FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Emma Quizzes, Trivia and Puzzles
Emma Quizzes, Trivia

Emma Trivia

Emma Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Austen, Jane

Fun Trivia
Jane Austen's novel about a young woman who persists in meddling with other people's lives, convinced of her abilities as a matchmaker, was the inspiration for the movie 'Clueless'.
9 Emma quizzes and 125 Emma trivia questions.
1.
  "Emma" Challenge   top quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
How well do you really know "Emma"? This is a challenging quiz for fans of the book.
Tough, 25 Qns, alirho17, Apr 15 18
Tough
alirho17
Apr 15 18
1297 plays
2.
  Emma Woodhouse   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about Jane Austen's heroine?
Average, 10 Qns, Elanor, Jul 07 04
Recommended for grades: 11,12
Average
Elanor
2907 plays
3.
  The Conundrum that is Emma    
Multiple Choice
 15 Qns
The answers to these 15 questions form an acrostic on Emma,(4 and 9 letters), and the answer to Mr Weston's conundrum (2 letters) "What two letters of the alphabet are there that express perfection?"
Average, 15 Qns, jeremyb, Apr 25 05
Average
jeremyb gold member
766 plays
4.
  A Work of Jane Austen Art - "Emma"    
Multiple Choice
 10 Qns
Jane Austen shows that life in her time can be just as much of a soap opera as the ones that are currently on TV, in her fifth book, "Emma".
Easier, 10 Qns, jackster626, May 06 16
Recommended for grades: 11,12
Easier
jackster626
1012 plays
5.
  'Emma' by Jane Austen    
Multiple Choice
 20 Qns
A brief quiz on "Emma."
Average, 20 Qns, janefan, Mar 06 20
Average
janefan
Mar 06 20
3949 plays
6.
  Emma    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a nice long, satisfying book with a flawed but still likeable heroine.
Average, 10 Qns, robynraymer, Apr 11 06
Average
robynraymer
2117 plays
7.
  From Hartfield to Beverly Hills    
Multiple Choice
 10 Qns
I just saw the movie 'Clueless' for the third time. This quiz is about the parallels between Cher Horowitz, Emma Woodhouse, and their worlds. PS--please join Group #116 (Jane Austen Lovers) in the Friends section of Funtrivia.
Average, 10 Qns, robynraymer, Jun 11 04
Average
robynraymer
1584 plays
8.
  Do You Know 'Emma'?    
Multiple Choice
 15 Qns
Here is some trivia about the book 'Emma'. It is a mix of difficult and average questions. Good Luck!
Average, 15 Qns, Lanire, Jan 01 06
Average
Lanire
1692 plays
9.
  Emma vs. Clueless    
Multiple Choice
 10 Qns
The movie "Clueless" is loosely based on Jane Austen's novel, "Emma". Answer the following questions about how they compare to each other, and how they are different.
Average, 10 Qns, mellyjo34, Jun 11 04
Average
mellyjo34
1494 plays
trivia question Quick Question
Christian saves Tai from the creeps at the mall. From whom does Frank Churchill save Harriet?

From Quiz "Emma vs. Clueless"




Related Topics
  Clueless [Movies] (12 quizzes)


Emma Trivia Questions

1. What is Emma's last name?

From Quiz
A Work of Jane Austen Art - "Emma"

Answer: Woodhouse

Emma and her father live together Hartfield, their nice home in the village of Highbury.

2. What is Mr. Woodhouse's first name?

From Quiz "Emma" Challenge

Answer: Henry

We find out his first name in Isabella's children. Her oldest son is called Henry, after Mr. Woodhouse, the second son is called John after John Knightly (Usually the first son would be called after his father) The other children are called Bella (after Isabella) George after Mr. Knightly, and Emma the newest baby.

3. The answers to these fifteen questions form an acrostic i.e. the first letters spell out a message. The first question is: What is the name of Frank Churchill's home, that of his aunt and uncle? HINT: Not in Highbury.

From Quiz The Conundrum that is Emma

Answer: Enscombe

Frank Churchill "seemed to have all the life and spirit, cheerful feelings and social inclinations of his father", (Mr Weston), and " nothing of the pride and reserve of Enscombe". The Churchills of Enscombe were of an important Yorkshire family. Frank had been adopted by his childless aunt and uncle upon the death of his mother. Jane Austen's own brother, Edward Austen Knight, was adopted by childless rich connections.

4. Which story, "Emma" or "Clueless", begins with the protagonist living with her father, as her mother passed away before the beginning of the story?

