Caribbean Cruise  Maybe Not
  Caribbean Cruise - Maybe Not    
Photo Quiz
 10 Qns
For months I had planned to visit "some place warm" during March 2020. A Caribbean cruise would be the perfect getaway - or, maybe it would not.
Average, 10 Qns, cowboybluedog, Apr 05 20
Average
cowboybluedog gold member
Apr 05 20
226 plays
7.
  I'm Where In The Caribbean?    
Multiple Choice
 10 Qns
In this quiz, which I have adopted from one originally created by user Vermic, I will give you the names of four places. You will need to decide on what Caribbean island or archipelago these places are.
Average, 10 Qns, Dizart, Mar 07 23
Average
Dizart gold member
Mar 07 23
188 plays
8.
  A Little Taste of Aruba    
Multiple Choice
 15 Qns
How much do you know about Aruba, a tiny island in the Caribbean? Not much? Well welcome to a little taste of Aruba! I hope you enjoy this quiz.
Easier, 15 Qns, heatherlois, Jan 11 23
Easier
heatherlois gold member
Jan 11 23
141 plays
9.
  Ralph the Llama's Caribbean Cruise   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Kyle is missing, last heard of en route to the Caribbean. Ralph is on a search-and-rescue mission - can you identify the locations he visits?
Average, 10 Qns, looney_tunes, Apr 29 10
Average
looney_tunes editor
720 plays
10.
  A Vacation In Tropical Paradise : The Caribbean   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Do you enjoy sunshine, gorgeous beaches? Looking for a romantic getaway? How about a trip to the Caribbean, to some of the most beautiful and fascinating Latin American vacation spots in the world. I'm including a special attraction for each place.
Average, 10 Qns, robbieh, Oct 31 22
Average
robbieh
Oct 31 22
1950 plays
trivia question Quick Question
What is the currency of Guadeloupe?

From Quiz "Guadeloupe"




11.
  We Have Run Aground on Martinique!   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
See how much you know about the Caribbean island of Martinique. This quiz is an author challenge by Kyleisalive.
Average, 10 Qns, Dizart, Nov 14 19
Average
Dizart gold member
Nov 14 19
293 plays
12.
  Caribbean Countries    
Multiple Choice
 10 Qns
Do you know your Caribbean Islands? I will give clues and you will name the Caribbean country.
Tough, 10 Qns, blayz1, Nov 01 18
Tough
blayz1
Nov 01 18
1109 plays
13.
  West Indian Wonders    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz about the islands of the Caribbean, both the well-known and the little-known. Hope you enjoy it :)
Average, 10 Qns, WindiesGirl, Nov 29 20
Average
WindiesGirl
Nov 29 20
823 plays
14.
  Anything about Aruba    
Multiple Choice
 10 Qns
Welcome to Aruba! This quiz will help you get away from the over-visited beaches and into the other things about Aruba. This is Anything about Aruba.
Average, 10 Qns, Ewefojhghjkbw, Aug 26 22
Recommended for grades: 7,8,9,10
Average
Ewefojhghjkbw
Aug 26 22
173 plays
15.
  Attractive Anguilla    
Multiple Choice
 10 Qns
Welcome to the land with crystal clear beaches, wonderful resorts and charming The Valley, Anguilla.
Average, 10 Qns, Ewefojhghjkbw, Aug 26 22
Average
Ewefojhghjkbw
Aug 26 22
133 plays
16.
  U.S. Virgin Islands--America's Paradise    
Multiple Choice
 10 Qns
The questions in this quiz refer to the Virgin Islands of the United States, a U.S. territory, not the British Virgin Islands.
Average, 10 Qns, Morrigan716, Dec 17 23
Average
Morrigan716 gold member
Dec 17 23
827 plays
17.
  Are You a West Indies Whiz?    
Multiple Choice
 10 Qns
See how much you really know about this region!
Average, 10 Qns, biohazard930, Apr 26 22
Average
biohazard930
Apr 26 22
844 plays
18.
  Caribbean Islands Part 1    
Multiple Choice
 20 Qns
In this quiz I want you to give me the names of some Caribbean islands or island groups. All of them have been, or are still, British colonies, or at least they are, or have been, part of a British colony.
Difficult, 20 Qns, author, Oct 25 19
Difficult
author
Oct 25 19
927 plays
19.
  Guadeloupe    
Multiple Choice
 10 Qns
An easy quiz about my favourite island in the Caribbean.
Average, 10 Qns, beachbabe2004, Apr 02 23
Average
beachbabe2004
Apr 02 23
417 plays
20.
  The Magical Porthole: Tropical Islands    
Multiple Choice
 10 Qns
Look through this magical porthole and see all the wonderful, exotic places around the world!
Average, 10 Qns, mickeygreeneyes, Aug 01 14
Average
mickeygreeneyes
651 plays
21.
  Island Hopping in the Caribbean    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about my holiday of a lifetime, island hopping in the Eastern Caribbean.
Average, 10 Qns, beachbabe2004, Nov 01 11
Average
beachbabe2004
667 plays
22.
  Montserrat    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is all about the beautiful Caribbean island of Montserrat.
Average, 10 Qns, mick_is_god, Jan 05 18
Average
mick_is_god
Jan 05 18
414 plays
23.
  Caribbean Islands Part 2    
Multiple Choice
 20 Qns
My first Caribbean Quiz was related to British (or former British) islands. This quiz relates to Caribbean islands who are not, or never were, British. (At least not for a long time). They are, or were, other countries´ colonies, dependencies or the like
Tough, 20 Qns, author, May 12 06
Tough
author
1061 plays
24.
  Turks and Caicos Islands    
Multiple Choice
 10 Qns
What do you know about these lovely islands?
Average, 10 Qns, Vermic, Dec 17 21
Average
Vermic
Dec 17 21
543 plays
Related Topics
  Mixed Central America and Caribbean [General] (6 quizzes)


