FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
 Chile Quizzes, Trivia and Puzzles
 Chile Quizzes, Trivia

Chile Trivia

Chile Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. South America

Fun Trivia
11 Chile quizzes and 120 Chile trivia questions.
1.
  A Chilean Challenge editor best quiz   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The national motto of Chile is "By reason or by force". Be reasonable and take my quiz - don't make me force you!
Average, 10 Qns, looney_tunes, Feb 15 24
Average
looney_tunes editor
Feb 15 24
4719 plays
2.
Kyles Crazy Chilean Carpool
  Kyle's Crazy Chilean Carpool   great trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
There's nothing like a trip through Chile from top to bottom...that is unless you go with three other people in the car. This could be a long ride.
Average, 10 Qns, kyleisalive, Aug 14 23
Average
kyleisalive editor
Aug 14 23
1424 plays
3.
Venture to Chile
  Venture to Chile    
Photo Quiz
 10 Qns
Looking to take a vacation to South America? Chile may be just up your alley. This is just a taste of what this slender nation has to offer.
Average, 10 Qns, RedHook13, Apr 26 18
Average
RedHook13 gold member
Apr 26 18
181 plays
4.
  Touring the North of Chile    
Multiple Choice
 10 Qns
Chile: shaped like a spaghetti, capital Santiago, has mountains, desert, people speak Spanish. If you know more than this about Chile lets go on a trip to the north.
Average, 10 Qns, triviapaul, Nov 07 20
Average
triviapaul
Nov 07 20
555 plays
5.
  Easter Island Challenge   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on one of the most beautiful and mysterious islands on Earth. Enjoy!
Tough, 10 Qns, fenha, Jul 17 21
Tough
fenha
Jul 17 21
694 plays
6.
  Mysterious Easter Island    
Multiple Choice
 20 Qns
This quiz is all about the history and people of the mysterious Easter Island, famous for its giant head statues!
Tough, 20 Qns, curinfinwe, Oct 02 18
Tough
curinfinwe
Oct 02 18
767 plays
7.
  Santiago de Chile    
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about the capital of Chile? We'll see.
Average, 10 Qns, choli, Apr 09 23
Average
choli
Apr 09 23
611 plays
8.
  All About Chile    
Multiple Choice
 10 Qns
Show what you know about Chile.
Average, 10 Qns, sebastián.cl, May 25 19
Average
sebastián.cl
May 25 19
1309 plays
9.
  9 for 10 - Chile    
Multiple Choice
 10 Qns
Ten questions about Chile. If you answer the first nine correctly the first letters of the answer will spell the answer to question ten.
Tough, 10 Qns, minch, May 30 07
Tough
minch gold member
1139 plays
10.
  Viva Chile!    
Multiple Choice
 10 Qns
How well do you know the country of Chile?
Average, 10 Qns, Juanito, Jun 17 15
Average
Juanito
1756 plays
trivia question Quick Question
The landscape of Chile is not all mountains. In the north of Chile you will find one of the world's driest regions. What is it called?

From Quiz "A Chilean Challenge"




11.
  Punta Arenas vs. The Ozone Layer    
Multiple Choice
 10 Qns
Punta Arenas is the only city in the world that has to put up with a lack of ozone on a regular basis. Let's see how much you know about this odd phenomenon. Enjoy.
Average, 10 Qns, Flynn_17, Feb 03 12
Average
Flynn_17
460 plays
Related Topics
  Chile History [History] (2 quizzes)


Chile Trivia Questions

1. Chile is located on the west coast of South America. How would you briefly describe the shape of Chile?

From Quiz
A Chilean Challenge

Answer: long and thin

Chile is a ribbon-like country that snakes its way down the west coast of South America from a latitude of 17S to 56S. It is 4,270 km (2,653 mi) long from north to south, but averages a mere 177 km (110 mi) in width. At its northern end, Chile has borders with Peru and Bolivia, while its eastern border with Argentina is the world's third-longest land border, at 5,150 km (3,200 mi).

2. Where is Easter Island located?

From Quiz Easter Island Challenge

Answer: Pacific Ocean

Easter Island forms one of the vertices of Polynesia (Hawaii and New Zealand are the other two). It is 2,237 miles west of continental Chile.

3. What country does Easter Island belong to?

From Quiz Mysterious Easter Island

Answer: Chile

It was annexed to Chile in 1888, and until 1965 the Chileans literally kept the natives as prisoners on their own island! Now it's a province of Chile.

4. As most visitors do, I land at Santiago's Airport after a grueling 20 hour flight. Santiago is the heart and soul of the country. It's by far the biggest city and, being founded in 1541, also the oldest. It was founded at...?

