FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Dostoyevsky Fyodor Quizzes, Trivia and Puzzles
Dostoyevsky Fyodor Quizzes, Trivia

Fyodor Dostoyevsky Trivia

Fyodor Dostoyevsky Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors D-G

Fun Trivia
They are definitely not light reading, but "Crime and Punishment" and "The Brothers Karamazov" are widely acclaimed as being among the finest novels ever written. Maybe you prefer "The Idiot" or "Notes from Underground".
10 Fyodor Dostoyevsky quizzes and 100 Fyodor Dostoyevsky trivia questions.
1.
  Test yourself! Crime and Punishment Quiz   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I hope you read this classic by Dostoyevsky well because this quiz will not be easy!
Average, 10 Qns, adams627, Jul 15 09
Average
adams627
807 plays
2.
  Dostoevsky's 'Crime and Punishment'    
Multiple Choice
 10 Qns
A particularly simple quiz concerning the classic novel's cast of characters.
Average, 10 Qns, jaggie25, Aug 22 07
Average
jaggie25
1291 plays
3.
  The Brothers Karamazov    
Multiple Choice
 10 Qns
How well do you remember this book by Fyodor Dostoyevsky? Test your knowledge on this epic tale of murder, hatred, and the human spirit. WARNING: Contains SPOILERS!
Average, 10 Qns, ghostofgauss, Sep 17 04
Average
ghostofgauss
990 plays
4.
  Crime and Punishment Multiple Choice Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
How well do you know this extensive and extremely detailed masterpiece of murder and the consequences that come with it?
Average, 10 Qns, penguin16, Aug 22 05
Average
penguin16
1645 plays
5.
  Fyodor Dostoevsky's "B.K." Novel   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A novel about a murder by the author of "Crime and Punishment". Find out what you know about "The Brothers Karamazov"!
Average, 10 Qns, specialkarah, Aug 15 06
Average
specialkarah
492 plays
6.
  Kolya and Friends: Another "B.K." Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
Eighty percent of this quiz is about Kolya Krassotkin and the other schoolboys in Fyodor Dostoevsky's novel, "The Brother's Karamazov." Hope you enjoy it!
Tough, 10 Qns, specialkarah, Aug 22 06
Tough
specialkarah
328 plays
7.
  Idiot    
Multiple Choice
 10 Qns
This novel includes almost all types of love, pragmatic, passionate, romantic and spiritual.
Average, 10 Qns, ear_ring, Aug 07 13
Average
ear_ring
284 plays
8.
  Dostoevsky's Minor Works    
Multiple Choice
 10 Qns
Dostoevsky is well-known for his long novels, but his minor works are equally thrilling.
Average, 10 Qns, ear_ring, Jun 30 10
Average
ear_ring
221 plays
9.
  Ivan Karamazov    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about the most intelligent of the "Brothers Karamazov".
Average, 10 Qns, ear_ring, Dec 05 11
Average
ear_ring
224 plays
10.
  The Life and Work of Dostoevsky    
Multiple Choice
 10 Qns
Questions concerning several of Dostoevsky's works, as well as peer perception of the author. Some questions require more specific knowledge than others.
Difficult, 10 Qns, alihilisdi, Jul 02 17
Difficult
alihilisdi
1058 plays
trivia question Quick Question
From which country does Prince Myshkin arrive?

From Quiz "Idiot"




Related Topics
  Literature Before 1900 [Literature] (50 quizzes)

  Russian Literature [Literature] (9 quizzes)


Fyodor Dostoyevsky Trivia Questions

1. With which brother does Ivan share the same mother?

From Quiz
Ivan Karamazov

Answer: Alexey

Sofia, the second wife of Fyodor, was mother for both Ivan and Alexey. But mentally Ivan is closer to Smerdyakov. Interestingly, Dmitri is also a half-brother to both of them, as well as Smerdyakov, but many readers tend to forget this!

2. What is "The House of the Dead"?

From Quiz Dostoevsky's Minor Works

Answer: labour camp

"Notes from the House of the Dead" is all about life in a Siberian labour camp.

3. From which country does Prince Myshkin arrive?

From Quiz Idiot

Answer: Switzerland

It seems like he comes from paradise to this sinful world. Swiss views indeed look like a paradise!

4. What is the FULL name of the main character and protagonist?

From Quiz Dostoevsky's 'Crime and Punishment'

Answer: Rodion Romanovitch Raskolnikov

Raskolnikov, also known as Rodya by his mother and sister, is hopelessly indebted to his landlady, as Dostoevsky describes in Part One.

