FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Norman Conquest Quizzes, Trivia and Puzzles
Norman Conquest Quizzes, Trivia

Norman Conquest Trivia

Norman Conquest Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. UK History

Fun Trivia
6 Norman Conquest quizzes and 70 Norman Conquest trivia questions.
1.
  The Norman Conquest   best quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
How much do you know about the Norman Conquest of England?
Average, 20 Qns, Elanor, Jun 06 23
Average
Elanor
Jun 06 23
10052 plays
2.
  Average 1066 and All That Trivia   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The year 1066 is often considered the most famous in English history. In 1066 England suffered the Norman Conquest and a new era began.
Average, 10 Qns, pagiedamon, Feb 25 11
Average
pagiedamon gold member
2897 plays
3.
  England in 1066    
Multiple Choice
 10 Qns
Most people know bits of information about the year 1066. So I thought I'd test you a little bit to see what you know.
Average, 10 Qns, KrivoyRog, Dec 19 12
Average
KrivoyRog
2403 plays
4.
  England, 1066    
Multiple Choice
 10 Qns
Here is a look at some of the events that took place in England in 1066.
Average, 10 Qns, Ilona_Ritter, Jul 17 12
Average
Ilona_Ritter gold member
832 plays
5.
  The Bayeux Tapestry    
Multiple Choice
 10 Qns
Ten questions on the Bayeux Tapestry, a long embroidered cloth that tells the story of the Norman conquest of England. Although it reflects the Norman point of view, it is considered one of the great historical records of the Middle Ages in Britain.
Tough, 10 Qns, aginor, Aug 02 06
Tough
aginor
830 plays
6.
  The Year 1066, and All That Quiz Challenge    
Multiple Choice
 10 Qns
What do you know about 1066?
Average, 10 Qns, deadmeat, Apr 28 13
Average
deadmeat
4750 plays
trivia question Quick Question
Where can you see the tapestry?

From Quiz "The Bayeux Tapestry"





Norman Conquest Trivia Questions

1. Who was crowned king of England on January 6, 1066?

From Quiz
England, 1066

Answer: Harold

King Harold became king after Edward the Confessor died. He was only king from January until his death later that year at the Battle of Hastings. The Bayeux Tapestry shows him being being struck in the eye with an arrow.

2. In January 1066, English king Edward the Confessor died without leaving behind any progeny. On his deathbed, who did he designate as his successor?

From Quiz 1066 and All That

Answer: Harold Godwinson

Contemporary Saxon and Norman sources state that on his deathbed, Edward gave both England and his wife Edith into Harold's safekeeping . Harold was Edward's brother-in-law, and had been his vice-regent for many years. In fact, much of the governance of England had been in Harold's hands during Edward's reign, as Edward focused more on ecclesiastical matters. William of Normandy, of course, disputed Harold's designation, claiming that the throne had been promised to him.

3. On 1st January 1066, who was King of England?

From Quiz England in 1066

Answer: Edward the Confessor

Edward died on 5 January 1066 and left no direct heir to the throne. This set the backdrop for the events that followed.

4. Who was most likely responsible for commissioning the Bayeux Tapestry?

From Quiz The Bayeux Tapestry

Answer: Bishop Odo of Bayeux

It was traditionally thought to have been commissioned by William himself, or by Matilda. Another, more recent theory has been that Edith Godwinson was the patron of the tapestry. However, now Bishop Odo of Bayeux - William's half-brother - is now favored as the most likely candidate to have commissioned the work.

5. In what year did the Norman Conquest take place?

From Quiz The Norman Conquest

Answer: 1066

Try the hilarious classic book "1066 and All That" by W.C. Sellar and R.J. Yeatman.

6. What was the name of William's half-brother who was the Bishop of Bayeaux ?

From Quiz The Year 1066, and All That

Answer: Odo

Being brothers didn't save Odo from his wrath.

7. What happened to the Westminster Abbey in 1066?

From Quiz England, 1066

Answer: It opened

Since 1066, Westminster Abbey has been the site of coronations and seventeen English monarchs have been buried there.

8. A tenuous thread linked William I to Edward the Confessor, and William used this as his basis to England's throne. How were the two men related?

From Quiz 1066 and All That

Answer: Edward's mother Emma was William's great-aunt.

Emma of Normandy was the link that connected William to the English royal family. Emma was William's grandfather's sister. She had been the wife to two Kings of England: Aethelred the Unready and Canute the Mighty.

9. Harold claimed the throne and was crowned King the day after Edward's death. This resulted in invasions by two separate claimants to the throne. Who led the Northern invasion?

From Quiz England in 1066

Answer: Harald Hardrada of Norway

Yes, Norway's first entry into Europe went as well as their Eurovision entries over 900 years later. Magnus Magnussen started, yet never seemed to finish his invasions. Sven Goran Erikksen's invasion was disastrous for the country. Gerhard the Goth is entirely ficticious.

10. What is the current length of the tapestry?

From Quiz The Bayeux Tapestry

Answer: 70 metres (230 feet)

The tapestry is in fact not a tapestry at all, but a very long piece of embroidery. It measures 50 cm by 70 m (20 in by 230 ft). There is evidence that it was even longer at one time and is now incomplete.

11. Who was the King of England at the start of the year of the Norman Conquest?

From Quiz The Norman Conquest

Answer: Edward the Confessor

Edward the Confessor died on 5th January 1066, leaving no son or heir. His death sparked a series of struggles for the throne.

