FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
US Wars Quizzes, Trivia and Puzzles
US Wars Quizzes, Trivia

U.S. Wars Trivia

U.S. Wars Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History

Fun Trivia
22 U.S. Wars quizzes and 245 U.S. Wars trivia questions.
1.
  The Battle Rages On    
Collection Quiz
 10 Qns
Throughout its history, the US has been involved in many wars, both on its own territory and overseas. Can you pick out the battles in which the US was an active participant?
Easier, 10 Qns, LadyNym, May 27 24
Easier
LadyNym gold member
May 27 24
487 plays
2.
  Foreign Wars of the United States   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Despite a reputation until World War II for isolationism the U.S. has a history of becoming involved in wars. What do you know of them?
Easier, 10 Qns, Mariamir, Feb 03 17
Easier
Mariamir
2872 plays
3.
  Tales of Turning Point Battles   best quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Since the American Revolution, the U.S. has been involved in approximately 100 direct armed conflicts. Can you correctly match these turning point battles from the 18th and 19th centuries with the corresponding war?
Average, 10 Qns, ponycargirl, Jan 06 18
Average
ponycargirl editor
Jan 06 18
887 plays
4.
  Famous Historic Battles   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
How well do you know your historic battles? Let's find out!
Average, 10 Qns, mrbell, Nov 10 12
Average
mrbell
7064 plays
5.
  Locations of Famous US Battles   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Many people know the names of famous battles fought on US soil. But do you know in what state these battles took place?
Average, 10 Qns, A-10, Jan 15 10
Average
A-10
4228 plays
6.
  Tales of the Border War   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The Border War between Missouri and Kansas has had far-reaching effects that still exist, although to a lesser degree, to this day. What do you know about this conflict?
Average, 10 Qns, ponycargirl, Dec 20 16
Average
ponycargirl editor
500 plays
7.
  American Battles   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
In the first ten questions you decide which war each battle took place in. The U.S. was involved in each war mentioned, but was not necessarily involved in all the battles. The last 5 are varied American War questions.
Average, 15 Qns, smurf-love, Jun 25 03
Average
smurf-love
6764 plays
8.
  American Wars   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Here's a little quiz about some of the battles and major occurances in U.S. war history.
Average, 10 Qns, beantownboy, Aug 27 15
Average
beantownboy
4574 plays
9.
  My Fight Ended at Arlington    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz will look at American war history as seen through the eyes of the men who won the Congressional Medal of Honor and are buried in Arlington National Cemetery.
Average, 10 Qns, tazman6619, May 21 22
Average
tazman6619 gold member
May 21 22
284 plays
10.
  You And What Army?   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The United States was involved in lots of military conflicts during the course of the 20th century. See if you can determine who we were fighting with, against, for - or even if we knew ourselves.
Average, 10 Qns, logcrawler, Feb 09 11
Average
logcrawler gold member
1617 plays
trivia question Quick Question
The Seven Years War is also known as what?

From Quiz "American Battles"




