FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
  Myanmar Quizzes, Trivia and Puzzles
  Myanmar Quizzes, Trivia

Myanmar Trivia

Myanmar Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Asia

Fun Trivia
6 Myanmar quizzes and 60 Myanmar trivia questions.
1.
Republic of the Union of Myanmar aka Burma
  Republic of the Union of Myanmar aka Burma   best quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Despite its long history, Myanmar is not as familiar to many as some of its neighbours, so let's fix that!
Average, 10 Qns, looney_tunes, Mar 20 17
Average
looney_tunes editor
2410 plays
2.
  A Breezy Bump into Burma (or Maybe Myanmar)   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
The Four Winds have assembled a list of interesting places in Myanmar (formerly known as Burma) of interest to any tourist. See if you can match each of these ten spots to another name for it or its description.
Very Easy, 10 Qns, shuehorn, Mar 10 17
Recommended for grades: 5,6,7,8
Very Easy
shuehorn gold member
1322 plays
3.
  Myanmar - Basics   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about this large South-East Asian country? Test your knowledge and have fun. (If you know very little about the country please do some preparation, otherwise you'll find the quiz boring).
Average, 10 Qns, bloomsby, Feb 20 14
Average
bloomsby gold member
4550 plays
4.
  Myanmar    
Multiple Choice
 10 Qns
Take a trip through the country of Myanmar. Good luck and be careful.
Average, 10 Qns, pennie1478, Jan 04 20
Average
pennie1478 gold member
Jan 04 20
883 plays
5.
  The Golden Land of Myanmar    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is all about the geography of Myanmar. Have fun! Good Luck!
Tough, 10 Qns, kaung30, May 06 12
Tough
kaung30
1271 plays
6.
  Ancient Myanmar    
Multiple Choice
 10 Qns
Myanmar is the oldest country in South East Asia, established in 1044 AD. After many years isolation under military dictatorship, the country is slowly opening up.
Average, 10 Qns, sw11, Nov 10 20
Average
sw11 gold member
Nov 10 20
112 plays
trivia question Quick Question
Burma was what the British named the country. It was changed to Myanmar which is the Burmese name of what major ethnic group?

From Quiz "Ancient Myanmar"





Myanmar Trivia Questions

1. Burma was what the British named the country. It was changed to Myanmar which is the Burmese name of what major ethnic group?

From Quiz
Ancient Myanmar

Answer: Bamar

Myanmar has possibly the most diverse ethnic races in Asia. Nearly 70% of the population are Bamar, followed by Shan at 9%, Karen at 7%, Rakhine at 3.5% and Han Chinese at 2.5%. The Bamar people originally lived in the region of the Irrawaddy River. They are the people who speak the Burmese language which is the official language of Myanmar.

2. Myanmar's total area is around the same as which U.S state?

From Quiz The Golden Land of Myanmar

Answer: Texas

Myanmar is the largest country in mainland Southeast Asia and the 40th largest in the world. With an area of approximately 658,000 km2 it has a slightly higher total area than Texas and is slightly bigger than Afghanistan.

3. Myanmar was part of this country's empire over a period of sixty years?

From Quiz Myanmar

Answer: Britain

Britain made Myanmar part of its empire. Myanmar was a province of India, and then a colony of its own, until 1948 when it became a self-governing country. General NE Win was the ruler of Myanmar until 1988. Nobel Peace Prize Laureate Aung San Suu Kyi was put under house arrest from 1989 to 1995.

4. Myanmar is widely (and perhaps better) known by its previous name. What is that?

From Quiz Myanmar - Basics

Answer: Burma

Indo-China is a vague term for the region between South China and India, and was used rather more specifically of French Indo-China, which consisted of Cambodia, Vietnam and Laos. Siam is the former name of Thailand.

5. Myanmar is bordered by five countries: India, Bangladesh, Thailand, Laos and China. What country shares the longest border with Myanmar?

From Quiz Ancient Myanmar

Answer: Thailand

The border length of Myanmar and Thailand is 2,416 km (1,501 mi). Myanmar is bordered by India and Bangladesh on the west, Thailand and Laos on the east and China on the north.

6. Myanmar's highest point is the Hkakabo Razi of which the top is an ice mountain. Which state is it located in?

From Quiz The Golden Land of Myanmar

Answer: Kachin

Hkakabo Razi is around 6000 metres high. It is located in Kachin state which is in the higher parts of Myanmar. It is already very cold on the base of Hkakabo Razi, so the peak will be freezing cold.

