FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Orwell George Quizzes, Trivia and Puzzles
Orwell George Quizzes, Trivia

George Orwell Trivia

George Orwell Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors L-P

Fun Trivia
Eric Arthur Blair used the pen name George Orwell to write both fiction and non-fiction in which he expressed his awareness of social injustice and opposition to totalitarianism. Big Brother may be watching you, on an Animal Farm, or on The Road to Wigan Pier.
25 George Orwell quizzes and 270 George Orwell trivia questions.
1.
A George Orwell Duology
  A George Orwell Duology   top quiz  
Fun Fill-It
 10 Qns
Fill in the Missing Nouns
We'll take a look at the opening lines of two of George Orwell's masterpieces, "Animal Farm" and "1984". Fill in the missing nouns of these popular works.
Very Easy, 10 Qns, trident, Mar 14 24
Very Easy
trident editor
Mar 14 24
221 plays
2.
  Average Animal Farm Quiz - 10 Questions    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz on the George Orwell classic 'Animal Farm'. A generally simple quiz. Good luck! :)
Average, 10 Qns, no_1_gracie, Aug 18 06
Average
no_1_gracie
5019 plays
3.
  15 Questions on Animal Farm    
Multiple Choice
 15 Qns
A general quiz about the novel by George Orwell.
Average, 15 Qns, chloem, Mar 18 20
Average
chloem
Mar 18 20
3871 plays
4.
  George Orwell - '1984'    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a classic and powerful book that is impossible to fully describe. Just pick the correct answer from the general questions about the book.
Average, 10 Qns, Phoenix101, Sep 16 11
Recommended for grades: 9,10,11,12
Average
Phoenix101
5565 plays
5.
  George Orwell's "Keep the Aspidistra Flying"    
Multiple Choice
 10 Qns
A lesser known George Orwell book, but nonetheless my favorite work of his. Enjoy the quiz!
Average, 10 Qns, VBookWorm, Apr 30 23
Average
VBookWorm
Apr 30 23
69 plays
6.
I was assigned this book for 9th grade English class. All of the questions on my test inspired me to write some of my own. Enjoy!
Average, 10 Qns, vchivate, Aug 05 09
Average
vchivate
4024 plays
7.
  Animal Farm Symbolism   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
George Orwell's "Animal Farm" is just bursting at the seams with symbolism. Can you tell what represents each of these things in history?
Average, 15 Qns, SlipDaniels, Dec 03 17
Recommended for grades: 9,10,11
Average
SlipDaniels
Dec 03 17
2341 plays
8.
  A Clergyman's Daughter    
Multiple Choice
 15 Qns
After playing and greatly enjoying VBookWorm's quiz on "Keep The Aspidistra Flying", I was inspired to create this quiz about another of George Orwell's early novels, "A Clergyman's Daughter". Hope you enjoy it.
Tough, 15 Qns, cseanymph, Jul 17 23
Tough
cseanymph
Jul 17 23
51 plays
9.
  "Animal Farm" The Book    
Multiple Choice
 10 Qns
These are questions from the book, not the movie. It's an easy quiz if you have read the book. If you watched the movie, some questions can still be answered.
Average, 10 Qns, rich2k, Jan 19 13
Average
rich2k
5647 plays
10.
  "1984"- Part Two    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz deals only with the second part of Orwell's novel.
Tough, 10 Qns, positive, Jun 29 03
Tough
positive
2543 plays
trivia question Quick Question
Old Major taught the rest of the animals a song that inspired them. What was it called?

From Quiz ""Animal Farm" The Book"