11.
  Old Glory: IV   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
It's 1812 and war is on the horizon. The United States, with impressment on the high seas and the rise of Tecumseh in the west, considers the possibility of waging war on the British Empire once again.
Average, 25 Qns, Avalice, Jan 18 19
Average
Avalice
Jan 18 19
853 plays
12.
  America's Wars    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz on America's history of wars, from the Revolution to the War on Terror (though not necessarily in that order).
Tough, 10 Qns, R555F39, Apr 17 12
Tough
R555F39
1773 plays
13.
  United States Medal of Honor Recipients   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
President Abraham Lincoln signed S.J.R. No 82 into law as 12 Stat. 623-624 on July 12, 1862, the Army and Navy Medal of Honor (MOH). It was made the highest award for valor to be awarded to enlisted members of the United States Military.
Average, 15 Qns, PaysonAZ2011, Jan 22 14
Average
PaysonAZ2011
454 plays
14.
  Events Leading to U.S. Entry in World War I    
Multiple Choice
 10 Qns
The United States clung to its tradition of isolationism when the "war to end all wars" broke out in Europe. However, as the war wore on, it became increasingly difficult for the U.S. to stay out. Why did the U.S. eventually enter World War 1?
Average, 10 Qns, thewho13rd, Oct 02 13
Average
thewho13rd
1465 plays
15.
  Michigan-Ohio War   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Also known as the Toledo War, this is one of the more interesting land disputes in United States history.
Average, 10 Qns, Shadowmyst2004, Jul 20 15
Recommended for grades: 10,11,12
Average
Shadowmyst2004
412 plays
16.
  Early US Military History    
Multiple Choice
 10 Qns
Some not so well known facts about early American Military history.
Average, 10 Qns, xzaqaz111, Jan 03 17
Average
xzaqaz111
660 plays
17.
  The Aroostook War    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz tests players' knowledge of the Aroostook War. Best of luck!
Average, 10 Qns, Triviaballer, Aug 26 08
Average
Triviaballer gold member
905 plays
18.
  US Wars, 1775-2010    
Multiple Choice
 10 Qns
Asks questions about America's bloodiest wars and lesser known conflicts. Good luck!
Tough, 10 Qns, ih400, Jun 10 17
Tough
ih400
935 plays
19.
  The Toledo War   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is a short quiz on an almost unknown civil war within America, fought between April 1835 and December 1836, that settled a conflict that had previously lasted for two decades.
Tough, 10 Qns, qmwne, May 14 13
Tough
qmwne
1245 plays
20.
  Weapons of Grenada    
Multiple Choice
 10 Qns
Small wars should not be neglected from US War History. Here is a quiz on some of the weapons used in Grenada.
Average, 10 Qns, LtGreene, Jan 24 20
Average
LtGreene
Jan 24 20
1045 plays
21.
  Military Medics (mainly US)    
Multiple Choice
 10 Qns
The combat medic has helped sustain the fighting forces in the military all over world. This is a little history quiz about the profession.
Difficult, 10 Qns, Djanvk, Oct 26 10
Difficult
Djanvk
491 plays
22.
  US Military Actions    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about US military policies and actions. All material found in here is historically accurate. When necessary, I have cited references for my information. Thanks and enjoy!
Tough, 10 Qns, triviaguynamedjay, Feb 20 13
Tough
triviaguynamedjay
1599 plays

U.S. Wars Trivia Questions

1. Who is the only general in United States history to accept the surrender of three armies?

From Quiz
Early US Military History

Answer: Ulysses. S. Grant. During the Civil War.

During the Civil War Grant accepted the surrenders of the Confederate armies at Fort Donelson, Vicksburg and Appomattox Courthouse. U.S. Grant also served as the 18th President.

2. Which act of the U.S. Congress in 1820, really set the stage for what would become a Border War between Kansas and Missouri?

From Quiz Tales of the Border War

Answer: Missouri Compromise

Tensions between regional areas in the United States, evident as early as 1820, ended the time in American history which is known as the Era of Good Feelings. Eventually the territories in the Louisiana Purchase would petition for statehood, and what should be done about the institution of slavery? The admittance of one free state (Maine) would tip the balance of power between the North and South in Congress; what would be the best answer to the problem? It was decided in the Missouri Compromise that Maine would be allowed admittance to the Union as a free state, and Missouri would enter as a state with no restrictions on the institution of slavery.

3. In present day Wolverines from Michigan and Buckeyes from Ohio have a friendly rivalry, often bickering and poking fun at one another. However in 1833 those friendly rivalries heated up as the two areas went to war. What caused the dispute?

From Quiz Michigan-Ohio War

Answer: An area of land about 468 square miles.

Tensions had been running high for decades over the disputed land. Legal documents dating back to 1787 were clearly on the side of the Michigan Territory, but Ohio, being a full-fledged state had more political power and continued to dispute the matter. Eventually Ohio Governor Robert Lucas declared the land for his state, named a new county after himself and appointed a judge and sheriff. However, Michigan already had officers governing the area. That was the final straw that ignited the war.

