FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
DDay Quizzes, Trivia and Puzzles
DDay Quizzes, Trivia

D-Day Trivia

D-Day Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. European War

Fun Trivia
21 D-Day quizzes and 225 D-Day trivia questions.
1.
  D-Day: The Battle of Normandy   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The D-Day quiz is a general knowledge look at commanders, events and equipment, on and around the first day of the liberation of Western Europe.
Tough, 10 Qns, Bertho, Sep 05 11
Tough
Bertho
6676 plays
2.
  D-Day and The Battle of Normandy   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
10 multiple choice questions to test you on the Allies' invasion of Western Europe.
Tough, 10 Qns, poppersmoke, May 24 11
Tough
poppersmoke
6206 plays
3.
  D-Day: Extreme Basics   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
An easy quiz for those of you that are new to the subject!
Easier, 10 Qns, flyingfalcon, Feb 23 17
Easier
flyingfalcon
1719 plays
4.
  The Ultimate D-Day Quiz Quiz   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on the 'Longest Day', the day that the Allies invaded Normandy. Do you know your stuff about this day in history?
Average, 10 Qns, tozza1, May 17 16
Average
tozza1
2253 plays
5.
  Could You Command? #1-D-Day   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
You are a Captain in the U.S. Army on June 6, 1944. Do you think you can lead your squad safely through D-Day and into Normandy?
Average, 10 Qns, Provider92, Aug 03 12
Average
Provider92
2231 plays
6.
  Bloody Omaha Beach   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Bloody Omaha was the name given to Omaha Beach, where the US soldiers were almost beaten back into the sea as they landed and where the most lives were lost on an invasion beach. It was here some of the most horrific fighting took place.
Tough, 10 Qns, Fergocricket93, Mar 23 14
Tough
Fergocricket93
818 plays
7.
  The Ultimate D-Day Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
A quick quiz on the subject of D-Day.
Average, 10 Qns, edibleshrapnel, Mar 15 15
Average
edibleshrapnel
916 plays
8.
  D-Day: Prelude to Invasion    
Multiple Choice
 20 Qns
There was much more to the Normandy invasion than D-Day itself.
Difficult, 20 Qns, Ben41, Aug 28 12
Difficult
Ben41
2078 plays
9.
  D-Day: 10 Questions    
Multiple Choice
 10 Qns
In an effort to recognize the anniversary of D-Day, I have prepared this short quiz. This doesn't do justice to the events of D-Day but we shouldn't forget that date in our history.
Tough, 10 Qns, YOMD39, Jun 28 05
Tough
YOMD39
3790 plays
10.
  The Normandy Invasion    
Multiple Choice
 10 Qns
The Normandy Invasion was the largest sea invasion ever recorded in history. After 60 years, I give you this quiz to honor those soldiers who died fighting to liberate mankind from the grip of Nazi Germany.
Average, 10 Qns, ShadowandFlame, Dec 05 11
Average
ShadowandFlame
1400 plays
trivia question Quick Question
Last, but not least: What was the name of the overall invasion of Normandy?

From Quiz "D-Day: Extreme Basics"




