FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
 Thailand Quizzes, Trivia and Puzzles
 Thailand Quizzes, Trivia

Thailand History Trivia

Thailand History Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Asian

Fun Trivia
4 Thailand History quizzes and 40 Thailand History trivia questions.
1.
  Modern Thai History   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Continuing from my 'Early Thai History' quiz...this one leads us into the modern era. 10 questions of high importance for recent Thailand, must-knows, if you will. If you take this quiz...consider yourself a rare beneficiary of obscure knowledge...
Average, 10 Qns, thejazzkickazz, Jul 04 12
Average
thejazzkickazz gold member
825 plays
2.
  History of Thailand    
Multiple Choice
 10 Qns
Maybe some of you have been to Thailand and are interested in this quiz...
Tough, 10 Qns, vishvakarman, Dec 08 16
Tough
vishvakarman
1060 plays
3.
  Early Thai History    
Multiple Choice
 10 Qns
Thailand, that beautiful country in the center of southeast Asia, has been virtually ignored at Funtrivia...that is, until now! Here are 10 things trivia buffs must know about pre-colonial Thai history...good luck!
Tough, 10 Qns, thejazzkickazz, Apr 07 18
Tough
thejazzkickazz gold member
Apr 07 18
767 plays
4.
  Miraculous Thailand Cave Rescue: June-July 2018    
Multiple Choice
 10 Qns
In June and July 2018, the heroic rescue of a soccer team of 12 young boys and their coach from a flooded cave in Thailand captivated the world for 18 days. How did the rescuers manage to carry out this seemingly impossible mission so successfully?
Tough, 10 Qns, sw11, Aug 07 19
Tough
sw11 gold member
Aug 07 19
134 plays
Related Topics
  Thailand [Geography] (15 quizzes)

  Thai Royals [People] (5 quizzes)


Thailand History Trivia Questions

1. They were trapped in a flooded cave caused by heavy monsoon rain in Tham Luang Cave. In which Thai province was the cave located?

From Quiz
Miraculous Thailand Cave Rescue: June-July 2018

Answer: Chiang Rai

The cave is located near a rural village Mae Sae in Chiang Rai Province, the northernmost province of Thailand. The Wild Boar soccer team consisted of 12 boys, aged from eleven to sixteen and their 25-year old coach were trapped in the cave from 23 June 2018. They decided to go to the cave after their practice to celebrate the birthday for one of the boys. Tham Luang is a karstic cave with a length of 10.3 km (6.4 mi) which lies beneath Doi Nang Non, a mountain range of over 1300 m (4300 ft) on the border with Myanmar.

2. One ancient culture in Thailand is reported to have developed the ability to use bronze before 3000 BC. What was the name of this culture?

From Quiz Early Thai History

Answer: Ban Chiang

If this is true, and there is ample evidence to support the veracity of these claims, indigenous people of Thailand entered their bronze age at least 200 years before the Middle East and 1000 years prior to the Chinese.

3. Who became King of Thailand in 1946?

From Quiz History of Thailand

Answer: Bhumibol Adulyadej

At the time of his death in 2016 he was the world's longest reigning monarch. He became King in 1946 and was crowned in 1950.

4. They moved further inside the cave to escape from the rising water. How far were they trapped inside the cave?

From Quiz Miraculous Thailand Cave Rescue: June-July 2018

Answer: 3.2 km

They found a small rocky shelf about 3.2 km from the cave entrance, passing through a relatively dry area named Pattaya Beach. To make space for them to huddle together, they used rocks to carve a 5m (16.5 ft) ledge.

5. Influenced by the Meiji restoration in Japan, and following in his father King Mongkut's footsteps in continuing economic and political reforms in Thailand, which Thai king abolished slavery and established a modern civil service in Thailand?

From Quiz Modern Thai History

Answer: Chulalongkorn

King Chulalongkorn (Rama V), the 5th king of the Chakri dynasty, also attempted to modernize Thailand's legal and administrative structures. In order to allieve the ethnic Chinese 'problem', he forced ethnic Chinese to take Thai family names. His reign, which lasted from 1868 to 1910, saw Thailand become an entirely different, and modern, country.

6. What did their 25-year old coach named Ekaphol Chantawong (nicknamed Ake) teach the boys to prevent them from panicking?