5. What is the 'mathematical proof' that Katerina Ivanovna has that will prove that Mitya really did kill his father?

From Quiz Fyodor Dostoevsky's "B.K." Novel

Answer: a letter Mitya composed when he was drunk

It was Ivan Fyodorovich who called it thus. It told plainly that whenever Ivan was gone, Mitya would have his chance to murder his father and obtain the three thousand roubles. At first, Katerina Ivanovna was not going to use it, but when Ivan said that Smerdyakov had been the actual murder and he himself was responsible by will, Katerina's love for Ivan got the better of her, and she showed the letter to the defense.

6. What was the question Kolya asked his history teacher that the latter couldn't answer?

From Quiz Kolya and Friends: Another "B.K." Quiz

Answer: Who founded Troy?

Dardanelov was the teacher who couldn't answer the question about the founders of Troy. Kolya Krassotkin had read it in Smaragdov, a historian whose books his dead father had owned.

7. The last name of the main character is Raskolnikov. By what shorter name is he often called?

From Quiz Crime and Punishment

Answer: Rodya

His full name is Rodion Romanovich Raskolnikov. He is addressed almost equally by his full name, just his last name, and his nickname.

8. Who called Dostoevsky "Russia's evil Genious"?

From Quiz The Life and Work of Dostoevsky

Answer: Maxim Gorky

Gorky made the statement in 1905. D.H. Lawrence had less flattering things to say about Dostoevsky, likening him to "the rat, slithering along in hate, in the shadows, and in order to belong to the light, professing love, all love." In 1920 Hesse professed his fear of Dostoevsky's "slavic murkiness." Of the four men listed, only Berdyaev thought highly of Dostoevsky.

9. Despite his atheistic views, Ivan receives a blessing. Who gives him this blessing?

From Quiz Ivan Karamazov

Answer: elder Zosima

It happens in the monastery, in which all the family gathers. Zosima is not a sinless person, however. In his young age he took part in the duel and beat his servant, also he repented hereafter. To err is human. :)

10. Which narrative mode was used in "The Notes from the Underground" and who is the narrator?

From Quiz Dostoevsky's Minor Works

Answer: first person, unreliable and is a main character of the story

"I'm a sick man. I'm a wicked man". The narrator/antihero is also anonymous.

11. How old are both Myshkin and Rogozhin?

From Quiz Idiot

Answer: about 26-27

The prince later celebrates his 27th birthday (Part III), and invites Rogozhin to it.

12. What is Alyona Ivanovna's profession?

From Quiz Dostoevsky's 'Crime and Punishment'

Answer: pawnbroker

Alyona Ivanovna, frequently referred to as "the old woman," is the first casualty recorded in the novel.

13. What is Gortskin's real name?

From Quiz Fyodor Dostoevsky's "B.K." Novel

Answer: Lyagavy

Lyagavy abhors his given name, and prefers to be called Gorstkin. Samsonov is the name of the man who told Mitya that Lyagavy would be able to help him obtain money from his father, because Lyagavy was in a dispute about the price of timber with Fyodor Pavlovich. Mitya meets Suhoy Possyolok, who helps him get to Gortskin's abode. He tells Mitya that Gortskin hates being called Lyagavy, and Mitya would be wiser to call him so. It turns out that the whole thing was a ruse: Gortskin really had no business with Mitya's father.

14. What is the answer to the question Kolya's history teacher couldn't answer?

From Quiz Kolya and Friends: Another "B.K." Quiz

Answer: Teucer, Dardanus, Ilius, and Tros

A boy, Kartashov, looked in Smaragdov and found the answer. However, when he told the rest of his schoolfellows, Kolya asked him, "In what sense did they found it? What is meant by founding a city or state? What do they do? Did they go and each lay a brick, do you suppose?" Belgrade is the capital of Yugoslavia. Mary is the Wife of William of Orange, who ruled England under a constitutional monarchy after the Glorious Revolution in 1688. No one knows how Alexander the Great died, but poisoning is one theory.

15. "Crime and Punishment" takes place primarily in what Russian city?

From Quiz Crime and Punishment

Answer: St. Petersburg

The novel takes place in St. Petersburg, until the very end when Raskolnikov goes to prison in Siberia.

16. What was Alyosha's real name?

From Quiz The Brothers Karamazov

Answer: Alexey

His full name was Alexey Fyodorovitch Karamazov.

17. Which character believed that "everything is permitted"?

From Quiz The Life and Work of Dostoevsky

Answer: Ivan Karamazov

In "The Brothers Karamazov" Ivan states that he beleives there is no God, therefore everything is permitted.