11.
  Average D-Day 6th June 1944 Trivia    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz will take you into the depths of D-Day 6th June.
Average, 10 Qns, benny_boi_99, Sep 09 13
Average
benny_boi_99
2027 plays
12.
  Lead up to H-Hour D-Day: 6.6.44    
Multiple Choice
 10 Qns
On the 6th of June 1944 the biggest invasion fleet ever amassed, took the first step into liberating Western Europe. This quiz will concentrate on the lead up to D-day. Enjoy!
Average, 10 Qns, dawesy89, Apr 10 10
Average
dawesy89
1219 plays
13.
  Multiple Choice Quiz about D-Day Quiz   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is my first quiz on D-Day and, being most knowledgeable on D-Day, decided to do a quiz on it. Good luck.
Difficult, 10 Qns, Bob0120, Apr 27 10
Difficult
Bob0120
2063 plays
14.
  Could You Command? #2 D-Day-Part 2    
Multiple Choice
 10 Qns
Besides the beach landings, another raid took place in Normandy on June 6, 1944. Hundreds of troops dropped from planes over the German forces in an attempt to flank the Germans covering the beach heads. Do you have what it takes to lead the attack?
Average, 10 Qns, Provider92, Jul 05 12
Average
Provider92
1248 plays
15.
  The D-Day Invasion    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on the D-Day Invasion.
Very Difficult, 10 Qns, urnotsexyim, Feb 03 10
Very Difficult
urnotsexyim
4183 plays
16.
  D-Day: A 60th Anniversary Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
An acquaintance who landed on Omaha Beach on the morning of June 6, 1944 has just passed away. His humble demeanor and fascinating stories is the stimulus for this quiz, which coincides with the 60th anniversary of the D-Day landings.
Difficult, 10 Qns, jstagamtome, Apr 07 14
Difficult
jstagamtome
2206 plays
17.
  D-Day: The Sea Armada    
Multiple Choice
 15 Qns
The seaborne phase of the Normandy invasion is often overlooked, but its importance cannot be overestimated.
Difficult, 15 Qns, Ben41, Jun 28 05
Difficult
Ben41
1364 plays
18.
  Pegasus Bridge   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about what happend at Pegasus Bridge on D-Day?
Tough, 10 Qns, RichT, Jul 14 10
Tough
RichT
429 plays
19.
  The Wrong and Right Choices: D-Day    
Multiple Choice
 10 Qns
Welcome to my 6th quiz! In this quiz you are a US paratrooper from the 101st "Screaming Eagles" Airborne Division. You will pick some choices to live through D-Day. Enjoy!
Average, 10 Qns, TysonNg, Feb 04 18
Average
TysonNg
Feb 04 18
278 plays
20.
  Omaha Beach    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on "Bloody Omaha", the beach that suffered the most number of casualties on D-Day.
Tough, 10 Qns, Bob0120, Aug 13 11
Tough
Bob0120
666 plays
21.
  D-Day: Behind the Scenes    
Multiple Choice
 10 Qns
I have seen that there are many D-Day quizzes. However, through my travels, I haven't seen a quiz about the preparations for D-Day. That's what this quiz is about! Good luck!
Difficult, 10 Qns, ZeroG, Feb 26 11
Difficult
ZeroG
997 plays

D-Day Trivia Questions

1. D-Day was part of a large scale operation. What was the code-name of this operation?

From Quiz
D-Day

Answer: Overlord

Operation Overlord was the code-name for the invasion of Europe. Operation Neptune would be the code-name for the amphibious landings.

2. D-Day was the Allied invasion of what part of Europe?

From Quiz D-Day: Extreme Basics

Answer: Normandy, Northern France

'The Invasion of Normandy' is another name for it. It was the largest amphibious invasion in the history of the world.

3. What day was the invasion planned for before being moved for inclement weather?

From Quiz D-Day Quiz

Answer: 5th June

The original day for the invasion was set as the 5th of June. There were only a few possible days when the invasion could go ahead due to tides on the landing beaches and daylight hours. If the invasion had not gone ahead on the 5th, 6th or 7th of June then the invasion would have been delayed an extra two weeks.

4. Who led the men at Pegasus Bridge?

From Quiz Pegasus Bridge

Answer: Major John Howard

Major John Howard was played by the actor Richard Todd in the film 'The Longest Day'. He was in fact one of the reinforcements from the 7th Battalion.

5. Why was it essential for the Allies to land at Omaha Beach?

From Quiz Bloody Omaha Beach

Answer: To link the American landings at Utah Beach to the west with the British-Canadian Landings at Gold Beach, Juno Beach and Sword Beach to the east

One of the first necessities of the Allied invasion plan was to have a united beachhead as soon as possible. However, there were certain strategic towns, cities and areas that also needed to be captured. The Allies would have to invade a broad area to capture as many strategic points as possible and reduce the impact of a German counterattack. But it would have to be planned meticulously and executed perfectly to also have the essential requirement of a united beachhead. A deep-water port was essential for advancing on Paris, and Cherbourg, at the end of the Cotentin Peninsula, was that deep-water port. The Americans landed at Utah Beach on the east edge of the Cotentin. They would turn right and head up the peninsula, straight for Cherbourg. The British and Canadians would land on the beaches north of Caen, which also had to be captured for an advance on Paris. If no-one landed in-between them, Rommel's panzers could pour into the gap, splitting the Allied armies in two and hitting them hard in the flank. Due to a coastline of unclimbable cliffs, the only landing place available in between Utah beach and the British Landings was Omaha Beach. Field Marshal Rommel knew this, as he had guessed the Allies plan. And so Omaha's defences were improved at a great cost of life to the invading-Allies. NOTE: The Airborne and Glider troops also helped unite the beachhead and secure the flanks of the Invasion sector.

6. What was the phrase that Eisenhower used (to his senior officers) to indicate that he wanted D-day to proceed as planned?

From Quiz D-Day Quiz

Answer: OK, let's go.

At Southwick House, when Eisenhower finished listening to Staggs' weather report, Eisenhower paced the room, then stuck out his chin at all the commanders and asked them what they thought. Finally, he said, "OK, let's go" and cheers rang through Southwick House as the commanders ran to their command posts. Within 30 seconds the mess hall was empty except for Eisenhower.

