FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Vermont Quizzes, Trivia and Puzzles
Vermont Quizzes, Trivia

Vermont Trivia

Vermont Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States U-W

Fun Trivia
9 Vermont quizzes and 100 Vermont trivia questions.
1.
  Cities and Towns of the Great State of Vermont    
Collection Quiz
 15 Qns
Can you identify the municipalities that can be found in the U.S. state of Vermont?
Easier, 15 Qns, jcmttt, Mar 30 24
Easier
jcmttt gold member
Mar 30 24
360 plays
2.
The Brave Little State of Vermont
  The Brave Little State of Vermont   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
This quiz has ten questions pertaining to the state of Vermont.
Easier, 10 Qns, bernie73, Mar 04 23
Easier
bernie73 gold member
Mar 04 23
1261 plays
3.
A Look at Vermont
  A Look at Vermont   top quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Vermont was the first U.S. state added after the original thirteen. Here's a mostly geographic look at the Green Mountain State.
Average, 10 Qns, CmdrK, May 24 17
Average
CmdrK gold member
459 plays
4.
The Victorious State of Vermont
  The Victorious State of Vermont    
Photo Quiz
 10 Qns
Vermont is a small state in New England. The capital is Montpelier. It is a lovely state.
Easier, 10 Qns, dcpddc478, Mar 01 19
Easier
dcpddc478
Mar 01 19
230 plays
5.
  All about Vermont    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is all about the Green Mountain State, Vermont.
Average, 10 Qns, smile83a, Mar 21 11
Average
smile83a
1619 plays
6.
  Vermont's Cool Places to Visit.    
Multiple Choice
 10 Qns
Vermont travel, filled with fun facts and places to visit.
Average, 10 Qns, SMiami, Jul 03 16
Average
SMiami
274 plays
7.
  Ten Interesting Things about Vermont    
Multiple Choice
 10 Qns
Vermont is the sixth-smallest state in the United States in area, and the second-smallest in population. And yet in many ways it is the most intriguing state. Take this quiz and find out why.
Average, 10 Qns, chessart, May 25 15
Average
chessart gold member
909 plays
8.
  Facts About Vermont    
Multiple Choice
 10 Qns
These are basic facts about the state of Vermont. This should be easy for those that live here. I hope you enjoy this quiz.
Average, 10 Qns, Daffodil825, May 19 03
Average
Daffodil825
1362 plays
9.
  Vermont--The Green Mountain State    
Multiple Choice
 15 Qns
How much do you know about The Green Mountain State?
Average, 15 Qns, Morrigan716, Dec 29 17
Average
Morrigan716 gold member
Dec 29 17
1783 plays
trivia question Quick Question
Lake Memphremagog is located in what Vermont city?

From Quiz "Vermont's Cool Places to Visit."




Related Topics
  Vermont History [History] (1 quizzes)


Vermont Trivia Questions

1. In what city did Ben and Jerry open up their first ice cream scoop shop in a renovated gas station?

From Quiz
Vermont's Cool Places to Visit.

Answer: Burlington

In the early 1970s two guys from Vermont decided to take a course in ice cream making. Their names were Ben Cohen and Jerry Greenfield. Little did they know that they were about to become famous. Their first ice cream shop was in Burlington, in an old gas station. I remember going in there on one of my first visits to Vermont. Then they decided to package pints of this wonderful dessert in another site in Burlington. Mom and pop shops were delighted to be able to sell this treat that Jerry delivered himself. Many years later they opened a factory in Waterbury and began their factory tours.

2. Which river forms the border between Vermont and New Hampshire?

From Quiz Ten Interesting Things about Vermont

Answer: Connecticut River

With a length of 407 miles, the Connecticut is the longest river in New England. It empties into the Long Island Sound.

3. What is Vermont's state nickname?

From Quiz Facts About Vermont

Answer: The Green Mountain State

Although Vermont contains plenty of granite, it is actually known as "The Green Mountain State" due to the fact that it contains many mountains which are covered with evergreen trees. Vermont is also known for its maple syrup, but 'The Maple Syrup State' is not the correct answer.

4. What two products did the Cabot creamery make when they first began?

From Quiz Vermont's Cool Places to Visit.

Answer: Cheddar cheese and butter

There was a butter company in Vermont that was started by some farmers who had extra milk. This was back in the early 1900s. They got together and sold it under the trade name Rosedale. About ten years later, they saw that they still had too much milk, so a cheesemaker was brought on board and they began marketing their top quality cheddar cheese. The Rosedale company changed its name to Cabot sometime in the 1980s. One of the best things about Cabot cheese is that most of the products are free of lactose. There is a factory and visitors' center in Cabot, Vermont, that offers tours and sampling. Another outlet store in located in Waterbury, near the Ben and Jerry's factory, where you can taste every product made by them. They can even ship it home for you if you are traveling.

