FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Croatia Quizzes, Trivia and Puzzles
Croatia Quizzes, Trivia

Croatia Trivia

Croatia Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe

Fun Trivia
6 Croatia quizzes and 60 Croatia trivia questions.
1.
Lost in Croatia
  Lost in Croatia   best quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
You've got to leave Montenegro, they said. OK, I'll go, I said. I think they meant me to get on a plane and come home but I nipped over the border to Croatia instead. Fancy coming along?
Average, 10 Qns, rossian, May 02 20
Average
rossian editor
May 02 20
1199 plays
2.
Croatia Visit Summer 2017
  Croatia Visit: Summer 2017    
Photo Quiz
 10 Qns
This quiz was created as part of the Author Lounge challenge for virtual visiting. So let's take a brief look at a small part of the Dalmatian area of Croatia.
Average, 10 Qns, gme24, May 02 20
Average
gme24 gold member
May 02 20
156 plays
3.
  All About Croatia    
Multiple Choice
 10 Qns
I had a wonderful holiday in Croatia this year and was inspired to do this quiz.
Average, 10 Qns, bridget3, Feb 01 21
Average
bridget3
Feb 01 21
4553 plays
4.
  Croatia    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about my country. It's very beautiful, and I recommend that you visit her.
Average, 10 Qns, agnus1705, Jan 17 23
Average
agnus1705
Jan 17 23
3995 plays
5.
  Beautiful Croatia    
Multiple Choice
 10 Qns
Croatia is one of the most beautiful countries in the world. Take this quiz to learn more about it.
Average, 10 Qns, soccerstar_15, Oct 11 10
Average
soccerstar_15
1589 plays
6.
  Geography of Croatia    
Multiple Choice
 10 Qns
Croatia is a small country in Europe which I know something about and I would like to see how much you know. Have fun.
Average, 10 Qns, B.U., Sep 08 11
Average
B.U.
748 plays
trivia question Quick Question
In which city in Croatia is there an ancient amphitheater?

From Quiz "Croatia"




Related Topics
  Croatia History [History] (3 quizzes)


Croatia Trivia Questions

1. How many national parks are there in Croatia?

From Quiz
Geography of Croatia

Answer: 8

Croatia has eight national parks which together cover the area of 994 square kilometers (whereas the total area of Croatia is 56,594 square kilometers). Those national parks are: Brijuni, Krka, Kornati, North Velebit, Mljet, Plitvice Lakes, Risnjak and Paklenica.

2. Where in Europe is Croatia located?

From Quiz Beautiful Croatia

Answer: Southeast

Croatia is in the southeastern part of Europe, besides Slovenia. It was originally a part of Yugoslavia. Croatians call their country Hrvatzka.

3. What is the capital of Croatia?

From Quiz All About Croatia

Answer: Zagreb

Croatia's capital is Zagreb. Its second city is Split. Ljubljana is the capital of Slovenia and Sarajevo is the capital of Bosnia. All three countries were formerly part of Yugoslavia.

4. Which country does Croatia NOT have a land border?

From Quiz Beautiful Croatia

Answer: Italy

Croatia borders Hungary in the north, Montenegro to the far southeast, and Serbia to the northeast. It is also surrounded by Slovenia and Bosnia and Herzegovina.

5. What is the native name for Croatia?

From Quiz All About Croatia

Answer: Hrvatska

The native name is Hrvatska. Croatian websites end with hr. Kvarner, Istria and Dalmatia are names for regions within Croatia.

6. Most Croats are of which religion?

From Quiz Geography of Croatia

Answer: Roman Catholic

Almost 90% of Croats are Roman Catholic. The second largest religious group are Eastern Orthodox (about 4%), and those are mostly people of Serbian origin. Another significant group are Muslims.

7. On which sea is Croatia located?

From Quiz All About Croatia

Answer: Adriatic

Croatia is certainly not inland! Its long Adriatic coastline and thousands of islands are part of its attraction as a tourist destination. The Croat word for Adriatic, 'Jadran', inspires the name of many hotels, boats, etc.

8. Croatia's biggest peninsula is what?

From Quiz Croatia

Answer: Istria

Istria, on the west side of Croatia, used to be part of Italy, but after World War II became a part of Yugoslavia, and later Croatia.

9. Who was Croatia's first President after independence?

From Quiz All About Croatia

Answer: Franjo Tudjman

Franjo Tudjman was the first President after independence. A former communist politician and historian, he became a dissident and helped lead Croatia to independence. His government was criticised for its strong nationalism and centralised control, and Tudjman's party lost power after his death in December 1999. Ivica Racan is the current Prime Minister, and Stipe Mesic is the current President of Croatia. Zlatko Tomcic is the speaker of the Croatian Parliament.

10. Croatia's northernmost island is what?

From Quiz Croatia

Answer: Krk

Krk, the northernmost island, is one of two islands connected to the coast with a bridge (other one is Pag).

11. What is the main religion of Croatia?

From Quiz All About Croatia

Answer: Roman Catholic

The Croats are a devoutly Roman Catholic nation. The Pope visited there in 1994.

