FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
  Nepal Quizzes, Trivia and Puzzles
  Nepal Quizzes, Trivia

Nepal Trivia

Nepal Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Asia

Fun Trivia
8 Nepal quizzes and 84 Nepal trivia questions.
1.
A Photo Journey to the EBC
  A Photo Journey to the EBC editor best quiz   great trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Things on my bucket list: drive a Lamborghini - check! Go Scuba diving on Roatan - check! Climb Mt. Everest... well, here's how I did it. See what you know of this magical and challenging journey I took to Everest Base Camp (Nepal).
Average, 10 Qns, LeoDaVinci, Aug 10 23
Average
LeoDaVinci editor
Aug 10 23
381 plays
2.
  Nepal or Not? - The 8000'ers   top quiz  
Classification Quiz
 14 Qns
There are fourteen Himalayan peaks that top out above eight thousand feet. In this quiz, you need to identify which fourteen are in Nepal (or on its borders) and which have nothing to do with this high-elevation nation. Good luck!
Easier, 14 Qns, kyleisalive, Jul 09 22
Easier
kyleisalive editor
Jul 09 22
580 plays
3.
Whats the Deal with Kathmandu
  What's the Deal with Kathmandu?   top quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Kathmandu, capital of Nepal. Is it a city of history or is it a modern city? Is it a religious center or a booming commercial and tourist hub? Find out the deal with Kathmandu and the Kathmandu Valley as we visit a few of the sites in the city.
Average, 10 Qns, LeoDaVinci, Jun 11 23
Average
LeoDaVinci editor
Jun 11 23
204 plays
4.
  The Cities of Nepal    
Match Quiz
 10 Qns
Nepal is a unique landlocked country on the Asian continent. How well do you know your Nepalese cities based on the descriptions provided?
Average, 10 Qns, apathy100, Jan 04 20
Average
apathy100 gold member
Jan 04 20
1401 plays
5.
  Nepal    
Multiple Choice
 10 Qns
Some easy questions about the Himalayan kingdom of Nepal and Himalayas range
Average, 10 Qns, marcocarne, Jan 09 15
Average
marcocarne
2193 plays
6.
  Nepal and the White Mountains    
Multiple Choice
 10 Qns
Have you ever been to Nepal? Now is the time (to do the quiz).
Easier, 10 Qns, stageball, May 01 21
Easier
stageball
May 01 21
1842 plays
7.
  More about Nepal    
Multiple Choice
 10 Qns
Nepal: a country of beauty and wonders.
Average, 10 Qns, stageball, Jul 03 11
Average
stageball
2917 plays
8.
  Nepal, a country of 75 districts in 14 zones    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is dedicated to the small but beautiful country of Nepal. It covers as much as possible about 75 districts within the 14 zones. I hope you enjoy this quiz and also learn something about this wondrous country.
Average, 10 Qns, girlzz, Jun 22 20
Average
girlzz
Jun 22 20
359 plays
trivia question Quick Question
What's the name of the people living in the valleys of Khumbu, Eastern Nepal, who provide most of the porters for trekkers?

From Quiz "Nepal"




Related Topics
  Nepal History [History] (2 quizzes)

  Mt Everest [People] (7 quizzes)


Nepal Trivia Questions

1. The mountain found in Nepal, which is referred to as "Sagarmatha" locally, is also known by what name?

From Quiz
More about Nepal

Answer: Mt. Everest

Mount Everest is the highest mountain in the world at over 29,000 feet.

2. The mountain range known as the "White Mountains" in Nepal is better known by what name in the western world?

From Quiz Nepal and the White Mountains

Answer: The Himalayas

One third of the Himalayan range is found in Nepal.

3. What is the capital of Nepal?

From Quiz Nepal

Answer: Kathmandu

The capital lies in the heart of the large valley which has the same name of this city. It is full of interesting monuments and pilgrimage sites for both Hindu and Buddhist people.

4. In the District of Solukhumbu, mountain cows are abundant. They are especially important for tourists who wish to visit the "Top of The World." What is the "Top of The World?"

From Quiz Nepal, a country of 75 districts in 14 zones

Answer: Mount Everest

As Mount Everest (8,848m) is the highest mountain above sea level, it is called the "Top of The World." It is a remote area, thus unreachable in some places, by various modes of transport. Yaks are used around there used for carrying loads.

5. What is the name of the deepest gorge in the world, which is found in Nepal?

From Quiz More about Nepal

Answer: The Kali Gandaki Gorge

The Kali Gandaki Gorge was cut by the Kali Gandaki river.

6. What is the other name for the abominable snowman living in the Nepali mountains and, in general, in the Himalayas ranges?

From Quiz Nepal

Answer: Yeti

Many expeditions have left to search this creature, which, according to the Tibetan Lamas living in the monasteries of the mountain, lives in the high valleys of Nepal, and in those of the Himalayan ranges of other countries, as Bhutan, India, Tibet.

7. The district of Mustang is known for its abundant crop of which fruit?

From Quiz Nepal, a country of 75 districts in 14 zones

Answer: Apples

Mustang is a district in Nepal known for its apples. During the apple harvest season, the local people around there eat it for breakfast! Mustang is 2,020 sq km. in area.

8. Nepal's mightiest river is the Kali Gandaki river. What does "Kali Gandaki" mean?

From Quiz More about Nepal

Answer: Black goddess

The source of this river is the melting snows of the Himalayas.

9. What is a famous pilgrimage site in Nepal Himalayas, both for Buddhist and Hindu pilgrims?

From Quiz Nepal

Answer: Muktinath

This pilgrimage site, in Sanscrit Tirtha, lies in a fantastic valley, crossed by the Jong Khola river which flows among coloured canyons to the bottom of the valley, where it meets the bigger Kali Gandaki river, which comes from Mustang and Tibet.

