FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Tanzania Quizzes, Trivia and Puzzles
Tanzania Quizzes, Trivia

Tanzania Trivia

Tanzania Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Africa

Fun Trivia
4 Tanzania quizzes and 45 Tanzania trivia questions.
1.
  A Trip to Tanzania   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A medium-sized country in eastern Africa, Tanzania is rich in sites of geographic, zoological, and historic significance. How much do you know about this country?
Average, 10 Qns, adams627, Feb 28 14
Average
adams627
5326 plays
2.
Zany Tanzania
  Zany Tanzania    
Photo Quiz
 10 Qns
This quiz will be about the United Republic of Tanzania, an African nation born from the merger of two separate ones.
Average, 10 Qns, RedHook13, Sep 22 20
Average
RedHook13 gold member
Sep 22 20
174 plays
3.
  9 for 10 - Tanzania   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The initial letters of the first nine answers will spell out the answer to the final question. Good luck!
Average, 10 Qns, minch, Oct 22 11
Average
minch gold member
2005 plays
4.
  All About Tanzania    
Multiple Choice
 15 Qns
Some of the questions are fairly straight-forward geography and history, but others might be a bit more tricky!
Average, 15 Qns, magicbadger, May 01 23
Average
magicbadger
May 01 23
1136 plays
trivia question Quick Question
What sector of industry forms the largest part of Tanzanian exports?

From Quiz "All About Tanzania"





Tanzania Trivia Questions

1. In which area of Africa do you find Tanzania?

From Quiz
9 for 10 - Tanzania

Answer: east coast

Tanzania is on the east coast of central Africa, on the Indian Ocean. It is bordered by Kenya and Uganda on the north, Mozambique, Malawi and Zambia to the south, and Congo, Burundi and Rwanda to the west.

2. Which European country was the original colonial power in mainland Tanzania?

From Quiz All About Tanzania

Answer: Germany

Germany began cementing its hold over what is now known as Tanzania in the 1880's, eventually forming German East Africa in 1891. By this point Britain had established a protectorate over Zanzibar. The Portuguese had arrived in the 16th century, but only gained control of the coast, and were eventually displaced by Omani Arabs in the 18th century.

3. There is a range of mountains in southern Tanzania that is named after a 19th century British explorer. What was his last name?

From Quiz 9 for 10 - Tanzania

Answer: Livingstone

David Livingstone was a Scottish doctor. On one of his explorations he became the first white man to see the Victoria Falls, which he named after Britain's queen.

4. What was the country's name before the 1964 union with Zanzibar?

From Quiz All About Tanzania

Answer: Tanganyika

It became Tanganyika after WWI, by which name it was known throughout the British colonial period and beyond independence in 1961. After the 1964 union it became known as the United Republic of Tanzania, as it is today.

5. Many languages are spoken in Tanzania, but there are only two official languages. One is Swahili, what is the other?

From Quiz 9 for 10 - Tanzania

Answer: English

Tanganyika and Zanzibar were annexed by Germany in 1885. After World War 1 they came under British jurisdiction and in 1961 became an independent state within the British Commonwealth.

6. What sector of industry forms the largest part of Tanzanian exports?

From Quiz All About Tanzania

Answer: Agriculture

The main crops include coffee, sisal, cotton and tea. Tourism is another major industry, based around the safari parks, Mount Kilimanjaro and Zanzibar.

7. Lake Natron is in northern Tanzania. Alkaline, salty, and incredibly hot, no one would expect it to be the breeding place for any organisms. What animals can stand the scalding water and make their nests around Lake Natron?

From Quiz A Trip to Tanzania

Answer: Flamingoes

Flamingoes nest in the salt pools, which reach temperatures of 50 degrees Celsius (120 degrees Fahrenheit), have strong salt concentrations, and may have pHs of over 10, comparable to ammonia. The pools act as a buffer against predators that would eat the flamingoes' eggs. They also provide a habitat for the blue-green algae, which are the body of the flamingoes' prey during mating season. Even more surprisingly, a species of fish called the alkaline tilapia can actually live inside of the salt pools.

8. What is the economic centre and largest city of the country?

From Quiz All About Tanzania

Answer: Dar es Salaam

9. The largest unexploited animal reserve in the world is located in southern Tanzania. Inaccessability by humans has allowed an enormous amount of biodiversity to thrive in the area, named after a famous British big-game hunter. What is it called?

