FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Hemingway Ernest Quizzes, Trivia and Puzzles
Hemingway Ernest Quizzes, Trivia

Ernest Hemingway Trivia

Ernest Hemingway Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors H-K

Fun Trivia
Ernest 'Papa' Hemingway was known for his terse prose style, his passion for bullfights, and his fondness for polydactyl cats, the descendants of which still reside in his Key West home. His award-winning works include 'The Old Man and the Sea', 'The Sun Also Rises', 'For Whom the Bell Tolls' and 'The Snows of Kilimanjaro'.
19 Ernest Hemingway quizzes and 235 Ernest Hemingway trivia questions.
1.
  Hemingway in Order    
Ordering Quiz
 10 Qns
Ernest Hemingway may not have been the most prolific writer, but his books garnered critical and popular praise. This quiz asks you to place his works in chronological order of the year each book was first published.
Average, 10 Qns, PootyPootwell, Feb 15 24
Average
PootyPootwell gold member
Feb 15 24
161 plays
2.
Hems Roman  clef The Sun Also Rises
  Hem's Roman à clef, "The Sun Also Rises"    
Photo Quiz
 10 Qns
Hemingway's "The Sun Also Rises", a semi-autobiographical novel about a group of expats living in Paris, has been in print continuously since its publication in 1926. How much do you know about this canonical book? Most of the pictures should help a bit.
Average, 10 Qns, PootyPootwell, Jul 26 16
Recommended for grades: 10,11,12
Average
PootyPootwell gold member
238 plays
3.
  How to Write Good Bad Hemingway   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Trying to imitate Hemingway, huh? By the way, it would be embarrassing to mess up and make it sound like Twain, Tolstoy or gasp! Jane Austen. With this quiz, say "A Farewell to Harms" you might have inflicted on your satire. Some spoilers included!
Average, 10 Qns, adams627, Jul 24 11
Average
adams627
651 plays
4.
  10 Earnest Questions About Hemingway   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Questions to test your knowledge of Ernest Hemingway's life and books.
Average, 10 Qns, stupidiot, Jun 30 03
Average
stupidiot
3071 plays
5.
  The Old Man, the Sea, and You   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
A short but powerful tale that exhibits masterful narration, "The Old Man and the Sea" remains most popular among Hemingway's works. Cast your line and prepare for some questions!
Average, 15 Qns, danceswithcows, Apr 11 19
Recommended for grades: 6,7,8,9
Average
danceswithcows
Apr 11 19
2614 plays
6.
  Hemingway Goes to Kilimanjaro   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Ten questions on Ernest Hemingway's "The Snows of Kilimanjaro". The quiz is succinct, as Ernest would like, and best if you've read the story.
Average, 10 Qns, Godwit, Apr 27 15
Average
Godwit gold member
403 plays
7.
  The Short Happy Life of Francis Macomber   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
This is one of the true treasures from the short story genre. It is vintage Hemingway. Best of luck.
Average, 15 Qns, Triviaballer, Nov 09 05
Average
Triviaballer gold member
804 plays
8.
  Hills Like White Elephants   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Ten questions on the short story by Hemingway. It's all about the details. Anyone who has read the story should breeze through the quiz. Have fun!
Average, 10 Qns, Zoey1992, May 14 11
Average
Zoey1992
619 plays
9.
  Hemingway's Golden Geese    
Match Quiz
 10 Qns
The geese that lay the golden eggs that enriched Hemingway's stories were his characters. Find the characters that match these short stories.
Average, 10 Qns, pollucci19, Dec 23 17
Average
pollucci19 gold member
Dec 23 17
231 plays
10.
  Hemingway's "The Old Man and the Sea" Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
Published in 1952, "The Old Man and the Sea" is one of Earnest Hemingway's smaller novels... small enough to pass for a short story, probably. However, Hemingway's "most popular work" is magical in its simplicity and endearing in its story. Enjoy.
Average, 10 Qns, avis, May 09 20
Recommended for grades: 6,7,8,9
Average
avis
May 09 20
1808 plays
trivia question Quick Question
What phrase do we learn that hunters use to mean that their safari has been unsuccessful?

