Register New Player - Log In
Welcome to our world of fun trivia quizzes and quiz games:     New Player quiz register Play Now! trivia game

Goat Words

Created by crisw

Fun Trivia : Quizzes : Etymology
Goat Words game quiz
"A surprising number of English words and phrases are derived from words having to do with goats. How many do you know?"

15 Points Per Correct Answer - No time limit  



1. What zodiacal sign is associated with the goat? (A hint- the first 4 words of this quiz all share the same Latin root, so getting the first answer will help you with them!)
    Answer: (One Word)


2. This word, meaning to playfully leap and hop, was inspired by the playfulness of goat kids.
    Answer: (One Word-5 letters)


3. A move in dressage, the art of 'dancing with horses', is also named after the leap of a goat. In this move, the horse jumps upward without moving forward, kicking its back legs out as it leaps. What is this move called?
    Answer: (One word- 8 letters)


4. This word means 'impulsive and unpredictable.' Obviously, the Romans thought of the goat as a flighty and playful beast!
    Answer: (One Word- 10 letters)


5. Now we switch to some words with Greek roots. This word for a play with an unhappy ending or for a sad event comes from a Greek phrase meaning 'goat song.'
    Answer: (One Word)


6. This is a tough one! The name of this gum, used in cooking, pharmaceutical preparations, and printing, comes from a Greek phrase meaning 'goat thorn.'
    Answer: (One Word-10 letters)


7. Here is another toughie (but remember, these all share the same Latin root, so if you got 5, you have a clue!) Do you have hairy ears? What is the scientific name for an ear hair? It means 'goat' in Greek.
    Answer: (One Word-6 letters)


8. OK, enough of Greek and Latin. Let's try a couple words of French derivation. The first means, quite simply, 'goat cheese.'
    Answer: (One Word-6 letters, no accent marks)


9. Another French-derived word means a V-shaped pattern, commonly found on military badges. It's also the name of a large US chain of gas stations.
    Answer: (One Word)


10. Back to the Greeks. Who was the Greek god, known for his appetites for many things and his pipe-playing, who has the horns, ears and torso of a goat?
    Answer: (One Word)


11. The same goat-footed god inspired a word meaning 'sudden, overpowering terror or alarm.' What is that word?
    Answer: (One Word)


12. The next three words all describe materials made from goat hair. The first comes from a phrase of Arabic origin, 'mukhayyar', meaning 'a fabric made from the wool of a goat.'
    Answer: (One Word-6 letters)


13. The next type of fabric is a soft fabric made from the undercoat of a goat. This fabric is named after the area of India and Pakistan where the fabric was first made.
    Answer: (One Word-8 letters)


14. The last fabric is named after a region in Turkey. It is the softest and most luxurious of the goat hair fabrics.
    Answer: (One Word- 6 letters)


15. The Greeks made much use of goat symbolism, so we are back to them. This word, meaning 'protection', 'sponsorship' or 'direction', was derived from the name of Athena's shield.
    Answer: (One Word- 5 letters)


16. This term means 'someone who is punished for the wrongdoings of another,' and has Biblical origins.
    Answer: (One Word-9 letters)


17. 'Tragelaphus', meaning 'goat deer', is the name for a genus of what kind of animals?
    Antelopes
    Sheep
    Deer
    Mountain goats


18. What word is both a colloquialism for a female goat and a term for a child's caretaker?
    Answer: (One Word)


19. What word means both a baby human and a baby goat?
    Answer: (One Word)


20. Another toughie for the last one. A genus of pheasantlike birds with brilliant plumage and unusual courtship displays bears a name derived from both a Greek root meaning 'goat' and a Greek god. What is this genus?
    Answer: (One Word-8 letters)


Copyright, FunTrivia.com. All Rights Reserved.
Legal / Conditions of Use
Compiled Jun 28 12