7. What sea borders Myanmar?

From Quiz Myanmar

Answer: Andaman

The Andaman sea borders Myanmar along with the Bay of Bengal. Myanmar is sandwiched between Thailand, China, Tibet and India. It is the size of France and has at least fifty million people living in it.

8. What is the capital?

From Quiz Myanmar - Basics

Answer: Naypyidaw

In 2005 the capital was moved from Yangon (Rangoon) to Nay Pyi Taw. Mandalay is the country's second largest city after Yangon. Bangkok (now called Krung Thep) is the capital of Thailand, and Mysore is in central southern India.

9. Naypyidaw was established as a capital city in 2008 taking over from Yangon. What is the meaning of Naypyidaw in the Burmese language?

From Quiz Ancient Myanmar

Answer: Royal capital

The city is located at 320 km (200 mi) north of Yangon. Construction of the city began in 2002 and was completed in 2005. The military government started moving in to the city on November 2005. The city was officially incorporated as the capital in 2008.

10. Myanmar and Thailand are two of the three countries that are part of the 'Golden Triangle' that produces opium. Which country is the third one?

From Quiz The Golden Land of Myanmar

Answer: Laos

In the Golden Triangle, many drugs are produced that are distributed to the outer world. Heroin is also largely produced in that area. Opium poppy farming has recently declined. Vietnam is sometimes also considered a part of the Golden Triangle.

11. What was the capital of Myanmar until 2006, when the capital was moved to Naypyidaw?

From Quiz Myanmar

Answer: Yangon

Yangon is also known as Rangoon. On the hillside of Yangon there is a gold-plated Shwedagon Paya which is said to hold eight hairs that belonged to Buddha. There are fifty miles of Highway number one from Yangon to Pegu (aka Bago) that are called the point of no return because of the deaths that have occurred on the road. Yangon is the largest city in Myanmar. The government moved capital to Nay Pyi Taw (aka Naypyidaw) in 2006.

12. Myanmar adopted a new flag in October 2010 to replace the old flag which had been used since 1974. The old flag had 14 stars representing the 14 states. The new flag with one white star and three colors resembled the flag from which region?

From Quiz Ancient Myanmar

Answer: Pan African

The new flag with a horizontal tricolor of green, yellow and red shares the colors of the Pan-African flag. Yellow represents solidarity; the green stands for peace, tranquility and lush greenery; the red for courage and determination. The white star represents the union of the country.

13. Myanmar produces 90% of what type of jewellery in the world?

From Quiz The Golden Land of Myanmar

Answer: rubies

Located in the north of Mandalay is the "Valley of Rubies" where rubies are abundant. Thailand buys most of Myanmar's rubies. Every year, Myanmar auctions for rubies and other jewels.

14. What month do the Myanmar people celebrate their independence?

From Quiz Myanmar

Answer: January

The Myanmar people celebrate their independence on January fourth. A seven day fair is held in Yangon to celebrate Independence Day.

15. Part of the Myanmar coastline is on the Andaman Sea. On which body of water is the rest of the coast?

From Quiz Myanmar - Basics

Answer: Bay of Bengal

The Bay of Bengal separates India and Bangladesh from Myanmar. The other three bodies of water are all well to the east of the Malay Peninsula.

16. The most important festival in Myanmar is in the month of April. What type of festival is Thingyan?

From Quiz Ancient Myanmar

Answer: Water

Thingyan is the Buddhist New Year aka Water Festival usually occurring in mid-April. It is usually a five day celebration of prayers, offerings, dance, parties and water fights. It is believed that the sprinkling of water on one's head is to wash away past evils. There is a similar type of water festival in Thailand which is known as Songkran.

17. Myanmar's New Year is in April. It is also the time to celebrate the most famous and active festival in Myanmar. What is the name of this particular festival?

From Quiz The Golden Land of Myanmar

Answer: Water Festival

The Water Festival, or Thingyan, is celebrated in Myanmar. It is a time of celebration where people sprinkle and splash water as a symbol of washing away sins and bad luck from the previous year. It is also celebrated in Thailand.