From Quiz Touring the North of Chile

Answer: The foot of a small hill

Pedro de Valdivia founded 'Santiago de nueva extremadura' at the foot of 'Cerro Santa Lucia'. For some reason the locals totally neglected this hill for about 350 years until it was decided it should be a park. From the top there is a nice view over the city, smog allowing. Santiago does have a river: the Mapocho, but its the only one. I have found no springs, hot or cold, near Santiago and although Inca influence probably reached this far south, the same goes for Inca roads.

5. Punta Arenas is a port city in Patagonia, in South America. It is in mainland Chile, and lies on the southern coast, far away from any other large towns or cities. On what body of water does Punta Arenas have a coastline?

From Quiz Punta Arenas vs. The Ozone Layer

Answer: Strait of Magellan

Punta Arenas is the world's southernmost large city, and has a population of around 117,000 people. It is also known as Magellanese, and is twinned with the town of Bellingham, Washington. Only Ushuaia is further south that Punta Arenas, but it is a small town with a population of only 30,000.

6. What is Chile's neighbour to the east?

From Quiz 9 for 10 - Chile

Answer: Argentina

Chile's length, 2,650 miles, is about ten times its average width! Most of this eastern border is with Argentina.

7. In what continent is Chile?

From Quiz All About Chile

Answer: South America

Chile is on the Pacific coast, and stretches from Peru to the southern tip of the continent.

8. About 80% of the terrain of Chile is mountainous. What mountain range, which runs the length of the continent, stretches through the entire country of Chile, forming its eastern boundary?

From Quiz A Chilean Challenge

Answer: Andes

The Andes are the world's longest continental mountain range, extending over 7,000 km (4,300 mi) from Venezuela, Colombia and Ecuador in the north, through Bolivia and Peru to the southern section in Argentina and Chile. The Caribbean islands of Aruba, Bonaire and Curacao off the coast of Venezuela are actually submerged peaks of the extreme northern end of the Andes. The southern end of the Andes is located at Cape Horn. The Himalayas are in Asia, the Urals are often considered the boundary between Europe and Asia, and the Southern Alps are in Australia.

9. What are the "moai" of Easter Island?

From Quiz Easter Island Challenge

Answer: Stone statues

There are over 800 moai on Easter Island and they were mainly carved from compressed volcanic ashes, found at Rano Raraku crater. Most of them were carved between 1250 and 1500 A.D.

10. What is the nearest land?

From Quiz Mysterious Easter Island

Answer: Sala y Gomez Island

Sala y Gomez Island is only 258 miles east of Easter Island, but it is uninhabited, making Easter Island one of the most remote inhabited islands on Earth. Pitcairn is 1,260 miles West, Chile is 2,300 miles to the east, and Tahiti is 2,515 miles to the West.

11. The largest underground copper mine in the world is in the 6th region of Chile. Which mine is this?

From Quiz Viva Chile!

Answer: El Teniente

Chuquicamata is the largest open pit copper mine in the world. El Capitan is just Spanish for The Captain, and Codelco is Chile's largest copper mining corporation.

12. Of what metal was Chile the world's leading producer at the beginning of the 21st century?

From Quiz 9 for 10 - Chile

Answer: copper

The mining of copper, iron and nitrates have always been important in Chile's economy.

13. What is capital city of Chile?

From Quiz All About Chile

Answer: Santiago

The official name is Santiago de Nueva Extremadura. Santiago was founded by Pedro de Valdivia, a Spanish conqueror. Santiago has a population of over five million people, a sizeable portion of Chile's seventeen million total population.

14. Chile has a number of volcanoes, due to the subduction of the Nazca and Antarctic Plates underneath the South American Plate. Because of this, Chile is often said to be part of what region?

From Quiz A Chilean Challenge

Answer: Pacific Ring of Fire

The Pacific Ocean is surrounded by seismically-active regions which include 452 active volcanoes and around 75% of the world's dormant volcanoes. They are associated with plate movements as oceanic plates are subducted (pulled under) the continental plates that surround them. The 'ring' forms a horseshoe shape from the southern tip of Chile north along the western coast of South and North America, westwards along the Aleutian Islands, and down the east coast of Asia through Japan and the Philippines to Indonesia and New Zealand. The Mid-Atlantic Ridge is a divergent plate boundary that runs through the middle of the Atlantic Ocean; the Great Rift Valley refers to a divergent plate region in Africa; the San Andreas Fault is a portion of the Ring of Fire, located in the US state of California.

15. What is the proper name for the stone heads?

From Quiz Mysterious Easter Island

Answer: moai

Not much is known about these massive statues, carved by the native islanders centuries ago. The average head is about 13.29 feet tall, and weighs 13.78 tons! Ruff is the kind of volcanic stone they are made out of, a toki is the tool used to carve them, and an ahu is the flat mound or stone platform some moai sit on!

16. What is the region of Chile where you can find the city of Arica, the northern most city in Chile?

From Quiz Viva Chile!

Answer: Region de Arica y Parinacota

Region Metropolitana is in central Chile where you will find Santiago. Region de Los Lagos and Region del Biobio are both further down south.

