FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Bulgaria Quizzes, Trivia and Puzzles
Bulgaria Quizzes, Trivia

Bulgaria History Trivia

Bulgaria History Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. European

Fun Trivia
4 Bulgaria History quizzes and 50 Bulgaria History trivia questions.
1.
  The History of Sofia   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Sofia may be one of Europe's least known capital cities, but its history is as rich and lengthy as any other. This quiz covers Sofia's history from founding to the 21st century.
Average, 10 Qns, Joepetz, May 07 15
Average
Joepetz gold member
262 plays
2.
  History Of Bulgaria: Part II    
Multiple Choice
 15 Qns
Part II of my quiz about Bulgarian history.
Tough, 15 Qns, blackandgreen, Sep 07 14
Tough
blackandgreen
225 plays
3.
  History Of Bulgaria: Part I    
Multiple Choice
 15 Qns
The quiz focuses on the history of Danube Bulgaria. Countries with the same or similar name, established by the Bulgars, are recognized to have existed before, but on different territories. Good luck!
Tough, 15 Qns, blackandgreen, Aug 03 14
Tough
blackandgreen
215 plays
4.
  Bulgarian Khans and Czars    
Multiple Choice
 10 Qns
Not so tough of a test for those familiar with the Bulgarian history.Enjoy it!
Tough, 10 Qns, kirilvas, Jul 07 13
Tough
kirilvas
897 plays
trivia question Quick Question
It wasn't until 1376, that Sofia was named after the city's patron saint, St. Sophia who is usually depicted alongside what?

From Quiz "The History of Sofia"




Related Topics
  Bulgaria [Geography] (7 quizzes)


Bulgaria History Trivia Questions

1. Upon its founding in the 5th century BC, what was Sofia's original name, which it likely received from a tribe of Celtic warriors living in the area at the time?

From Quiz
The History of Sofia

Answer: Serdica

It was the Serdi tribe that was living in what would become Sofia, Bulgaria. Sofia was part of Thracian territory until it was conquered by Philip of Macedon a century after its founding. It eventually wound up as part of the Roman Empire in 24 BC.

2. The earliest Bulgarian revolt against the Ottoman rule took place in the early 15th century. Who were its leaders?

From Quiz History Of Bulgaria: Part II

Answer: Konstantin and Fruzhin

Fruzhin was Ivan Shishman's son, Konstantin - the inheritor of Ivan Sratsimir. Wallachian lord Mircea the Elder, Sigismund of Luxemburg and Serbian tyrant Stefan Lazarevic benefitted from the rebellion. The latter had finally realised that being a loyal ally of the Ottoman sultan wouldn't provide political independence for his country and switched sides. The revolt did not succeed. Konstantin died in Serbia in 1422, while Fruzhin took part in the Albanian rebellion led by Gjergj Arianit Komneni and Polish King Wladyslaw III's campaign that ended with the battle of Varna.

3. In what year was the First Bulgarian Empire established?

From Quiz History Of Bulgaria: Part I

Answer: 681

A peace treaty with Byzantium, preceded by hostilities, led to the formation of the First Bulgarian Empire south of the Danube. After being defeated by the Bulgarians, the Byzantine Empire had no choice but to acknowledge the existence of the country (in fact, under this agreement Byzantium was obliged to pay annual impost as protection money to the Bulgars).

4. Which clan was Khan Asparuh from?

From Quiz Bulgarian Khans and Czars

Answer: Dulo

He became the first Khan of Bulgaria in 681. He managed to unite Bulgars, Slavs and some of the local tribes and thus create the First Bulgarian Kingdom.

5. What kind of building was the Bouleutherion which was built in 4th century AD and rediscovered and excavated in the early 2000s?

From Quiz The History of Sofia

Answer: Amphitheater

The Bouleutherion was essentially a slightly smaller version of the Coliseum in Rome. Like the Coliseum, it was home to gladiator fights although its use was much shorter as Goths constantly damaged the building and it was eventually abandoned. Today, the Bouleutherion is generally called the Amphitheatre of Serdica.

6. Which European monarch met his death in the battle of Varna in 1444?

From Quiz History Of Bulgaria: Part II

Answer: Wladyslaw III of Poland

He was slain by the Janissaries (the sultan's bodyguards). The Christian army was defeated. Thus the Ottomans removed a considerable threat to their expansion into central and eastern Europe.

7. What was the name of the first Bulgarian ruler, credited for being the state's founder?

From Quiz History Of Bulgaria: Part I

Answer: Asparukh

Asparukh was one of the sons of Kubrat, a ruler of Great Bulgaria, which covered vast territories in the steppes of modern-day Ukraine. Asparukh belonged to the Dulo clan. Historical sources claim 701 as the year of his reign's end.

