FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
  Iran Quizzes, Trivia and Puzzles
  Iran Quizzes, Trivia

Iran Trivia

Iran Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Asia

Fun Trivia
5 Iran quizzes and 50 Iran trivia questions.
1.
  'Independence, Freedom, Islamic Republic' - Iran   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Such is the official motto of the Islamic Republic of Iran. This quiz explores the geography, rather than the culture and history, of this ancient country referred to (from the 6th century BCE until 1935) in most European languages as Persia.
Average, 10 Qns, looney_tunes, Nov 18 21
Average
looney_tunes editor
Nov 18 21
4796 plays
2.
  A Bit of Iran    
Multiple Choice
 10 Qns
Miscellaneous questions on the country of Iran...major cities, mountain ranges, etc.
Average, 10 Qns, ramzam, Oct 21 18
Average
ramzam
Oct 21 18
3140 plays
3.
  Fascinating Iran    
Multiple Choice
 10 Qns
I've never been to Iran myself but I've always found it fascinating so I made up a quick quiz.
Average, 10 Qns, alan03, Sep 07 19
Average
alan03
Sep 07 19
1104 plays
4.
  Iran Facts    
Multiple Choice
 10 Qns
Iran was known as Persia until 1935. In 1979 Iran became an Islamic republic after the ruling Shah fled into exile. Between 1980 and 1988, Iran fought a bloody and indecisive war with Iraq over disputed borders. How well do you know Iran?
Average, 10 Qns, Pariah, Jun 26 13
Average
Pariah
1439 plays
5.
  Ey Iran    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is made by an Iranian. Enjoy.
Tough, 10 Qns, harrypotter959, Feb 10 16
Tough
harrypotter959
160 plays
trivia question Quick Question
What is the name of the waterway which was a major cause of the Iran-Iraq War?

From Quiz "Fascinating Iran"




Related Topics
  Iran History [History] (5 quizzes)


Iran Trivia Questions

1. What is the longest river in Iran?

From Quiz
Ey Iran

Answer: Karun

Karun is the longest river in Iran. It is 950km. It is located in the Khoozestan Province. This river mixes with the Dejleh and Forat rivers from Iraq, and together they form the Arvand Rud.

2. Which body of water is claimed by Iran to be a condominium of Iran, Russia, Azerbaijan, Turkmenistan and Kazakhstan because all five countries border it?

From Quiz 'Independence, Freedom, Islamic Republic' - Iran

Answer: Caspian Sea

In international law, a condominium is a political area over which two or more powers formally agree to share sovereignty and exercise their national rights jointly, without dividing it up into smaller national regions. While this clearly makes sense in the case of a large body of water such as the Caspian Sea, it had not in fact been agreed by the other parties as late as 2010.

3. How many countries does Iran share a border with?

From Quiz Fascinating Iran

Answer: 7

Iran shares borders with Iraq, Turkey, Armenia, Azerbaijan, Turkmenistan, Afghanistan and Pakistan.

4. What continent does Iran lie in?

From Quiz Iran Facts

Answer: Asia

Iran is surrounded by ten countries; Armenia in the north-west, Azerbaijan in the north-west, Turkmenistan in the north-east, Afghanistan in the east, Pakistan in the south-east, Oman in the south, United Arab Emirates in the south, Kuwait in the west, Iraq in the west, and Turkey in the north-west.

5. Iran doesn't border which country?

From Quiz Ey Iran

Answer: Georgia

Modern Iran doesn't have a border with Georgia but it had one before. Iran has a border with Armenia, Azerbaijan, Afghanistan, Iraq, Pakistan, Turkey and Turkmenistan.

6. Who was the last Shah of Iran?

From Quiz Fascinating Iran

Answer: Mohammed Reza Pahlavi

Mohammed Reza Shah ascended the Peacock Throne in 1941 on the abdication of his father, Reza Shah, and was deposed by the Islamic Revolution in 1979. Sultan Ahmed Shah was the last shah of the Qajar dynasty which came to an end when Reza Shah took the throne in 1925. Muzaffar ed-Din was a previous shah of the Qajars. On his coronation Mohammed Reza declared himself Shahanshah - king of kings. The English word checkmate comes from the Persian "shah mat", meaning "the king is dead".

7. What is the capital city of Iran?

From Quiz Iran Facts

Answer: Tehran

The other capital cities are of the countries which border Iran. Baghdad is the capital city of Iraq, Islamabad is the capital city of Pakistan, and Ankara is the capital city of Turkey.

8. What is the biggest island in Iran?

From Quiz Ey Iran

Answer: Qeshm

Qeshm is the biggest island in Iran. The second biggest island is Kish. Kish is the most touristic island in Iran despite only being the second largest island.

9. Islam is the main religion in Iran but which branch?

From Quiz Fascinating Iran

Answer: Shia

Shias make up about 89% of the Iranian population. Sunnis account for about 10%. Other religious minorities include Jews, Christians, Zoroastrians and Baha'i.

10. What was the population of Iran at the beginning of the 21st century?

From Quiz Iran Facts

Answer: 66,128,965

The projected population for 2020 is just over 100 million, and the projected population growth for 2040 is over 125 million.