From Quiz A Trip to Tanzania

Answer: Selous Game Reserve

Frederick Selous was a British game hunter in the late 19th and early 20th centuries. He was the inspiration for the character of Allan Quatermain in H. Rider Haggard's "King Solomon's Mines." The Selous Game Reserve is one of Tanzania's best-kept secrets. The concentration of the deadly tsetse fly (which transmits sleeping sickness) keeps visitors away from the reserve, which is larger than any other reserve of its kind at more than 50,000 square kilometers (20,000 square miles). Savanna animals like the elephant, hippopotamus, buffalo, and crocodile are found in great number in the Reserve. The Rufiji River, the largest river in East Africa, contributes to the region's biodiversity. Unlike many other parks in Africa, safari by foot is allowed in the Selous Game Reserve.

10. What does Tanzania's economy largely depend on?

From Quiz 9 for 10 - Tanzania

Answer: agriculture

Tanzania economy is based on farming, fishing and forestry. It exports cotton, coffee and tobacco and is the world's largest producer of sisal and cloves.

11. How many countries share a land border with Tanzania?

From Quiz All About Tanzania

Answer: 7

They are: Kenya, Uganda, Rwanda, Burundi, Zambia, Malawi and Mozambique. The Democratic Republic of Congo does not share a land border - it lies on the opposite side of Lake Tanganyika.

12. Tanzania is known for its lakes. Which is the lake that forms the border between Tanzania and Malawi?

From Quiz 9 for 10 - Tanzania

Answer: Nyasa

Lake Nyasa is also known as Lake Malawi. Lake Victoria is the second largest freshwater lake in the world in area. (Lake Superior is the largest). Lake Tanganyika is the second deepest lake in the world. (4,710 feet)

13. Which Tanzanian national park joins onto the famous Masai Mara Game Reserve in Kenya?

From Quiz All About Tanzania

Answer: Serengeti

Together they form one of the greatest safari destinations in Africa, and are a major tourist draw.

14. The Zanzibar Archipelago lies just off the coast of Tanzania, in the Indian Ocean. What is the Swahili name for the island of Zanzibar?

From Quiz All About Tanzania

Answer: Unguja

The Zanzibar Archipelago is a beautiful place, with Arabic, Indian, African and colonial influences. Zanzibar is also known as the spice island, and the archipelago is one of the largest producers of cloves in the world. Oh and there's lots of fantastic white beaches with palm trees, and excellent snorkelling and diving. And before you ask I'm not getting money from the Zanzibar Tourist Corporation to say that.

15. What internationally known wildlife area is found in Tanzania?

From Quiz 9 for 10 - Tanzania

Answer: Serengeti & Serengeti National Park

The Serengeti National Park in northern Tanzania is visited by tourists from all over the world. There are over 200 species of birds to be found in the park, as well as many mammals, including lions, giraffes, elephants and zebras. The rare black rhinoceros, which is on the world's endangered species list, is also found here.

16. What is the second largest island in the Zanzibar archipelago?

From Quiz All About Tanzania

Answer: Pemba

Pemba is the more unspoilt of the two main islands.

17. Where would you be if you were in a Dalla-Dalla?

From Quiz All About Tanzania

Answer: In a mini-bus

A Dalla-Dalla is a public transport mini-bus, and riding on one is an interesting and also slightly dangerous activity.

18. What colours are on the Tanzanian flag?

From Quiz All About Tanzania

Answer: Green, Yellow, Black and Blue

It's a black diagonal stripe with a yellow band on each side, on a green and blue background.

19. What is the difference in metres between the highest and lowest points in Tanzania? The lowest point is under water.

From Quiz All About Tanzania

Answer: 6254

The highest being the summit of Mt. Kilimanjaro and the lowest being the floor of Lake Tanganyika. They are also the highest and lowest points in the whole of the African continent.

20. In 1960 Jane Goodall arrived at Gombe Stream to study what kind of primate?

From Quiz All About Tanzania

Answer: Chimpanzees

Gombe Stream is Tanzania's smallest national park, and Jane Goodall's studies are still on-going today. It's also possible to visit, although the park is quite difficult to get to.

21. Julius Nyerere, considered by many to be the 'Father of Tanzania', was the first President and wrote a number of books about his theories of African socialism. He also translated two of Shakespeare's plays into Swahili - but which ones?

From Quiz All About Tanzania

Answer: 'The Merchant of Venice' and 'Julius Caesar'

He also translated some of Plato's Republic into Swahili.

This is category 20380
Last Updated Jun 18 2024 11:31 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.