FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Mythical Dragons Quizzes, Trivia and Puzzles
Mythical Dragons Quizzes, Trivia

Mythical Dragons Trivia

Mythical Dragons Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Beasts of Myth

Fun Trivia
These dragons are from myth, not from literature or film. Some are more well-disposed to humans than others.
5 Mythical Dragons quizzes and 50 Mythical Dragons trivia questions.
1.
  Ferocious Fire-Breathing Fiends   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Dragons can be found in ancient religious works, folklore and even in popular literature. This quiz brings you ten such tales from all over the world which feature the magical mythical beast.
Easier, 10 Qns, doublemm, Sep 17 09
Easier
doublemm gold member
2403 plays
2.
  Dragons Around the World    
Multiple Choice
 10 Qns
Here is a quiz about dragons of all shapes and sizes from around the globe!
Average, 10 Qns, blacksylph, Aug 02 20
Average
blacksylph
Aug 02 20
3374 plays
3.
  The Dragon With the Girl Tattoo   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Do you love dragons? Here are 10 questions about dragons from around the world. Let's see how you do!
Average, 10 Qns, dcpddc478, Aug 14 15
Average
dcpddc478
529 plays
4.
  Do You Know Your Dragons?    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a short quiz about various dragon-like creatures, hope you like it.
Tough, 10 Qns, Dragonstorm7, May 11 13
Tough
Dragonstorm7
2255 plays
5.
  Dragons and other creatures around the world    
Multiple Choice
 10 Qns
Just a fun quiz about dragons and a few other mythical creatures.
Tough, 10 Qns, griffinslay0, Apr 30 21
Tough
griffinslay0
Apr 30 21
1077 plays
trivia question Quick Question
A Western dragon is generally thought to:

From Quiz "Do You Know Your Dragons?"





Mythical Dragons Trivia Questions

1. According to Japanese mythology, what is the 'Dragon's Triangle'?

From Quiz
The Dragon With the Girl Tattoo

Answer: An area where lots of ships are lost at sea

Located in the Philippine Sea off China's eastern coast, the 'Dragon's Triangle' is the Asian version of the Bermuda Triangle. In 1950 the country of Japan proclaimed that the area was a danger zone for shipping. In 1952 they sent a research vessel named Maru No.5 to investigate the area and the ship was promptly lost at sea. Myth says that underground dragons are responsible for undulations of the sea floor in this area. The movements of these dragons is also believed to cause the volcanic eruptions and tsunamis which plague the area.

2. The first image that comes to mind when the word 'dragon' is spoken is usually that of the fire-breathing European dragon. What would this type of dragon typically look like?

From Quiz Dragons Around the World

Answer: Scaled with four legs and two wings

The classic heraldic dragon found in Europe is usually depicted with two wings, four legs, a long tail and covered in scales. They usually breathe fire and are reputed to hoard gold and jewels.

3. Quetzalcoatl was a feathered snake god of the wind, wisdom, and life. Which people of Mexico worshiped him?

From Quiz Dragons and other creatures around the world

Answer: Aztecs

Quetzalcoatl was also shown in a human form. This form looked like that of an Aztec high priest and sometimes showed him in a feathered head dress. The dragon form resembled that of a feathered snake. The bird known as the Quetzal was often associated with the Quetzalcoatl.

4. A Western dragon is generally thought to:

From Quiz Do You Know Your Dragons?

Answer: be big, mean and hungry

Western dragons tended to be giant treasure hoarding monsters, whose favorite snack was a virgin. This is the type of dragon that saints (especially St. George) liked to kill.

5. According to Greek mythology, what would grow if you planted dragon's teeth in the ground?

From Quiz The Dragon With the Girl Tattoo

Answer: Warriors

In the story of Jason and the Argonauts, we learn that if you plant dragon's teeth in the ground, a powerful warrior will spring forth. This myth is featured in the story of Cadmus, who was responsible for bringing literature and civilization to the world. Today the term 'to sow dragon's teeth' is a metaphor for doing something that is intended to intensify already existing disputes.

6. What exactly is a creature named the tatzelworm?

From Quiz Dragons and other creatures around the world

Answer: half cat / half worm

The tatzelworm is a half cat / half worm creature that is supposed to have attacked the people of Europe's livestock. The sightings are mainly reported in Bavaria, Austria, and the Swiss Alps.

7. What was another name for a kind of dragon?

From Quiz Do You Know Your Dragons?

Answer: wyrm

There were many different subclasses of dragons including: serpents, wyrms, wyverns, cockatrice, lindworms, hydras, amphipteres and occasionally salamanders (the fiery kind of course).

8. Quetzalcoatl is a deity found in Mesoamerican myth and is often confused with or called a dragon. What does the name "Quetzalcoatl" literally mean?

From Quiz Dragons Around the World

Answer: Quetzal-bird snake

Quetzalcoatl is also referred to as the 'feathered serpent'. He is an Aztec and Toltec deity credited with the discovery of science and the arts. He can be found with different names across the cultures of ancient Central America.