11.
  All Animals Are Equal... But Some More Than Others    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on George Orwell's "Animal Farm". The book deals with the rise and the eventual corruption of Communism.
Average, 10 Qns, Teej417, Jan 28 06
Average
Teej417
1544 plays
12.
  Orwell's Others   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I would guess you have read or know of "Animal Farm" and "1984" by George Orwell. Let's see what you know about some of his other books or essays.
Average, 10 Qns, tapspile, Sep 11 07
Average
tapspile
756 plays
13.
  George Orwell's 'Animal Farm'    
Multiple Choice
 10 Qns
This is just a quick quiz about George Orwell's controversial novel 'Animal Farm'.
Average, 10 Qns, gracie842, Nov 07 08
Average
gracie842
1425 plays
14.
  1984    
Multiple Choice
 10 Qns
George Orwell's dystopic classic is my personal favourite of all time. I think I know the book inside and out - can you say the same?
Difficult, 10 Qns, ljofa, Jul 29 03
Difficult
ljofa
2197 plays
15.
  Farmyard Talks and Tactics    
Multiple Choice
 15 Qns
A quiz about dialogue and tactics used in George Orwell's "Animal Farm". Enjoy!
Average, 15 Qns, yency, Oct 16 10
Average
yency
393 plays
16.
  George Orwell - "Nineteen Eighty-Four"    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz focuses on the political side of the book a bit more than the others. I hope you like it.
Tough, 10 Qns, StyxTBuferd, Sep 16 11
Tough
StyxTBuferd
1132 plays
17.
  The Ultimate Animal Farm Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about George Orwell's classic novel, "Animal Farm."
Average, 10 Qns, reinelt62, Mar 19 07
Average
reinelt62
1618 plays
18.
  The Animals of "Animal Farm"    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about the animal characters in George Orwell's novel "Animal Farm".
Average, 10 Qns, illteach, Jul 30 15
Average
illteach
289 plays
19.
  Four Legs Good    
Multiple Choice
 10 Qns
10 simple questions from "Animal Farm" written by the master of allegorical satire, George Orwell. There is one question relating to the 1950's cartoon version of the novel.
Average, 10 Qns, ljofa, Apr 15 04
Average
ljofa
1307 plays
20.
  Take this George Orwell's "Animal Farm" Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz on the classic novel by Orwell.
Average, 10 Qns, mikedodd, Aug 02 09
Average
mikedodd
1919 plays
21.
  "Animal Farm" Basics    
Multiple Choice
 10 Qns
Here are a few basic questions on the plot of George Orwell's famous novel "Animal Farm". Enjoy!
Average, 10 Qns, spud12, Sep 07 08
Average
spud12
1958 plays
22.
  Nineteen Eighty-Four    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about everyone's favorite dystopian future story, "1984".
Average, 10 Qns, failon, May 01 15
Average
failon
1850 plays
23.
  What do you know about Animal Farm?    
Multiple Choice
 10 Qns
I read this novel this year and liked it so much, I made a quiz about it.
Average, 10 Qns, john_is_smart, Feb 26 09
Average
john_is_smart
1587 plays
24.
  Multiple Choice Quiz about Nineteen Eighty-Four    
Multiple Choice
 10 Qns
My first quiz for my favorite book. Don't worry, there are no questions about who is at war with who or how many fingers I'm holding up.
Tough, 10 Qns, ambience72, Jul 05 05
Tough
ambience72
1349 plays
25.
  Animal Farm Test Your Knowledge    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about the book "Animal Farm" by George Orwell. I hope you like it! Warning: This quiz contains spoilers.
Average, 10 Qns, hiiiiiiiiooooo, Jan 09 17
Average
hiiiiiiiiooooo
220 plays
Related Topics
  Contemporary Literature and Fiction [Literature] (22 quizzes)


George Orwell Trivia Questions

1. What is the protagonist's name?

From Quiz
George Orwell's "Keep the Aspidistra Flying"

Answer: Gordon Comstock

Winston Smith is from "Nineteen Eighty-Four", John Flory is from "Burmese Days", and George Bowling is from "Coming Up For Air". All George Orwell heroes. Gordon Comstock is livid with a hatred for money because he is poor, and looks bad, because his girlfriend Rosemary won't sleep with him because of his poverty, and because his friends don't like him for not having money. You blame the poor man for his hatred of money now? I myself, VBookWorm, relate so much to Gordon for many various reasons.

2. What is the name of the pig that has a dream that inspires the rest of the animals on the farm?

From Quiz The Animals of "Animal Farm"

Answer: Old Major

Old Major is widely regarded as representing Karl Marx and Vladimir Lenin. Karl Marx wrote "The Communist Manifesto", in which he outlined his vision of the future class struggle between the working-class proletariat and the property-owning bourgeois. Lenin would later lead the Bolsheviks in the Russian Revolution and install a Communist government after ousting the Tsar.

3. Many years ago, American rhetoric Martin Luther King, Jr made his famous 'I have a dream' speech. Which farmyard animal also claimed to have had a dream before the rebellion started?

From Quiz Farmyard Talks and Tactics

Answer: Old Major

Three days before Old Major died, he called a meeting with the farmyard animals. He discussed the need for rebellion and shared with them a dream he'd had, a dream about how wonderful the Earth would be without 'man' in it. According to Major, it was in this dream that the words of the song "Beast of England" came to him. The song would become their theme song for some time after Old Major's death.

