FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Senegal Quizzes, Trivia and Puzzles
Senegal Quizzes, Trivia

Senegal Trivia

Senegal Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Africa

Fun Trivia
3 Senegal quizzes and 30 Senegal trivia questions.
1.
  Scouting Senegal   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In an attempt to help with the 'World Quiz Challenge' by having a quiz on every country on FunTrivia, I decided to make one on Senegal. I hope you all like it. Best of luck!
Easier, 10 Qns, eburge, Aug 28 14
Easier
eburge gold member
4673 plays
2.
  A Quick Tour of Senegal   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Planning a trip to Senegal? You can get there by ship, plane, train or even an automobile, but what can you expect to find after you arrive?
Average, 10 Qns, Tizzabelle, Aug 22 13
Average
Tizzabelle gold member
674 plays
3.
  Senegal: One People, One Goal, One Faith    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is all about the small West African nation of Senegal, whose motto is "One People, One Goal, One Faith." Best of luck!
Average, 10 Qns, KatieK54, Apr 12 23
Average
KatieK54 gold member
Apr 12 23
206 plays
trivia question Quick Question
The motto for Senegal, when translated into English, reads: "One People, One ____, One Faith". What is the missing word?

From Quiz "Scouting Senegal"





Senegal Trivia Questions

1. The nation of Senegal is located on the coast of Africa. On which body of water would you find Senegal?

From Quiz
A Quick Tour of Senegal

Answer: North Atlantic Ocean

The capital of Senegal, Dakar, sits 14 degrees north of the Equator on the westernmost point of continental Africa looking over the North Atlantic Ocean. Senegal covers 196,723 square kms (76,000 sq mi) of Africa making it the 87th largest country on Earth. Algeria, the largest nation in Africa, is twelve times larger than Senegal. In 2013, Senegal's population of approximately 13,500,000 people was roughly one-thirteenth that of the most populated nation in Africa, Nigeria, with its population of over 177,000,000.

2. The world famous annual rally that traditionally started in Paris, France, ended in which Senegalese city?

From Quiz Scouting Senegal

Answer: Dakar

The city of Dakar is the capital of Senegal, and sits on the Cape Verde Peninsula, on the coast of the Atlantic Ocean. It is the largest city in Senegal, and is also the westernmost city in Africa.

3. Senegal is bordered by the Atlantic Ocean and five other nations. One of those nations is nearly surrounded by Senegal; which West African is an 'enclave' of Senegal?

From Quiz Senegal: One People, One Goal, One Faith

Answer: The Gambia

Senegal is bordered by the nations of Mauritania, Mali, Guinea, Guinea-Bissau, and The Gambia. In addition, the Cape Verde Islands are only roughly 300 miles from the coastline.

4. What is the official language of Senegal?

From Quiz Scouting Senegal

Answer: French

French is the official language, however most people speak their own ethnic languages. Other recognised languages spoken in Senegal include Wolof, Soninke, Seereer-Siin, Fula, Maninka, and Diola.

5. What is the currency used in Senegal?

From Quiz Scouting Senegal

Answer: CFA Franc

The CFA Franc was created in 1945, due to the weakness of the French Franc post-World War II. The CFA Franc is used in 14 African countries, including Senegal, Guinea-Bissau, Equatorial Guinea, Mali, and Niger.

6. Senegal's climate is tropical with a distinct wet and dry season. In which part of Senegal would you experience more rain than others?

From Quiz A Quick Tour of Senegal

Answer: South

The wet season is brought about by southeasterly winds which bring moisture to a region parched after the dry season. The northern part of Senegal is much drier than the south, with the south being the wettest and greenest part of the country. The Atlas Mountains are located in northern Africa, stretching across Morocco, Algeria and Tunisia.

7. Senegal has borders with how many countries?

From Quiz Scouting Senegal

Answer: 5

Mauritania lies to the north of Senegal, Mali to the east, and Guinea and Guinea-Bissau to the south. The Gambia is almost completely inside Senegal, but has a western coast on the Atlantic.

8. Senegal's Lake Retba is internationally known for having an extremely high salt content and an algal infestation which turns the waters what color?

From Quiz Senegal: One People, One Goal, One Faith

Answer: Pink

During the dry season Lake Retba tends to be a mellow pink color with foamy deposits along the shoreline. It is also known as Lac Rose or "Pink Lake." The volume of salt in the lake is comparable to that of the Dead Sea, and the salt can be/is harvested by locals for resale.

9. Senegal gained independence from France in which year?

From Quiz Scouting Senegal

Answer: 1960

Senegal and French Sudan merged to form the Mali Federation in 1959. The Mali Federation gained independence the next year, but due to political conflict, the Federation disbanded in August that year. Senegal then gained independence, and elected Leopold Senghor as its first president.

