FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Arthurian Legends Quizzes, Trivia and Puzzles
Arthurian Legends Quizzes, Trivia

Arthurian Legends Trivia

Arthurian Legends Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Mythology & Legends

Fun Trivia
These quizzes are about traditional legends of King Arthur. If you are only familiar with the modern versions, most of which are based on Thomas White's book "The Once and Future King", you may find that details are significantly different!
12 Arthurian Legends quizzes and 120 Arthurian Legends trivia questions.
1.
  Arthurian Lore   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on Arthurian legend. Just a scan over the basic knowledge of Arthur and his knights.
Average, 10 Qns, dragonxgnome4, Jan 23 22
Average
dragonxgnome4
Jan 23 22
5862 plays
2.
  More Arthurian Legends    
Multiple Choice
 10 Qns
It's nearing two years since I made my first Arthurian Legends quiz, and now I've been inspired to do another one.
Average, 10 Qns, Zargo, May 23 17
Average
Zargo
May 23 17
5800 plays
3.
  Arthurian Legends    
Multiple Choice
 10 Qns
Test your knowledge of King Arthur, Excalibur, Merlin, Gwenevere, Lancelot- the romance and the tragedy! This quiz has returned, after a lengthy absence...
Tough, 10 Qns, Zargo, Nov 07 14
Tough
Zargo
7609 plays
4.
  Arthurian Characters (A to J)    
Match Quiz
 10 Qns
Outlined in this quiz are ten characters from Arthurian legend. How well do you know these powerful and enduring figures?
Average, 10 Qns, apathy100, Sep 17 18
Average
apathy100 gold member
Sep 17 18
285 plays
5.
  Gawain   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about the Arthurian Knight Gawain.
Average, 10 Qns, clarey29, May 03 20
Average
clarey29
May 03 20
2715 plays
6.
  Arthurian Knowledge    
Multiple Choice
 10 Qns
Owing to my love of Arthurian tales, I've decided to make a couple questions about it because, like I said before, I am in love with it.
Average, 10 Qns, JesterTeegan, Jul 23 13
Average
JesterTeegan
5102 plays
7.
  Tristan - Knight of the Round Table    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz all about Tristan, one of the Knights of the Round Table.
Tough, 10 Qns, clarey29, Mar 29 09
Tough
clarey29
2225 plays
8.
  Justice for King Arthur    
Multiple Choice
 10 Qns
If you've only seen cartoon versions of Arthurian legends, don't bother.
Average, 10 Qns, Tybalt, Feb 09 08
Average
Tybalt
8912 plays
9.
  Sir Gawain and the Green Knight    
Multiple Choice
 10 Qns
I just finished reading this for my English class. Hope you enjoy it!
Average, 10 Qns, faerie890, Oct 31 06
Average
faerie890
3675 plays
10.
  Knights in Shining Armor    
Multiple Choice
 10 Qns
King Arthur is probably one of the most famous kings of history - whether or not he existed. But how much do you know about his Knights of the Round Table?
Average, 10 Qns, ChubbyMonkey, Jul 24 13
Average
ChubbyMonkey
1598 plays
trivia question Quick Question
King Arthur's existence is being questioned by historians. If he truly a historical king, where, of these, is he thought to be buried?

From Quiz "Arthurian Lore"




11.
  Camelot's Men    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about the males who you hear about in the Arthurian tales.
Tough, 10 Qns, pinkblush2, Nov 17 14
Tough
pinkblush2
4410 plays
12.
  The Wedding of Sir Gawain and Dame Ragnelle    
Multiple Choice
 10 Qns
Brush up on your Middle English literature.
Average, 10 Qns, daniel_floyd, Dec 10 22
Average
daniel_floyd
Dec 10 22
821 plays
Related Topics
  King Arthur [Movies] (4 quizzes)

  White, TH [Literature] (5 quizzes)


Arthurian Legends Trivia Questions

1. In "The Canterbury Tales" by Chaucer, whose tale is similar to "The Wedding of Sir Gawain and Dame Ragnelle"?

From Quiz
The Wedding of Sir Gawain and Dame Ragnelle

Answer: The Wife of Bath

In both stories, a man must seek the answer to what women truly desire, in order to save his life. The answer is complete sovereignty in the marriage, and someone must marry an ugly, old woman.