Caribbean Trivia Questions

1. What was Oranjestad, the capital of Aruba, named after?

From Quiz
Anything about Aruba

Answer: King William I of the Netherlands

Oranjestad was named after King William I of the Netherlands. Oranjestad is Dutch for 'Orange Town'. The House of Orange is the royal family of the Netherlands.

2. What was Anguilla named after?

From Quiz Attractive Anguilla

Answer: The Italian word for eel

Anguilla was named after the Italian word for eel, supposedly because of the island's eel-like shape.

3. Martinique is not an independent nation, but an overseas territory of which nation?

From Quiz We Have Run Aground on Martinique!

Answer: France

Martinique has been part of France since 1815, and its inhabitants are full French citizens.

4. This country has 700 islands and 2000 cays. It is a major offshore financial center and is the world's fourth largest exporter of lobster.

From Quiz Caribbean Countries

Answer: Bahamas

The Bahamas is an archipelago. Ninety percent of the population lives on two islands, Grand Bahamas and New Providence Island.

5. This very popular resort city is located in the Mexican state of Quintana Roo, on what is known as the the Mayan Riviera. The beaches here are among the world's finest.

From Quiz A Vacation In Tropical Paradise : The Caribbean

Answer: Cancun

Cancun is in Southeastern Mexico, on the Yucatan Peninsula. There are those beautiful beaches, upscale hotels, and it's a mecca for spring breakers. If you like to party, Cancun is the place. You can also take a ferry to nearby Isla Mujeres, a fishing village that's become a major attraction for visitors. Special Attraction: Sian Ka'an Biosphere Reserve

6. What is the administrative capital of Guadeloupe?

From Quiz Guadeloupe

Answer: Basse-Terre

Pointe a Pitre is the largest town on Guadeloupe but Basse Terre is the capital. Capesterre is a town on Basse-Terre and Gosier is on Grande-Terre.

7. To what country does Aruba belong?

From Quiz Are You a West Indies Whiz?

Answer: The Kingdom of the Netherlands

Aruba is the westernmost of the Netherlands' ABC islands, Aruba, Bonaire, and Curacao.

8. What is the capital of the U.S. Virgin Islands?

From Quiz U.S. Virgin Islands--America's Paradise

Answer: Charlotte Amalie

Charlotte Amalie is on the island of St. Thomas, and was named in honor of a Danish queen.