5. What Vermont town is famous for its cheese?

From Quiz Facts About Vermont

Answer: Cabot

Cabot cheese is a favorite among Vermont natives and comes in many different kinds. The most famous is cheddar.

6. What is Vermont's state butterfly?

From Quiz Vermont--The Green Mountain State

Answer: Monarch

Monarchs are large butterflies with orange and black wings. They are native to Vermont and breed there. The 1987 fifth-grade class at Cornwall Elementary School first had the idea of making the monarch the state butterfly. That same year, the state legislature made it official.

7. Smugglers' Notch is a pass that goes through which mountain and in what mountain range?

From Quiz Vermont's Cool Places to Visit.

Answer: Mount Mansfield, Green Mountains

Take a drive through Smugglers' Notch and you'll know that it was originally a footpath and trail for horses. It is between the villages of Jeffersonville and Stowe. It is a shortcut during the warmer months when there is no snow or ice on the ground. Back in the day, it was used to smuggle goods into and out of Canada. It was against the law to trade with the Canadians as there was an embargo that prohibited it. But since Montreal was closer than most American cities in the region, the smuggling continued. Liquor was brought in from Canada during prohibition and fugitive slaves used it as an escape route out of America. The Notch is closed to motor vehicles in the winter but cross country skiing can be done at the beginning on the Jeffersonville side. There is a resort called Smugglers' Notch in Jeffersonville and they provide year round activities for the entire family.

8. What proportion of Vermont residents live in rural areas, defined as either in the country or in towns of less than 2,500 people?

From Quiz Ten Interesting Things about Vermont

Answer: two thirds

Vermont has the highest proportion of its residents living in rural areas of all the fifty states.

9. In which Vermont city is Fletcher Allen Hospital located?

From Quiz Facts About Vermont

Answer: Burlington

Fletcher Allen is one of Vermont's largest and most technologically advanced hospitals.

10. What is the state insect?

From Quiz Vermont--The Green Mountain State

Answer: Honeybee

European colonists first brought honeybees to the Americas. Farmers depend on them to pollinate their crops, but the bees are best known for making honey.

11. Name the US state, other than Vermont, that borders Lake Champlain.

From Quiz Vermont's Cool Places to Visit.

Answer: New York

If you want to go between Burlington, Vermont, and Plattsburgh, New York via Lake Champlain, just hop aboard one of the three ferries or cross over on one of the three bridges. Many towns and villages line the coast of the lake on both sides. Lake Champlain was named after the French explorer, Samuel de Champlain, who discovered the lake. During the warmer months, you will find many people enjoying all sorts of water activities on the lake. Quebec is the Canadian province that borders the northernmost point of the lake.

12. Ethan Allen and his Green Mountain boys occupy a prominent place in American history. Why did Ethan Allen originally organize his group in 1770?

From Quiz Ten Interesting Things about Vermont

Answer: To defend the claims of New Hampshire land grantees against New York grantees.

At the time settlement of Vermont began around 1750, the governors of both New Hampshire and New York began making grants of land in what is now Vermont, often involving the same land. Ethan Allen organized his Green Mountain Boys to defend the claims of New Hampshire grantees against those of New York grantees, organizing his group in a meeting at the Catamount Tavern in Bennington in 1770. The controversy was finally resolved in 1790 when Vermont paid New York $30,000 for the disputed land, clearing the way for Vermont's admission into the union as the fourteenth state the following year.

13. What color has been on almost every license plate that Vermont has issued.

From Quiz All about Vermont

Answer: green

The only license plates that did not have green where the very early one that were mostly black and white.

14. It is rumored that there is a sea monster living in one of Vermont's lakes. What is his name?

From Quiz Facts About Vermont

Answer: Champ

Champ was named after the lake he is rumored to be living in, Lake Champlain. He has reportedly been spotted by many people. In fact, there are photographs of what appear to be some sort of sea monster in Lake Champlain. Although there is no solid proof of Champ's existence, many Vermonters believe that he is real, and he is believed to be friendly but shy. Another interesting fact: The story of Champ was featured on the television series "Unsolved Mysteries."

15. What is the state animal?

From Quiz Vermont--The Green Mountain State

Answer: Morgan horse

The sire of all Morgan horses was a stallion belonging to Justin Morgan, a composer and music teacher from Randolph. More than 200 years later, Morgan horses show the same traits as their ancestors.

16. A movie made in 2013 told the true story of a cargo ship captain and the attack on his ship by Somali pirates in 2009. The captain hailed from which Vermont town and what was the name of the movie?

From Quiz Vermont's Cool Places to Visit.

Answer: Underhill, Captain Phillips

The movie "Captain Phillips" was almost all true to life. Phillips was interviewed three times by Tom Hanks to get the character and facts correct. Although raised in Massachusetts, Phillips still lives on a farm in Underhill, Vermont. Underhill is an all rural village that is about a half-hour drive from Burlington.