4. What type of pig (or boar) was Old Major?

From Quiz George Orwell's 'Animal Farm'

Answer: Middle White boar

Old Major was the first animal to be introduced to the reader. He was a Middle White boar and was Mr Jones' prize pig, exhibited under the name of Willingdon Beauty. It was Old Major's speech that helped motivate the animals for a rebellion.

5. By the end of hate week, who was Oceania at war with?

From Quiz George Orwell - "Nineteen Eighty-Four"

Answer: Eastasia

Oceania was originally at war with Eurasia. By the end of hate week, the enemy had changed to Eastasia. The people of Oceania are led to believe that the enemy is and always has been Eastasia.

6. Who is the character in the novel whose ideas are the basis for Animalism?

From Quiz Animal Farm

Answer: Old Major

Old Major is supposed to represent Karl Marx or Vladimir Lenin. He is not alive to see the revolution.

7. Which exotic novel was published in 1934?

From Quiz Orwell's Others

Answer: Burmese Days

Orwell went to Asia to join the Indian Imperial Police in 1922 and was stationed in Burma (now Myanmar). Although a novel, "Burmese Days" characterises some of his experiences and British relationships with the indigenous population.

8. What was the last name of the human owner that the animals ran out of the farm?

From Quiz Animal Farm

Answer: Jones

The animals ran Jones out of his farm after not being fed for a few days.

9. What type of boar is Old Major?

From Quiz George Orwell's "Animal Farm"

Answer: Middle White

This is mentioned in the first chapter of the book.

10. What did Manor Farm/Animal Farm represent?

From Quiz Animal Farm Symbolism

Answer: Russia

This should have been an easy one. The entire book's basis was Orwell's criticism of the Russian Governement.

11. The story started with Old Major's vision of a better life for animals. According to him, what was the only real enemy the animals had?

From Quiz All Animals Are Equal... But Some More Than Others

Answer: Man

Major was a Middle White boar and one of the oldest animals on the farm. He had a dream about a world without man, where all the animals would be free. Man, he claimed, was the reason animals suffered. Man overworked animals for his own betterment and produced nothing to provide for himself.

12. At the start of the novel, which of the animals has a dream and holds a meeting to discuss it?

From Quiz "Animal Farm" Basics

Answer: Old Major

All of the animals turn up to the meeting.

13. Complete: "War is _____".

From Quiz Nineteen Eighty-Four

Answer: Peace

The first of the three principles of Ingsoc.

14. What is Winston Smith's number?

From Quiz Nineteen Eighty-Four

Answer: 6079

"Smith!" screamed the shrewish voice from the telescreen. "6079 Smith W.! Yes, you!"

15. What was the name of the farm the story takes place on?

From Quiz Animal Farm

Answer: Manor Farm

The animals rename the farm "Animal Farm" when they overrun it.

16. Moses the Raven tells the animals about what mythical place?

From Quiz Four Legs Good

Answer: Sugarcandy Mountain

Moses the Raven is representative of religion, which many of the animals believe in. He leaves with Jones after the humans are forced off the farm but returns and the pigs don't object to his return as his stories keep the animals distracted.

17. Which two animals would always disagree?

From Quiz George Orwell's "Animal Farm"

Answer: Snowball and Napoleon

Snowball and Napoleon represent Stalin and Trotsky.

18. When Winston is walking down the corridor a fallen girl gives him a note when he helps her up. What does the note say?

From Quiz "1984"- Part Two

Answer: I love you

Julia first makes her intentions known. She seems to be the compelling force of their relationship.

19. The population can be divided into three groups, The Outer Party, The Inner Party and the Proles. According to Winston, with which group does the hope of freedom lie?

From Quiz George Orwell - '1984'

Answer: The Proles

The Proles are the masses, the Outer Party is the workers and the Inner Party is the privileged.

20. Animal Farm was written by :

From Quiz "Animal Farm" The Book

Answer: George Orwell

Orwell is also the author of the famous '1984.'

