FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Gibson Mel Quizzes, Trivia and Puzzles
Gibson Mel Quizzes, Trivia

Mel Gibson Trivia

Mel Gibson Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Celebrity Trivia
  6. »
  7. Celebrities E-G

Fun Trivia
5 Mel Gibson quizzes and 50 Mel Gibson trivia questions.
1.
  Easy Mel   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Here's an easy quiz on Mel Gibson and some of the great movies he's been associated with.
Easier, 10 Qns, shvdotr, Sep 10 17
Easier
shvdotr gold member
1733 plays
2.
  Life and Times of Mel Gibson    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz has questions pertaining to the life of Mel Gibson. Good luck and have fun!
Tough, 10 Qns, NalaMarie, Sep 21 09
Tough
NalaMarie gold member
3785 plays
3.
  The Life and Films of Mel Gibson    
Multiple Choice
 10 Qns
Welcome to my Mel Gibson quiz. A few hard questions, a few easy questions. Hope you enjoy my quiz about this gorgeous actor, let me know!
Average, 10 Qns, May02, Apr 16 11
Average
May02
4775 plays
4.
  How Well Do You Know Mel Gibson?    
Multiple Choice
 10 Qns
I love Mel Gibson! Since I get to do a project on him for drama class, I thought I'd warm up by doing a quiz on him. Let's see how much you know about Mel's career and life.
Average, 10 Qns, 24girl, Oct 05 23
Average
24girl
Oct 05 23
4997 plays
5.
  Mel Gibson    
Multiple Choice
 10 Qns
Mel Gibson is one of todays biggest stars. See how much that you know about Mel Gibson by taking this quiz.
Tough, 10 Qns, Justine_baby, May 08 14
Tough
Justine_baby
3945 plays
Related Topics
  Gibson, Mel [Movies] (8 quizzes)


Mel Gibson Trivia Questions

1. Where was Mel born?

From Quiz
Easy Mel

Answer: Peekskill

Peekskill, New York: In place names in New York State from the Dutch, a "kill" is usually a stream. About 50 miles north of the Big Apple, Peekskill also is the birthplace of Paul Reubens (Pee Wee Herman) and former New York Governor George Pataki.

2. Where was Mel born?

From Quiz How Well Do You Know Mel Gibson?

Answer: USA

A lot of people think he was born in Australia. However, he was born in Peekskill, New York and moved when he was 12!

3. What is Mel's full name?

From Quiz The Life and Films of Mel Gibson

Answer: Mel Columcille Gerard Gibson

His full name is Mel Columcille Gerard Gibson...not very glamourous!

4. When was Mel Gibson born?

From Quiz Mel Gibson

Answer: January 3, 1956

5. Which Mel Gibson film, set in World War I, ends with the main character (the "mate" of Gibson's character) running headlong into blistering enemy fire?

From Quiz Easy Mel

Answer: Gallipoli (1981)

The film notes for Gallipoli indicate that the Battle of Gallipoli on the Turkish coast "is to Australians what the Alamo is to Americans." The Gallipoli campaign began on 25 April 1915. The day April 25 is ANZAC Day in Australia and New Zealand. Mustafa Kemal Ataturk, the "father" of the modern Turkish state, was also a commander in that campaign.

6. What did Mel originally study to become?

From Quiz How Well Do You Know Mel Gibson?

Answer: a journalist

He originally went to college for journalism. His sister arranged a tryout for him without his permission, and he got the part!

7. Mel Gibson married __________ ?

From Quiz Mel Gibson

Answer: Robyn Moore

8. In which 2000 release is Mel's character partially based on the American Revolutionary hero Francis Marion, also known as "the Swamp Fox"?

From Quiz Easy Mel

Answer: The Patriot

Francis Marion did participate in the Grant Cherokee expedition during the French and Indian War, and was also very effective as a guerrilla leader against the British in the U.S. Revolution. He owned a plantation on the Santee River and was a member of the South Carolina Provincial Congress.

9. What is Mel's ex-wife's name?

From Quiz How Well Do You Know Mel Gibson?

Answer: Robyn

He married Robyn Moore on June 7, 1980.

10. In what year did he meet his ex-wife Robyn Moore?

From Quiz Life and Times of Mel Gibson

Answer: 1977

He met her when he moved into the house she shared with a few friends. But it wasn't love at first sight. "We couldn't stand each other. She thought I was a jerk, and I thought she was too fat", Mel says laughing. They were married in June 1980 and divorced in December 2011.

11. In which 2002 film does Mel encounter crop circles and battle aliens?

From Quiz Easy Mel

Answer: Signs

According to crop circle expert Freddy Silva and the official "Crop Circle Secrets" website, the circles are the result of "energy under intelligent guidance," and are not just bent over by people with boards or other mundane equipment. The crop stems are softened by intense heat before being bent, so they are not broken. The soil under the crop circles also undergoes "changes in its crystalline structure and mineral composition," all ruling out normal human causes of the phenomena.

12. In what year was 'Lethal Weapon' released?

From Quiz The Life and Films of Mel Gibson

Answer: 1987

Mel Gibson starred in 'Lethal Weapon', starring as police detective Martin Riggs opposite Danny Glover.

13. What did Mel want to do before he became an actor?

From Quiz Life and Times of Mel Gibson

Answer: journalist

Mel had originally wanted to become a journalist but instead he attended the National Institutes of Dramatic Art in Sydney to study drama. Initially, he suffered from terrible stage fright and was so nervous in his first play that he was unable to stand and had to play the role sitting down.