9. What is the capital city of the island of Aruba?

From Quiz West Indian Wonders

Answer: Oranjestad

Oranjestad comes from the Dutch words 'Oranje' for Orange and 'Stad' for city. Orange is the official colour of the Netherlands. Aruba was a former Dutch colony, part of the federation the Netherlands Antilles. It now stands as a country within the Kingdom of the Netherlands, meaning it deals directly with The Netherlands, rather than the chief island in the federation, Curacao.

10. Spain ceded western third of Hispanola to France 1697, which became known as ___________?

From Quiz Caribbean Islands Part 2

Answer: Haiti

Republic since 1820.

11. This island was ceded to Britain by Spain under Treaty of Amiens 1802. Amalgamated with another island, it gained independence in 1962.

From Quiz Caribbean Islands Part 1

Answer: Trinidad

Independent as Trinidad and Tobago 1962.

12. How many islands did the Netherlands Antilles have, after 1986?

From Quiz The Former Netherlands Antilles

Answer: 5

After 1986, the Netherlands Antilles consisted of five islands: Curaçao, Bonaire, Sint Maarten, Saba, Sint Eustatius. Prior to 1986, Aruba was also part of the Netherlands Antilles, but it separated on January 1, 1986, and became a separate entity within the Kingdom of the Netherlands. In 2010, the Netherlands Antilles was dissolved: Curaçao and Sint Maarten became autonomous countries within the Kingdom of the Netherlands, while Bonaire, Saba, and Sint Eustatius became special municipalities of the Netherlands.

13. Aruba, a single volcanic island in the Caribbean sea, belongs to which European kingdom which is known for its innovative water-management systems and millions of bicycles?

From Quiz A Little Taste of Aruba

Answer: The Netherlands

Aruba was originally inhabited by the Arawak Indians, and because of this, red cave drawings, clay pots and stone tools from their culture still exist on the island today. In 1499 the Spanish arrived and claimed Aruba, and for many years it was known as a centre for piracy and smuggling. In 1636 the island was once again taken, this time by the Dutch. It was occupied by the Dutch West India Company, a trading company founded in 1621 to carry out economic warfare against Portugal and Spain. The company did this by primarily striking at Spain and Portugal's colonies in the West Indies and South America. During the Napoleonic Wars, because Aruba was part of the Netherlands Antilles, in 1806 it came under British rule. However in 1816 the island was returned to the Netherlands. In 1986, Aruba obtained autonomous status and became known as the Country of Aruba. As such, Aruba controls and manages its own internal affairs. However, it is still part of the Kingdom of the Netherlands and so does share responsibilities for external affairs.

14. The Turks and Caicos Islands is an overseas territory of what country?

From Quiz Turks and Caicos Islands

Answer: United Kingdom

15. Castries, Rodney Bay, Soufriere and Gros Islet can be found on which "Saint" island?

From Quiz I'm Where In The Caribbean?

Answer: Saint Lucia

Saint Lucia is an independent country which is part of the Windward Islands chain. Castries is the capital and largest city of Saint Lucia; Gros Islet is one of the island's districts, with Rodney Bay being both a town and bay located within this district; Soufriere is a town in the southwest of the island.

16. What is the terrain of Aruba?

From Quiz Anything about Aruba

Answer: Desert

Aruba is a desert island. It is almost entirely covered in limestone deposits covering igneous rocks and has little vegetation.

17. What is the highest point of Anguilla?

From Quiz Attractive Anguilla

Answer: Crocus Hill

Anguilla's highest point is not so high, at 75 m (246 ft). To the west of the hill is Crocus Bay, named after the hill.

18. Ralph moves on to a place whose name, in Spanish, means "ancient". He remembers that back in 1989 a party of traveling llamas were stranded on this island after they were refused entry into neighbouring Barbuda. What Caribbean country is Ralph in?

From Quiz Ralph the Llama's Caribbean Cruise

Answer: Antigua

The mixed party of 268 llamas and alpacas was imported from Chile to Antigua with an intended ultimate destination of America. According to the New York Times: "...when a group of local people, feuding with the Antigua Government and angry at one of the Americans, blocked access to a quarantine station, the animals were shunted to a barren chunk of coral rock and scrub brush, off the east coast of Antigua, where there is little shade and no fresh water" (April 23rd, 1989). More than a year later, in August 1990, less than one half of the party remained and the World Society for the Protection of Animals was preparing a rescue bid (Source: "Los Angeles Times", August 23rd, 1990). Please inform Ralph if you know how this story ended. He would be very grateful. As would be glendathecat.