12. William's father was Robert I Duke of Normandy. Who was his mother ?

From Quiz The Year 1066, and All That

Answer: Arlette

William was often called 'the bastard'. His mother was the daugther of the tanner of Falaise.

13. The King of Norway, Harald III Hardrada, defeated the English in what battle?

From Quiz England, 1066

Answer: Battle of Fulford

As a result of this battle the Norwegians gained Fulford and, later on, York. Both sides had heavy casualties and 15% of the people who fought in the battle were killed.

14. The Northern invasion reached the area around York and on 20 September 1066, they defeated the English Earls, Edwin of Mercia and Morcar of Northumbria. What battle was this?

From Quiz England in 1066

Answer: Battle of Fulford

The Battle of Fulford ended with the deaths of the two English Earls and defeat for the English. Five days later, things would turn out very differently.

15. In what language are the annotations on the tapestry?

From Quiz The Bayeux Tapestry

Answer: Latin

Latin was the main written language in the Middle Ages. The Latin text is about battle events and the main characters' actions.

16. Following the death of the English King in January 1066, Harold Godwinson the Earl of Wessex, was crowned King. What relation was Harold to the previous king?

From Quiz The Norman Conquest

Answer: brother in law

Harold was a rich and powerful Earl, from the south-west of England. His sister was the wife of Edward, known as Edward the Confessor, and Harold expected to be crowned King after Edward's death. In fact, he organised a swift coronation the day after Edward's funeral.

17. While William raised his invasion force in Normandy, Harold Godwinson had another invasion to deal with led by another Harold - the King of Norway. What was the name of that northern invader?

From Quiz The Year 1066, and All That

Answer: Hardrada

18. Who invaded England on September 28, 1066?

From Quiz England, 1066

Answer: William the Conqueror

William I, subsequently known as William the Conqueror, was the Norman king of England from 1066 until his death in 1087. He was known as William the Bastard prior to the invasion. He was the son of the unmarried Duke, Robert the Magnificent, and his mistress.

19. Although Edward had voiced his opinion regarding his choice of heir, who had the right to elect England's king?

From Quiz 1066 and All That

Answer: The witan

English kings were chosen by the witan, the 'wise men' of the Witenagemot. This group of royal advisers was comprised mainly of important landholders, aristocrats, and ecclesiastics. Though kings normally were chosen from the royal family, they still had to be approved by the witan.

20. What battle took place on 25th September 1066?

From Quiz England in 1066

Answer: Battle of Stamford Bridge

Just five days after their victory over the English Earls, the Viking Army was decimated by King Harold at Stamford Bridge, again just outside of York.

21. Approximately how many people are shown on the tapestry?

From Quiz The Bayeux Tapestry

Answer: 623

The tapestry has approximately 623 people, 202 horses, 55 dogs, 500+ other birds and animals (some mythical), 49 trees, 41 ships, 37 buildings and 57 Latin inscriptions containing nearly 2,000 letters. Only 3 of the people shown in the main narrative are women.

22. King Harold had to face major problems very soon after his coronation. Harald Hardrada was also claiming the throne, and was planning an attack on England. Where did he attack from?

From Quiz The Norman Conquest

Answer: Norway

Harald was a descendant of Cnut, who had ruled England as part of the Viking empire years before. Harald saw the death of Edward as a chance to reunite this empire. He set sail from Norway in September 1066, and attacked in the north of England, but was defeated at Stamford Bridge (in Yorkshire - nothing to do with Chelsea FC's ground).

23. Where did King Harold meet and defeat the threat from the North?

From Quiz The Year 1066, and All That

Answer: Stamford Bridge

Harold's speedy march caught the Norsemen by suprise, many hadn't even got their armour on. The armour was stored on the boats some miles away.

24. In what battle did William the Conqueror win England?

From Quiz England, 1066

Answer: Battle of Hastings

The Battle of Hastings took place at Senlac Hill, about six miles from Hastings. It occurred on October 6, 1066. Harold II was killed in the battle.

25. Once Harold became king of England, which one of his brothers rebelled against him?

From Quiz 1066 and All That

Answer: Tostig

Tostig died fighting his brother Harold for the crown. He had always been in conflict with Harold, never happy to be in second place. Harold's other brothers and his mother supported him.

26. While the English were fighting off the Vikings near York, William of Normandy landed his army unopposed down on the South Coast in what is now Sussex. What did Harold and his army do next?

From Quiz England in 1066

Answer: Marched from York to London in 5 days and then on to the coast

No other choice. The weary English marched to London, then on to Hastings.

27. What can be mostly seen on the borders of the tapestry?

From Quiz The Bayeux Tapestry

Answer: Mythological figures and scenes from fables

The upper and lower borders are mostly simply decoration, but sometimes show scenes that may be comments upon the story unfolding in the middle section. Some of these scenes can be identified as being from the Bible or Aesop's Fables, but the sources of others are unknown.

28. Harold's elite troops were called:

From Quiz The Year 1066, and All That

Answer: Housecarles

The Housecarles were the trained elite of the Saxon army. They were the bodyguard and men-at-arms of the King and Earls.

29. When was William the Conqueror crowned King of England?

From Quiz England, 1066

Answer: December 25, 1066

William the Conqueror was also known as William the Bastard. He was the son of the unmarried Robert I of Normandy. His mother was Robert I's mistress, Herleva. Today, only six of William the Conqueror's seals can be found.

This is category 14200
Last Updated Jun 15 2024 5:49 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.