From Quiz "The Short Happy Life of Francis Macomber"




11.
  "A Farewell to Arms"    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz about Ernest Hemingway's "A Farewell to Arms". It is his second novel, written after "The Sun Also Rises". I just read the book in my AP Literature class. See how well you know one of Hemingway's most memorable novels.
Average, 10 Qns, Matt685, Jun 30 03
Recommended for grades: 10,11,12
Average
Matt685
1283 plays
12.
  "For Whom the Bell Tolls"- Hemingway    
Multiple Choice
 25 Qns
This quiz will cover the underappreciated, but clearly famous Spanish Civil War book by Ernest Hemingway. Know the book before taking the test!
Average, 25 Qns, greg9570, Jun 25 05
Recommended for grades: 10,11,12
Average
greg9570
766 plays
13.
  Classic Hemingway Novels   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz deals with 'The Sun Also Rises' , 'A Farewell to Arms' and 'The Old Man and the Sea', three Hemingway Classics.
Tough, 10 Qns, flem-ish, Jul 06 06
Tough
flem-ish
1224 plays
14.
  The Cut-Short Happy Life of Hemingway    
Multiple Choice
 10 Qns
These questions are all based upon short stories written by "Papa." As you can tell from the title, Mr. Macomber may make his appearance here...somewhere...
Average, 10 Qns, C_R_Stemple, Feb 24 06
Average
C_R_Stemple
416 plays
15.
  "The Sun Also Rises" by Ernest Hemingway- Horizons    
Multiple Choice
 25 Qns
This quiz covers Ernest Hemingway's delightful book "The Sun Also Rises." 1-5 are complete the quote, 6-12 cover literary development, 13-22 are plot-oriented, and 23-25 covers message and theme.
Tough, 25 Qns, greg9570, Jul 03 04
Tough
greg9570
599 plays
16.
  'The Sun Also Rises'    
Multiple Choice
 15 Qns
Hemingway's famed novel about the post-World War One 'lost generation' of expatriate Americans.
Average, 15 Qns, tjoebigham, Feb 07 11
Average
tjoebigham
1205 plays
17.
  Hemingway's "Death in the Afternoon"    
Multiple Choice
 10 Qns
"Death in the Afternoon" is a little philosophy, a little psychology and a lot of classic Ernest Hemingway. It is also the definitive English language treatise on bullfighting.
Average, 10 Qns, safemann, Sep 18 05
Average
safemann
242 plays
18.
  "The Sun Also Rises" by Ernest Hemingway    
Multiple Choice
 10 Qns
This was Ernest Hemingway's first novel and remains, as F. Scott Fitzgerald said, "a romance and a guidebook."
Average, 10 Qns, itsfun4u2c, Dec 16 07
Recommended for grades: 10,11,12
Average
itsfun4u2c
670 plays
19.
  Hemingway's Nick Adams    
Multiple Choice
 10 Qns
These questions deal with some of the characters, places, and events in the fictional life of Ernest Hemingway's recurring character, Nick Adams.
Difficult, 10 Qns, fja0485, Jun 04 06
Difficult
fja0485
382 plays
Related Topics
  Contemporary Literature and Fiction [Literature] (22 quizzes)


Ernest Hemingway Trivia Questions

1. To begin, what genre is Hemingway's "The Snows of Kilimanjaro"?

From Quiz
Hemingway Goes to Kilimanjaro

Answer: Short story

"The Snows of Kilimanjaro" is a short story, about 22 pages, written after Hemingway's safari to Africa. It was first published in 1936 in "Esquire" magazine.

2. When the story begins, where are the two main characters?

From Quiz Hills Like White Elephants

Answer: Train station

They are sitting at an outdoor table, in the shade waiting on a train to Madrid. They were told it was going to be a 40 minute wait so they decided to order drinks while they wait.

3. When the novel opens, how many days has it been since the old man last caught a fish?

From Quiz The Old Man, the Sea, and You

Answer: 84

Although the old man held a previous record of 87 days, at the novel's opening he has gone 84 days without catching a fish. In the first 40 the boy (Manolin) had been with him, but his parents had agreed that the old man was finally "salao," or the worst form of unlucky. They insisted that the boy sail with someone else.

