FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Ghana Quizzes, Trivia and Puzzles
Ghana Quizzes, Trivia

Ghana Trivia

Ghana Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Africa

Fun Trivia
3 Ghana quizzes and 35 Ghana trivia questions.
1.
  Golden Ghana   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is the first of (hopefully) many quizzes on this African country. Ghana became the first sub-Saharan nation to gain its independence from Great Britain. Take this quiz to find out how much you know about this great nation.
Average, 10 Qns, dim_dude, Oct 22 11
Average
dim_dude gold member
5251 plays
2.
  Africa: All about Ghana    
Multiple Choice
 15 Qns
The Republic of Ghana in Western Africa is a beautiful and interesting land.
Average, 15 Qns, LuH77, Nov 11 21
Average
LuH77
Nov 11 21
243 plays
3.
  Going, Going, Ghana   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Ghana, located in Western Africa, is also home to the largest man-made lake in the world. See how much you know about this African country.
Average, 10 Qns, skyrunner84, Mar 02 23
Average
skyrunner84
Mar 02 23
568 plays
trivia question Quick Question
Mount Afadja is the highest mountain in Ghana. It is located near Ghana's border with what other country?

From Quiz "Africa: All about Ghana"





Ghana Trivia Questions

1. The capital of Ghana is Accra. Do you know in what part of the country Accra is located?

From Quiz
Going, Going, Ghana

Answer: The south, next to the Gulf of Guinea

Accra was incorporated in 1898. It is also the largest city in Ghana.

2. The British colonized Ghana for over a century until its independence in 1957. Because of the abundance of a very valuable resource in Ghana, what did the British name their new colony?

From Quiz Golden Ghana

Answer: Gold Coast

The Gold Coast was established in 1821 and flourished until 1957. It has various valuable natural resources including (but not limited to) diamonds, timber, and ivory. However, in the late 1940s, as the decolonization era began to sweep the world, the Ghanaian people felt the need for independence, and the British surrendered the Gold Coast in 1957.

3. Ghana's Independence Day parade takes place on March 6 annually. Which landmark of Ghana does it take place in?

From Quiz Africa: All about Ghana

Answer: Black Star Square

Ghana gained independence from Britain in 1957. Construction of the square was completed in 1961, the same year Queen Elizabeth II visited the country. In 1998, over 500,000 had come to the square, as then U.S. President Bill Clinton became the first U.S. President to visit Ghana. In 2012, a state funeral was held for Ghanaian President John Atta Mills, who was in office from 2009 until he died in 2012. In 2021, a state funeral was held for Ghanaian President Jerry Rawlings, who died in 2020, after being Ghana's President from 1993-2001.

4. When did Ghana declare its independence?

From Quiz Going, Going, Ghana

Answer: 1957

Ghana declared independence on March 6, 1957 from the United Kingdom. It achieved full independence on July 1, 1960.

5. After its independence in 1957, Ghana took its name from an ancient empire that inhabited nearby lands centuries ago, the Ghana Empire. What does the word "Ghana" mean?

From Quiz Golden Ghana

Answer: Warrior King

The Ghana Empire was also known as the Wagadou empire, and it flourished for almost three centuries. This empire was one of the first to use camels for transportation in the deserts, and worshiped the "Ghana" or the fighting emperor, which was believed to have the ability to defeat entire armies. "Freedom and Justice" is actually the modern motto of the Republic of Ghana.

6. Which city of Ghana is located approximately 16 miles east from the capital, Accra?

From Quiz Africa: All about Ghana

Answer: Tema

Like Accra, Tema is also located on the coast of Ghana. It started as a small fishing village, and is now a city. Tema Port opened in 1962. It is Ghana's largest seaport.

7. The official language of Ghana is what?

From Quiz Going, Going, Ghana

Answer: English

English is the official language of Ghana. It is also the official language of many countries in western and southern Africa.

