FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Mansfield Park Quizzes, Trivia and Puzzles
Mansfield Park Quizzes, Trivia

Mansfield Park Trivia

Mansfield Park Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Austen, Jane

Fun Trivia
Jane Austen's third novel follows the experiences of Fanny Price from the age of ten, when she is sent to live with her aunt and uncle, through to her marriage to her cousin Edmund Bertram.
6 Mansfield Park quizzes and 85 Mansfield Park trivia questions.
1.
  Mansfield Park   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
'Mansfield Park', a story about an impoverished heroine brought up by her rich relations, was Jane Austen's third published novel. It was also the longest of her works, so the 10 questions in this quiz just provide a brief overview of the plot.
Average, 10 Qns, Fifiona81, Jan 21 22
Average
Fifiona81 editor
Jan 21 22
249 plays
2.
  "Mansfield Park" Challenge   great trivia quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
Another quiz on "Mansfield Park". I tried to make this a little more challenging than the other quizzes on this book. If you've read the book recently it shouldn't be too hard.
Tough, 20 Qns, alirho17, Aug 12 11
Tough
alirho17
759 plays
3.
  "Mansfield Park" - the Basics    
Multiple Choice
 25 Qns
Test yourself on some basic questions about what is widely - and totally wrongly - regarded as Jane Austen's weakest novel, containing her most insipid hero and heroine.
Tough, 25 Qns, Anselm, Jan 14 17
Tough
Anselm
419 plays
4.
  'Mansfield Park' Memory Test    
Multiple Choice
 10 Qns
I enjoyed 'Mansfield Park' almost more than 'Pride and Prejudice' and want to refresh your memory on the book. Have fun!
Average, 10 Qns, Lanire, Jun 17 12
Average
Lanire
1162 plays
5.
  RR's 'Mansfield Park' Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
'Mansfield Park' isn't my favorite JA novel, but it's a great one (like all her novels). I hope this will be fun to play. PS--please join Friends Group #116, the Jane Austen Lovers group (see homepage).
Average, 10 Qns, robynraymer, Sep 06 05
Recommended for grades: 11,12
Average
robynraymer
1690 plays
6.
  Jane Austen's 'Mansfield Park'    
Multiple Choice
 10 Qns
Questions about 'Mansfield Park' - the book.
Average, 10 Qns, swati2, Jun 11 04
Average
swati2
1426 plays
trivia question Quick Question
Who first makes Fanny realise that Henry Crawford has eloped with Maria Rushworth?

From Quiz ""Mansfield Park" - the Basics"





Mansfield Park Trivia Questions

1. Who is the oldest of the three Ward sisters?

From Quiz
"Mansfield Park" - the Basics

Answer: Mrs Norris

In the first chapter, the two younger sisters are referred to by their first names, Miss Maria (who became Lady Bertram) and Miss Frances (who married Mr Price). Mrs Norris is referred to as Miss Ward. This follows the contemporary convention of referring to the eldest (or elder) brother or sister by their surname, and the others by their first names. In the same way, during the party's journey to Sotherton, Maria is referred to as "Miss Bertram", as opposed to Julia, the younger sister, and elsewhere "Mr Bertram" is understood to refer to Tom, not the younger Edmund. Likewise, in "Pride and Prejudice", Miss Bennet would refer to Jane, Miss Elliot to Elizabeth (Anne's elder sister in "Persuasion") and Miss Dashwood to Elinor in "Sense and Sensibility". The end of the last-named novel in fact centres around this very convention. When the Dashwoods' manservant Thomas announces to them that "Mr Ferrars is married", he means the younger brother Robert. However, because he ignores the custom, Mrs Dashwood and her two daughters all assume that he means Edward, the elder, and Elinor's sweetheart. (If this needed confirming, he does so virtually in his next breath by saying that his new bride is Lucy Steele, the one to whom Elinor knows Edward secretly proposed in an idle moment some time ago, an engagement he is honour-bound to keep - thus illustrating another convention that only the lady can break the engagement.) This results in Elinor's question near the end of the book about the health and whereabouts of Mrs [Edward] Ferrars, and his confused reply concerning his mother, before the whole misunderstanding is so beautifully cleared up. Does this episode, however, raise the same question in your mind as it does in mine: that Jane Austen for once had to contrive an unlikely circumstance in order to make the plot work out the way she needed it to? Just how probable is it that the servant would not know, or would forget, this common convention? It would be the equivalent of someone today accidentally calling a "Miss" a "Mrs", or even of them not knowing the difference. I can't remember another instance of this convention being ignored anywhere else in Jane Austen's whole oeuvre.