From Quiz Emma vs. Clueless

Answer: Both

Both Emma's mother and Cher's mother are dead in the beginning of the story. Cher's mother died during a freak liposuction accident. You have to love that.

5. How old is Emma Woodhouse at the start of the novel?

From Quiz Emma Woodhouse

Answer: 20

From the very start of the book: "Emma Woodhouse, handsome, clever and rich ... had lived nearly twenty-one years in the world with very little to distress or vex her."

6. How old is Mr. Knightley at the beginning of the book?

From Quiz Do You Know 'Emma'?

Answer: in late 30s

He is said to be 'a sensible man about seven or eight-and-thirty'. At the same time it's said that Emma 'had lived nearly twenty-one years in the world'. Which means that the difference between their ages is nearly 17 years.

7. Which Austen character has approximately the same role as Dionne?

From Quiz From Hartfield to Beverly Hills

Answer: Mrs. Weston

Mrs. Weston (nee Miss Taylor) is Emma's best friend and confidante, as Dionne is Cher's.

8. Why does Mr. Woodhouse call Mrs. Weston 'poor Miss Taylor'?

From Quiz Emma

Answer: because he wishes she had never married

Mr. Woodhouse is a kind but fretful invalid who dislikes change. Thus he isn't a fan of marriage. In calling Weston's happy bride 'poor Miss Taylor,' he is attributing his own feelings to her.

9. What words are used to describe Emma in the opening of the novel?

From Quiz 'Emma' by Jane Austen

Answer: Clever, rich and handsome

10. Emma has one very bad habit, what is it?

From Quiz A Work of Jane Austen Art - "Emma"

Answer: match making

Emma thinks that the marriage of Miss Taylor to Mr. Weston is all her doing.

11. How far is Highbury from London?

From Quiz "Emma" Challenge

Answer: 16 miles

It is close enough to go to London for the day (Frank supposedly went to London for a haircut) but far enough not to be convienent. When the Churchills move from London to Richmond they are only nine miles away and the ball is back on.

12. What is the surname of the farmer Robert _______, who is the determined suitor of Harriet Smith?

From Quiz The Conundrum that is Emma

Answer: Martin

Harriet had been at Mrs Goddard's school with Elizabeth Martin and had visited the family at Abbey Mill Farm, part of the Donwell estate, owned by Mr (George) Knightley. Robert Martin was much taken with Harriet and she was inclined to him before Emma's interference. Miss Nash is head-teacher at Mrs Goddard's; Mrs Hodges is the Donwell housekeeper; and William Larkins is the Donwell estate manager.

13. Which character, named the same in both "Emma" and "Clueless", falls for the protagonist, even though she thought he was interested in her friend?

From Quiz Emma vs. Clueless

Answer: Elton

Elton makes a pass at Cher on the way home from the party in the Valley. Mr. Elton proposes to Emma in the carriage ride home from a party at the Westons. Both characters say NO!

14. Why does Mr. Knightley think that Miss Taylor profited by marrying Mr. Weston?

From Quiz Do You Know 'Emma'?

Answer: Now she has only one person to please

Mr. Knightley thinks that it would be much easier on Miss Taylor to please her husband instead of pleasing Mr. and Miss Woodhouse.

15. Which 'Clueless' character has the same role as Farmer Robert Martin in 'Emma'?

From Quiz From Hartfield to Beverly Hills

Answer: Travis

Martin is the good but simple man that Harriet finally ends up marrying, just as Tai, Cher's protege, finally ends up with Travis Birkenstock.

16. Why is Emma a little difficult to like during the first half of the book?

From Quiz Emma

Answer: She tries to run other people's lives.

By trying to make a match between Harriet and Mr. Elton, Emma almost ruins the younger girl's prospects and exposes her to heartache and ridicule.

17. What is Miss Taylor's christian name?

From Quiz 'Emma' by Jane Austen

Answer: Anne

18. How many people is Harriet Smith romantically connected with?

From Quiz A Work of Jane Austen Art - "Emma"

Answer: 4

Harriet is connected with Mr. Martin, Mr. Elton, Mr. Churchill, and Mr. Knightly. Emma thinks that Harriet likes Mr. Churchill when Harriet likes Mr. Knightley. Harriet is said to be the natural born daughter of somebody.

