FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
  Indian Government Quizzes, Trivia and Puzzles
  Indian Government Quizzes, Trivia

Indian Government Trivia

Indian Government Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Government

Fun Trivia
You'll find lots of questions on the government of India in this category. Good luck!
19 Indian Government quizzes and 205 Indian Government trivia questions.
1.
  The Nehru-Gandhi Dynasty   top quiz  
Classification Quiz
 15 Qns
The Nehru-Gandhi family gave India three serving prime ministers. Can you match the fact with the correct person?
Average, 15 Qns, zorba_scank, Feb 28 23
Average
zorba_scank gold member
Feb 28 23
71 plays
2.
  Indian Political Parties    
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about Indian politics and political parties? Test your knowledge by playing this quiz.
Average, 10 Qns, deepakmr, Aug 03 16
Average
deepakmr
1390 plays
3.
  10 Questions about Indian Politics   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Ten questions on Indian politics, politicians, events and on the Constitution of India.
Difficult, 10 Qns, deepakmr, Mar 10 08
Difficult
deepakmr
2377 plays
4.
  Indian Government & Politics    
Multiple Choice
 10 Qns
For all those who want to understand politics in India, this quiz is for you! It covers the basics of Indian politics.
Average, 10 Qns, Hiyori, Sep 30 23
Average
Hiyori
Sep 30 23
712 plays
5.
  A Great Indian - A.P.J Abdul Kalam    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz on a great man, who has contributed to India's growth and development.
Easier, 10 Qns, kaushik_twin, Oct 15 15
Easier
kaushik_twin
1980 plays
6.
  Gandhi    
Multiple Choice
 15 Qns
"I am not a saint who has strayed into politics - I am a politician who is trying to become a saint." -Gandhi
Tough, 15 Qns, Fiachra, Jan 20 22
Tough
Fiachra
Jan 20 22
1901 plays
7.
  Jawaharlal Nehru, first Prime Minister of India    
Multiple Choice
 15 Qns
Jawaharlal Nehru was a man of versatile personality. He was a leader of the Indian freedom movement and became the first Prime Minister of an independent India. He was a great scholar also. His date of birth is celebrated as the Children's Day in India.
Average, 15 Qns, indranil49, Dec 21 11
Average
indranil49
432 plays
8.
  Tipu Sultan    
Multiple Choice
 10 Qns
He was a great nationalist, who tried his hardest to stop the British from dominating all of India. He was martyred in his struggle. Take this quiz to learn about one of Indo-Pak's greatest heroes, Tipu Sultan.
Tough, 10 Qns, arsalanrizvi, Nov 22 17
Tough
arsalanrizvi
Nov 22 17
798 plays
9.
  Mahatma Gandhi    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on Mahatma Gandhi's life. I hope you will enjoy it. Good luck!
Average, 10 Qns, Insanity_In_Me, Feb 04 20
Average
Insanity_In_Me
Feb 04 20
508 plays
10.
  The Iron Man and the Missile Man    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on the Iron Man and the Missile Man of India. It mainly consists of true/false questions. Discover about these great people and have a lot of fun. Enjoy! :-)
Average, 10 Qns, LoveAnimals555, Feb 04 23
Average
LoveAnimals555
Feb 04 23
333 plays
trivia question Quick Question
By what process is voting done in official elections in India?

From Quiz "All You Need is Power"