From Quiz Miraculous Thailand Cave Rescue: June-July 2018

Answer: Meditation

Ake, a former monk, taught them how to meditate. Meditation helped them to stay calm and to use up as little air as possible using the correct breathing techniques and to conserve energy. Ake and three of the boys were stateless. They were living along the borders of Thailand, Myanmar and Laos, so it was not clear where they came from. All four were granted Thai citizenship on September 26.

7. Thailand's former name comes from the moniker for the indigenous peoples of the Thai heartland who predated later Thai migrants. What is this former name?

From Quiz Early Thai History

Answer: Siam

These earlier inhabitants were called 'Syama' and their country 'Syam' by their neighbors.

8. He was king of Thailand from 1946 to 2016. Under what title was the king known in the west?

From Quiz History of Thailand

Answer: Rama IX

He reigned from 9th June 1946 to 13 October 2016.

9. Rising water levels caused by the monsoon rains was the immediate danger. What did the rescuers do to prevent the water level from rising?

From Quiz Miraculous Thailand Cave Rescue: June-July 2018

Answer: Diverted the rain water from the sinkholes

Although pumps were used to drain water from the cave entrance, it was still not enough to prevent the water from rising in the cave. A Thai groundwater engineer came up with the idea of draining water from the sinkholes in the mountain, using makeshift pipes, hoses and even bamboos. This helped to stabilize the water level which was the first break-through for the rescuers.

10. What was the name of the great T'ai state of modern Yunnan province in China that fell to the armies of Kublai Khan in 1253?

From Quiz Early Thai History

Answer: Nan Chao

Following this defeat, the T'ai of Nan Chao migrated south to join their fellow T'ai-Kadai speaking relatives in Laos, Thailand and Burma.

11. What was the year the Burmese destroyed Ayutthaya ?

From Quiz History of Thailand

Answer: 1767

12. The Thai Navy Seal divers were the first to arrive on the scene followed by the first international team of divers on June 27. About how many divers were involved in the rescue?

From Quiz Miraculous Thailand Cave Rescue: June-July 2018

Answer: 100

The first international rescuers to arrive were more than 30 US air force rescue specialists from the US Pacific Command and three British diving experts. They were later joined by cave divers from Belgium, Australia, Scandinavia and many other nations. As many as 10,000 people were involved in the rescue, including over 100 divers, 900 police officers, 2,000 soldiers and about 100 people from government agencies. Danish diving instructor Ivan Karadzic who was the first to arrive on the scene said that cave diver rescuers are a rare breed - not more than a few hundreds in the world.

13. While the neighboring Khmer empire was in decline, the Thai state of Lopburi was on the rise, with one of its centers at which great capital, founded in 1450?

From Quiz Early Thai History

Answer: Ayudhya

Ayudhya became the center of a great Thai kingdom that lasted for several centuries. This illustrious period ended in the late 18th century due to Burmese invasions and a great fire, in 1767, which effectively ended its reign as a significant city.

14. Name the Greek adventurer who acted as prime minister under King Narai in the 17th century.

From Quiz History of Thailand

Answer: Constantine Phaulkon

He was eventually executed because conservative forces in the Siamese Administration feared Western influence.

15. On 1 July, a rescue base was set up inside the cave at which location?

From Quiz Miraculous Thailand Cave Rescue: June-July 2018

Answer: Chamber Three

Chamber Three was a large cavern roughly 1.5 km from the cave entrance. After the rescue base was established, hundreds of oxygen tanks and other supplies were brought in by pulley. The rescuers made further progress by reaching Monk's Junction, about 1.7 km from the entrance.

16. Which country was responsible for bringing Thailand into World War II?

From Quiz Modern Thai History

Answer: Japan

Japan invaded Thailand in December of 1941, but instead of occupying the country, General Phibun signed a military pact with the Japanese in which Japan was allowed to station troops for attacks on Indochina and Burma. This would very much hurt Phibun's post WWII reputation.

17. Which Thai King is especially revered for abolishing slavery and the long duration of his reign ?

From Quiz History of Thailand

Answer: Chulalongkorn

His reign lasted from 1868 until 1910. Known under the title Rama V, he is also famous for the administrative reforms initiated by him. Mongkut(r.1851-1868) was his father, Vajiravudh (r.1910-1925) and Prajadhipok (r.1925-1935)were his sons and successors to the throne.