11. The eastern part of Iran consists mostly of geographical features of which the Dasht-e Kavir and the Dasht-e Lut are representative. What is the English name for this type of feature?

From Quiz 'Independence, Freedom, Islamic Republic' - Iran

Answer: desert

The east of the country is mostly composed of desert basins. Dasht-e Kavir is Iran's largest desert. The deserts are formed because the mountain ranges to their west are too high for rain to reach these regions. They are called orographic, or 'rain shadow', deserts.

12. Iranian Shirin Ebadi was in the news in 2003 for winning a Nobel Prize. Which one?

From Quiz Fascinating Iran

Answer: Peace

Shirin Ebadi is a human rights and democracy activist campaigning for rights for Iranian women and children. She was the first Muslim woman to win the prize.

13. What is the biggest lake located INSIDE Iran?

From Quiz Ey Iran

Answer: Urmia

Ourumia is the biggest lake in Iran. Despite Iran having borders with the Caspian Sea (which is actually a lake), the Caspian Sea is not located inside of Iran.

14. The Persians are the largest ethnic grouping in Iran but what group is the second largest?

From Quiz Fascinating Iran

Answer: Azeris

The Persians represent about 51% of the Iranian population, the Azeris represent about 24%, the Kurds 7%, the Turkmen 3% and the Arabs 3%. Other ethnic minorities include the Lurs and the Baluchis.

15. What is Iran's official name?

From Quiz Iran Facts

Answer: Islamic Republic of Iran

Iran became an Islamic republic on the 1st of April 1979, after the ruling Shah was forced into exile. (April Fools Day!)

16. What is the name of the highest mountain in Iran?

From Quiz Ey Iran

Answer: Damavand

Damavand is a stratovolcano located in Iran. It is the 11th tallest mountain in the world, at 4667 meters high.

17. What is the official language of Iran?

From Quiz Fascinating Iran

Answer: Farsi

Persian (also known as Farsi) is the only official language in Iran. Persian and Persian dialects are spoken by 58%.

18. What are the largest deserts in Iran?

From Quiz Ey Iran

Answer: Kavir and Loot

Kavir and Loot are located in the middle of Iran. They are some of the hottest places on Earth. Kavir is called the Great Salt Desert. Loot is the world's 25th biggest desert.

19. The second-largest city in Iran (after the capital, Tehran) is one of the holiest Shi'a cities in the world, as it is the site of the Imam Reza shrine. Which city is this?

From Quiz 'Independence, Freedom, Islamic Republic' - Iran

Answer: Mashhad

The capital city, Tehran, had a 2010 population around 18 million; Mashhad's was about 2.5 million, and the other options were significantly smaller. Mashhad is the capital of the province of Razavi Khorasan, and is a major tourist centre, as between 15 and 20 million pilgrims go to the Imam Reza's shrine each year. The shrine is shown on the reverse of the Iranian 100 rial coin, issued since 2004.

20. What was the name of the throne of Iran (Persia)?

From Quiz Fascinating Iran

Answer: The Peacock Throne

The Peacock Throne was brought to Persia by Nadir Shah in 1739 after he had sacked Delhi. Previously it had been the throne of the Mughal Emperors. The Chysanthemum Throne is the throne of Japan. The Dragon Throne was the throne of Imperial China and the Lily Throne was one of the thrones of the Burmese kings.

21. What is the official language of Iran?

From Quiz Iran Facts

Answer: Farsi

Farsi is sometimes known as Persian. The other languages are spoken in the surrounding countries, except for Bahasa which is spoken in Indonesia.

22. Where does the river Zayandeh-Rood end?

From Quiz Ey Iran

Answer: Batlagh Gavkhooni

Zayandeh-Rood River goes to Batlagh Gavkhooni, a lake in Iran. Zayandeh-Rood has been losing its water for years and has dried out in places. It is 400 km in length.

23. Another major Iranian city is Isfahan, the capital of Isfahan Province. What is significant about this city's Naghsh-e Jahan Square?

From Quiz 'Independence, Freedom, Islamic Republic' - Iran

Answer: It has been designated a World Heritage Site by UNESCO.

The Naghsh-e Jahan Square ('Image of the World Square') is officially known as the Imam Square, having formerly been known as the Shah Square. It is surrounded by buildings of the Safavid era (1501-1722), including the Shah Mosque on the south side, the Ali Qapu Palace on the west, and the Sheikh Lotf Allah Mosque on the east. The northern side of the square leads to the Isfahan Grand Bazaar. The square is pictured on the reverse of the Iranian 20,000 rial note.

24. Who was elected president of Iran in 1997 and again in 2001?

From Quiz Fascinating Iran

Answer: Mohammed Khatami

Mr Khatami was elected on a reformist platform. His policies met oppostion from conservative elements and as a result there is frustration with the slow pace of reforms. Ali Rafsanjani was president from 1989 to 97, Ali Khamenei is the Supreme Leader, or Faqih. Mossadeq was the prime minister of Iran 1951-53 until he was overthrown and Mohammed Reza Shah assumed dictatorial powers.

This is category 6494
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.