FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Marquez Gabriel Garcia Quizzes, Trivia and Puzzles
Marquez Gabriel Garcia Quizzes, Trivia

Gabriel Garcia Marquez Trivia

Gabriel Garcia Marquez Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors L-P

Fun Trivia
Awarded the 1972 Neustadt International Prize for Literature and the 1982 Nobel Prize in Literature, this Colombian author is considered one of the most significant writers of the 20th century, especially in Spanish. While he is best-known in English-speaking circles for his novels, he is also known for non-fiction work, having started life as a journalist after leaving law school to write.
2 quizzes and 20 trivia questions.
1.
  'One Hundred Years Of Solitude'   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Gabriel Garcia Marquez wrote a book first published in 1967 that is listed as one of the best books of the twentieth century.
Average, 10 Qns, pennie1478, Aug 11 05
Average
pennie1478 gold member
971 plays
2.
  Chronicle of a Death Foretold    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on common knowledge gained after reading 'Chronicle of a Death Foretold' by Gabriel Garcia Marquez.
Tough, 10 Qns, izzyslashnaxlrose, Oct 14 07
Tough
izzyslashnaxlrose
569 plays
trivia question Quick Question
Whom did Bayardo San Roman buy his house from?

From Quiz "Chronicle of a Death Foretold"




Related Topics
  Contemporary Literature and Fiction [Literature] (22 quizzes)


Gabriel Garcia Marquez Trivia Questions

1. What was the last name of the family in the book?

From Quiz
'One Hundred Years Of Solitude'

Answer: Buendia

Gabriel Garcia Marquez started writing "One Hundred Years of Solitude" in 1965 and it took him eighteen months to complete it. The book was based on ways his grandmother would tell wild stories.

2. Angela Vicario's father had an ailment, what was it?

From Quiz Chronicle of a Death Foretold

Answer: Could not see

Indeed, he went blind as a result of the gold dust that he made while he was working.

3. What was the name of Jose Arcadio's wife?

From Quiz 'One Hundred Years Of Solitude'

Answer: Ursula

Ursula was between one hundred fifteen and one hundred twenty when she passed away the morning of Good Friday. It was hot the day she was buried so not many people came to her funeral.

4. Whom did Bayardo San Roman buy his house from?

From Quiz Chronicle of a Death Foretold

Answer: Xius the widower

And this would lead to the death of Xius. They said he died as a result of a broken heart.

5. What title did Aureliano give himself?

From Quiz 'One Hundred Years Of Solitude'

Answer: Colonel

Aureliano is Jose and Ursula's second son. He joined a liberal army and gave himself the title of Colonel. At the time of Aureliano's death, he had seventeen sons by seventeen different women. Each one of the sons had his first name.

6. Who is conducting the interview throughout the book?

From Quiz Chronicle of a Death Foretold

Answer: Santiago's cousin

Ah, don't be confused with Angela's nephew, because he was not her nephew, but her cousin, as well and Santiago's.

7. How long after the death are the interviews conducted?

From Quiz Chronicle of a Death Foretold

Answer: 27 years

If you missed this one then you must have done some 'light' reading.

8. What was the name of the orphan girl that Ursula and Jose adopted?

From Quiz 'One Hundred Years Of Solitude'

Answer: Rebeca

Rebeca married Jose Arcadio II, the son of Ursula and Jose. After Jose Arcadio II died, Rebeca secluded herself until her death.

9. Santiago says that there must have been enough flowers at the wedding for how many funerals?

From Quiz Chronicle of a Death Foretold

Answer: 14

Yes, and it is quite unusual that he would use the imagery of a funeral, but in this novel, it makes sense.

10. What did Amaranta do to her hand after Pietro's death?

From Quiz 'One Hundred Years Of Solitude'

Answer: Burned it

Amaranta burnt her hand in the stove after Pietro's death as a sign of regret for turning down his love. She wore a black bandage around the burned hand until her death.

11. What does Victoria Guzman always call Santiago?

From Quiz Chronicle of a Death Foretold

Answer: White man

She says it several times, even once in the very beginning of the story.

12. What title did Remedios carry?

From Quiz 'One Hundred Years Of Solitude'

Answer: The most beautiful woman in the world

Remedios was the daughter of Santa Sofia de la Piedad and Jose Arcadio Segundo III. She was the most beautiful woman in the world. Men died over her. One afternoon, without warning, Remedios ascended into Heaven.

13. What was the name of the only biological daughter of Ursula and Jose Arcadio?

From Quiz 'One Hundred Years Of Solitude'

Answer: Amaranta

Amaranta never married even though she was in love with Pietro Crespi and Colonel Gerineldo Marquez. Her brother Colonel Aureliano Jose I was in love with her.

14. Whom did Santiago Nasar lose his virginity to?

From Quiz Chronicle of a Death Foretold

Answer: Maria Alejandria Cervantes

Although he possibly took Angela's virginity, and would have taken Divina's too, it was his father that took Victoria's. But the only one out of all those women who took Santiago's was Maria Alejandria Cervantes.

15. What language did Aureliano II discover the family prophecies were written in?

From Quiz 'One Hundred Years Of Solitude'

Answer: Sanskrit

Aureliano II found prophecies that were written in Sanskrit by a gypsy named Melquiades. The prophecies told of what would happen to everyone in the town of Macondo.

16. Who got married the night before Santiago was killed?

From Quiz Chronicle of a Death Foretold

Answer: Bayardo San Roman and Angela Vicario

If you did not get this question, then you have not read this novel at all. Go back and read it because it is truly an excellent work of art.

17. Who eventually kills Santiago Nasar?

From Quiz Chronicle of a Death Foretold

Answer: The Vicario Brothers

Again, if you did not find this one out, than you did not read the book at all. How do I know? Because they only mention that they will kill him to every person in the whole town, even Santiago. And as well, each time the say it in their story, it is written in the novel for you to see.

This is category 14153
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.