9. How were cockatrice eggs hatched?

From Quiz Do You Know Your Dragons?

Answer: laid by a rooster and incubated by a toad

No wonder cockatrices were rare.

10. Dragons feature largely, not only in mythology and folklore, but in popular literature. In the story of "The Hobbit" by J. R. R. Tolkien, what was the name of the dragon whose lair Bilbo Baggins infiltrated and stole a cup from?

From Quiz Ferocious Fire-Breathing Fiends

Answer: Smaug

Upon entering Smaug's lair, Bilbo woke the sleeping beast. Although Bilbo used his ring to become invisible, Smaug was well aware of his presence due to his excellent hearing and sense of smell. Bilbo attempted to flatter the dragon, who was not fooled. After being asked to give his name, Bilbo gave a series of clues as to his identity. This was a wise decision because, as Tolkien mentions, it is unwise to reveal your real name to a dragon and is even more unwise to flat out refuse a dragon's request. Smaug was covered by hard scales and so was seen, by many, as invulnerable. However, during his time in Smaug's lair, Bilbo noticed a missing scale on the dragon's underbelly. Bilbo told the people of Esgaroth of this weakness, and so when the dragon next attacked the city, he was shot in this un-armoured patch with an arrow, causing the great dragon to die.

11. A little known dragon is the Tazelworm. It has the body of a worm and the head and forelimbs of what animal?

From Quiz Dragons Around the World

Answer: Cat

A native of the Swiss Alps, the most recent reported sighting of the Tazelworm was in 1954 in Italy. They have fierce personalities, armour thick scales and can jump many metres in a single leap.

12. What is fu-ts'ang the dragon of?

From Quiz Dragons and other creatures around the world

Answer: treasure

He was also the keeper of secret treasure and the precious metals inside the earth.

13. A wyvern normally had:

From Quiz Do You Know Your Dragons?

Answer: the body, tail and head of a snake, and the wings and legs of a bird

The two-headed monster called a chimera was defeated by Bellerophon. The legless, wingless dragon is a wyrm. They tend to like wells and rivers. The lion-like dragon was called Tiamat and was part of a creation story with another dragon called Apsu.

14. We're all familiar with the word 'dragon', but what word do the Germans use to say dragon?

From Quiz Dragons Around the World

Answer: Drache

Smok is Polish, Drago Italian and Draak is Dutch. They all mean 'dragon'.

15. What is the shen-lung the dragon of?

From Quiz Dragons and other creatures around the world

Answer: the emperor

Actually, only the emperor of China was allowed to decorate his clothing with the shen-lung dragon; for those who broke this law the penalty was death.

16. The mighty dragon also features largely in Norse myth. The famous tale of Sigurd (also known as Siegfried) is known to many Scandinavians. What was the name of the dragon he set out to slay in search of treasure?

From Quiz Ferocious Fire-Breathing Fiends

Answer: Fafnir

Sigurd was told by the dwarf, Regin, to slay a terrible dragon, as it guarded treasure which the warrior could claim. Sigurd took with him his father's broken sword (Gram), which Regin forged back into one. Regin had a vested interest in Sigurd killing the dragon and claiming the treasure, as his brother murdered their father to gain the wealth of the dragon. Regin now wanted the treasure all to his own. This brother's name was Fafnir. Fafnir turned himself into a dragon in order to protect his treasure. Knowing that the underside of a dragon was far more vulnerable than the top, Sigurd hid in a pit and waited for Fafnir to walk over him. When it did, Sigurd drove his father's sword into its belly, killing it. Sigurd was then informed, literally by a little birdy, that Regin planned to kill him and take the treasure. Sigurd therefore swiftly sliced off the dwarf's head and proceeded to claim the treasure for himself.

17. This is the last Chinese dragon (for this quiz anyway). What is the t'ao t'ieh the dragon of?

From Quiz Dragons and other creatures around the world

Answer: gluttony

It has one head, one pair of forelegs, but has two bodies, each with its own pair of hind legs and its own tail. This dragon was exiled to the outer darkness of space by the emporer Shin.

18. Those who slay dragons often become local heroes, but rarely national heroes. One such hero is now recognised as the patron saint of England. What is the name of this man?

From Quiz Ferocious Fire-Breathing Fiends

Answer: St. George

The myth of St. George and the dragon has been told and re-told many times and there are therefore many different versions of the story. Firstly the motivation of George to kill the dragon is highly disputed - some believe that he was saving his daughter, who was to be sacrificed to the dragon. Others claim that he killed the dragon to prove himself. Also, there is some debate over whether he actually did kill a dragon (in the myth), as some claim that he brought it into nearby cities so that the locals could have their revenge on the dragon which had terrorised them. Most, however, do say that the dragon was slain by St. George with a lance, and that the Red Cross on his armour became the banner of England. St. George's day is celebrated on the 23rd of April.