18. After the rescue base was set up, two divers from which nationality found the 12 boys and their coach one day later?

From Quiz Miraculous Thailand Cave Rescue: June-July 2018

Answer: British

On July 2, one day after the diver base was established, British divers John Volanthen and Rick Stanton made their ways into cave and reached elevated area known as Pattaya Beach, where they surfaced and were disappointed to find nothing. However, they persevered and continued their search in the darkness. Just 400 meters further, they found an air pocket, they surfaced again and were relieved to find all the 12 missing boys and their coach still alive. This was nine days after they had gone missing.

19. Soon after Thailand was reunited, in 1782, a new general named Chaophraya Mahakasatsuk took power. He re-established the capital at Krung Thep (modern day Bangkok) and renamed himself. What was the reign name of this new king?

From Quiz Early Thai History

Answer: Rama I & Rama

He was the first king of the Chakri dynasty.

20. Which King did Anna Leonowens portray in her novel 'The English Governess at the Court of Siam' ?

From Quiz History of Thailand

Answer: Rama IV

The novel as well as the resulting films and musicals are all prohibited in Thailand because of their unfavourable description of the Siamese monarchy.

21. This new Thai king took great pains to compose an epic piece of literature which was based on an ancient Indian work. What was this Thai version called?

From Quiz Early Thai History

Answer: Ramakian

The Ramakian was named for the Hindu epic, the Ramayana, a 3,000 page tome full from the exciting adventures of the ancient Hindu king Rama...there's that name again.

22. Who is revered by the Thai as the King who first invented a Thai System of Writing ?

From Quiz History of Thailand

Answer: Pho Khun Ramkhamhaeng

He is said to have devised the first Thai System of Writing about 1280 A.D.

23. Besides the complexity of the rescue operation, the oxygen level in the chamber was falling. What oxygen level was needed?

From Quiz Miraculous Thailand Cave Rescue: June-July 2018

Answer: 15%

As there were many rescuers in the cave, the oxygen level was depleted at a much faster pace. Air from the outside could not replace the air inside the cave fast enough. The rescuers had to maintain constant air supply to maintain the oxygen level. Oxygen in a normal sea level atmosphere is 21%. The oxygen level must not fall below 15%. At oxygen levels from 12% to 16%, the breathing heart rate increases. At 10% to 14%, it will affect co-ordination, human judgement and breathing. Nausea and vomiting shall occur at 6% to 10%. Below 6%, convulsions will occur, follow by a cessation of breathing and cardiac arrest.

24. In 1992, the era of military rule in Thailand came to an end as this General stepped down, allowing new elections to take place.

From Quiz Modern Thai History

Answer: General Suchinda Kraprayoon

More political protests characterized the era of the early 1990s, and King Bhumibol stepped in to support these protests, legitimizing them to a degree. General Suchinda decided to step down in that year and a new Constitution was promulgated. The new government of Chuan Leekpai was put into government following relatively free elections...an era of free government could now begin.

25. When was the first constitution of Thailand promulgated?

From Quiz History of Thailand

Answer: 1932

Before that it was an absolute monarchy.

26. With only a three to four-day window remaining to complete the rescue as rain would intensify and completely flood the cave, how did the rescuers successfully carry out the operation?

From Quiz Miraculous Thailand Cave Rescue: June-July 2018

Answer: Used two divers to accompany each boy

Some of the flooded areas were very narrow which could only allow one diver to pass through. The rescuers came out with an ingenious idea of using two divers. Each boy wore a full scuba mask, with helmet and boot. Two divers accompanied the boy, with the lead diver carrying the boy's air tank. The divers guided each boy using an 8mm static rope which was pre-fixed. Each boy was tethered to the leading diver. Divers were also placed at about 25 to 50 meters intervals carrying air tanks for replenishment if required. The boys were sedated to prevent them from panicking which would have endangered the their lives and those of the divers. On reaching the chamber operation base, the boys were carried by a chain of rescuers to the cave entrance. The whole operation took an estimated 3 hours on the first day of operation on July 8th and reduced to just over 2 hours on the final day on July 10th, 18 days after they were trapped in the cave.

27. Speaking about the growing European presence in the region, who was the first European to visit Thailand during the modern era?

From Quiz Early Thai History

Answer: Nicolo di Conti

Nicolo di Conti (Portuguese) was the first European trader to visit Thailand, reaching the trading ports at Tenasserim, Mergui and Tavoy in 1430.

28. Which two countries were part of Siam until 1893 ?

From Quiz History of Thailand

Answer: Laos and Cambodia

In 1893, Laos and parts of present day Cambodia fell to France to become integrated into French Indochina.

This is category 14231
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.