FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Rembrandt van Rijn Quizzes, Trivia and Puzzles
Rembrandt van Rijn Quizzes, Trivia

Rembrandt van Rijn Trivia

Rembrandt van Rijn Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Individual Artists

Fun Trivia
The Dutch master Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669) is one of the Old Masters, known for his mastery of oil painting, etching and drawings in an array of genres.
3 quizzes and 35 trivia questions.
1.
10 Paintings Rembrandt van Rijn
  10 Paintings: Rembrandt van Rijn editor best quiz   best quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Rembrandt van Rijn is synonymous with the Dutch Golden Age art movement. Considered one the greatest visual artists in history, the famous painter was the creator of these ten famous works.
Average, 10 Qns, trident, Feb 25 23
Average
trident editor
Feb 25 23
243 plays
2.
  Paintings of Rembrandt editor best quiz   top quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
The name of this giant among Dutch painters has become almost synonymous with "great painter". This quiz covers some of his finest works. Good Luck!
Tough, 15 Qns, jouen58, Jan 02 22
Tough
jouen58
Jan 02 22
1812 plays
3.
  Rembrandt    
Multiple Choice
 10 Qns
Let´s see how much you know about the art and life of this great painter.
Average, 10 Qns, MartinaN, Jan 02 22
Average
MartinaN
Jan 02 22
375 plays

Rembrandt van Rijn Trivia Questions

1. What was Rembrandt´s full name?

From Quiz
Rembrandt

Answer: Rembrandt Harmenszoon van Rijn

Rembrandt Harmenszoon van Rijn was his full name. RIJN means the river Rhine, Rembrandt´s family came from the area of Rhine.

2. "The Sortie of Captain Frans Banning Cocq's Company" is the correct title of this famous painting, usually called by its much shorter (but inaccurate) title.

From Quiz Paintings of Rembrandt

Answer: The Night Watch

The painting probably got its popular misnomer from the darkness of the background (the figures are standing in front of a building). The figures in the foreground are actually quite clearly standing in sunlight, as was made even more apparent by a cleaning in the mid-20th century. The painting depicts a military company assembling to participate in a village celebration.

3. Rembrandt painted both his wife, Saskia, and Hendrickje Stoffels in the person of this Roman goddess of the Spring, crowned with flowers.

From Quiz Paintings of Rembrandt

Answer: Flora

Saskia was Rembrandt's wife, who died of tuberculosis in 1642. Hendrickje Stoffels became his common-law wife around 1654 and died, also of tuberculosis, in 1663. Rembrandt painted both women (at different times) as Flora, goddess of the spring, wearing a robe and a flowered headpiece. Saskia is shown with a headpiece made entirely of flowers, whereas Hendrickje wears an elegant flowered hat. Rembrandt also painted Hendrickje as Juno.

4. There are two paintings by Rembrandt of this dramatic scene of recognition from the New Testament. In the first, Christ is shown in profile, dramatically silhouetted against the light. In the second, he is fully lit in the center of the painting.

From Quiz Paintings of Rembrandt

Answer: The Supper at Emmaus

This scene occurs in the New Testament after Christ's death and ressurection. He meets two of his disciples on the road who are discussing the sad events of the crucifixion. He joins them and they invite him to supper, not recognizing him. At the meal, during the breaking of the bread, they suddenly realize that it is Jesus. In the first treatment of this scene (C.1629) one of the disciples stares wide-eyed at the seated figure of Jesus, whom we see only in silhouette; the effect is almost melodramatic. In the second version (C.1648), Christ is in the center of the painting, fully lit (and with a halo) in the act of breaking the bread.

5. What´s the name of the technique often used by Rembrandt?

From Quiz Rembrandt

Answer: chiaroscuro

Chiaroscuro means clear tonal contrast. It originated during the Renaissance and became popular during the 16th century in Mannerism and Baroque art. (Torcello is an island in Italy, nothing to do with art.) :)

6. Which painting is the earliest one?

From Quiz Rembrandt

Answer: The Anatomy Lecture of Dr. Nicolaes Tulp

"The Anatomy Lecture of Dr. Nicolaes Tulp" was made in 1632 and now it´s housed in the Mauritshuis museum in The Hague, Netherlands.

7. How many people are there (both living and dead) in the painting "The Anatomy Lecture of Dr. Nicolaes Tulp?"?

From Quiz Rembrandt

Answer: 9

There´s the dead body, one person anatomizing and seven onlookers, so there are exactly nine persons in the painting.

8. The couple depicted in the famous painting "The Jewish Bride" also appear, with their two children, in this later painting.

From Quiz Paintings of Rembrandt

Answer: Family Portrait

"The Jewish Bride" dates from 1666 and depicts a richly dressed couple (thought by some to represent Isaac and Rebecca, or Boaz and Ruth) side by side, with the husband tenderly laying a hand on his wife's bosom. "Family Portrait", painted two years later, depicts the same couple with their two children.

9. What word could be used to describe Rembrant´s "Danae"?

From Quiz Rembrandt

Answer: naked

Far from being skinny, she´s is awake, alive and naked! "Danae" is Rembrandt's life-sized painting of the character from Greek mythology. The original model for the painting was Rembrandt´s wife Saskia, but later he changed the face to that of his mistress, Geertje Dircx.

10. At what age did Rembrandt die?

From Quiz Rembrandt

Answer: 63 years

He died as 63 years old on October 4, 1669 in Amsterdam.

This is category 24356
Last Updated Feb 25 2024 9:13 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.