7. What beach name was NOT part of the invasion?

From Quiz D-Day 6th June 1944

Answer: Nevada

Gold, Sword and Juno beaches were for the Canadian and Britsh Commonwealth to invade and Utah and Omaha were for the Americans.

8. "D-Day" is the term generally used to describe the first day of the invasion of Europe. But what is the official name for the entire landing phase of the invasion from D-Day till the end of June 1944?

From Quiz D-Day and The Battle of Normandy

Answer: Operation Neptune

"D-Day" refers to the day on which the operation began. Likewise, "H-Hour" refers to the start time. Regarding the other options: Operation Overlord refers to the large-scale operation of establishing a military presence in Normandy; hence, Neptune is the first phase of Overlord. Operation Archangel is a phrase I took off from the movie "Apocalypse Now", and Operation Barbarossa was the German invasion of the Soviet Union.

9. Who drew up the original plans for D-day?

From Quiz Lead up to H-Hour D-Day: 6.6.44

Answer: Lieutenant-General Frederick Morgan

Although Morgan was the head of the initial planning, he knew that the final leader would have to be American. This was due to the fact that the American troops would make up 75% of the ground forces.

10. Ok, welcome to the quiz. Here we go! Firstly, what was the name of the Naval phase of D-Day?

From Quiz D-Day: Behind the Scenes

Answer: Neptune&neptune&Operation Neptune&operation neptune

This was the entire naval phase of the invasion, performing the transport of troops across the Channel, naval bombardments of the coast, logistical support with supplies, air support from carriers, and the general protection of landing troops. The Commander of the naval operation was Admiral Sir Bertram Ramsay.

11. German Field Marshall Erwin Rommel was absent from the action at the onset of the invasion. Why?

From Quiz D-Day: A 60th Anniversary Quiz

Answer: He was celebrating his wife's birthday in Germany

Because the weather in the English Channel appeared to be too severe to launch an invasion, Rommel felt it would be safe to leave the front for several days to see his wife. Although he was concluded to be complicit in the attempt on Hitler's life, and subsequently commited suicide with poison because of this, these events did not happen until later.

12. What was the code name for the naval phase of the invasion?

From Quiz D-Day: The Sea Armada

Answer: Neptune

The Roman god of the sea (Poseidon is the Greek equivalent). The famous female figure "Britannia", like Neptune, is always shown holding a trident to signify British sea power. "Husky" was the code name for the invasion of Sicily, and "Dragoon" was the code word for the invasion of southern France through the Mediterranean following the Normandy invasion.

13. On December 11, 1941, Adolf Hitler made what many consider one of his key mistakes. What was it?

From Quiz D-Day: Prelude to Invasion

Answer: He declared war on the United States of America

He didn't have to do it. The Axis "Pact of Steel" was defensive only. Japan, for example, did not declare war on the Soviet Union after Germany invaded. In all likelihood the U.S. would have joined in the war against Germany but not necessarily at that time. Although Roosevelt and Churchill agreed that the defeat of the Nazis was the first priority, there were many proponents in the U.S. of a "Pacific First" strategy, including the U.S. Navy and General MacArthur. Had Hitler not declared war, the U.S. would have concentrated its initial war effort against the Japanese.

14. What was the name of General Patton's fake army before the D-Day invasion?

From Quiz The D-Day Invasion

Answer: First U.S. Army Group

The First U.S. Army group was a great tactic used to keep the Germans thinking that the invasion would occur in Calais.

15. What was the date of D-Day in World War II?

From Quiz D-Day

Answer: June 6, 1944

One June 6, 1944 the Allied Forces began a massive invasion of the European continent. This was the largest military land invasion ever undertaken during war-time.

16. Who was the supreme commander of the operation?

From Quiz D-Day

Answer: Dwight Eisenhower

He was supreme commander of the Allied Expeditionary Forces, which consisted mainly of U.S., British and Canadian forces, together with some Poles and Free French. Montgomery was, however, commander-in-chief of ground forces.

17. Who was the overall supreme commander of Allied forces of D-Day?

From Quiz D-Day: Extreme Basics

Answer: Dwight D. Eisenhower

Dwight D. Eisenhower was in charge of planning. He did not, however, actually fight on the beaches. The ground forces were under the command of Field Marshal Montgomery.

18. What was the deception plan implemented by the allies to deceive the axis into thinking a landing would be made at the Pas-de-Calais?

From Quiz D-Day Quiz

Answer: Operation Fortitude

Operation Fortitude was successful in fooling the Germans into thinking that an invasion would be made elsewhere. Despite German forces being present in Normandy on D-Day, the number were not nearly as great as they would have been had the Germans known the precise location of the landing.