19. What is the name of Mrs Elton's brother-in-law's estate near Bristol, which she drops into conversation unceasingly?

From Quiz The Conundrum that is Emma

Answer: Maple Grove

Insufferable Augusta Elton, nee Hawkins, had married Mr Elton on his rebound from Emma's rejection. Miss Hawkins of Bath, "it might be fairly supposed from her easy conceit, had been the best of her own set. The rich brother-in-law near Bristol was the pride of the alliance, and his place and his carriages were the pride of him. The very first subject after being seated was Maple Grove, 'My brother Mr. Suckling's seat;'--a comparison of Hartfield to Maple Grove." She is very vulgar and pretentious with her 'Mr. E.' and her 'caro sposo'.

20. In "Clueless" Christian and Cher do not end up together because he's gay. Why don't Emma and Christian's counterpart (Frank Churchill) end up together?

From Quiz Emma vs. Clueless

Answer: He's engaged to Jane Fairfax

It's a pretty interesting twist in both the book and the movie.

21. What is the name of Emma's sister?

From Quiz Emma Woodhouse

Answer: Isabella Knightley & Isabella

Isabella is Emma's elder sister. She is married to Mr John Knightley, and lives in London. Because of this she rarely sees her sister, and plays a relatively minor part in the book. She is a pleasant character, though she is somewhat of a hypochondriac, much like her father.

22. What is not a name of a teacher in Mrs. Goddard's school?

From Quiz Do You Know 'Emma'?

Answer: Miss Bates

Their names are pronounced by Harriet when she tells Emma about the goose Mrs. Martin sent to Mrs. Goddard after Harriet's visit to the farm.

23. Which social event in 'Emma' parallels the Val party in 'Clueless'?

From Quiz From Hartfield to Beverly Hills

Answer: the Westons' Christmas party

Just as Mr. Elton declares himself in love with Emma on the way home from Mr. and Mrs. Weston's house, Elton tries to kiss Cher on the way home from the Val party (after he makes sure they'll be alone together in his car).

24. Which food does Mr. Woodhouse like best?

From Quiz Emma

Answer: gruel

Gruel, as far as I can tell, is a watery porridge-type substance.

25. Mr Knightley is Emma's?

From Quiz 'Emma' by Jane Austen

Answer: brother-in-law

26. Throughout the book, which men seem to be in love with Emma?

From Quiz A Work of Jane Austen Art - "Emma"

Answer: Mr. Elton, Mr. Churchill, and Mr. Knightley.

Mr. Elton thinks that Emma was in love with him when she was just trying to bring Harriet and himself together. She can never seem to learn her lesson. After she realizes that Elton loves her, she says how terrible she is for suggesting it and then makes some suggestion about hooking her up with William Cox.

27. What does Miss Bates say that Mr Weston has used on the room at the Crown, in readiness for the ball?

From Quiz The Conundrum that is Emma

Answer: Aladdin's Lamp

Miss Bates is the kind but poor chatterbox of Highbury, who cares for her aged mother and has her niece, the accomplished Miss Jane Fairfax, to stay. On arriving at the Crown she says, "So very obliging of you!--No rain at all. Nothing to signify. I do not care for myself. Quite thick shoes. And Jane declares--Well!--(as soon as she was within the door) Well! This is brilliant indeed!--This is admirable!--Excellently contrived, upon my word. Nothing wanting. Could not have imagined it.--So well lighted up!--Jane, Jane, look!--did you ever see any thing? Oh! Mr. Weston, you must really have had Aladdin's lamp. Good Mrs. Stokes would not know her own room again."

28. Which major character from "Emma", other than Emma's sister Isabella and the Bates family, did not make it into the retelling of the story in "Clueless"?

From Quiz Emma vs. Clueless

Answer: Jane Fairfax

It's interesting that the creator of "Clueless" decided not to add Jane Fairfax to the cast of characters. Maybe because it would make the movie "Clueless" a little too complicated.

29. Who does Emma befriend at the start of the novel?

From Quiz Emma Woodhouse

Answer: Harriet Smith

Emma admires Harriet's pretty looks, and takes her under her wing. Mr Knightley disapproves of the friendship to begin with, as Harriet is "the natural daughter of nobody knew who" and was far too impressionable to have a good effect on Emma.

30. Cher engineers Mr. Hall and Ms. Geist's romance. For whom did Emma arrange a marriage (according to Emma)?

From Quiz From Hartfield to Beverly Hills

Answer: Miss Taylor and Mr. Weston

Emma says she is responsible for the Westons' marriage, but Mr. Knightley scoffs at this.

This is category 11996
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.