10. Pokara, Nepal's second largest city, is on the banks of what lake?

From Quiz More about Nepal

Answer: Phewa Lake

The peaks of the Himalayas are visible from the city of Pokara.

11. Kathmandu, the capital city of Nepal, is situated in the Kathmandu valley. Much of the city had to be rebuilt after which natural disaster in 1934?

From Quiz Nepal and the White Mountains

Answer: Earthquake

The name, "Kathmandu" means, "wooden house", named after a 12th century building situated in Durbur Square, originally built to welcome guests from abroad. The mountains adjacent to the city are sometimes called the foothills of the Himalayas. Kathmandu has had more devastating earthquakes since the one in 1934 - 2015 was particularly bad.

12. What's the name of the people living in the valleys of Khumbu, Eastern Nepal, who provide most of the porters for trekkers?

From Quiz Nepal

Answer: Sherpa

The name of this people means, in Tibetan language, the people of the east. They mostly live in the eastern part of Nepal, called Khumbu, but now you can find them elsewhere, as in the Kathmandu Valley.

13. Which famous temple dedicated to Mother Sita is located in the Janakpur Zone?

From Quiz Nepal, a country of 75 districts in 14 zones

Answer: Janki Temple

Dhanusa, one of the districts of the zone, is the birthplace of Sita, consort of Hindu god Rama. The famous Janki Temple dedicated to Sita is located in the district, thus making it a place of special pilgrimage for Hindus. It is in the southern half of the country.

14. What is the most common variety of tree or shrub found on the Himalayan mountains?

From Quiz More about Nepal

Answer: Rhododendron

The trees are home to a variety of wildlife including langure monkeys and macaques.

15. What is the name of the beautiful lake by which Pokhara lies?

From Quiz Nepal

Answer: Phewa Tal

This lake collects the reflexions of the mountains of Himalayas, as Annapurna and Macchapucchare - called Fishtail Mountain - and by its banks you can find markets and old temples. In the middle of the lake there is an island with a pagoda temple dedicated to a goddess of the valley.

16. Trees stop growing above a certain altitude on the Himalayan mountains. What is this altitude called?

From Quiz More about Nepal

Answer: The Tree Line

The habitat of the soaring mountains changes quickly from hospitable to inhospitable.

17. What mountain is the tallest in Nepal?

From Quiz Nepal and the White Mountains

Answer: Mt. Everest

The world's tallest mountain is part of the Tibetian/Nepalese border. Its peak is 29,000 feet above sea level.

18. Who became king of Nepal in 2001?

From Quiz Nepal

Answer: Gynendra

This king succeeded the former King Birendra in 2001. This king was killed together with his wife Aishwarya and some of his ministers, during a dinner.

19. What are most people's houses made of in Nepal?

From Quiz More about Nepal

Answer: mud brick in the cities, cut stone in the mountain villages

There is much more agriculture than industry in Nepal. Most people live in farming villages.

20. What is the animal who helps people to carry so many things on the high paths of Nepal?

From Quiz Nepal

Answer: Yak

This animal is typical of the Himalayan countries. It's very strong and able to climb difficult paths and high passes. It has beautiful long horns and a long black or brown fur.

21. In the zone of Lumbini, a very special human was born. He spent his life giving good advice, supporting human rights, gaining enlightenment, and introducing a certain philosophy and religion to the world. Who is this great human?

From Quiz Nepal, a country of 75 districts in 14 zones

Answer: Buddha

Lumbini is a zone of Nepal. In the district of Kapilvastu in Lumbini, Gautama Buddha was born. He started to spread his philosophies from Kapilvastu and it soon spread all over the world. He was born in 563 B.C.

22. What beast of burden can be found at high altitudes in Nepal?

From Quiz More about Nepal

Answer: The Yak

A type of ox, the yak is not considered 'sacred' by Hindus, so it is used for plowing and food.

23. What country borders Nepal to the south?

From Quiz Nepal and the White Mountains

Answer: India

Himalayas extend into India in the South, and Tibet in the North.

24. What is the name of the famous street in Kathmandu, where the first hippies lived in the 60's and 70's?

From Quiz Nepal

Answer: Freak Street

Hippies who arrived to Kathmandu in the 60's and 70's found some small hotels and rooms in this street, just by the main temples of the city. The street gives on the Basantpur Market square, one of the largest squares in the capital of Nepal.

25. From which bordering region have refugees been pouring into Nepal for many years?

From Quiz More about Nepal

Answer: Tibet

The Chinese persecution of the Tibetan people has caused a massive refugee problem.

26. What is the currency used in Nepal?

From Quiz Nepal and the White Mountains

Answer: The rupee

Nepal is one of the poorest countries per capita. Many farmers support only their own families and never use money. This means that visitors find cheap prices awaiting them in all areas. By the way, Large stone coins are used as currency on the Pacific Island of Yap.

27. The main square in the capital of Nepal, surrounded by pagodas and Hindu temples and the Palace of Assemblies by which it gets its name.

From Quiz Nepal

Answer: Durbar Square

This is not the largest square of the capital but the most famous one, for its temples and pagodas.

28. In the district of Taplejung, another mountain is located. This specific mountain though is the world's third highest. What is it called?

From Quiz Nepal, a country of 75 districts in 14 zones

Answer: Kanchenjunga

Taplejung is a district in Nepal. Kanchenjunga is located in this place thus making this place very, very cold. A part of Kanchenjunga crosses the border, thus also lying in India.

This is category 10351
Last Updated Jul 20 2024 5:46 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.