2. What is King Arthur given as a wedding present from Guinevere's father?

From Quiz Arthurian Lore

Answer: The Round Table

The round table was given to him by King Leodegrance, Guinevere's father. The table is said to be capable of sitting 150 knights.

3. What relation is Sir Gawain to King Arthur?

From Quiz Sir Gawain and the Green Knight

Answer: his nephew

He gets to sit next to the Queen and is treated pretty special.

4. Who was Arthur's foster father?

From Quiz Camelot's Men

Answer: Ector & Hector& Sir Ector

King Ector was also the father of one of Arthur's knights, Kay.

5. In the French tradition, Arthur's sword is named Excalibur. What was its earliest English title?

From Quiz More Arthurian Legends

Answer: Caliburn

The original Welsh name was Caledfwlch, which was Latinised to Caliburnus (shortened to Caliburn in English) by Geoffrey of Monmouth in the 12th century. In turn, this name became Excalibur when the French started writing about the legend. Although most English speakers would be more familiar with the last, it is not the original Anglicised version of the sword's name.

6. In Malory's Morte Darthur, Tristan is called Tristram. What does Tristram actually mean?

From Quiz Tristan - Knight of the Round Table

Answer: Track of tears

Tristan's mother Elizabeth gave birth to him in a forest crying tracks of tears before promptly dying, thus setting up the tragedy in his life from the start.

7. In the Welsh versions of the legends Gawain is called Gwalchmai. What does this mean?

From Quiz Gawain

Answer: The Hawk of May

In the Welsh legends, Gwalchmai's (Gawain's) brother is called Gwalchafed, meaning "Falcon of Summer". "Bear Hero" is the closest English translation of the Welsh name for Arthur (Arth Gwr in Welsh), and "Fair Hands" (or Beaumains) was the nickname of Gawain's brother Gareth.

8. Name King Arthur's real father.

From Quiz Arthurian Legends

Answer: Uther Pendragon

His mother, Igraine, had an affair (generally unwillingly) with him while married to Gorlois, the Duke of Cornwall.

9. What author is given the most credit for Arthur?

From Quiz Justice for King Arthur

Answer: Malory

10. What century is "The Wedding of Sir Gawain and Dame Ragnelle" thought to have been written in?

From Quiz The Wedding of Sir Gawain and Dame Ragnelle

Answer: 15th Century

The manuscript that survives is from the 16th century, but the story was thought to have originally been from the 15th.

11. Who is King Arthur's biological father?

From Quiz Arthurian Lore

Answer: Uther Pendragon

Sir Ector was his guardian, Sir Kay was his "brother", and Sir Thomas Malory wrote "Le Morte d' Arthur".

12. What is King Arthur's wife's name?

From Quiz Sir Gawain and the Green Knight

Answer: Queen Guinevere

She doesn't exactly say a lot, but she is one of the reasons why the Green Knight comes to Camelot.

13. Who was Lancelot's father?

From Quiz Camelot's Men

Answer: Ban

Ban was the King of Benwick. His sons Balin and Balan (Lancelot's brother and half-brother) killed each other.

14. What is the name of Lancelot's castle?

From Quiz More Arthurian Legends

Answer: Joyous Gard

Where he flees to with Guinevere, before Arthur and his Knights go after him.

15. Which modern British county was Tristan supposed to hail from?

From Quiz Tristan - Knight of the Round Table

Answer: Cornwall

The Cornish name for Cornwall is Kernow, or Cerniw. Most stories have him hailing from Cornwall. There is, however, a slight dispute as to where Tristan actually comes from. There is a Pictish (Scottish borders area) version of the tale, and Tristan's father was King of an area called Liones/Lyonesse, which seems to have been somewhere in the kingdom of Kernow. It's all a bit confusing.

