FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Eliot T S Quizzes, Trivia and Puzzles
Eliot T S Quizzes, Trivia

T. S. Eliot Trivia

T. S. Eliot Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors D-G

Fun Trivia
The musical "Cats" brought the attention of multitudes on the work of Thomas Stearns Eliot, but critics would consider "The Hollow Men", "The Waste Land" and "The Love Song of J. Alfred Prufrock" to be more significant works of literature than "Old Possum's Book of Practical Cats", published in 1939.
11 quizzes and 125 trivia questions.
1.
  "The Love Song of J. Alfred Prufrock"   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Let us go then, you and I, and dig into this rich poem by T.S. Eliot.
Average, 10 Qns, skylarb, Nov 13 21
Recommended for grades: 9,10,11,12
Average
skylarb
Nov 13 21
487 plays
2.
  The Love Song of J. Alfred Prufrock   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I'm not much into poetry, but I love this poem. I couldn't believe no one else had created a quiz about this wonderful poem by T.S. Eliot, so I decided to do it myself.
Average, 10 Qns, efvie, Sep 18 12
Recommended for grades: 9,10,11,12
Average
efvie
1560 plays
3.
  T.S. Eliot's "The Waste Land"   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz will test your knowledge of "The Waste Land". Some questions are quite hard, and require having read "The Waste Land: A Facsimile and Transcripts of the Original Drafts". Enjoy!
Difficult, 10 Qns, the_waste_land, Dec 22 12
Difficult
the_waste_land
2827 plays
4.
Just about the best set of childrens' verses written to date, IMHO. This quiz is all about this famous set of poems by T.S. Eliot.
Average, 20 Qns, LadyCaitriona, Oct 06 05
Average
LadyCaitriona gold member
780 plays
5.
  The Works of T.S. Eliot 1888-1929   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is all about the works of T.S. Eliot between the years 1888 and 1929. Test your literary knowledge about one of the greatest poets of all time here!
Average, 10 Qns, gman89, Feb 08 16
Recommended for grades: 9,10,11,12
Average
gman89
737 plays
6.
  T. S. Eliot's "Macavity - The Mystery Cat"   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is based on the poem from T.S. Eliot's "Old Possum's Book of Practical Cats".
Average, 10 Qns, martinjudo, Nov 03 09
Recommended for grades: 9,10,11,12
Average
martinjudo
334 plays
7.
  Old Possum's Practical Cats: Which Cat??    
Multiple Choice
 15 Qns
I love these poems, as they never fail to make me smile! Here I will quote a line from each of the poems, and you get to pick from four possible answers, which cat I am talking about...
Average, 15 Qns, Flapjack44, Jun 30 03
Average
Flapjack44
1004 plays
8.
  Quotes from T. S. Eliot   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I love T. S. Eliot, and this quiz is based on some of my favorite quotes from his poems. I have tried to limit the selection to the interesting and/or well-known.
Average, 10 Qns, NormanW5, Dec 17 05
Average
NormanW5
856 plays
9.
  Write for T.S. Eliot   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Hated your Literature class? Well, get ready to be tested on T.S. Eliot's poems and plays, and see if you could write as well as he did!
Tough, 10 Qns, AlexT781, Oct 20 13
Tough
AlexT781
307 plays
10.
  The Waste Land   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
One of the most brilliant and seminal poems of the 20th century.
Average, 10 Qns, akatwasborn, Oct 11 04
Recommended for grades: 9,10,11,12
Average
akatwasborn
936 plays
trivia question Quick Question
Eliot's 'Ariel Poems' is a collection of poems written for Faber and Faber's series of Ariel Poems. Which of the following is not in the collection?

From Quiz "The Works of T.S. Eliot 1888-1929"




11.
  Old Possum's Book of Practical Cats    
Multiple Choice
 10 Qns
The following questions are all related to a series of poems written by T. S. Eliott. They were published in the 1930s under Eliott's assumed name of Old Possum.
Average, 10 Qns, Spontini, May 21 16
Average
Spontini
176 plays
Related Topics
  Contemporary Literature and Fiction [Literature] (22 quizzes)

  Poetry [Literature] (160 quizzes)


T. S. Eliot Trivia Questions

1. What is the name of 'the old Gumbie cat'?

From Quiz
Old Possum's Book of Practical Cats

Answer: Jennyanydots

She doesn't do much except sit around during the day. Her family think she's lazy, but in fact she teaches mice music, crocheting and tatting at night.

2. Macavity, also called the "Mystery Cat", goes by a more unusual name. Who is this master criminal that has inspired a poem?