2. Which shire is Mansfield Park in?

From Quiz "Mansfield Park" Challenge

Answer: Northampton

A good two day journey from Fanny's hometown of Portsmouth.

3. Whose idea was it to bring Fanny and let her live with the Bertrams?

From Quiz 'Mansfield Park' Memory Test

Answer: Mrs. Norris

Mrs. Norris was the initiator of the idea and she managed to convince both Mr. Bertram and Mrs. Bertram. At first, they expected childless Mrs. Norris to take Fanny herself, but Mrs. Norris came up with excuses and Fanny was placed with the Bertrams. However, it was Edmund who became Fanny's best friend in the house by talking with her about her fears and helping her to feel as comfortable as possible.

4. What are the names of Fanny's cousins, from eldest to youngest?

From Quiz RR's 'Mansfield Park' Quiz

Answer: Tom, Edmund, Maria, Julia

Tom, as the eldest brother, is slated to become the new Sir Thomas when the old one dies.

5. How old was Fanny when she came to live with the Bertrams?

From Quiz Jane Austen's 'Mansfield Park'

Answer: 10

6. What relation are Mrs Price, Mrs Norris and Lady Bertram to each other?

From Quiz Mansfield Park

Answer: Sisters

The three sisters had very different fortunes in marriage. While the middle sister made a brilliant match with the wealthy and titled Sir Thomas Bertram and became mistress of Mansfield Park, the elder was forced to settle for marrying Sir Thomas' clergyman Mr Norris and the younger was virtually disowned after falling in love with a marine lieutenant named Mr Price. Mrs Price eventually reconnected with her sisters when she wrote to beg them for assistance with the upbringing of her large family of children. Her sisters' solution was for her eldest daughter, Fanny, to be brought to live with her rich relations at Mansfield Park.

7. What was Lady Bertram's maiden name?

From Quiz "Mansfield Park" Challenge

Answer: Miss Maria Ward

The opening line of the book is; "About 30 years ago, Miss Maria Ward, of Huntingdon, with only seven thousand pounds, had the good luck to captivate Sir Thomas Bertram, of Mansfield Park, in the county of Northampton, and to be thereby raised to the rank of a Baronet's Lady..."

8. What amazed the young Miss Bertrams about Fanny?

From Quiz 'Mansfield Park' Memory Test

Answer: Her ignorance

They found out that she did not know history and could not speak French, and immediately drew a conclusion of her being dimwitted. However, Fanny showed herself to be diligent at studies and learned everything that was needed. As for myself, I was suprised that at the time girls were expected to know ancient history so fluently at the age of ten.

9. Why does Fanny live at Mansfield Park?

From Quiz RR's 'Mansfield Park' Quiz

Answer: She's the Bertrams' poor relation.

Fanny's mother is Lady Bertram's sister. The Prices are poor and have many mouths to feed, so the Bertrams take Fanny in.

10. Whose marriage proposal does Fanny reject?

From Quiz Jane Austen's 'Mansfield Park'

Answer: Henry Crawford's

She REJECTED him, unlike in the dreadful 'movie of the book' that is currently out.

11. What is the name of Fanny Price's favourite sibling, the one she was most upset to be separated from?

From Quiz Mansfield Park

Answer: William

William is one year older than Fanny and the eldest of the Price children. When ten-year-old Fanny was uprooted from her family and sent to live at Mansfield Park, it was William that Fanny missed most as he had been her closest playmate and her "advocate with her mother" since he was very much the favourite child. He later went on to join the navy and gained the patronage of the Crawford family as a result of Henry Crawford's campaign to gain Fanny's love and respect. The rest of the Price children were John, Richard, Susan, Mary, Sam, Tom, Charles and Betsey. John, Richard and Sam all joined William in the navy before the end of the events of the novel; Susan eventually joined her sister at Mansfield; Tom and Charles were still at school, and little Betsey was the only daughter who her mother really paid any attention to and as a result was quite spoiled. Mary had died a few years after Fanny left home.