4. Name the officer that was a two-time MOH recipient of the Civil War, but died at the Little Big Horn?

From Quiz United States Medal of Honor Recipients

Answer: Captain Thomas W. Custer

Thomas Custer earned both of his Medal of Honor's during the Civil War and he is one of only 19 Medal of Honor recipients to earn it twice. Thomas Custer died at the Battle of the Little Big Horn with his older brother George, younger brother Boston, nephew Harry Armstrong Reed and brother-in-law Lieutenant James Calhoun. The three brothers and nephew died on "Last Stand Hill," and Lieutenant Calhoun died on "Calhoun Hill."

5. What bird was associated with the members of Congress advocating for war against Britain back in the early 1800s?

From Quiz Old Glory: IV

Answer: hawk

The war hawks were a group of Congressmen pushing for war with Britain. They wanted to punish Britain for its practice of impressment and possibly supplying native tribes hostile to the United States. Many war hawks were Democratic-Republicans hailing from southern or western states. Two prominent war hawks were John C. Calhoun of South Carolina and Henry Clay of Kentucky.

6. Begun by the annexation of Texas by the USA, what was the war between the USA and Mexico called?

From Quiz Foreign Wars of the United States

Answer: Mexican-American War

In 1835, Texas revolted against Mexican rule. After various battles, Mexico launched a campaign in which Mexican President Santa Anna (Antonio Lopez de Santa Anna) led his army into Texas to crush their army. They captured the Alamo, killing almost all of the garrison, although they suffered many casualties. After chasing the rest of the Texas army led by Samuel Houston, Santa Anna was defeated by the Texans, who gave no quarter, yelling their famous cry, "Remember the Alamo!" This revolt ended in 1836 with the defeat and capture of Santa Anna. When the USA annexed Texas 12 years later, Mexico declared war in 1848. Two years later, American armies captured Mexico City. Soon after, the Treaty of Guadalupe Hidalgo was signed. In the treaty, Mexico agreed to relinquish all claim to Texas and other states, including New Mexico. While the Texans did battle with the Mexicans, the question specifically asked for the name of the war between America and Mexico, so the incorrect answers were wrong because they are not only not commonly used (if at all) terms regarding the Texans' struggle, but also did not mention the USA at all.

7. William Alexander (a.k.a. The Earl of Stirling) led which regiment into the Battle of Long Island in 1776?

From Quiz US Wars, 1775-2010

Answer: 1st Maryland Regiment

Alexander was captured by the British in the battle. The 1st Maryland Regiment was the first battalion to fight in the Battle of Long Island.

8. What commander is known as the first to establish some type of medical support into his military services?

From Quiz Military Medics (mainly US)

Answer: Napoleon Bonaparte

Napoleon was asked by Surgeon Dominique Jean Larrey to establish some type of field hospital and trained soldiers. They were called the litter bearers and were made up mostly of inept and expendable soldiers. Before this initiative in 1790, soldiers were either left where they have fallen or until the combat ended and they could be carried back off the front lines.

9. The Vietnam War ended, at least for Americans, on what April date?

From Quiz You And What Army?

Answer: 30 April 1975

Having crushed their last major opposition, the North Vietnamese readied for their final assault on South Vietnam. In Saigon, South Vietnamese President Nguyen Van Thieu resigned and Vice President Tran Van Huong was given power. Nguyen fled the city on April 25. By April 27, the North Vietnamese had completely encircled Saigon. Tran served for only one day, with power then going to General Duong Van Minh. When they attacked at dawn on April 30, they met very little resistance. North Vietnamese tanks crashed through the gates of the Presidential Palace and the war came to an end. North Vietnamese Col. Bui Tin accepted the surrender from Gen. Duong Van Minh. Tin told him, "You have nothing to fear. Between Vietnamese there are no victors and no vanquished. Only the Americans have been beaten. If you are patriots, consider this a moment of joy. The war for our country is over."

10. After U.S. President Woodrow Wilson proclaimed neutrality in 1914, the British launched an impressive blockade against Germany. What body of water did Britain declare a "war zone"?