19. The opposite of China, most Europeans found dragons to be what?

From Quiz Dragons and other creatures around the world

Answer: bad luck and evil

The European dragons, with few exceptions, killed innocent people and forced towns to give them beautiful maidens for food. The Chinese dragons were benevolent, and as long as the people were loyal to the dragon they would remain benevolent.

20. The basilisk normally has a tail with what physical difference?

From Quiz Do You Know Your Dragons?

Answer: a head

The basilisk is generally thought of as a cockatrice with a snake for a tail.

21. In German mythology, bathing in the blood of a dragon had which beneficial affect?

From Quiz The Dragon With the Girl Tattoo

Answer: Rendered a man's skin invincible

In Germanic lore, bathing in the blood of a dragon made a person's skin invincible. Enemies' weapons were unable to penetrate the skin and cause harm. They also believed bathing their armor provided the same protection. These beliefs are seen in the stories about the mighty Siegfried, who bathed in dragon's blood for protection, and in the story of Ortnit's impenetrable armor.

22. The fairytale of Stan Bolovan tells us how he bluffs his way through a series of challenges from a dragon in order to gain food and money for his 100 children. From which country does this fairytale originate?

From Quiz Ferocious Fire-Breathing Fiends

Answer: Romania

This tale begins with Stan Bolovan inquiring as to why his wife is upset. Eventually, she reveals it is because they have no children. Stan then went to visit a wise man and begged him to give him and his wife children. He refused to listen rationally to the wise man's warning about having enough money to feed and take care of many children. On his return, Stan found his wife and 100 children and was thrilled. Stan's happiness soon turned to worry as he realised that he could not feed them all. He again set out and found a shepherd whose flock was plagued by a dragon. He agreed that if Stan was to rid him of the dragon, he would gain a third of the flock. In a plan to scare the dragon away, Stan entered a series of challenges against it and pretended to be far more powerful than he actually was (e.g. claiming he can uproot an entire forest or carry away a whole stream). The dragon was fooled by this front and offered Stan gold to go away. Helping Stan to carry his gold home the dragon became terrified by the site of 100 hungry children demanding dragon flesh! The dragon therefore flew away, never to return.

23. Fans of the T.V. show "Stargate SG-1" will be familiar with the name 'Apophis'. Apophis was a real figure in ancient Egyptian myth. What was he and what did he do?

From Quiz Dragons Around the World

Answer: Apophis was a giant serpent who attacked the sun each night

Apophis (also known as Apep, Apepi and Aapep) was an evil demon in Egyptian myth. Apophis is the Greek spelling of the name. Every night before dawn he was said to ambush and battle the sun god Ra. Should he win, there would be no dawn.

24. The Cockatrice is a mix of a dragon and what?

From Quiz Dragons and other creatures around the world

Answer: rooster

It is said to hatch in dung, by a toad, from a leathery shell-less egg that was laid by a seven year old rooster when the dog star Sirius was in the ascendent.

25. A common theme in most cultures is that dragons are evil creatures. What is the name of the dragon-like serpent which definitely lives up to this evil persona in Egyptian mythology?

From Quiz Ferocious Fire-Breathing Fiends

Answer: Apep

As with many deities, the images which depict Apep vary greatly. Only relatively recently has Apep become seen as dragon-like. Previously, Apep was seen as more similar to a snake or a crocodile. Some have described Apep as being 48 feet long and having a head made of flint. Although its physical appearance is much debated, it is generally accepted that Apep was a representation of darkness and chaos and an evil demon that fought against light. Many tales are told about Apep and Ra (the Egyptian sun god), as Apep attacked the sun at night, every night in an attempt to cover the world in permanent darkness.

26. Dragons are famous for breathing fire, but there is a real life creature in documented science that can perform a similar feat using a boiling spray. What is this amazing creature?

From Quiz Dragons Around the World

Answer: Bombardier beetle

These little beetles store hydrogen peroxide and hydroquinone in chambers in their stomachs. When confronted with an enemy, the beetles eject these chemicals, producing a boiling chemical spray that is shot at their attacker.

27. Who was the person who tamed the creature known as the Tarasque?

From Quiz Dragons and other creatures around the world

Answer: St. Martha

The Tarasque was a sort of dragon with six short legs like a bear's, an ox-like body covered with a turtle shell, and a scaly tail that ended in a scorpion's sting. It had a lion's head, horse's ears, and the face of a bitter old man. St. Martha tamed the monster by placing two branches in the shape of the cross in front of the creature and he became mellow and gentle.

28. What type of dragon is Leviathan?

From Quiz Dragons and other creatures around the world

Answer: Water

Scientists believe that the creature early civilizations thought to be Leviathan may have actually been what is now called the Nile crocodile.

29. What type of dragon did Hercules have to kill?

From Quiz Do You Know Your Dragons?

Answer: Hydra

One of Hercules' Labours was to slay a Hydra so he could win the hand of the king's daughter. The Hydra was supposed to be impossible to kill because every time a head was cut off two more grew back, and cutting off the heads was the best way to kill them.

This is category 18029
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.