12. What is the name of the house Mrs Norris takes after the death of the Rev. Norris?

From Quiz "Mansfield Park" - the Basics

Answer: The White House

She takes this house because it is "the smallest habitation which could rank as genteel among the buildings of Mansfield parish", specifically in order to avoid being asked to take Fanny once the Bertrams have finished doing their stint at looking after her - which is what they think the arrangement was, as originally suggested by the odious Mrs Norris, who is expert at getting other people to do the right thing and is equally efficient at getting out of the same obligation herself. Wadda prize cow!

13. Where does Sir Thomas go to attend to his estate?

From Quiz "Mansfield Park" Challenge

Answer: Antigua

He was gone for almost two years and his household became very relaxed in his absence.

14. What was the reason for Maria Bertram and Mr. Rushworth to delay their marriage for more than two years after their engagement?

From Quiz 'Mansfield Park' Memory Test

Answer: They waited for Mr. Bertram to return from Antigua

Even after the return, it took some time for the actual wedding to occur, so in a whole they were engaged quite a long time. Mr. Rushworth was, however, a very foolish man and Maria did not really love him, but rather decided to marry him for stability and money.

15. With whom does Henry Crawford fall in love?

From Quiz RR's 'Mansfield Park' Quiz

Answer: Fanny Price

Fanny thinks Henry's just toying with her, but he's actually in love.

16. Which part was Edmund to play in Lover's Vows?

From Quiz Jane Austen's 'Mansfield Park'

Answer: Anhalt

Much to Fanny's displeasure.

17. Lady Bertram is a kind but indolent woman who gave more attention to her pet dog than her children. What kind of dog does Lady Bertram have?

From Quiz Mansfield Park

Answer: Pug

Lady Bertram was very attached to her pet pug and its welfare was her first concern after it was decided that her niece Fanny Price would be brought to live at Mansfield Park: "'I hope she will not tease my poor pug,' said Lady Bertram; 'I have but just got Julia [her youngest daughter] to leave it alone.'" Throughout the novel Jane Austen often referenced the pug when mentioning Lady Bertram, it was regularly described as sitting alongside her on the sofa or being held in her arms. When she believed that Fanny would be marrying Henry Crawford, her first thought for a potential wedding gift was to let have Fanny have one of her precious pug's puppies!

18. What is Mr Rushworth's first name?

From Quiz "Mansfield Park" - the Basics

Answer: James

His mother identifies him thus during the party's visit to Sotherton. The first names of several of Jane Austen's characters remain elusive. To me, the most delightful evasion is Mr Knightley, whom Emma says she will only call once by his first name, George, on their wedding day.

19. Who was the governess/teacher at Mansfield Park?

From Quiz "Mansfield Park" Challenge

Answer: Miss Lee

Fanny had the benefit of a teacher that she never would have had in Portsmouth. When Miss Lee left, Fanny got the use of her room.

20. Who was the only person that refused to participate as an actor in the "Lovers' Vows"?

From Quiz 'Mansfield Park' Memory Test

Answer: Fanny

It was the idea of Mr. Yates to have a small theater in Mansfield Park. Even though Edmund was initially against the idea because it did not seem proper to him, he eventually had to give in and took part in the play. Another person who did not participate was Julia Bertram, but that was not for lack of desire, but because the part she wanted was given to Mary Crawford by Tom. The young people called their theater 'The Theater'.

21. How do the Bertram sisters compare?

From Quiz RR's 'Mansfield Park' Quiz

Answer: Both are spoilt and vain, but Julia is a little less so.

Both sisters are pretty and self-centered, but Julia, the younger sister, is a shade nicer.

22. Who did Fanny open the ball with?

From Quiz Jane Austen's 'Mansfield Park'

Answer: Henry Crawford

But she would rather it had been Edmund

23. Henry and Mary Crawford are what relation to Mrs Grant?

From Quiz Mansfield Park

Answer: Half-brother and half-sister

Following the death of Mr Norris, the new incumbents of the Mansfield parsonage were a Dr Grant and his wife. The couple had no children, but her younger half-siblings Henry and Mary Crawford came to stay with them. The pair had been brought up by their father's immoral brother, Admiral Crawford, and the death of the admiral's wife led Mary to seek a new home. Henry and Mary spent a lot of time with the younger members of the Bertram family. Henry flirted with both Maria and Julia Bertram before deciding to propose to Fanny instead, while Mary fell in love with Edmund despite the upbringing that educated her to believe she should target his richer, older brother instead.