14. In what 2000 film, starring Mel as Nick Marshall and Helen Hunt as Darcy Maguire, does Gibson acquire the ability to hear women's thoughts after an accident with a hair dryer?

From Quiz Easy Mel

Answer: What Women Want

Helen Hunt also stars in "As Good as It Gets" (1997), with Jack Nicholson in the male lead. Nicholson also stars in "Something's Gotta Give" (2003) Adam Brody has the male lead in "In the Land of Women" (2007).

15. What is the title of Mel's first well-known movie?

From Quiz How Well Do You Know Mel Gibson?

Answer: "Mad Max"

16. In what year was 'Braveheart' released?

From Quiz The Life and Films of Mel Gibson

Answer: 1995

'Braveheart', one of my favourite films, was released in 1995. Mel Gibson both starred as Sir William Wallace and directed the film.

17. Mel Gibson's first movie was ____________ ?

From Quiz Mel Gibson

Answer: Summer City

"Summer City" (1977).

18. In which 1979 film does Gibson first play the antihero named Rockatansky, who dishes out justice in the wasteland of an apocalyptic future Australia?

From Quiz Easy Mel

Answer: Mad Max

Mel made three "Mad Max" films, as the original was followed up by "Mad Max 2: The Road Warrior" (1981),and "Mad Max Beyond Thunderdome" (1985). Tina Turner plays Aunty Entity in "Thunderdome" and belts out "We Don't Need Another Hero" in the soundtrack.

19. Which Shakespearean character has Mel played in a movie?

From Quiz How Well Do You Know Mel Gibson?

Answer: Hamlet

I wasn't sure if Mel could pull such a character off, but I saw this movie last year, and he does a beautiful job. His performance in this movie was praised, proving he really can play any part.

20. In the same year that 'Braveheart' was released, what animation did Mel Gibson provide the voice-over for?

From Quiz The Life and Films of Mel Gibson

Answer: 'Pocahontas'

Mel provided the voice over for 'Pocahontas' in 1995, another tear-jerker!

21. Which R-rated 2006 film, produced and directed by Mel Gibson, is set in a declining Mayan civilization in the Sixteenth Century?

From Quiz Easy Mel

Answer: Apocalypto

The language used in this film is referred to as "Yucatec Maya" with subtitles for non-Mayan viewers. A great deal of research went into the making of the film. Among the reviews on the IMDb website is one which refers to Mel as "one of the greatest artists of our time." Some of the other reviews are not so complimentary.

22. Which character does Mel Gibson play in the film 'Payback'?

From Quiz The Life and Films of Mel Gibson

Answer: Porter

Mel plays Porter, a robber who is betrayed by his partner in crime, Val. Val takes Porter's cut of the stolen money, sleeps with his wife and then shoots him. There's just one problem... Porter isn't dead, and he comes back to get his 'Payback'! A brilliant film.

23. What is the name of the woman in 'Lethal Weapon 3', that Riggs became involved with?

From Quiz Mel Gibson

Answer: Lorna Cole

24. In which 2002 film does Mel play Lt. Col. Hal Moore in the Battle of Ia Drang, America's first major action in Vietnam?

From Quiz Easy Mel

Answer: We Were Soldiers

At the conclusion of the film, the names of all the American dead at the Battle of Ia Drang are listed. The film is based on Moore's book, "We Were Soldiers Once...And Young," which he co-wrote with Joseph L. Galloway, who also participated in the actual battle. Many reviews comment on the faithfulness of the film to the actual battle, as well as to how the war affected the participants, as well as their wives and families at home. Moore's unit is the Seventh Cavalry, the same unit that fought at the Little Bighorn in 1876. After the battle, the Ia Drang Valley became known as the "Valley of Death."

25. Which movie was Mel's directorial debut?

From Quiz How Well Do You Know Mel Gibson?

Answer: "The Man Without a Face"

He also starred in it.

26. Who directed Mel Gibsons' film, 'Ransom'?

From Quiz The Life and Films of Mel Gibson

Answer: Ron Howard

Kidnap film 'Ransom' was directed by Ron Howard, one of his best films, in which Mel plays Tom Mullen, a multi-millionaire whose son is kidnapped by a cop.

27. How many Academy awards did Mel win in 1996?

From Quiz Life and Times of Mel Gibson

Answer: 2

He won for both best Picture and Best Director for the movie "Braveheart" (1995). He also won a Golden Globe for this movie in the category of Best Director-Motion Picture.

28. Which 1994 Gibson role reprises the famous James Garner TV character who was a gambler in the Old West known for his escapes from sticky situations?

From Quiz Easy Mel

Answer: Maverick

Garner also appears in the film, but instead of being a member of the Maverick family, he plays Marshal Zane Cooper, like Maverick, a gambler and basic scoundrel. The TV series, which ran on ABC from 1957 to 1962, created three Mavericks besides Garner's Bret: two brothers, Bart and Brent, as well as a cousin named Beau.

29. How many Oscars did Mel win for "Braveheart"?

From Quiz How Well Do You Know Mel Gibson?

Answer: Two

He won Best Director and Best Picture for this epic.

30. What are the names of Mel's parents?

From Quiz Life and Times of Mel Gibson

Answer: Hutton and Ann

His parents are Hutton Gibson, a railroad brakeman, and Ann Gibson, who was born in Ireland. She died in December of 1990.

This is category 13897
Last Updated Jul 13 2024 5:48 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.