4. James Joyce once hailed this story as, "one of the best stories ever written."

From Quiz The Cut-Short Happy Life of Hemingway

Answer: A Clean, Well-Lighted Place

The story presents the relationship between the young and the restless (represented in the young waiter who wants to get home to his wife) and elderly wisdom (represented in the older waiter who is willing to wait for a broken old man to finish his drink in their nice cafe so the old man does not have to go to a filthy, dark bar and drink alone).

5. What event has just happened before the story begins?

From Quiz The Short Happy Life of Francis Macomber

Answer: Macomber cowardly ran away from a lion hunt.

Hemingway's opening lunch scene in which the characters were pretending that nothing had happened is superb.

6. What did Hemingway expect to feel when he experienced his first bullfight?

From Quiz Hemingway's "Death in the Afternoon"

Answer: Horrified and sickened

In a bullfight, there is danger for the man and certain death for the bull. While the bull's fate is certain, the man can increase or decrease the danger to himself at will by working closer or farther from the horns.

7. Which definition best describes Robert Cohn?

From Quiz "The Sun Also Rises" by Ernest Hemingway

Answer: He was a middleweight boxing champion and hopeless pursuer of Brett Ashley.

Frustrated in his pursuit of Brett Ashley, he becomes drunk and punches both Jake and Bill and knocks them out.

8. The protagonist of this tale is an old Cuban fisherman who goes fishing every day, despite his terrible luck (fish-wise, that is). What is this old man's name?

From Quiz Hemingway's "The Old Man and the Sea" Quiz

Answer: Santiago

However, he is usually referred to in the book as "the old man".

9. What nationality is Frederic Henry?

From Quiz "A Farewell to Arms"

Answer: American

Frederic Henry's character is based on Hemingway's own experiences. Hemingway was born in Oak Park, Illinois.

10. What was the title under which Hemingway's novel 'The Sun Also Rises' was published for the first time in England in 1927?

From Quiz Classic Hemingway Novels

Answer: Fiesta

The title as used for the American edition in 1926,New York, Charles Scribner's Sons,refers to a quote from 'Ecclesiastes': 'The Sun also ariseth, and the sun goeth down, and hasteneth' to his place where he arose. And that which is done, is that which shall be done, and there is no new thing made under the Sun.' In 1927 Jonathan Cape,in London used the title which Hemingway himself had originally wanted. Death in the Afternoon was also published by Scribner's Sons.(1932).According to Amazon A Moveable Feast was published posthumously in 1964.The Arrow Classic edition however says it was published in the U.K. in 1936, which is simply impossible as the book itself has a preface by Hemingway dated 1960. It is a memoir of fellow expatriates in Paris such as Fitzgerald, Pound and Stein.

11. Name the book's narrator.

From Quiz 'The Sun Also Rises'

Answer: Jake Barnes

Jordan is the hero of 'For Whom The Bell Tolls', Morgan, of 'To Have and Have Not' and Santiago, of the Nobel Prize-winning 'The Old Man and the Sea' (played on screen by Cooper, Bogart and Tracy)

12. Where was Hemingway born?

From Quiz 10 Earnest Questions About Hemingway

Answer: Oak Park, IL

Hemingway was born in Oak Park, which is near Chicago, in 1899. His parents had a camp near Boyne City, where Hemingway spent time while growing up. His work 'Big Two-Hearted River' is set in Michigan's Upper Peninsula near the small town of Seney.

13. Where do we find Mount Kilimanjaro?

From Quiz Hemingway Goes to Kilimanjaro

Answer: Tanzania

Mount Kilimanjaro is in Tanzania. The highest mountain in Africa, the origin of the name is undetermined, though Hemingway seemed to favor the interpretation of "kilelema" as "defeats" or "impossible", and "jaro" or "leopard"--a mountain that defeats the leopard. Early in his story, Hemingway writes: "Close to the western summit there is the dried and frozen carcass of a leopard". What the leopard symbolizes has been much debated by literary critics.

14. What does the girl set on the table before asking the man what they should drink?

From Quiz Hills Like White Elephants

Answer: Her hat

One thing that stands out to me in this story is how short their answers are to each other. The entire story is dialogue between the two of them but it seems as if they have to give short answers because they don't seem to know how to talk to each other about important things.