11.
  Gandhi and His Life    
Multiple Choice
 10 Qns
Just some basics about Mohandas K Gandhi.
Average, 10 Qns, socratessoul, Apr 13 23
Average
socratessoul
Apr 13 23
2666 plays
12.
  Indian Elections 2009    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on some of the notable winners and losers from the General Elections held in India in 2009. Just identify the person based on the clues.
Average, 10 Qns, srini701, Jun 03 09
Average
srini701 gold member
799 plays
13.
  All You Need is Power    
Multiple Choice
 10 Qns
Power! That's what you need sometimes to get respect. Take this quiz to find out the basics of the election process in India, and just how to gain power.
Average, 10 Qns, remote9, Mar 07 13
Average
remote9
258 plays
14.
  Gandhi and Nehru    
Multiple Choice
 10 Qns
Gandhi and Nehru - a quiz about both of them. These are alternative questions as a salute to the architects of the great Indian dream.
Average, 10 Qns, ankuranky3, Feb 24 17
Average
ankuranky3
1621 plays
15.
  Mahatma Gandhi, father of the Indian nation    
Multiple Choice
 10 Qns
Gandhi was the preeminent architect of the "Indian Independence Movement", which he fought with his unique weapons of Non-violence, Sathyagraha and Swadeshi, and came out victorious.
Average, 10 Qns, indranil49, Sep 08 15
Average
indranil49
321 plays
16.
  Indira's India - Tribulations of a Nation!    
Multiple Choice
 10 Qns
Revisiting the reign of Indira Gandhi - the transformation of a power- shunning woman to one lusted by power and a need to remain at the helm at whatever cost!
Tough, 10 Qns, ace_sodium, Jun 19 05
Tough
ace_sodium
975 plays
17.
  A 'Nehruvian' tale of woe!    
Multiple Choice
 10 Qns
Pandit Jawarharlal Nehru was India's first (and finest?) Prime Minister; so here I am - exploring the lesser known facts.....
Difficult, 10 Qns, ace_sodium, Apr 30 12
Difficult
ace_sodium
815 plays
18.
  Indian Politics    
Multiple Choice
 10 Qns
Hello everybody! This is a quiz on Indian Politics. Hope you will enjoy it.
Average, 10 Qns, samyquizmaster, Sep 24 13
Average
samyquizmaster
1045 plays
19.
  Indian Prime Ministers Through the Ages    
Multiple Choice
 10 Qns
Recognise the Prime Minister of India on basis of a short description.
Average, 10 Qns, getkuku, Jul 16 09
Average
getkuku
716 plays
Related Topics
  Indian Cricket [Sports] (19 quizzes)

  India [Geography] (70 quizzes)

  India Music [Music] (4 quizzes)

  Mixed India [General] (21 quizzes)

  India History [History] (60 quizzes)

  India Sports Mix [Sports] (4 quizzes)

  India People: Famous & Historical [People] (13 quizzes)

  India Languages [World] (30 quizzes)

  Indian Foods [Hobbies] (14 quizzes)

  Indian Premier League [Sports] (15 quizzes)

  Indian Royals [People] (8 quizzes)


Indian Government Trivia Questions

1. In which state of India was "The Iron Man of India", Sardar Vallabh Bhai Patel, born?

From Quiz
The Iron Man and the Missile Man

Answer: Gujarat

"The Iron Man of India" is Sardar Vallabh Bhai Patel. He was born on 31 October 1884 in Nadia, Gujarat. The capital of Gujarat is Gandhinagar while the largest city in the state is Ahemdabad. It has an area of 196,204 sq. km, with a coastline of 1,600 km. The state is bordered by Rajasthan on the north, Maharastra to the south, Madhya Pradesh to the east and the Arabian Sea as well as a Pakistani province on the west.

2. Local Self-Government is an important feature of Indian Government. By what name are such institutions known in the metropolitan cities?

From Quiz All You Need is Power

Answer: Municipalities/Municipal Corporations

The Self-Government institutions in metropolitan cities, or cities having a population over one lakh, are known as Municipalities or Municipal Corporations. The Self-Government institutions in smaller urban areas are called Municipal Councils and those situated in areas in transition from rural to urban are called Nagar Panchayats.

3. Under what kind of government does India operate?

From Quiz Indian Government & Politics

Answer: Parliamentary Government

The union of India operates under the parliamentary democracy based on the fusion of powers of the executive and legislative organs. It implies that the Prime Minister and his Cabinet form part of the parliament and are directly responsible to them. The parliamentary government also implies a separation of executive power in the sense that the Prime Minister is the head of government and enjoys real executive power while the President is the head of state and is devoid of political power. He enjoys only nominal power and acts as a ceremonial figurehead.

4. "The story of my Experiments with Truth" is the autobiography of renowned political leader Mahatma Gandhi. It was originally written in Gujarati. Who is the co-author and translator of the book into English?

From Quiz Mahatma Gandhi, father of the Indian nation

Answer: Mahadev Desai

Mahatma Gandhi started writing his autobiography in his 50s. He wrote it in his mother tongue Gujarati. His companion and follower, Mahadev Desai, completed it and translated it in English.

5. This Indian PM is very well known for his speech named "A Tryst with Destiny".

From Quiz Indian Prime Ministers Through the Ages

Answer: Jawaharlal Nehru

The speech served as an inaugural address at the stroke of midnight on 15 August,1947 when India became independent.

6. The oldest and biggest political party in India is the Congress I, what does the I stand for?

From Quiz Indian Political Parties

Answer: Indira

The Indian National Congress (INC) is the oldest political party in India, founded in 1885 by an Englishman A.O Hume. Since independence, the party has been dominated by the Nehru family, with first Jawaharlal Nehru and then his daughter Indira Gandhi, followed by Indira's son Rajiv and his widow Sonia. The party split in the year 1967 into two groups, Congress (O - Organization) and Congress (I - Indira, after Indira Gandhi). The Congress (I) was later recognized as the real Congress party by the Election Commission.