From Quiz Events Leading to U.S. Entry in World War I

Answer: North Sea

The blockade had a detrimental effect on the U.S. economy. Wilson protested the British seizure of American ships as a violation of a neutral nation's right to freedom of the seas.

11. In which state was the Battle of Gettysburg fought?

From Quiz Locations of Famous US Battles

Answer: Pennsylvania

The Battle of Gettysburg during the Civil War is one of the most famous battles in US History. It marked the northernmost incursion by the Confederate Army.

12. Which war began in 1861 and ended in 1865?

From Quiz American Wars

Answer: American Civil War

The Civil War ended on April 9th, 1865 when General Robert E. Lee officially surrendered in a ceremony at Appomattox Court House.

13. What U.S. state and British province was the Aroostook War fought over to settle a border dispute?

From Quiz The Aroostook War

Answer: Maine and New Brunswick

The provinces of New Brunswick and Quebec were still a part of British North America at the time of the Aroostook War.

14. The Battle of Tippecanoe ended with William Henry Harrison's troops destroying:

From Quiz Famous Historic Battles

Answer: Prophetstown

The Battle of Tippecanoe occurred in 1811 when William Henry Harrison's soldiers marched across Tippecanoe Creek. In the end, Prophetstown was destroyed.

15. Which two states "fought" in this war?

From Quiz The Toledo War

Answer: Michigan and Ohio

Michigan's statehood was delayed for a while because of the conflict.

16. What was the standard issue rifle of the U.S. at the time of Grenada?

From Quiz Weapons of Grenada

Answer: M16A1

The M16 has been the US Army's standard rifle since 1964.

17. Battle of San Jacinto.

From Quiz American Battles

Answer: Texan War of Independence

This was a decisive victory for Sam Houston, the military leader elected President by the rebels of Texas.

18. Panamanian strongman, Manuel Noriega, was trained at which "school" located in Ft. Benning, Georgia?

From Quiz US Military Actions

Answer: School of the Americas

The School of the Americas trains Latin American soldiers in terror tactics, including torture. House Resolution (#1810) was an attempt to close the School of the Americas.

19. What Civil War general suffered the highest number of casualties during the Civil War?

From Quiz Early US Military History

Answer: Robert E. Lee

Lee not only had the highest total, but with his surrender at Appomattox Courthouse he had a casualty rate nearly 100%.

20. In 1854 two more territories were created by a Congressional Act. It was decided that the two territories would decide by popular sovereignty whether or not the institution of slavery would be allowed. What was the name of the Act?

From Quiz Tales of the Border War

Answer: Kansas-Nebraska Act

Originally proposed in an attempt to promote westward settlement so that plans for a trans-continental railroad could be made, the Kansas-Nebraska Act hurled the area into a different kind of conflict. If settlers were allowed to decide by popular sovereignty or popular vote whether or not the institution of slavery would exist in the area, what would happen in Congress if both territories chose the same course? In addition the Kansas-Nebraska Act repealed the Missouri Compromise which had, as one of its provisions, specified that slavery could not exist north of latitude 36°30´; this set the stage for a conflict in which many innocent people would die before any type of resolution could be found. William Seward, future Secretary of State under President Lincoln and a senator in 1854 when the Act was passed, might have stirred up the situation when he issued this statement, "Come on, then, gentlemen of the slave states. Since there is no escaping your challenge, we accept it in the name of freedom. We will engage in competition for the virgin soil of Kansas, and God give the victory to the side which is stronger in numbers, as it is in right".

21. The Toledo War, or the Michigan-Ohio War, was one of the least bloody wars ever fought. How many casualties were there on both sides combined?

From Quiz Michigan-Ohio War

Answer: Zero

The "war", as it became known was very brief, only had one brief skirmish and no casualties. The only real fight was in a bar room when an Ohio resident stabbed a Michigan police officer causing minor wounds. Several members of a survey crew from Ohio were arrested by Michigan officials in a separate incident that involved no fighting.