18. What was Myanmar's former name?

From Quiz Myanmar

Answer: Burma

Burma was officially named Myanmar in 1989 by military dictators who thought Myanmar was more suitable name, because of the diversity of the country.

19. What was the approximate population, as estimated in 2009?

From Quiz Myanmar - Basics

Answer: 60 million

Wikipedia gives a figure of just under 60.3 for 2010.

20. What ancient city, established in the 2nd century AD, became the capital of a powerful kingdom from the 9th to 13th centuries? This city has the world's largest and densest concentration of Buddhist temples and pagodas.

From Quiz Ancient Myanmar

Answer: Bagan

Bagan (formerly known as Pagan) is located in the Mandalay Region. It was once the capital city of the powerful Pagan Kingdom from 9th to 13th centuries, which occupied most of Myanmar. At its peak, there were up to 10,000 Buddhist temples and pagodas, only over 2,200 remained today.

21. Apart from rice cultivation in the Irawaddy river system, forestry is another productive industry. This timber forested in Myanmar, has the world's largest remaining supply.

From Quiz The Golden Land of Myanmar

Answer: Teak

There are about 250 different species of trees in Myanmar and 50 of these have been forrested quite extensively.

22. What was once Myanmar's largest export?

From Quiz Myanmar

Answer: Rice

Myanmar was once known as the rice basket of Asia because it exported millions of tons of rice a year. Now, Myanmar is no longer known as the rice basket of Asia, but as the opium bowl of the world.

23. What is the approximate area of the country?

From Quiz Myanmar - Basics

Answer: 261,800 sq miles

So, the country is rather bigger than Texas and significantly bigger than France.

24. A visit to Myanmar is not complete without a visit to the most sacred pagoda in Myanmar, with 2500 years of history. What is the name of this sacred pagoda?

From Quiz Ancient Myanmar

Answer: Shwedagon Paya

The pagoda contains strands of Gautama Buddha's hair and other holy relics. It is located in Yangon west of Royal Lake in Singuttara Hill, standing 110 m (326 ft) in height. It is also known as the Great Dagon Pagoda, and is covered with hundreds of gold plates with over 4500 diamonds encrusted at the top of the pagoda. The largest is a 72 carat diamond.

25. The official language of Myanmar is Burmese. It is largely related to which language?

From Quiz The Golden Land of Myanmar

Answer: Tibetan

Myanmar's language is very similar to Tibetan. Some words are similar in context. Its script is mostly circular and straight-line characters.

26. What river flows through central Myanmar?

From Quiz Myanmar

Answer: Ayeyarwady

Ayeyarwady River is a one-thousand mile long river that is made up of the Mali and NMai rivers from North Myanmar. The Ayeyarwady is one of the main river in Myanmar. Another spelling of the river is Irrawaddy.

27. Constructed between 1857 and 1859, this palace was the seat of the last royal family of the Burmese monarchy. It is located in what city described in a poem by Rudyard Kipling?

From Quiz Ancient Myanmar

Answer: Mandalay

The Burmese government restored more than 40 timber buildings to look as they did in the 1850s. A small culture museum is located in the western building within the palace. Mandalay is the second largest city in Myanmar after Yangon. It is located on the east bank of the Irrawaddy River 716 km north of Yangon.

28. Myanmar's dominant religion is Buddhism. Young Buddhists boys around the age of 12 enter a monastery and they celebrate a particular ceremony. What is the Burmese name for the ceremony?

From Quiz The Golden Land of Myanmar

Answer: Shinbyu

"Shinbyu" is a ceremony where young boys enter a monastery. They stay there for around one week. The boy family will give donations and the whole township will help celebrate the ceremony. Girls have ear-piercing ceremonies.

29. What capital city in Kachin state was a site of a major WWII battle between the Japanese and Allied Forces from 1942 to 1944?

From Quiz Ancient Myanmar

Answer: Myitkyina

Myitkyina is the state capital of Kachin state located in the north of Myanmar, about 1,480 km (920 mi) from Yangon. It is an important trading center between China and Myanmar.

30. Myanmar has around three state-run newspapers. Which newspaper discusses most about the military and government?

From Quiz The Golden Land of Myanmar

Answer: The New Light of Myanmar

"The New Light of Myanmar" is a nationalized newspaper that features the military, government practices and military officials. It is the longest running circulated newspaper in Myanmar.

This is category 12875
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.