17. In which region of Chile is Santiago?

From Quiz Santiago de Chile

Answer: Region Metropolitana

Chile has 12 regions and the metropolitan region. This one is the only one that doesn't have a number. For Chileans It is impossible to be wrong on this one.

18. Finally we turn to the North. Chileans are very practical when talking about Chile north of Santiago; they simply call it 'El Norte'. The northern part is called 'El Norte Grande'. What is the southern part called?

From Quiz Touring the North of Chile

Answer: 'El Norte Chico'

'Chico' means 'small'(as in 'small kid' or 'little boy'), 'pequeño' means 'little', 'proximo' means 'near' and 'sur' means 'south'. So they just call it 'The Big North' and 'The Small North'. 'The Big North' consists of the two regions of Tarapaca and Antofagasta, 'The Small North' consists of the regions of Atacama and Coquimbo. Most of this area is desert or semi-desert with little agriculture but lots of minerals.

19. What is Chile's highest mountain?

From Quiz 9 for 10 - Chile

Answer: Ojos del Salado

Ojos del Salado is on the Chile Argentina border. It rises to a height of 22,572 feet and is the second highest peak in the Andes. Tortolas and Tupungato are also on the Chile Argentina border. Ostenso is in Antarctica.

20. What is Easter Island's area?

From Quiz Easter Island Challenge

Answer: 63 sq. miles

Very small!

21. How big is Easter Island?

From Quiz Mysterious Easter Island

Answer: 64 square miles

This makes it bigger then Disney World (48 square miles), but a little smaller than Washington, D.C.(69 square miles). It was created by three volcanoes over two million years ago.

22. Chile is divided into regions, how many are there?

From Quiz Viva Chile!

Answer: 16

There are 16 regions which includes the Region Metropolitana (which is not numbered). In October 2007 the Region de Tarapaca was split into two and the Región de Arica y Parinacota was formed.

23. What happened in Santiago in 1985?

From Quiz Santiago de Chile

Answer: A big earthquake

Chile has had many big earthquakes.

24. In 1879 Chile went to war with two of its neighbours. The cause of the war was the ownership of areas where an important mineral was found. What is this mineral?

From Quiz 9 for 10 - Chile

Answer: nitrate & nitrates &nitratine

Bolivia and Peru fought for the control of the Atacama province, a region that was rich in nitrates. In 1884 Bolivia ceded this province to Chile.

25. Chile is divided in regions. How many are there?

From Quiz All About Chile

Answer: 16

The country is divided administratively into 16 regions, each one with its capital, and divided as well in provinces.

26. What is the name of the most impressive Ahu where we can see 15 moai standing next to each other?

From Quiz Easter Island Challenge

Answer: Ahu Tongariki

In 1960 an earthquake in the coast of Chile generated an enormous tidal wave on Easter Island's coast, hitting Ahu Tongariki, destroying the platform and sweeping the moai hundreds of meters inland. In 1992 a Japanese restoration team brought cranes to the island and restored the massive Ahu, placing the 15 moais back to were they used to be.

27. Chile has the 18th largest desert in the world. But it is the driest desert in the world. Name this desert.

From Quiz Viva Chile!

Answer: Atacama

The Atacama desert can be found in the 3rd region of Chile. Chuquicamata is a mine. Arica and Rancagua are both cities.

28. In Calama I miss the last bus to my destination San Pedro, so I am stranded. Calama is the only sizable settlement on Chile's longest river. What is it called?

From Quiz Touring the North of Chile

Answer: Loa

The Loa river is Chile's longest with an official length of 443.85 km (275.85 mi). This is quite a feat considering that Chile is no wider than 430 km (265 mi) anywhere. It only manages to do so because it describes a big "U". The Baker river is in the far south and is the largest river with a flow 870 m3/sec compared to Loa's measly four. The Bio-Bio in central Chile is, by Chilean standards, also large and is a popular rafting destination. The Elqui river valley near La Serena is famous for production of Pisco, the national brandy (excellent stuff). Check www.dga.cl for more info on Chile's waters.

29. Even though the sun emits UV rays, there is still a large demand for another source of UV light in Punta Arenas. What amenity that also emits UV are we talking about?

From Quiz Punta Arenas vs. The Ozone Layer

Answer: Sunbeds (Tanning Beds)

Presumably, the people of Punta Arenas assume that if they have a tan, they are less likely to get skin cancer, but there is an inherent risk with using sunbeds (tanning beds). They emit dangerous UV radiation, which is the primary cause of skin cancer.

30. The southernmost tip of South America lies in Chile. What is its name?

From Quiz 9 for 10 - Chile

Answer: Cape Horn

The first European to sail round Cape Horn was a Dutchman. He named it after his home town of Hoorn. Storms, currents and icebergs make this a very dangerous area for sailors.

This is category 9690
Last Updated Feb 25 2024 9:09 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.