FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Aztec Mythology Quizzes, Trivia and Puzzles
Aztec Mythology Quizzes, Trivia

Aztec Mythology Trivia

Aztec Mythology Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. World Myth

Fun Trivia
The Aztecs built their city of Tenochtitlan on an artificial island they built in Lake Texcoco at the direction of their god Huitzilopochtli, whose name means "Left-handed Hummingbird" or "Hummingbird from the South". Today it is the centre of Mexico City.
6 Aztec Mythology quizzes and 65 Aztec Mythology trivia questions.
1.
Those Interesting Aztec Deities
  Those Interesting Aztec Deities!   great trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
I've adopted this quiz and together we are going to learn a little bit more about Aztec mythology. Let's meet some of these interesting deities and their particular meanings.
Easier, 10 Qns, stephgm67, May 07 22
Easier
stephgm67 gold member
May 07 22
158 plays
2.
Lords of the Days and Nights
  Lords of the Days and Nights    
Photo Quiz
 10 Qns
In Aztec mythology, the lords of the day were thirteen gods that each ruled over a certain day. The lords of the night were nine gods that ruled over every ninth night. This quiz will ask questions on both the lords of the days and nights.
Average, 10 Qns, pennie1478, Mar 02 15
Average
pennie1478 gold member
305 plays
3.
The Truth According to the Aztec
  The Truth According to the Aztec    
Photo Quiz
 10 Qns
The Aztec have wowed the world with their mythology and creations for centuries. Here is a quiz on ten aspects of this very vivid and interesting mythology.
Tough, 10 Qns, Joepetz, Feb 17 15
Tough
Joepetz gold member
280 plays
4.
  Ancient Aztec Gods    
Multiple Choice
 15 Qns
A quiz on the religion that the Aztecs followed.
Tough, 15 Qns, niffweed17, Jun 16 11
Tough
niffweed17
810 plays
5.
  The Aztecs' Mythology and Legends    
Multiple Choice
 10 Qns
The Aztecs were a civilization of conquest, sacrifices, and mythology. This is about their deities and supernatural creatures. I hope you like it!
Tough, 10 Qns, Pejikr, Jun 16 11
Tough
Pejikr
344 plays
6.
  The Gods and Godess of the Aztecs    
Multiple Choice
 10 Qns
Here are some of the gods and goddesses of the Aztec world. How many will you know?
Average, 10 Qns, dcpddc478, Dec 15 16
Average
dcpddc478
171 plays
Related Topics
  Aztecs History [History] (11 quizzes)


Aztec Mythology Trivia Questions

1. What was the domain of the Aztec god Huitzilopochtli?

From Quiz
The Gods and Godess of the Aztecs

Answer: War

The god Huitzilopochtli was the god of war, sun, and human sacrifice. He carried weapons that associated him with flame. His name means "left-handed hummingbird".

2. What god was said to have guided the Aztecs to what is now Mexico City?

From Quiz The Aztecs' Mythology and Legends

Answer: Huitzilopochtli

Tenochtitlan was a city he was a patron of; in addition, he was a warfare god and sun god. In his family, Coatlicue was his mother, his father was sometimes said to be Mixcoatl, and Malinalxochit was his rival and sister. He guided the Aztecs to the future site of Tenochtitlan, and told them to look for an eagle on a cactus, eating a snake. When they found it, they built Tenochtitlan. Uitzilopochtli is an alternate spelling of Huitzilopochtli.

3. Who was the Aztec god of war, the sun, and the Aztec people?

From Quiz Ancient Aztec Gods

Answer: Huitzilopochtli

Ahuizotl was actually an Aztec tlatoani (The Aztec word for speaker for the gods) who came in to power in the Aztec empire in 1486.

4. Who was the original Aztec god, who was pictured as being both male and female?

From Quiz The Gods and Godess of the Aztecs

Answer: Ometecuhtli

Ometecuhtli was the original god, and was both male and female. He displayed the duality and primordial forces of nature, and represented not only male and female, but also light and dark, motion and stillness, and order and chaos.

5. Which god is associated with wind and is a major figure among the creation gods?

From Quiz The Aztecs' Mythology and Legends

Answer: Ehecatl

Ehecatl is associated with the wind. Ehecatl was the god who created the sun and moon by blowing on Nanahuatzin and Tecciztecatl, who were to become the new sun and moon, and didn't move at first. He is linked to all directions.

6. Who was the Aztec goddess of home and the hearth?

From Quiz Ancient Aztec Gods

Answer: Chantico

Yacatechutli was the god of the pochtecas, a group of traders who travelled by night, who feared to remain in Tenochtitlan because of robbers.

7. The Aztec god Tezcatlipoca was known to carry what object to bewilder his enemies?

From Quiz The Gods and Godess of the Aztecs

Answer: A smoking mirror

He carried a smoking mirror which bewildered his enemies and confused people. He was the god of the night and usually appears as a jaguar.

8. Stone knives and sacrifice were the two things he represented. Who was he?

From Quiz The Aztecs' Mythology and Legends

Answer: Itzli

Itztli is another way to spell his name. Stone was the main thing he was a god of. A sacrificial knife was the main form of stone he represented.

9. Who was the Aztec god of rain?

From Quiz Ancient Aztec Gods

Answer: Tlaloc

The Aztecs believed that Tlaloc's favorite sacrifice was that of young children during the springtime. If they gave up their children, they believed that Tlaloc would use their tears to give the Aztec's rain during the greatest season of harvesting.