8. Khan Kardam ruled Bulgaria after whom?

From Quiz Bulgarian Khans and Czars

Answer: Telerig

Kardam became a Khan in year 777 after the death of Khan Telerig. The reign of Kardam and Telerig is remembered with their success in further unification between the Bulgarians and the Slavs.

9. Sofia first officially became part of Bulgaria during the reign of which Bulgarian khan, or ruler, of the First Bulgarian Empire in 809?

From Quiz The History of Sofia

Answer: Krum

Krum was khan of Bulgaria from sometime around 800 to 814. He was known as a particularly strict ruler, outlawing things like drinking and debauchery. Despite, this he was very popular because of his social programs for the poor and made Sofia, which renamed Sredets, an important fortified city and center of government.

10. Which Bulgarian khan deserved the nickname of 'the Saviour of Europe' for leading the Bulgarian army that crushed the Arabs during the Siege of Constantinople?

From Quiz History Of Bulgaria: Part I

Answer: Tervel

The Nominalia of the Bulgarian khans states that Tervel's rule lasted 20-21 years between 701 and 721. In 705 he was given the title of Caesar, becoming the first foreign monarch to receive such a title from the Byzantine Empire.

11. Which Bulgarian ruler defeated emperor Nikifor and made a cup from his skull?

From Quiz Bulgarian Khans and Czars

Answer: Khan Krum

On July 26th,year 811 Krum won a great victory for Bulgaria at Varbishki Prohod. Krum was also known with his cruel laws and severe punishment for the traitors.

12. It wasn't until 1376, that Sofia was named after the city's patron saint, St. Sophia who is usually depicted alongside what?

From Quiz The History of Sofia

Answer: Her daughters

Saint Sophia the Martyr watched as the Roman Emperor Hadrian's troops tortured and killed her three daughters in a failed attempt to get her to recant her Christian faith. She buried her daughters, who were named Faith, Hope and Love, and died soon afterward. The Saint Sofia Church is not named after this Sophia but rather a different one depicted as sitting on a rainbow near a young Christ.

13. Which Bulgarian novelist is the author of "Under the Yoke"?

From Quiz History Of Bulgaria: Part II

Answer: Ivan Vazov

The novel describes Ottoman rule in Bulgaria. One of the most (if not the most notable) remarkable classics of Bulgarian classic literature, it has been translated into more than thirty languages. Vazov, who was born in 1850 and was an eyewitness of the Bulgarian independence movement, is referred to as "the Patriarch of Bulgarian Literature".

14. The Christianization of the Bulgarians was performed by whom?

From Quiz Bulgarian Khans and Czars

Answer: Kniaz Boris

After adopting the Christian religion he changed his name to Mihail. To clear the path of the Christian religion he massacred 52 noble families who were defending the old pagan religion.

15. Which expansive empire took control of Sofia and Bulgaria after the 1382 Siege of Sofia?

From Quiz The History of Sofia

Answer: Ottoman Empire

The Ottomans had been expanding their territory in the Middle East and the Balkan region of Europe during this time. When Ottoman invaders arrived in Sofia in 1382, the Bulgarian Tsar, Ivan Shishman essentially surrendered without fighting as he believe he could not defeat the Ottomans and did not want to destroy the city.

16. This man created the first modern Bulgarian primer.

From Quiz History Of Bulgaria: Part II

Answer: Petar Beron

"Primer with Various Instructions" (as the actual title of this reading mater is) is erroneously better known as "the Fish Primer" because of the dolphin depicted in the end of the book (when dolphins are in fact mammals as opposed to fish). Born in Kotel, Beron obtained his primary education in the church school of Stoyko Vladislavov (the real name of Bulgarian bookman Sophronius of Vratsa).

17. As the Muslim population in Sofia began to grow and the Christian population declined, which colorful mosque was built in 1528 in order for Muslims to have big beautiful buildings like the Christians had?

From Quiz The History of Sofia

Answer: Black Mosque

The Black Mosque is now the Sveti Sedmochislenitsi Church, as it has been converted from the mosque. The Black Mosque was planned by Suleiman the Magnificent and was built by the architect Mimar Sinan over a pagan temple. It was called the Black Mosque because the minaret, which was destroyed in an earthquake, was made from black granite. After the Ottomans left Bulgaria in 1878, the mosque was abandoned and used as a prison and military base before it was converted into a church in the early 1900s.

18. Who were the kircaali?

From Quiz History Of Bulgaria: Part II

Answer: Turkish brigands who were enemies of the sultan

During the 18th century the kircaali used a remote town as a weapons stash and a supply point. Actually, both this name, by which they were collectively known, and the one that later was given to this town (Kardzhali), are derived from Kirca Ali, the first leader of those outlaws. They robbed both Bulgarians and Turks and were a huge scourge for both the sultan's army and the local population.

19. What year was The Preslav Gathering summoned, where the Bulgarian language was made the official language of the church?