7. Into what position was Dr. Kalam sworn in on 25 July, 2002?

From Quiz A Great Indian - A.P.J Abdul Kalam

Answer: President of India

Dr. APJ Abdul Kalam was sworn in as the eleventh president of India. He is famous for his humility, sincerity, dediction and love for children.

8. Please tell me the full name of Gandhi.

From Quiz Gandhi and Nehru

Answer: Mohandas Karamchand Gandhi

Little Gandhi was born in a town called Porbander in the western state of Gujarat in India. Nobody (I'm sure nobody!) had thought at that time Gandhi was going to be the architect of Indian independence.

9. Maritzburg was a turning point in Gandhi's career. Where is Maritzburg?

From Quiz Gandhi

Answer: South Africa

Gandhi had a first class ticket, but Indians were obliged to travel third class. When he protested, he was thrown off the train and had to spend the night at Maritzburg Station.

10. After the death of Jawaharlal Nehru, Lal Bahadur Shastri became India's Prime Minister - a short but remarkable reign. To appease the Nehru supporters, he had to give Indira a berth in the cabinet. What was she made the minister of?

From Quiz Indira's India - Tribulations of a Nation!

Answer: Information & Broadcasting

In fact, Jawaharlal Nehru wanted her to succeed him; however she wasn't a member of the parliament and was not taken seriously by the veterans of Congress. The only person who suggested her name, after Nehru's death, was one Mr. D.P Mishra.

11. Jawarhal Nehru was famous (or notorious) for his affair with a married woman; a love story with an ironical twist! Who was this lady?

From Quiz A 'Nehruvian' tale of woe!

Answer: Lady Edwina Mountbatten

The solid evidence, in this matter, is in the form of love letters between the two. Lord Mountbatten was the last British Governor General of India - he played a pivotal role in the partition of India; It is even speculated Lord Mountbatten was aware of his wife's 'relationship'! This is mentioned in sites like www.indiastar.com/kak2.htm. This is also illustrated (along with some of his 'blunders') in a book called "Jawaharlal Nehru: Rebel and statesman" by B.R Nanda - the review of which is accessible at www.lib.virginia.edu/area-studies/SouthAsia/Ideas/tlsnehru.html

12. When was Tipu born?

From Quiz Tipu Sultan

Answer: 1749

Tipu was born in Mysore, one of the few independent states of India free of British control. His real name is supposed to be Fateh Ali Tipu, after the great saint Tipu Mastan. His father, Hayder Ali, was a soldier in the Mysorean king's army.

13. Where was Gandhi living when he first read the Vedas?

From Quiz Gandhi and His Life

Answer: England

He had always been fascinated by religion, and actually learned the scriptures of the Christian religion before the Vedas (although he always considered himself {Hindu);} he was especially inspired by the 'Sermon on the Mount'.

14. "The Missile Man of India", Dr. A.P.J. Abdul Kalam, was known that way because he had what job before becoming India's president?

From Quiz The Iron Man and the Missile Man

Answer: aerospace scientist

Dr. Abul Pakir Jainul Abdul Kalam is unofficially known as "The Missile Man of India". He was an Indian aerospace scientist who has also served as the president of India. He was born in Rameshwaram, Tamilnadu, and completed his primary education in Rameshwaram.

15. What was the name of Mahatma Gandhi's father?

From Quiz Mahatma Gandhi

Answer: Karamchand Gandhi

Karamchand Gandhi was a diwan (chief minister) of Porbandar (a district in Gujrat) at the time of Gandhi's birth, but later he became the diwan at Rajkot in 1876.

16. Some power can be achieved if you are head of the Local Self-Government institution in an Indian metropolitan city. By what name will you be called then?

From Quiz All You Need is Power

Answer: Mayor

The head of a Municipal Corporation is known as the Mayor. The head of Panchayats (rural Self-Government) is known as the Sarpanch. Neither Sheriff nor Allotter is the name of any government posts in India.

17. Is India a unitary or federal state?

From Quiz Indian Government & Politics

Answer: Federal

India is a federal state. Federalism implies two levels of government. It is a system which most large states adopt. It breaks power into central and local units of government that is there is a division of power legally outlined in the Constitution. Each local units (in the case of India, they are states), have some autonomy.