18. In his "Rebellion" Ivan is the most outraged by what injustice?

From Quiz Ivan Karamazov

Answer: suffering of the innocent children

This "tear of the innocent child" is a rather popular idiom in Russia. There Ivan introduces the classic "Problem of Evil". I suggest that suffering of the innocent adults is equally evil, but, of course, children are more sentimental example.

19. The story "Gentle Creature" ("A Meek One") tells us about the unhappy marriage between the pawnbroker and the young orphaned girl. The end is tragic. How does it end?

From Quiz Dostoevsky's Minor Works

Answer: the wife commits suicide

The wife attempts to murder her husband, but is unable to do such a crime. So she commits suicide, holding an icon and jumping from the window.

20. What did Myshkin and Rogozhin do in the sign of a brotherhood?

From Quiz Idiot

Answer: exchange their crosses

Rogozhin gives his golden one, and Myshkin his tin one, so the man, who sold a cross, claimed it to be silver.

21. After committing murder, Raskolnikov begins to feel ill and is delirious. In particular, he pleads for what item?

From Quiz Crime and Punishment

Answer: A bloody sock

After returning to his apartment, Raskolnikov feels immensely guilty, but he also feels like he needs to remove the evidence. Concerned by a bloody sock, he spreads dirt on it until the blood is not visible. Once his friends come in and Raskolnikov becomes delirious, he constantly refers to the sock and asks Razumikhin to let him see it.

22. What is the relationship between Katerina Ivanovna and Sofia Semyonovna?

From Quiz Dostoevsky's 'Crime and Punishment'

Answer: stepmother and stepdaughter

Katerina Ivanovna is afflicted with consumption, while Sofia supports the family financially by selling her body.

23. What vegetable is used in reference to a good deed?

From Quiz Fyodor Dostoevsky's "B.K." Novel

Answer: Onion

Grushenka tells Aloysha the story. A woman who was extremely wicked died, and was going to Purgatory. Her guardian angel appealed to God to ask Him what could be done to bring her to Heaven. God asked the angel what good deed the woman had ever done, and He was told that she had given an onion to an old beggar woman. God said to take that same onion, and if the angel could pull her out, she would get to go to heaven. The angel did it, and the onion began unraveling. Other souls grabbed onto the woman who was holding her onion, so that they be pulled out as well. However, the woman maliciously shoved them away, which resulted in the onion snapping. Whenever someone says they gave somebody an onion, they are alluding to this story. Grushenka gives Alyosha an onion by being kind to him.

24. What is the name of the dog Ilyusha wishes to see again and feels remorse for causing pain to?

From Quiz Kolya and Friends: Another "B.K." Quiz

Answer: Zhutchka

Zhutchka is a "rough-haired dog, of medium size," whose coat is lilac-grey. He's blind in his right eye, and his left ear was torn. Perezvon is the name Kolya gives Zhutchka so that he can surprise Ilyusha.

25. What is the nickname of Raskolnikov's sister?

From Quiz Crime and Punishment

Answer: Dounia

Avdotya Romanovna Raskolnikov is her full name.

26. What was Grushenka's real name?

From Quiz The Brothers Karamazov

Answer: Agrefena

Her full name was Agrefena Svyetlov, and she was the reason for almost everything bad that happened in the book.

27. Who does Myshkin first see a painting of in "The Idiot"?

From Quiz The Life and Work of Dostoevsky

Answer: Natasya Filippovna

Natasya Filippovna's painting is carried by Rogozhin. Grushenka is the love interest of both Dimitri and Fyodor Karamazov in "The Brothers Karamazov." Katerina Ivanovna is the consumptive wife of Marmeladov in "Crime and Punishment." Dounia is the sister of Raskolnikov in "Crime and Punishment."

28. Where was Smerdyakov, Ivan's half-brother and "shadow", born?

From Quiz Ivan Karamazov

Answer: bathhouse

Smerdyakov was conceived from rape and his mother died in childbirth. He once said to Marja, that he would have preferred not to be born at all. With this background, it is quite easy to commit patricide (although the reader doesn't know for sure) and suicide!

29. In the "Dream of a Ridiculous Man" the main character commits suicide and gets some afterlife experience. Where does he travel?

From Quiz Dostoevsky's Minor Works

Answer: to the utopic sinless planet

He tells the people about different sins, and the sinless world becomes sinful. Dostoevsky was such a pessimist!

30. Why did Rogozhin later try to kill Myshkin?

From Quiz Idiot

Answer: They are rivals for the same woman

Nastasya Philippovna is in love triangle with them. But Rogozhin's love is destructive and passionate (mania), and Myshkin's is compassionate and spiritual (agape).

This is category 12467
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.