10. Who was the god of Mictlan, and was also called Acolmiztli?

From Quiz The Aztecs' Mythology and Legends

Answer: Acolnahuacatl

Mictlan, the underworld, was what Acolnahuacatl was god of. In the Aztec language, Nahuatl, the name means "strong feline" or "arm of Puma". He made the barrier between the living's world and the dead's kingdom, and made sure that the living didn't enter the dead's world.

11. Who was the Aztec god of dice and gambling?

From Quiz Ancient Aztec Gods

Answer: Machuilxocitl

Coixtlahuaca was a city controlled by the Mixtec people, which was burned under the rule of Montezuma I. It is believed to be the first Aztec conquest during the rule of Montezuma I.

12. What was the job of the Aztec god Xolotl?

From Quiz The Gods and Godess of the Aztecs

Answer: Leading the dead to Mictlan

Xolotl lead the dead to Mictlan, the underworld of the Aztec people. He had the head of a hound and his feet were on backwards.

13. "Mother of the Gods" was her main nickname. Who was she?

From Quiz The Aztecs' Mythology and Legends

Answer: Toci

Toci is also called the Earth goddess, healing goddess, and war goddess. She was sometimes drawn as being young, but was also old.

14. What was the domain of the Aztec god Nanahuatzin?

From Quiz The Gods and Godess of the Aztecs

Answer: Sun

One of the most humble of the gods was Nanahautzin. He was known for jumping into fire and emerging as the sun god. His name means "full of sores".

15. Who was the goddess of purification and steam baths, and forgave misdeeds?

From Quiz The Aztecs' Mythology and Legends

Answer: Tlazolteotl

She purified people from sins, usually sexual ones. She also caused sexually transmitted diseases, which were cured by a steam bath. Filth and midwives are associated with her.

16. Who was known as the Aztec god of rain?

From Quiz The Gods and Godess of the Aztecs

Answer: Tlaloc

Tlaloc was considered to be the god of rain, but was also the god of fertility and water. If there was drought, the Aztecs sacrificed babies, believing that their babies tears would make it rain.

17. Who was the Aztec god of springtime?

From Quiz Ancient Aztec Gods

Answer: Xipe Totec

Xipe Totec is the only Aztec god or goddess I know of that has two separate parts to his name.

18. Patecatl was considered the Aztec god of which group of people?

From Quiz The Gods and Godess of the Aztecs

Answer: Surgeons

Patecatl was the god of doctors, surgeons, and medicine. He was also the guardian of healing and the discoverer of peyote.

19. Who was the goddess of maize, and was a female part of corn?

From Quiz The Aztecs' Mythology and Legends

Answer: Chicomecoatl

Her name translates to "Seven Snakes" in English. She was sometimes called a "goddess of nourishment". She had multiple forms of depiction, such as a woman, a mother, and a flower-carrying girl. A young girl would be sacrificed to her every September during the Aztec civilization. Her blood would be spread on a statue of Chicomecoatl.

20. Who was the Aztec god of the dead?

From Quiz Ancient Aztec Gods

Answer: Mictlantecuhtli

Mictlantecuhtli is very much associated with the dead, as all persons who die, other than sacrifices to the gods, women who die in childbirth, and men who die in battle, go to a place called Mictlan when they die.

21. The Aztec god Xochipill was the patron god of which group of people?

From Quiz The Gods and Godess of the Aztecs

Answer: Goldsmiths

Xochipill was the patron saint of goldsmiths. He was a fertility god, the god of spring, flowers, and dance. His name means "flower prince".

22. This creature was otter-like. Who was she?

From Quiz The Aztecs' Mythology and Legends

Answer: Ahuitzotl

The Ahuitzotl was a supernatural Aztec creature. It was otter-like and ate humans. It supposedly was a water beast, and it grabbed its victims with a hand on its tail.

23. When sacrifices to the gods, women who die in childbirth, or men who die in battle die, they become companions of the sun for five years. After this time, what happens to them?

From Quiz Ancient Aztec Gods

Answer: They return to the earth as butterflies or hummingbirds

I have also heard that they are allowed to return as goldfish and lizards as well, but I don't know if that was really believed by the Aztec people.

24. What were the spirits of women who died while giving birth?

From Quiz The Aztecs' Mythology and Legends

Answer: Cihuateteo

Childbirth was considered a type of battle in Aztec myth, and was very important. The status of a warrior who perished during battle was given to a women who died while giving birth. The dead women's ashes supposedly gave soldiers in battle strength prior to them turning into the Cihuateteo. The Cihuateteo caused sickness and seduced men to commit adultery.

25. What color did Aztec priests paint their bodies?

From Quiz Ancient Aztec Gods

Answer: Black

This wasn't for any religious reason. This was only to show to others that they were true priests.

26. Who was the Aztec goddess of maize?

From Quiz Ancient Aztec Gods

Answer: Chimecoatl

Tezcalipoca was the Aztec god of fate and all of creation. He even created the other gods.

27. Who was the Aztec goddess of lakes and streams?

From Quiz Ancient Aztec Gods

Answer: Chalchiuhtlicue

I think that Chalchiuhtlicue is the longest named god ever to exist.

28. After which god or goddess is the Snake Woman named after?

From Quiz Ancient Aztec Gods

Answer: Cihuacoatl

Cihuacoatl is the god of society.

This is category 20261
Last Updated Jun 15 2024 5:52 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.