24. When we first meet Mr Rushworth, he is in the flush of enthusiasm for improving his estate of Sotherton, having just returned from Smith's recently improved estate of Compton. What does he say that Compton makes Sotherton look like?

From Quiz "Mansfield Park" - the Basics

Answer: prison

Mr Rushworth is evidently a man of impulse. His recent mania for improvement will no doubt be supplanted by an even more recent passion for something else - acting, maybe? Improvements to properties were all the rage in the century leading up to Jane Austen's time. In the early eighteenth century, the taste for formal, symmetrical Baroque gardens began to be replaced by a desire for something felt to be more natural. Charles Bridgeman (d.1738) (inventor of among other things the ha-ha, or sunken fence, referred to in "Mansfield Park") and William Kent (d.1748) developed this trend, which culminated in the work of Lancelot "Capability" Brown (d.1783). He swept away what he saw as the artificial designs of the seventeenth century and replaced them with "nature perfected", something that looked as if it had always been there without human intervention, although the effect was as carefully planned as that of any formal garden. His "improvements" were certainly controversial. Some contemporaries marvelled at his achievements, while others wondered (given that the result was supposed to look quite "natural") why he just didn't leave things as they were, or even decried the destruction of the great gardens and their replacement with "mere" lawns. Yet others, advocates of the "picturesque" style, criticised his "bland", "unnatural" curves and demanded more in the way of rugged character. This paralleled the contemporary growth of interest in wild landscapes. Humphry Repton (d.1818) was Brown's successor, and reintroduced some of the formal features discarded by Brown. In particular, he separated the house from the garden by such devices as terraces and flower gardens. One thing that both would have frowned on would have been avenues of trees, which they would have considered as being too "artificial" (in the modern sense of "contrived", as opposed to the 18th-century one of "well-constructed"). It is for such an avenue at Sotherton that Fanny mourns when it is threatened by the "improver's" axe. In particular, Repton advocated chopping holes in the middles of avenues of trees in order to reveal the vistas beyond. Mr Rushworth certainly thinks that Repton would have the avenue down in order to open up the view.

25. What role was Fanny entreated to play in "Lover's Vows"?

From Quiz "Mansfield Park" Challenge

Answer: Cottager's Wife

Mrs. Grant took the role that Fanny would not.

26. Why does Mrs. Norris arrange for Fanny to come to Mansfield Park?

From Quiz RR's 'Mansfield Park' Quiz

Answer: Mrs. N likes to be in charge of projects.

Mrs. Norris is extremely officious--but she doesn't like Fanny at all.

27. Which instrument did Mary Crawford play?

From Quiz Jane Austen's 'Mansfield Park'

Answer: The Harp

28. As a younger son, Edmund Bertram needed to work for a living. What profession did he take up?

From Quiz Mansfield Park

Answer: Clergyman

Edmund Bertram attended Eton before going up to Oxford University to study to take orders and become a clergyman. He already had a head start in this career as his father was holding two livings for him - the parishes of Mansfield (which had been held by Mrs Norris' husband) and Thornton Lacey (a village around eight miles away). However, things didn't entirely go to plan. Firstly, Sir Thomas was forced to give the living of Mansfield to Dr Grant to pay for his eldest son's extravagant lifestyle and secondly, Edmund's love interest, Mary Crawford, turned out to be extremely reluctant to marry a clergyman.

29. When was the chapel at Mr Rushworth's Sotherton estate "fitted up"?

From Quiz "Mansfield Park" - the Basics

Answer: During the reign of James II

The house was originally built during Elizabeth's time, the chapel only being added later. Fanny is disenchanted by the plain and modern look of the chapel, and within its sacred precincts Mary lampoons the profession of clergyman - before discovering that her beloved Edmund is destined for that very profession. Oops!

30. Who was not a servant in the Bertram household?

From Quiz "Mansfield Park" Challenge

Answer: Reynolds

Wilcox was the coachman, Baddeley was the Butler, and Chapman was Lady Bertram's maid. Mrs. Reynolds was the housekeeper at Pemberley.

This is category 11999
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.