19. How much coastline does Montserrat have?

From Quiz Montserrat

Answer: 40km

The island is approximately 16km long and 7km wide.

20. This island has been devastated by volcanic eruptions that occurred between 1995 and 1997. The population currently lives in the "safe zone" in the north of the island.

From Quiz Caribbean Countries

Answer: Montserrat

The capital city, Plymouth, has been uninhabited since the eruption.

21. Located between Nicaragua and Panama, this Central American country has lush rainforests, lovely beaches, and some of the most active volcanoes on earth. It's often referred to as the "Jewel of Central America".

From Quiz A Vacation In Tropical Paradise : The Caribbean

Answer: Costa Rica

Bordering both the Caribbean Sea and the North Pacific Ocean, Costa Rica is gaining a reputation as one of the world's most beautiful vacation spots. It has a wonderful national park system, the Cano Negro Wildlife Refuge, and of course, spectacular beaches and amazing turquoise ocean water. Special Attraction: Costa Rica Rain Forest Aerial Trams

22. What is the name of the volcano on the island?

From Quiz Guadeloupe

Answer: Soufriere

La Soufriere is Guadeloupe's volcano and is still active. Grande Terre is the name for the Eastern part of Guadeloupe and Basse Terre is the Western part which is where the volcano is. Les Mamelles are two fairly high hills which look a bit like a pair of breasts hence the name!

23. What gulf is directly west of Trinidad?

From Quiz Are You a West Indies Whiz?

Answer: Gulf of Paria

The land surrounding this gulf is actually Venezuela, which is in South America. Sometimes Trinidad and Tobago is considered part of South America.

24. What is the official bird of the U.S. Virgin Islands?

From Quiz U.S. Virgin Islands--America's Paradise

Answer: Bananaquit

The bananaquit, also called yellow breast, was named the official bird of the territory in 1970. It is also called the sugar bird and has bright yellow feathers.

25. What island in the Caribbean is known as 'The Land of many Rivers'?

From Quiz West Indian Wonders

Answer: Dominica

Dominica has many natural rivers running throughout the islands' mountainous terrain. It is these rivers that led Colombus to declare it the most beautiful of the islands he had seen by far.

26. The other part of Hispanola was ceded to France from Spain 1795, but was retaken by Spain 1808. It was then known as ________?

From Quiz Caribbean Islands Part 2

Answer: Santo Domingo

Became Dominican Republic 1844.

27. Strangely enough, this was the only colonial aspiration of the tiny Duchy of Courland in the Baltic. (Now part of Latvia). At various times it was also held by Dutch, French and British. It remained English after 1814. Chief city: Scarborough.

From Quiz Caribbean Islands Part 1

Answer: Tobago

No Caribban island has changed hands more often than Tobago. Trinidad and Tobago amalgated to form a British colony 1889 and gained independence 1962.

28. Aruba, together with two other islands that are in close proximity, form a group of islands called the ABC islands. Which islands are the other two?

From Quiz A Little Taste of Aruba

Answer: Bonaire and Curacao

Aruba, Bonaire and Curaçao form the ABC Islands, the three westernmost islands of the Leeward Antilles. Aruba is the smallest of these three islands, but is the most popular with tourists as it is the easiest to get to, is more developed than the other two, and has a wider range of accommodation and leisure/recreational facilities. While Aruba and Curaçao are now both autonomous, self-governing constituent countries of the Kingdom of the Netherlands, Bonaire is designated as a 'special municipality' of the Netherlands.

29. The Turks and Caicos Islands are located in what ocean?

From Quiz Turks and Caicos Islands

Answer: Atlantic Ocean

30. On which Caribbean island can Bathsheba, Oistins, Speightstown and Holetown be found?

From Quiz I'm Where In The Caribbean?

Answer: Barbados

Barbados is the easternmost island in the Caribbean Sea, and has been an independent nation since 1966. Bridgetown, which I didn't include in the list of four places, is the capital and by far the largest city on the island. Speightstown, Oistins, Bathsheba and Holetown were the next four biggest settlements in the early 21st century, but all four had populations of under 5,000.

This is category 14470
Last Updated Feb 24 2024 5:49 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.