16. Also in the Welsh versions of the legends: what is Gawain/Gwalchmai's horse called?

From Quiz Gawain

Answer: Ceingalad

Ceingalad in English means "Hard Back", and in the English versions of the tales Gawain's horse is called Gringalet. Cabal was the name of Arthur's dog, Twrch Trwyth was a legendary boar Arthur hunted, and Sleipnir was the name of Odin's (from Norse mythology) eight-legged horse.

17. Who locked up Merlyn/Merlin in a magical cave in the book 'The Once and Future King'?

From Quiz Arthurian Knowledge

Answer: Nimue & Nimueh

Nimue is the correct answer and she did lock him up in the cave for many centuries. Merlyn used his insight and knew long before it happened that she would lock him up.

18. Who fought the Green Knight?

From Quiz Arthurian Legends

Answer: Gawain

The Green Knight had the opportunity to behead Gawain, but spared him.

19. Who was Arthur's foster-father?

From Quiz Justice for King Arthur

Answer: Sir Ector

20. Who is the purest and most noble of all King Arthur's knights?

From Quiz Arthurian Lore

Answer: Sir Galahad

It would usually be considered to be Launcelot, but because of the affair with Guinevere it falls to Galahad, his son.

21. What did Sir Gawain do to the Green Knight?

From Quiz Sir Gawain and the Green Knight

Answer: cut off his head

Even though he cut his head off, the Green Knight did not die. Instead he picked it up and climbed on his horse! Very unusual.

22. Who was the son of Lancelot and Elaine?

From Quiz Camelot's Men

Answer: Galahad

Galahad was said to be the "purest of knights" and was the one who went on the quest for the Holy Grail.

23. Who throws Excalibur back into the Lake, when Arthur is dying?

From Quiz More Arthurian Legends

Answer: Bedevere

Arthur had to order him several times though, as he was very reluctant.

24. What so-called "sport" is Tristan credited with inventing?

From Quiz Tristan - Knight of the Round Table

Answer: Hunting

During the medieval times hunting was a popular pastime and it was believed that Tristan invented the rules of hunting. In the Morte Darthur, Tristan shows off his hunting prowess whilst staying at Lancelot's castle Joyous Guard.

25. What blow that should have been fatal did Gawain administer to the Green Knight?

From Quiz Gawain

Answer: He chopped off his head

In the tale "Gawain and the Green Knight", Gawain was challenged to give the Green Knight an injury that would be returned to him in a year's time. Gawain chose to chop off the Green Knight's head, thinking it would kill him, but instead he survived. You will have to read the tale for yourself if you want to find out what happened next.

26. 'The Once and Future King' consists of how many books, NOT including 'The Book of Merlyn'?

From Quiz Arthurian Knowledge

Answer: 4

The book consists of four books; 'The Sword in the Stone','The Queen of Air and Darkness', 'The Ill-Made Knight' and 'The Candle in the Wind'. The book of Merlyn, another book written by T.H. White also appears in some versions of the book.

27. Who was Arthur's 'biological' father?

From Quiz Justice for King Arthur

Answer: Uther

28. What is the relationship between Dame Ragnelle and the man who threatens King Arthur (Sir Gromer Somer Joure)?

From Quiz The Wedding of Sir Gawain and Dame Ragnelle

Answer: They are siblings.

When King Arthur tells Sir Gromer Somer Joure the correct answer, Sir Gromer Somer Joure curses his sister, Dame Ragnelle.

29. Who retrieves the Holy Grail?

From Quiz Arthurian Lore

Answer: Sir Galahad

Because he is the purest of the knights, he is able to retrieve the Holy Grail.

30. How long does Sir Gawain have to wait until he meets the Green Knight again?

From Quiz Sir Gawain and the Green Knight

Answer: one year and one day

He then goes off to meet him, after convincing King Arthur that that's what he has to do.

This is category 4600
Last Updated Mar 02 2024 5:46 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.