15. Where had the old man gone in his youth that he dreamed about every night?

From Quiz The Old Man, the Sea, and You

Answer: Africa

When he was young, the old man journeyed to the beaches of Africa and saw lions playing on the beach. Every night, instead of great fish or his long gone wife, he dreams of the lions on the beach.

16. Some say that this famous Hemingway-Nick Adams story is a metaphor for hell and/or death.

From Quiz The Cut-Short Happy Life of Hemingway

Answer: The Killers

("The Killers" was the only Nick Adams story in the list.) Hemingway likely didn't make very much money when he first published 'The Killers' in 1927 - in fact, it is said that he likely only received $200.00 total! However, he was able to write the screenplay for the first edition of the movie, so the numbers evened out.

17. What is the name of Francis Macomber's wife?

From Quiz The Short Happy Life of Francis Macomber

Answer: Margaret

Margaret (also called Margot) Macomber is a very interesting character. She begins to hate her husband after his displays of cowardice, but when he becomes brave she feels threatened.

18. Hemingway said he was trying to write "commencing with the simplest things". What was the simplest thing?

From Quiz Hemingway's "Death in the Afternoon"

Answer: Violent death

"People seeing their first bullfight say, 'But the bulls are so stupid. They always go for the cape and not the man.'" (Chapter 2)

19. Where does Jake Barnes come from?

From Quiz "The Sun Also Rises" by Ernest Hemingway

Answer: Kansas City, USA.

He is an American living in Paris as a newspaper correspondent.

20. The old man looks up especially to one certain baseball player. What baseball player was this?

From Quiz Hemingway's "The Old Man and the Sea" Quiz

Answer: Joe DiMaggio

Though the legend never actually appears in the book, DiMaggio plays an important part in "The Old Man and the Sea" as Santiago often compares his hardships to DiMaggio's bone spur, sympathizes with his fisherman father and refers to him as "the great DiMaggio".

21. Which nation was Lieutenant Henry serving in World War I?

From Quiz "A Farewell to Arms"

Answer: Italy

Henry is an ambulance driver. In real life, Hemingway was rejected by the American army. He went to Italy and was the first American casualty on the Italian front.

22. In "The Killers," Nick Adams enters a diner in a particular town. What is the name of the town?

From Quiz Hemingway's Nick Adams

Answer: Summit

In "The Killers", Nick is held hostage along with two of the diner employees. Two hitmen are searching for a boxer who frequents the diner. Nick ultimately warns the boxer, who decides not to run away.

23. What was his profession?

From Quiz 'The Sun Also Rises'

Answer: newspaper reporter

He worked for the Paris branch of an American newspaper.

24. During World War 1, in which nation did Hemingway serve as an ambulance driver for the Red Cross and as an infantryman?

From Quiz 10 Earnest Questions About Hemingway

Answer: Italy

Hemingway's book 'A Farewell to Arms' is roughly based on his experiences with the Italian army.

25. The main character of "The Snows of Kilimanjaro", Harry Street, is of what occupation?

From Quiz Hemingway Goes to Kilimanjaro

Answer: Writer

Harry Street is a professional writer who feels he abandoned his writing talent in trade for moral decay and decadence. Though the stories are still in him, he resents friends and lovers for leading him away from his true self, and feels he may never do his "duty" and get that writing done.

26. What is the man's name?

From Quiz Hills Like White Elephants

Answer: His name isn't revealed to the reader.

The man is referred to simply as 'The American' and since the girl never calls him by name the readers never know his name. It's interesting how Hemingway calls the the man 'Man' and Jig, 'Girl'. Although their ages aren't revealed, I think they're about the same age, but she seems much younger than the man.

27. What does the old man call the sea?

From Quiz The Old Man, the Sea, and You

Answer: La mar

The old man calls the sea "la mar" because he likes to think of it as a woman that gives or withholds great favors.

28. How long has Francis Macomber been married to his wife?

From Quiz The Short Happy Life of Francis Macomber

Answer: 11 years

According to the story, Margaret's opportunities to leave Francis were past.

29. How is Mike Campbell best described here?

From Quiz "The Sun Also Rises" by Ernest Hemingway

Answer: An anti-semite Scot, he is often drunk and likes to attack Cohn one way or another.

In the novel, Mike is drunk most of the time.

This is category 8921
Last Updated Jun 22 2024 5:48 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.