From Quiz T. S. Eliot's "Macavity - The Mystery Cat"

Answer: "Hidden Paw"

"Macavity's a mystery cat: he's called the Hidden Paw- For he's the master criminal who can defy the Law." The "Hooded Claw" comes from the cartoon series "The Perils of Penelope Pitstop". Mungojerrie and Griddlebone appear in the same book as Macavity and are his "agents" in his criminal escapades.

3. Finish this line from the first stanza of the poem: "Like a patient..."

From Quiz The Love Song of J. Alfred Prufrock

Answer: etherized upon a table

"LET us go then, you and I, When the evening is spread out against the sky Like a patient etherised upon a table;"

4. The poem "The Love Song of J. Alfred Prufrock" was first published in 1915 at the request of which other poet?

From Quiz The Works of T.S. Eliot 1888-1929

Answer: Ezra Pound

The magazine "Poetry: A Magazine of Verse" published the poem in June 1915, at the request of Ezra Pound (who was the foreign editor of the magazine). Pound became a mentor and lifelong friend of Eliot. The other poets were all contributors to the magazine.

5. The poem is dedicated to which poet and friend of TS Eliot?

From Quiz The Waste Land

Answer: Ezra Pound & Pound

He also helped with the writing of the poem.

6. What was Eliot's first working title for "The Waste Land"?

From Quiz T.S. Eliot's "The Waste Land"

Answer: He do the Police in Different Voices

The working title was "He Do the Police in Different Voices", which is a quote from Charles Dickens' "Our Mutual Friend". Betty Higden says of Sloppy, "I do love a newspaper. You mightn't think it, but Sloppy is a beautiful reader of a newspaper. He do the Police in different voices." The title is supposed to reflect the many voices within the poem.

7. "For he's a fiend in feline shape, a monster of depravity"

From Quiz Old Possum's Practical Cats: Which Cat??

Answer: Macavity the Mystery Cat

T. S. Eliot's full name was Thomas Stearns Eliot and he was born in 1888 in Missouri. He was a delicate child and cosseted by his family and nurse.

8. Which Cat is referred to as "the Napoleon of Crime"?

From Quiz Old Possum's Book of Practical Cats

Answer: Macavity

From "Macavity: the Mystery Cat": "And they say that all the Cats whose wicked deeds are widely known/(I might mention Mungojerrie, I might mention Griddlebone)/Are nothing more than agents for the Cat who all the time/Just controls their operations: the Napoleon of Crime!"

9. Which cat lived on a barge, terrorising the inhabitants who lived along the bank of the river Thames?

From Quiz Old Possum's Book of Practical Cats

Answer: Growltiger

The barge apparently travelled the river from Oxford to Gravesend, and Growltiger would terrorise humans living along the river and also any birds such as geese and chickens that he came across, not to mention the Bandicoot who could be found on foreign ships.

10. Macavity leaves Scotland Yard in bafflement, but who does he leave in despair?

From Quiz T. S. Eliot's "Macavity - The Mystery Cat"

Answer: The Flying Squad

"He's the bafflement of Scotland Yard, the Flying Squad's Despair: For when they reach the scene of crime- Macavity's not there!".

11. What do the sawdust restaurants contain?

From Quiz The Love Song of J. Alfred Prufrock

Answer: oyster shells

"And sawdust restaurants with oyster-shells"

12. What line follows "I grow old...I grow old..." in "The Lovesong of J. Alfred Prufrock"?

From Quiz The Works of T.S. Eliot 1888-1929

Answer: "I shall wear the bottoms of my trousers rolled."

"The Love Song of J. Alfred Prufrock" is also referred to as "Prufrock". It was this poem that turned Eliot into what he ultimately became - one of the most influential poets of his time. A few of the well known poets that Eliot was influenced by included Homer, Ezra Pound, and Dante Alighieri (better known as Dante, from "Dante's Inferno", "Purgatorio", etc.)

13. The opening line of the poem, "April is the cruellest month", is an allusion to a quote from which English poet?

From Quiz The Waste Land

Answer: Geoffrey Chaucer

It is from "The Canterbury Tales".

14. Who helped Eliot edit the poem, and, in the process, suggested the deletion of large portions of the poem?

From Quiz T.S. Eliot's "The Waste Land"

Answer: Ezra Pound & ezra pound & pound & Pound

Pound, a poet renowned for helping other poets to establish themselves, edited and made suggestions to Eliot for revising the poem. Whole sections were cut at his suggestion. Hence, the dedication of the poem is "For Ezra Pound, il miglior fabbro".

15. "From Gravesend up to Oxford he persued his evil aims, rejoicing in his title of 'The Terror of the Thames'"

From Quiz Old Possum's Practical Cats: Which Cat??