22. Who is the only woman to ever earn the MOH, have it revoked, and finally have it reinstated in 1977?

From Quiz United States Medal of Honor Recipients

Answer: Dr. Mary E. Walker

Dr. Walker earned her Medal of Honor tending the sick and wounded soldiers, in the field and hospitals during major engagements, and was taken prisoner of war for four months in a Richmond prison while acting as contract surgeon in Tennessee (she was freed in a prisoner swap); she was captured tending wounded soldiers between the lines. Dr. Mary E. Walker'S Medal of Honor was signed on 11 November 1865 by President Andrew Johnson. (Her Medal was rescinded along with 910 others during the "great purge of 1917," it was later restored by President Carter on 10 June 1977.) For more in-depth information about the 1917 purge you can check out the following web site: http://www.homeofheroes.com/moh/corrections/purge_army.html

23. Who was the British commander at the Siege of Detroit?

From Quiz Old Glory: IV

Answer: Isaac Brock

Isaac Brock, along with Tecumseh, laid siege to both the fort and town of Detroit. It was a massive setback for the U.S. military in which nearly 2,500 American soldiers were captured with minimal casualties on the British side. Isaac Brock took steps to give the illusion of a much bigger army with many more British regulars than in actuality. Brock's victories greatly stymied the American attempt to invade Canada and he has become known as "the Hero of Upper Canada". He was killed at the Battle of Queenston Heights, which was, despite the loss, another victory for the British.

24. The Cuban War of Independence and the Philippine Revolution, along with other issues, sparked a war between the USA and which country?

From Quiz Foreign Wars of the United States

Answer: Spain

America had long been interested in Spain's possessions in the Caribbean. Many Americans wanted the country to help the Cubans in their struggle, but the straw that broke the camel's back was the sinking of the USS Maine at Havana. No one knows the true cause, but popular belief in the US, fed by propaganda from the press, decided that Spain was behind the sinking. The US declared war on April 25. The war ultimately ended with the Treaty of Paris, which gave America control over Cuba, Guam, Puerto Rico, and the Philippines. In the Philippines, America seized Manila from the Spanish. However, in their intervention in the Philippines, they clashed with the Philippine revolutionaries, which later led to the Philippine-American War.

25. Which Native American tribe fought against the British at the Battle of New Orleans in the War of 1812?

From Quiz US Wars, 1775-2010

Answer: The Choctaw

The Choctaw fought under Jackson's leadership. Haitians also fought alongside Jackson and his men.

26. This American Civil War surgeon saw the need for a organized medical treatment and evacuation system and put together a plan to get this implemented.

From Quiz Military Medics (mainly US)

Answer: Jonathan Letterman

Dr. Letterman saw the need to implement a system with its own dedicated vehicles, units, facilities, and personnel. The plan was first brought into the battlefield in September 1862. On a side note, Mary Edwards Walker was the first and only woman to win the "Congressional Medal of Honor". She was also a Civil War surgeon as were the other possible answers.

27. In which state was the Battle of Bunker Hill fought?

From Quiz Locations of Famous US Battles

Answer: Massachusetts

The Battle of Bunker Hill was actually fought on Breed's Hill in Charleston, Massachusetts, during the Revolutionary War. The result of the battle was a victory for the British, however, they suffered heavy losses. The Colonial Forces "lost", but suffered few casualties.

28. President Franklin D. Roosevelt asked Congress to declare war on Japan on December 8th 1941, thus entering the United States in World War II. What happened the day before that caused President Roosevelt to declare war on Japan?

From Quiz American Wars

Answer: Japan's attack on Pearl Harbor

The Japanese attack on Pearl Harbor, December 7th 1941 led to the declaration of war on Japan.

29. Who was president of the United States at the time of the Aroostook War?

From Quiz The Aroostook War

Answer: Martin Van Buren

The Aroostook War took place in 1838 and 1839, the two middle years of Martin Van Buren's presidency.

30. Who fired the "shot heard 'round the world" that began the Battle of Lexington and Concord?

From Quiz Famous Historic Battles

Answer: The identity of the person is not known

The Battles of Lexington and Concord were fought between colonists and Redcoats.

This is category 21660
Last Updated Jun 15 2024 5:53 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.