18. Gandhiji is often referred to as Mahatma or "Great Soul", an honorific title. Who glorified him by this term?

From Quiz Mahatma Gandhi, father of the Indian nation

Answer: Rabindranath Tagore

Rabindranath Tagore had the utmost reverence for Gandhiji. He was the first person to address him as "Mahatma" or "Great Soul".

19. Which party was formed by Sharad Pawar,Tariq Anwar and P.A Sangma after splitting from the Indian National Congress(INC)?

From Quiz Indian Politics

Answer: Nationalist Congress Party

NCP was formed on 25 May 1999, by Sharad Pawar, P.A. Sangma, and Tariq Anwar after they were expelled from the Indian National Congress (INC) for disputing the right of Italian-born Sonia Gandhi to lead the party. At the time of formation, the party also absorbed Indian Congress (Socialist) - which traced its origins to anti-Gandhi Congress of 1977-78.

20. This PM introduced the slogan "Jai Jawan, Jai Kisan" and earned part of his name from Kashi Vidya Peetha.

From Quiz Indian Prime Ministers Through the Ages

Answer: Lal Bahadur Shastri

"Jai Jawan, Jai Kisan" means "Hail soldiers, Hail farmers". It was used to encourage the soldiers during the attack by Pakistan and encourage farmers to fight the food grain scarcity, both the events occurring during Shastri's tenure. Shastri was the title acquired from Kashi Vidya Peetha.

21. The biggest challenger to the Congress party has been the Bharatiya Janata Party (BJP). What is the electoral symbol of this party?

From Quiz Indian Political Parties

Answer: Lotus

In Indian elections, the electoral symbols played an important role, right from the first election - the reason being the high levels of illiteracy. Till date, parties are known by their election symbol. National political parties have a reserved symbol which is exclusively allotted for their use. 'Lotus flower' is the symbol of the BJP, 'Hand' is the symbol of the Congress (I) and 'Hammer and sickle' is of course the symbol of the Communists (CPM). 'The cow and calf' was the original symbol of the Congress party after Independence. The BJP is a rightist party, which ruled India from 1998-2004 under the stewardship of Atal Behari Vajpayee.

22. What is the full form of the "APJ" in Dr. Kalam's name?

From Quiz A Great Indian - A.P.J Abdul Kalam

Answer: Avul Pakir Jainulabdeen

Dr. Kalam is the son of a boat owner in Rameswaram, Tamil Nadu. He is a symbol of how in India, anybody can aspire even to the highest office.

23. What newspaper was founded by Gandhi in 1903? Indian ____

From Quiz Gandhi

Answer: Opinion

Gandhi really appreciated the power of the press, and used it to highlight injustices.

24. In 1761, his father, ________________, was the ruler of all of Mysore.

From Quiz Tipu Sultan

Answer: Haydar Ali

Hayder Ali rose to the post of commander-in-chief of the Mysorean army. In 1761, he launched a coup, ousting the previous ruler, and naming himself the undisputed ruler.

25. What does 'Mahatma' mean?

From Quiz Gandhi and His Life

Answer: Great Soul

It was a title of high respect given to him by his countrymen.

26. In what year was Mahatma Gandhi born?

From Quiz Mahatma Gandhi

Answer: 1869

Gandhiji was born on 2nd October, 1869, in Porbandar, Gujrat, in a middle class family. His birthday is celebrated as Gandhi Jayanti and is a national holiday in India.

27. Perhaps you would not be content with power over just a city? Suppose you join a political party next. Which political party among the following is an All India Party, and could help you gain nationwide power?

From Quiz All You Need is Power

Answer: Congress

Congress is the only All India Party among the parties mentioned. It traces its origins to the Indian National Congress founded in 1885. It has the election symbol of the Hand. Telugu Desam operates in Andhra Pradesh, Dravida Munnetra Kazhagam in Tamil Nadu and Shiromoni Akali Dal operates in Punjab.

28. How is the Prime Minister of India elected?

From Quiz Indian Government & Politics

Answer: Directly by the people

The Prime Minister is elected by the people of India for a period of five years. It is the President of the USA who is elected by an electoral college.

29. India won freedom on the 15th August 1947. Who hoisted the National flag of independent India at the Red Fort (Lal Killa) in Delhi for the first time?

From Quiz Jawaharlal Nehru, first Prime Minister of India

Answer: Jawaharlal Nehru

India won independence on the 15th August, 1947. Pt. Nehru became the first Prime Minister of independent India. By virtue of his official designation he got the opportunity to hoist the national flag of independent India at the Red Fort for the first time.

This is category 13528
Last Updated Feb 21 2024 1:59 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.