From Quiz Bulgarian Khans and Czars

Answer: 893

In that year Preslav was claimed capital of Bulgaria. The first capital was Pliska.

20. During which war, that took place in 1828-29, did Russia occupy Sofia?

From Quiz The History of Sofia

Answer: Russo-Turkish War

The Russo-Turkish War took place between Russia and the Ottoman Empire after the Ottomans closed off the Dardanelles to Russian trade ships. Russia then took most of Bulgaria including Sofia and Varna. Russia later occupied Sofia again in 1877 during another Russo-Turkish War, after which Bulgaria became an autonomous region of the Ottoman Empire and later its own kingdom at the turn of the century.

21. Which Bulgarian freedom fighter wrote the so-called "Bloody Letter"?

From Quiz History Of Bulgaria: Part II

Answer: Todor Kableshkov

Kableshkov signed this letter to the revolutionary committee of Panagyurishte with the blood of a local Ottoman governor (killed by Georgi Tihanek). The text of the letter has been engraved in a very large stone in Kableshkov's hometown Koprivshtitsa.

22. When did Simeon the Great become Czar?

From Quiz Bulgarian Khans and Czars

Answer: 893

His reign (893-927) was called the "Golden Age" for Bulgaria. It is remembered with the greatest cultural, political and military achievements ever.

23. On April 17, 1879, Sofia became the capital of Bulgaria after the National Assembly moved it there from which other Bulgarian city?

From Quiz The History of Sofia

Answer: Tarnovgrad

Tarnovgrad, now called Veliko Tarnovo, was the capital of Bulgaria until the National Assembly approved the switch to Sofia. The document, called the Tarnovo Constitution, officially lays out the move and established Sofia as the capital of Bulgaria. The Tarnovo Constitution remained in effect until after World War II when it was replaced with the Dimitrov Constitution. However, Sofia remained the capital.

24. The April Uprising took place in what year?

From Quiz History Of Bulgaria: Part II

Answer: 1876

The April Uprising lasted from April 20 to the middle of May, 1876. It was brutally suppressed by the regular Ottoman Army and the irregular bashi-bazouk. This led to a public outcry in the most of Europe and the United States. The result was the Russo-Turkish War of 1877-1878, which led to the independence of the Balkan states of Bulgaria and Romania. Moreover, the Russians insisted on receiving the Budjak region from Romania, compensating the country with Northern Dobruja (essentially a Bulgarian territory between the 8th and the early 11th century, and later in the 13th century).

25. Boris abdicated the throne in 889. Another pagan rebellion was started by his son Vladimir-Rasate. Boris came out of his retirement (he had meanwhile become a monk) and defeated the rebels. But what happened to Vladimir?

From Quiz History Of Bulgaria: Part I

Answer: he was blinded and put in a dungeon

The information we have left about Vladimir pretty much ends with his imprisonment. What we do know is that his wife was shaved and sent to a monastery.

26. The objective of the uprising, led by Asen and Peter was?

From Quiz Bulgarian Khans and Czars

Answer: Rebirth of Bulgaria, conquered by Byzantium

The Uprising started in 1185 and ended successfully in 1187. They managed to create the Second Bulgarian Kingdom, after nearly 200 years,in which the country was conquered by Byzantium.

27. The St. Nedelya Church Assault, which was one of the deadliest attacks in Bulgarian history, occurred in April 1925 during the funeral of which person?

From Quiz The History of Sofia

Answer: General Konstantin Georgiev

General Georgiev had been killed in an attack perpetrated by Communists on April 14, 1925. The St. Nedelya Church Assault took place two days later. The attack was an attempt by the Communist Party to gain recognition and power after being banned in 1923 after a failed uprising. Approximately 150 people died including Paskel Paskelov, Sofia's mayor.

28. When did the St. Nedelya Church terrorist attack take place?

From Quiz History Of Bulgaria: Part II

Answer: 1925

This was a terrorist attack committed by members of the Bulgarian Communist Party during the funeral service of General Konstantin Georgiev (killed a few days earlier by the Communists). One hundred and fifty people (most of them politicians and representatives of the military élite) died and about 500 were wounded.

29. Czar Boril was ruler of Bulgaria after whom?

From Quiz Bulgarian Khans and Czars

Answer: Czar Kaloian

Boril is presumed to have arranged the murder of his predecessor Czar Kaloian. His reign was not remembered with any great achievements in comparison with his predecessors.

30. What kind of buildings exploded in the Sofia neighborhood of Chelopechene in 2008?

From Quiz The History of Sofia

Answer: Munitions depots

The explosions began early in the morning on July 3, 2008. No one was killed but a few people were injured and roads and airports were closed and panic spread throughout the city of a terrorist attack. While the cause of the explosions is unknown, it had been noted by several public officials that the explosions were too big to be an accident, even though one of the munitions plants has been deemed structurally inadequate.

This is category 14204
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.