17. Not being one of the original thirteen colonies, Vermont adopted its own constitution in 1777. This document made Vermont the first political body in the U.S. to do what?

From Quiz Ten Interesting Things about Vermont

Answer: ban slavery

Other jurisdictions gradually came on board, starting with the Northwest Territory in 1787.

18. What is Vermont's motto?

From Quiz All about Vermont

Answer: "freedom and unity"

"Live free or die" is New Hampshire's motto. The other two choices are made up mottoes. This motto also appears on the flag.

19. What is Vermont's state amphibian?

From Quiz Vermont--The Green Mountain State

Answer: Northern Leopard Frog

Northern leopard frogs are bright green with large black spots, and are also called meadow or grass frogs.

20. What is known as "Vermont's Little Grand Canyon"?

From Quiz Vermont's Cool Places to Visit.

Answer: Quechee Gorge

Photographers line the bridge of Quechee Gorge to snap some very vivid photos of Vermont's fabulous natural wonder. This gorge was developed from a glacier. During the warmer months, you will find kayakers paddling on the Ottauquechee River that flows through the bottom of the gorge. You will find this amazing sight on your way to Woodstock, Vermont, in a little village named Quechee in the town of Hartford.

21. Foreshadowing the independent streak which Vermont has long been known for, Vermont in 1832 gave its presidential electoral votes to a third-party candidate. Which candidate and which party received Vermont's electoral votes in 1832?

From Quiz Ten Interesting Things about Vermont

Answer: William Wirt of the Anti-Masonic Party

The Anti-Masonic Party was formed in New York in 1828. It was the first party to have a nominating convention and the first to adopt a national platform. It elected governors in Vermont and Pennsylvania during the 1830's, but after that it died out and was absorbed into the other existing parties.

22. What year was Vermont admitted into the union?

From Quiz Facts About Vermont

Answer: 1791

Vermont was the fourteenth state to be admitted into the union.

23. What is the state fish?

From Quiz Vermont--The Green Mountain State

Answer: Both

The brook trout is the state cold-water fish. The walleye pike is the state warm-water fish.

24. Lake Memphremagog is located in what Vermont city?

From Quiz Vermont's Cool Places to Visit.

Answer: Newport

Newport can be found at the southern tip of Lake Memphremagog. It is only five miles away from the Canadian border. Newport offers summer and winter activities. The lake is used in the warmer months by water enthusiasts and the popular Jay Peak is used by avid skiers in the winter months. Lake Memphremagog is a glacier lake that has its northern most tip on Magog, Quebec, Canada. There used to be three lighthouses on the lake but they have all been demolished.

25. In 1990 Bernie Sanders became Vermont's representative in Congress, and served in that job for sixteen years before being elected to the Senate. Although he ran as an independent on the ballot, Sanders declared himself to be a member of which party?

From Quiz Ten Interesting Things about Vermont

Answer: Socialist

Sanders had been a member of the Liberty Union party until he resigned in 1979 and started gravitating toward the Socialist party. Upon his election to the House in 1990, Sanders became the first Socialist member of the House in sixty years. Vermont had been solidly Republican in its politics until 1958, when a Democrat finally won statewide office, and Democrats have been competitive ever since.

26. What famous Vermont hero was commander of "The Green Mountain Boys" from 1770-1775?

From Quiz Facts About Vermont

Answer: Ethan Allen

Calvin Coolidge was a U.S. president who hailed from Vermont, Jim Jeffords is a current Vermont Senator, and Howard Dean is a former governor of Vermont.

27. What is the state beverage?

From Quiz Vermont--The Green Mountain State

Answer: Milk

Milk is Vermont's number-one farm product.

28. In what Vermont city would you find Church Street Market?

From Quiz Vermont's Cool Places to Visit.

Answer: Burlington

The Church Street Marketplace is an open air mall that is lined with shops and restaurants, and has a church at both ends of the street. There are many different kinds of interesting and exclusive shops and restaurants that you will not find elsewhere. There is one enclosed area of shops that allow you to shop on those freezing winter days. Church Street is a great place to just hang out and "people watch", especially in the summer months.

29. What did Vermont ban in 1993?

From Quiz Ten Interesting Things about Vermont

Answer: air conditioning in cars that use chlorofluorocarbons (CFCs)

Vermont became the first state to ban air conditioners using CFC's. Testimony had established that car air conditioners are the largest source of the U.S. contribution to ozone depletion.

30. Which animal's head appears on Vermont's flag?

From Quiz All about Vermont

Answer: stag

Vermont's flag has a blue background. In the middle is a scene. Beneath the scene the word "Vermont" and Vermont's motto appear one the red banner. Above the scene is a stag's head.

This is category 3975
Last Updated Jul 20 2024 5:45 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.