8. The name of the largest city and capital of Ghana is derived from the word "Nkran" meaning "ants". What is it?

From Quiz Golden Ghana

Answer: Accra

Accra is also the most populous city in the country. It was, at one time, the capital of the Gold Coast during the British colonization, and has continued to serve as the country's greatest metropolis. The reason behind this city name's etymology is the abundance of ant hills in the country surrounding it.

9. Two of Ghana's sixteen regions share names with two famous musicians. What are they?

From Quiz Africa: All about Ghana

Answer: Bono and Ashanti

The Bono region of Ghana is located in the west of the country. Its capital city is Sunyani. The Ashanti Region is the third-largest of Ghana's 16 regions, by area. It is located in the south of the country.

10. Ghana is divided into how many administrative regions?

From Quiz Going, Going, Ghana

Answer: 16

Ghana is divided into sixteen regions. The largest is the Northern Region; its capital is Tamale.

11. This Ghanaian man served as the seventh Secretary-General of the United Nations for ten years. Who is he?

From Quiz Golden Ghana

Answer: Kofi Annan

In addition to holding the most important position in the United Nations, Kofi Annan is a Nobel Prize laureate. John Mills became the president of Ghana in 2009, and John Mahama was elected the vice president in the same year. Jerry Rawlings was the president of the Republic of Ghana from 1997 to 2001.

12. Ghana has what type of government?

From Quiz Going, Going, Ghana

Answer: Constitutional presidential republic

A constitutional presidential republic, the government of Ghana, is structured much like the democracy of the United States. It has a President and Vice-President.

13. What is the official language of Ghana?

From Quiz Golden Ghana

Answer: English

Over 200 languages are spoken in Ghana, and Ewe, Dagbani, and Kwahu are some of them. Due to the varied dialects and languages in the country, the official language of Ghana is English, and it serves as a Lingua Franca (a common language spoken by all people who do not share a mother tongue).

14. What country does Ghana border to the north?

From Quiz Africa: All about Ghana

Answer: Burkina Faso

Ghana does border Côte d'Ivoire, however it borders this country to the west. It also borders the country of Togo, but it borders this country to the east. The border between Ghana and Burkina Faso is approximately 375 miles long. Relations between Burkina Faso and Ghana have been close since the early 1980s.

15. What are the two words on the official Coat of Arms for Ghana?

From Quiz Going, Going, Ghana

Answer: Freedom and Justice

"Freedom and Justice" is the official motto of Ghana. Also, on its Coat of Arms is a lion, a symbol of Ghana's relationship to Great Britain. Atop the Coat of Arms is the Black Star, which also appears on the flag of Ghana, symbolizing the freedom of Africa.

16. This Ghanaian leader was considered to be the first-ever president of the Republic of Ghana, and an extremely significant figure in its fight for independence from the British. Who was he?

From Quiz Golden Ghana

Answer: Kwame Nkrumah

Kwame Nkrumah was a key and leading figure in Ghana's independence from the British in 1957. Under his leadership, the country became one of the most developed areas in Africa. Nkrumah died of skin cancer at age 62 in Romania. He also authored many books on the topic of Pan-Africanism, which he advocated throughout his entire life.

17. Mount Afadja is the highest mountain in Ghana. It is located near Ghana's border with what other country?

From Quiz Africa: All about Ghana

Answer: Togo

Mount Afadja is located just over 100 miles from the capital, Accra. The summit is very near the country of Togo. The elevation of this peak is approximately 3,000 feet high. The close by Tagbo Falls is also a popular tourist destination of Ghana.

18. Kofi Annan, who was born in Ghana, is known in the United States for what political office?

From Quiz Going, Going, Ghana

Answer: Secretary-General of the United Nations

Kofi Annan, who served as Secretary-General of the United Nations from 1997-2006, was born in Kumasi, Gold Coast (now known as Ghana). When he was starting his career, he worked for the World Health Organization and as Director of Tourism in Ghana.