19. Which airfield did the Paratroopers take off from?

From Quiz Pegasus Bridge

Answer: Tarrant Rushton

Tarrant Rushton played a huge part in SOE operaions as well as being used in the build up to D-Day.

20. By 06.40 (ten minutes after H-Hour) how many officers were left in A Company, 116th Regiment?

From Quiz Omaha Beach

Answer: 1

Company A was part of the first wave. H-Hour was 06.30. By 06.40 only Lt. E. Ray Nance had survived the onslaught out of the officers, and he had already been hit in the heel and the belly. The following day, only eight of them were ready for duty.

21. What was the codename of the operation conceived to confuse the Germans?

From Quiz D-Day Quiz

Answer: Operation Fortitude

Operation Fortitude involved flying more planes above the area that the Germans belived the invasion was going to come from, using 'turned' German spies to send false information to the Germans, creating fake armies and making them train at places in Britain resembling the 'assembly area', sending messages through radio further reinforcing the belief of the fake armies, etc.

22. What wall had been set by the Germans up along the coast of France?

From Quiz D-Day 6th June 1944

Answer: The Atlantic Wall

The Atlantic wall was made up of thousands of large concrete pillboxes set up along the coast of France. Many of the concrete pillboxes were made from material from the beaches and were easily demolished when bombed.

23. In "Band of Brothers", the episode dealing with the landing in Normandy was called what?

From Quiz The Normandy Invasion

Answer: Day of Days

"Band of Brothers" is a very realistic depiction of World War Two. This miniseries concerns Easy Company which was a regiment of elite soldiers in the 101st Airborne Divison. Their mission was to land in between Omaha and Utah beaches and destroy a garrison and take Carantan which was the town between the two beaches. Soon after the allies recaptured Paris, they launched Operation Market Garden, which was the unsuccessful attempt to hit Germany by going through Holland. The failure of Market Garden was the reason that the allies were forced to march through Belgium and fight the Battle of the Bulge.

24. D-Day was originally scheduled for 5th June 1944. What delayed the invasion until June 6?

From Quiz D-Day and The Battle of Normandy

Answer: Bad weather and rough seas

Stormy seas in the English channel made a seaborne invasion too risky on June 5. Even on the actual day, conditions were rough. But Eisenhower wanted a full moon and high tides to land the soldiers. To put it off any longer would have meant waiting for the next full moon. Landing in marginal weather helped catch the Germans off-guard as they didn't expect an invasion in such conditions. The German commander, Erwin Rommel, had even left the coast to attend his wife's birthday party.

25. What position did Lieutenant-General Frederick Morgan hold within the D-Day planning commitee?

From Quiz Lead up to H-Hour D-Day: 6.6.44

Answer: Chief of Staff to the Supreme Allied Commander

He made and named the post for himself and named it COSSAC for short. He was later succeeded by Lieutenant-General Walter Bedell Smith, when Eisenhower became Supreme Allied Commander; Morgan became Smith's deputy.

26. Who made this remark about the invasion plan: "There it is ... It won't work. I know it won't work, but you'll bloody well have to make it work."

From Quiz D-Day: Behind the Scenes

Answer: General Alanbrooke

You may not have heard of him, but he was the Chief of the [British] Imperial General Staff.

27. Operation Fortitude was a plan of deception. It was designed to persuade the Germans that the Allied landings would not be in Normandy, but where instead?

From Quiz D-Day: The Battle of Normandy

Answer: Pas de Calais

The fictitious First U.S. Army Group was to be led by General George Patton (the Germans believed that Patton would lead the attack and Eisenhower exploited this). Fake radio messages were broadcast, mock up buildings and landing sites representing those in Pas de Calais had been made for the benefit of Luftwaffe scout planes.

28. In June, 1944 who was the German Commander-in-Chief, West?

From Quiz D-Day: Prelude to Invasion

Answer: Gerd von Rundstedt

The 68-year-old field marshal was an able commander and was resentful of the insertion of Rommel into his theater of operations, particularly in light of their differences in defensive strategies. Von Rundstedt, contrary to Rommel, believed neither in fixed fortifications nor that the Allies could be stopped at, or close to, the invasion beaches. He wanted to hold the major forces, including the panzer units, well behind the beaches out of range of naval guns and then use them to counterattack. Rommel wanted to mass the forces close to the beaches away from allied air attacks and smash the invasion at the beaches on the first day. It's ironic that Rommel, one of the leading practitioners of "blitzkrieg," became a proponent of a static defensive strategy.

This is category 13592
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.