Answer: Growltiger

Eliot's father was the Reverend William Greenleaf Eliot, who founded the Washington University of St Louis.

16. Who interferes in the "awefull" battle of the Pekes and the Pollicles?

From Quiz Old Possum's Book of Practical Cats

Answer: Rumpuscat

This poem has a rather longwinded title: "Of the Awefull Battle of the Pekes and the Pollicles: Together with Some Account of the Participation of the Pugs and the Poms, and the Intervention of the Great Rumpuscat."

17. What famous poet aided T.S. Eliot in the publication of "The Love Song of J. Alfred Prufrock"?

From Quiz "The Love Song of J. Alfred Prufrock"

Answer: Ezra Pound

The poem is 140 lines long, and its publication was aided by Ezra Pound, who was an overseas editor of "Poetry: A Magazine of Verse". In November 1915, the poem was included with four other Eliot poems in the "Catholic Anthology 1914-1915," which was also edited by Pound. Pound helped to develop the Imagism movement, which stresses precision and clarity in language, and is the author of "Ripostes" and "Hugh Selwyn Mauberley".

18. Which curious cat was very hard to please? "If you offer him pheasant he would rather have grouse. If you put him in a house he would much prefer a flat"....

From Quiz Old Possum's Book of Practical Cats

Answer: Rum Tum Tugger

Rum Tum Tugger always chose the unexpected option in an effort to be different to any other cat.

19. "He's broken every human law, he breaks the law of gravity. His powers of levitation would make a ... stare". What person would Macavity make stare at his powers?

From Quiz T. S. Eliot's "Macavity - The Mystery Cat"

Answer: Fakir

Macavity appears in the musical "Cats" which is based on the book of poems by T.S. Eliot. He seems to have the ability to hypnotise the "Jellicle" cat "Old Deuteronomy" when he kidnaps him in the show.

20. What do the women talk of while they come and go?

From Quiz The Love Song of J. Alfred Prufrock

Answer: Michelangelo

"In the room the women come and go Talking of Michelangelo." For some reason, this repeating line always appealed to me.

21. Poet Matthew Arnold's "Dover Beach", published in 1867, is alluded to in which poem by Eliot?

From Quiz The Works of T.S. Eliot 1888-1929

Answer: The Journey of The Magi

Written in 1927, "The Journey of The Magi" is quite the opposite of what it sounds like - it was miserable and full of hatred. The poem was published in Eliot's "Ariel Poems" in 1930.

22. The passage in "What The Thunder Said" that begins "Who is the third who walks always beside you?" was inspired by which event, according to Eliot in his notes?

From Quiz The Waste Land

Answer: An account of an explorer's expedition in Antarctica

It was an account written by the explorer, Shackleton.

23. Where was the original (first intended) epigraph that Eliot had chosen for the poem from?

From Quiz T.S. Eliot's "The Waste Land"

Answer: Conrad's "Heart of Darkness"

The first epigraph Eliot designated to the poem came from Conrad's "Heart of Darkness". However, Pound did not believe Conrad was worthy of the citation, so Eliot changed it.

24. "They did not advance or exactly retreat, but they stared at each other, and scraped their hind feet"

From Quiz Old Possum's Practical Cats: Which Cat??

Answer: A Peke and a Pollicle

Eliot was lucky enough to study at some of the best educational establishments in the world, including the Sorbonne (France), Oxford University (England), and Harvard (USA).

25. What's the name of the establishment where Old Deuteronomy lies on the floor for his afternoon sleep?

From Quiz Old Possum's Book of Practical Cats

Answer: "The Fox and French Horn"

In the third Stanza of "Old Deuteronomy."

26. T.S. Eliot's title for this poem, "The Love Song of J. Alfred Prufrock", was inspired by the title "The Love Song of Har Dyal" by what India-born poet?

From Quiz "The Love Song of J. Alfred Prufrock"

Answer: Rudyard Kipling

T.S. Eliot's address to the Kipling Society, "The Unfading Genius of Rudyard Kipling," was published in the March 1959 "Kipling Journal." In this address, he admits that the influence of Kipling appears throughout his own poetry. Of "The Love Song of J. Alfred Prufrock", Eliot said, "it would never have been called 'Love Song' but for a title of Kipling's that stuck obstinately in my head: 'The Love Song of Har Dyal.'"

27. Which cats are notorious mischief makers and petty thieves?

From Quiz Old Possum's Book of Practical Cats

Answer: Mungojerrie and Rumpleteazer

Ming vases were not safe from being knocked over, according to the original poem, and their owners would often find things missing.

This is category 8901
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.