10. What is the dominant religion in Senegal?

From Quiz Scouting Senegal

Answer: Islam

Approximately 95% of Senegalese people are of the Islamic faith. It is interesting to note that, although the main religion is Islam, the first president, Leopold Senghor, was a Catholic.

11. Senegal exports products such as fish and fertilisers but as you drive around the country you can see fields growing another of Senegal's export products. Which foodstuff grown underground is a major export crop of Senegal?

From Quiz A Quick Tour of Senegal

Answer: Peanuts

Fertiliser production is an important industry in Senegal as is the petrol refining industry. As for agriculture, peanuts provide a regular income stream for the country as do cotton and fish.

12. The western portion of Senegal is home to a vast river delta system that includes mangrove forests, several hundred islands, inlets and a national park. What is the name of this vast delta?

From Quiz Senegal: One People, One Goal, One Faith

Answer: Saloum Delta

Saloum Delta National Park is an UNESCO World Heritage Site that is nearly 200,000 acres of varying terrain and is also known for a vibrant and diverse bird population including flamingos and sandpipers. The Guinean Mangroves are found in Senegal and they consist of swampy estuaries and rivers that serve as feeding grounds for an abundance of other wildlife.

13. What is the largest city in Eastern Senegal?

From Quiz Scouting Senegal

Answer: Tambacounda

Tambacounda is located approximately 400km away from the largest city in Western Senegal, Dakar. It lies in the province of the same name.

14. Close to Dakar is a large statue officially dedicated in 2010. It's called The African Renaissance Monument. What would you see depicted as you gaze at the 49 metre (161 ft) high statue?

From Quiz A Quick Tour of Senegal

Answer: A man, woman and child emerging from the ground

The African Renaissance Monument stands on top of a small hill and depicts a family group rising out of the hilltop and looking out to the Atlantic Ocean. While located in Senegal, the monument is a symbol for all of Africa which aims to move past the problems of history and achieve new heights in the development in various spheres. Dedication of the monument celebrated fifty years of Senegal's independence from France and was attended by nineteen African leaders as well as political figures such as Jesse Jackson.

15. Constructed out of bronze and standing 49 meters high, what is the name of the Senegalese statue that was intended to ring in the dawn of a new era in Africa?

From Quiz Senegal: One People, One Goal, One Faith

Answer: African Renaissance Monument

The African Renaissance Monument is the tallest statute in the continent and it was formally unveiled on April 4, 2010, "National Day", celebrating Senegal's 50th Anniversary of its independence from France. The statue portrays a woman standing behind a child who is pointing towards the Atlantic Ocean while being hoisted up in the arms of a man. The monument is located near the capital city, Dakar, and is located on the Deux Mamelles hills.

16. The Senegalese flag consists of three vertical stripes with a five-pointed star in the centre. What colour is NOT on the flag?

From Quiz Scouting Senegal

Answer: Blue

A green stripe on the left, a yellow stripe in the middle, a red stripe on the right, and green star in the centre make up the flag for Senegal. These colours are known as the Pan-African colours. Each colour represents something different: the green stripe represents the colour of the Prophet's flag (for Muslims); the symbol of hope (for Christians); and the colour of fecundity (for Animists). The yellow (or gold) stripe is the symbol of wealth, as the country aims to progress its economy. The red stripe represents blood, and the sacrifice accepted by Senegal, as well as the determination to fight against underdevelopment. The green star represents hope brought by Senegal's independence.

17. While you're in Senegal's capital city of Dakar, you might want to visit a UNESCO Heritage Site located a short boat trip off the coast. Home to the House of Slaves, what is this island called?

From Quiz A Quick Tour of Senegal

Answer: Gorée Island

Lying just over a nautical mile off the coast of Dakar, Gorée Island is a small island a mere 18 hectares (45 acres) in area. The House of Slaves on the island was a staging point for slave traders who kept the slaves there before loading them onto ships through the 'Door of No Return', destined for a life of servitude in places far away from their homes. The numbers of slaves transported via the House of Slaves varies widely. Some reports suggest over 100,000 slaves were moved through the house in a single year. That may be an exaggeration designed to inflate the legend of the island. Other historians suggest the total number to be about 26,000 during its life as a staging post for slavery from the 16th to 19th centuries. No matter what the accurate number might be, it doesn't diminish the symbolism of this house and island. Gorée Island has been visited by US Presidents G.W. Bush and Obama. The island was placed on the UNESCO Heritage List in 1978.

18. The motto for Senegal, when translated into English, reads: "One People, One ____, One Faith". What is the missing word?

From Quiz Scouting Senegal

Answer: Goal

The motto sits upon the Coat of Arms of Senegal, and, like the flag, bears the Pan-African colours. It dates back to the 1960s, when Senegal gained independence.

This is category 20394
Last Updated Jul 13 2024 5:49 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.