FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Spades Quizzes, Trivia and Puzzles
Spades Quizzes, Trivia

Spades Trivia

Spades Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Card Games

Fun Trivia
Descended from Whist, Spades is a partnership trick-taking game for four. It is an ideal stepping stone for those who later want to learn Bridge since many principles apply to both games. Ready to play? Find out with some of the quizzes here.
3 Spades quizzes and 30 Spades trivia questions.
1.
  The Game of Spades    
Multiple Choice
 10 Qns
Here is a basic quiz on the card game Spades. It covers most of the basic rules, along with rules for some of the many variations of the game. Good luck all!
Average, 10 Qns, val9000, Sep 30 17
Average
val9000
Sep 30 17
5190 plays
2.
  Spades Game Frenzy    
Multiple Choice
 10 Qns
There are potentially thousands of people who enjoy playing the odd game of spades. But how much do you really know? Let's find out!
Average, 10 Qns, SC_Babe, Jun 30 18
Average
SC_Babe
Jun 30 18
1348 plays
3.
  Spades    
Multiple Choice
 10 Qns
If you have ever played spades, you will do well on this quiz.
Tough, 10 Qns, celticpride, May 15 22
Tough
celticpride
May 15 22
2906 plays
trivia question Quick Question
What is the spades variant that many people play whereby they try to lose instead of trying to win?

From Quiz "Spades Game Frenzy"





Spades Trivia Questions

1. How many playing cards do players get in a game of spades?

From Quiz
Spades Game Frenzy

Answer: 13

A standard deck of cards contains 52 cards. In every game of spades there are 4 players, so if you divide 52 by 4 you get 13.

2. Playing with points: What is the usual score to play to?

From Quiz Spades

Answer: 500

If you want to play a shorter game you can just play to 250.

3. What suit is considered 'trump' in spades?

From Quiz The Game of Spades

Answer: Spades & spade

This game is similar to hearts, where hearts have a special meaning (they are however not trumps).

4. How many points do you get for making your Nil bid?

From Quiz Spades

Answer: 100

If you do not get the Nil bid, however, you lose 100 points.

5. Most commonly played with four people (two to a team), who is your partner?

From Quiz The Game of Spades

Answer: The person sitting across from you

This is pretty standard with 'partnered' card games.

6. What is the spades variant that many people play whereby they try to lose instead of trying to win?

From Quiz Spades Game Frenzy

Answer: Shattered

This is a very interesting game to play. With most games you actually have to try to win, so this game can become hard work because it is done in the opposite way.

7. One rules variation has two cards added to the deck to add two trumps to the deck. These cards are the Jokers, usually marked to signify one higher than the other. What are they commonly called?

From Quiz The Game of Spades

Answer: Big and Little Spade

The jokers are usually marked with a B and L so players can tell them apart. They are also known as Big Joker and Little Joker.

8. When you play with 2s as the highest trumps ("Deuces High Spades"), what is the order of the 2s (highest first)?

From Quiz Spades

Answer: Hearts, Clubs, Diamonds, Spades

Basically, that means that if you throw 2 of Clubs and I throw the 2 of Hearts, then I win the book. All 2s count as a spade.

9. How much must you be down by to bid blind?

From Quiz Spades

Answer: 200

If you bid blind, your score for the round is doubled.

10. If the variant of passing is used for a blind nil, what is typically the number of cards that the nil bidder may exchange with his partner?

From Quiz The Game of Spades

Answer: two

When a nil bid allows passing, the standard is to allow one card exchange for a regular nil and two for a blind nil.

11. What is a double nil?

From Quiz Spades Game Frenzy

Answer: The person will not know what they have until they use double nil. If they win it, they will get double points.

If you manage to win your double nil bid, in most games you should get an extra 200 points. It is a gamble though and not for the faint hearted spader. In some parts of the world, this bid is called "blind nil".

12. Playing with no points: How many books do you need to win?

From Quiz Spades

Answer: 7

If you get 7, the most your opponents can get is 6.

13. How many tricks (or books) are possible each hand in a standard game of four player spades?

From Quiz The Game of Spades

Answer: 13

There is one trick for each card in a suit.

14. How do you play twisted crazy 8's?

From Quiz Spades Game Frenzy

Answer: The person with the 8 of spades picks the suit to mirror or you can go nil.

This is a very interesting game and keeps you on your toes. But it is a game of luck.

15. What is it called when you get 10, 11, or 12 books?

From Quiz Spades

Answer: Dime

If you get 13 books, it's not a dime, it's a shut-out.

16. What card is highest in each suit in a standard game of spades?

From Quiz The Game of Spades

Answer: Ace

Ace is always high in spades.

17. What is it called when you spade a suit you still have in your hand?

From Quiz Spades

Answer: Renege

So if you have a heart in your hand, and you cut a heart, you are reneging.

18. How many players are there in a normal game of spades?

From Quiz Spades Game Frenzy

Answer: 4

There are always four players, whether they are computer players or real players.

19. What happens if you cut on a suit you have in your hand?

From Quiz Spades

Answer: Lose 3 books

When you renege, you lose 3 books. If you don't have 3 books, you give what you have and the next book you win goes to your opponents.

20. Who starts play in spades?

From Quiz The Game of Spades

Answer: The person to the left of the dealer

Play always flows clockwise around the table.

This is category 5912
Last Updated Feb 25 2024 9:08 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.