12. How many counties (provinces) does Croatia have?

From Quiz Beautiful Croatia

Answer: 20

It has 20 counties: Bjelovarsko-Bilogorska, Brodsko-Posavska, Dubrovacko-Neretvanska, Istarska, Karlovacka, Koprivnicko-Krizevacka, Krapinsko-Zagorska, Licko-Senjska, Medimurska, Osjecko-Baranjska, Pozesko-Slavonska, Primorsko-Goranska, Sibensko-Kninska, Sisacko-Moslavacka, Splitsko-Dalmatinska, Varazdinska, Viroviticko-Podravska, Vukovarsko-Srijemska, Zadarska, and Zagrebacka. These are the local names, but have been shortened and changed a bit on maps. Croatia also has one city, Zagreb.

13. From which century have Croats lived in this place?

From Quiz Croatia

Answer: 7th

Long time ago, right?

14. Which Croatian city was formerly known as Ragusa?

From Quiz All About Croatia

Answer: Dubrovnik

Dubrovnik was known as Ragusa in previous centuries and was the seat of the Ragusan Republic, an independent city state in the 14th-16th centuries. Napoleon created the title 'Duke of Ragusa' for his governor of this area in the early 19th century.

15. Who was the first King of Croatia?

From Quiz Beautiful Croatia

Answer: Tomislav I

He ruled from 910-928. He originally ruled as a duke, and later became the king. He controlled a powerful army, but disappeared from history without note.

16. For many centuries Croatia was a part of one great monarchy in Europe. Which one?

From Quiz Croatia

Answer: Austro-Hungarian

Until World War I, when this monarchy collapsed.

17. This sporting hero was born in Split, Croatia and carried his country's flag in the 1992 Summer Olympics. He won a major tournament in 2001. What is his name?

From Quiz All About Croatia

Answer: Goran & Ivanisovic & Goran Ivanisovic & Ivanisevic & Goran Ivanisevic

Tennis ace Goran Ivanisevic is Croatia's biggest sporting star. He won the men's singles at Wimbledon in 2001 after entering on a wild card.

18. Which country does NOT border Croatia?

From Quiz Geography of Croatia

Answer: Albania

Croatia borders Serbia, Montenegro, Bosnia and Herzegovina, Hungary, and Slovenia.

19. What was the official currency in Croatia before the euro?

From Quiz Croatia

Answer: Kuna

Kuna is named after an animal, I believe the English word is marten.

20. One of Croatia's most famous monuments is Diocletian's {Palace;} where is it?

From Quiz All About Croatia

Answer: Split

Diocletian's Palace is in Split where its walls form the walls of the old town. Diocletian retired here after his notorious rule as Roman emperor, persecuting many early Christians. One of the refugees from his rule, Marinus the Dalmatian, went on to found San Marino in Italy. The city of Pula has a stunning Roman amphitheatre.

21. One of the most celebrated holidays in Croatia is on 25 June. Which holiday is it?

From Quiz Geography of Croatia

Answer: Statehood Day

Statehood Day is celebrated on 25 June in commemoration of the Declaration of Croatian Independence from Yugoslavia in 1991. Statehood Day used to be celebrated on 30 May (the day the first multi-party parliament was assembled), but that was changed in 2002. Independence Day is celebrated on 8 October, as a reminder of this day in 1991, when the ties with SFRJ were formally severed (there was a moratorium after the declaration on 25 June). Victory and Homeland Thanksgiving Day and the Day of Croatian Defenders is celebrated on the 5th August, in commemoration of the Operation Storm which marked the victory in the Homeland War. The Anti-Fascist Struggle Day is celebrated on 22 June, as a reminder of 22 June 1941 when the First Sisak Partisan Detachment was formed to fight fascism.

22. In which city in Croatia is there an ancient amphitheater?

From Quiz Croatia

Answer: Pula

Croatia used to be a Roman colony, and many monuments are left from that period, mostly on the coast.

23. What is Croatian for the Adriatic Sea?

From Quiz Geography of Croatia

Answer: Jadransko more

Jadransko more = the Adriatic Sea Sredozemno more= the Mediterranean Sea Sjeverno more = the North Sea (which has nothing to do with Croatia) Mramorno more= the Sea of Marmara (also nothing to do with Croatia)

24. What are the background colors of Croatia's flag?

From Quiz Beautiful Croatia

Answer: red, white, blue

Croatia's flag has three horizontal stripes: red on the top (for Croatian blood), white in the middle (for peace), and blue on the bottom (faithfulness to God). It has a coat of arms in front of that. The coat of arms is split into two sections. The top quarter is blue, with five little historical shields on it. The bottom three quarters is a red and white royal checkerboard.

25. Croatia had to get its freedom by war. When did that war begin?

From Quiz Croatia

Answer: 1991

From 1991-1995 the Yugoslav army attacked Croatia. The Croats defeated the superior enemy and manage to get total (recognized) independence.

26. What in Croatia is Sava?

From Quiz All About Croatia

Answer: River

The Sava river is Croatia's main river.

This is category 10381
Last Updated Jun 15 2024 5:48 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.