19. What is typically the rainiest month of Ghana?

From Quiz Africa: All about Ghana

Answer: June

Travel agents usually recommend visiting Ghana between October and March, which is the dry season. Typically the month of June receives more rainfall than any other month in Ghana, around 200 mm of rain a month. This results in about 10 rainy days, although Ghana has regularly been recorded as having over 25 days of rainfall in June.

20. The official currency of Ghana is what?

From Quiz Going, Going, Ghana

Answer: cedi

The dalasi is the official currency of Gambia, the shilling the official currency of Ethiopia, Somalia, Kenya, and a few others, and a rupee is the official currency of Mauritius. The modern cedi currency was first issued in 2007.

21. Which lake in Ghana is the one of the largest man-made lakes in the world?

From Quiz Golden Ghana

Answer: Lake Volta

The Lake Volta in Ghana is a very important resource to the country, as an electricity asset, as well as a transportation asset. It covers more than 3200 square miles, or 8500 square kilometers (3.6% of the total area of the country). The Akosombo Dam uses the lake's water to provide electricity to the majority of the Ghanaian people.

22. The name of Ghana means "warrior king", but what does Accra mean?

From Quiz Going, Going, Ghana

Answer: ants

Accra's name is derived from a word meaning "ants". This is because one of the many features of Accra is that it has numerous anthills across the land.

23. What is the currency in Ghana called?

From Quiz Golden Ghana

Answer: Cedi

In 2009, the currency of Ghana was one of the highest valued currency units of any African country. Its value rose after the drop of four zeros from the value in 2007. The dalasi is the currency of Gambia, the rand is the currency of South Africa, and the kwacha is the currency of Zambia.

24. The largest man-made lake in the world is located completely within the borders of Ghana. What is this lake called?

From Quiz Going, Going, Ghana

Answer: Lake Volta

Lake Volta is the largest man-made lake in the world, but only by surface area. The largest man-made lake in the world by volume is Lake Kariba on the border of Zambia.

25. Which tourist attraction of Ghana is located around 30 miles away from the city of Bolgatanga?

From Quiz Africa: All about Ghana

Answer: Paga Crocodile Pond

Paga Crocodile Pond is located in the Upper East Region of Ghana, in the small town of Paga, which is close to Ghana's border with Burkina Faso. The pond is inhabited by West African crocodiles. Some of these crocodiles are over 90 years old. The crocodiles have become friendly and tamer than the average wild crocodile, as they have become used to the presence of humans. Tourists ensure the crocodiles are kept fed and taken care of. It is illegal to harm or kill crocodiles in Paga, whose traditions hold them as sacred. It is also illegal to consume the meat of a crocodile there. The crocodiles are so tame that children living locally in Paga regularly swim with them, without incident.

26. What is Ghana's largest sports stadium?

From Quiz Africa: All about Ghana

Answer: Baba Yara Stadium

Baba Yara Stadium is located in Kumasi, Ashanti Region, Ghana. Its capacity is approximately 40,500 people. It is home ground to one of Africa's most popular football clubs, Asante Kotoko S.C.

27. Which African mosque is located the Northern Region of Ghana and is dubbed the 'Mecca of West Africa'?

From Quiz Africa: All about Ghana

Answer: Larabanga Mosque

Larabanga Mosque is the oldest mosque in Ghana, and one of the oldest in West Africa. Founded in the 1420s, this mosque has an architecture that is Sudanic-Sahelian in style and World Monuments Fund has donated a considerable amount towards the restoration and preservation of the building.

28. The currency of Ghana is the cedi. What does "cedi" mean in Akans?

From Quiz Africa: All about Ghana

Answer: Cowry shell

The symbol for the cedi currency is GH₵. Cowry shells were once used as currency in Ghana. These shells are at their most plentiful in the Indian Ocean, and have been used as trade and currency in other countries than Ghana, such as Sri Lanka.

This is category 20389
Last Updated Mar 03 2024 1:13 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.