21. What does the Rector advise Dorothy to do about the unpaid and mounting butcher's bill?

From Quiz A Clergyman's Daughter

Answer: Take no notice of the butcher

Dorothy's father is quite unruffled by the amount of money they owe to the local tradesmen. He tells Dorothy to "take no notice of the fellow; go to the other butcher." Orwell is mainly celebrated as a political writer, and not usually thought of as capable of subtle characterisation, but in "A Clergyman's Daughter", the central figures are well-drawn and varied. The Rector, with his refusal to live in the modern world of the book (the nineteen-thirties), is amusing and true to life. The conversation between him and Dorothy at breakfast is one of my favourite scenes in the novel. It establishes his personality and the relationship between him and his daughter, and we see the details of the frustrations he creates in her life. The Rector begins breakfast with a complaint about the fact that they are having bacon yet again. Dorothy replies that the bacon was so cheap that it seemed a sin not to buy it. "Ah Danish, I suppose," says the Rector. "What a number of Danish invasions we have had in this country," (they are in East Anglia), "first with fire and sword, and now with their abominable cheap bacon. Which has been responsible for the most deaths, I wonder." After breakfast, Dorothy makes a desperate attempt to explain to him how serious their financial position is. "You can't blame him if the butcher's angry when his bill's not paid, father," she says. "I most certainly can blame him," replies the Rector, (who despises the lower classes unless they are properly respectful and touch their caps to him.) "It is abominable the way these people take it upon themselves to behave these days. But that is the kind of thing we are exposed to in this delightful century. That is progress, as they are pleased to call it." He goes on to tell Dorothy that when he had been at Oxford, he had found that his father still hadn't paid some of his own bills from thirty years before, perhaps thinking this will comfort her.

22. Poor (both literally and figuratively) Gordon has a low-paying job, which he doesn't even have the heart to do. What is his job?

From Quiz George Orwell's "Keep the Aspidistra Flying"

Answer: Poet

The book focuses partially on Gordon's inability to finish this one poem. Gordon's friend, Ravelston, is the editor for a magazine and prints Gordon's poems out of both pity and friendly feelings. Gordon also has some kind of job dealing with selling books in the bookstore, I believe. In total, Gordon makes two quid per week, most of which is used to pay his rent.

23. How do the sheep often disrupt the meetings?

From Quiz Animal Farm

Answer: They keep bleating "Four legs good, two legs bad!"

Later in the book, Squealer pulls them aside and teaches them to say "Four legs good, two legs better!" instead of the old version so the pigs would be able to walk on their hind legs.

24. What kind of bird was Moses, who repeatedly spoke to the rest about a heaven called Sugarcandy Mountain?

From Quiz The Animals of "Animal Farm"

Answer: raven

Moses the raven is believed to represent the Russian Orthodox Church. He was kicked off the farm, but was later allowed back to help appease the rumblings of the animals. The Communists originally wanted to remove all religion as they felt that it distracted them from the class struggle. However, they soon found that it would be near impossible to force all people to give up their faith. Finally, Communists also allowed certain religions back because if people were focused on preparing for their reward in the afterlife, they may be less concerned about the poor conditions of their worldly life.

25. What event finally caused the animals to rebel against Mr Jones?

From Quiz George Orwell's 'Animal Farm'

Answer: Mr Jones lashed out at the animals after finding them in the store

Old Major gave a motivating speech to the animals in chapter one. During chapter two, Mr Jones arrives home drunk and forgets to feed the animals before going inside for a nap. He hears a commotion outside and discovers that the animals had broken into the store and were helping themselves to food - this caused Mr Jones to lash out in anger. The animals were so fed up of being treated this way that they fought back despite their actions not being planned.

26. What kind of government is described in the book?

From Quiz George Orwell - "Nineteen Eighty-Four"

Answer: A totalitarian government

Totalitarian governments are ones where the state regulates the aspects of public and private life. Orwell wrote "1984" with Stalinist Russia and Nazi Germany in mind, both considered totalitarian.

27. What is the name of the battle in which Snowball is wounded?

From Quiz Animal Farm

Answer: Battle of the Cowshed

Snowball is shot in the back, but is able to recover. For his actions, he is awarded "Animal Hero, First Class."

28. In which novel do we come to grips with Gordon Comstock throwing himself into poverty and the poem that never gets finished?

From Quiz Orwell's Others

Answer: Keep the Aspidistra Flying

"London Pleasures" is the poem that never gets finished. "A Merry War" is a film of the book. "Why I Write" is a biographical essay published in 1946.

29. Which type of animal was considered the smartest and therefore the best leader?

From Quiz Animal Farm

Answer: the pigs

The pigs were considered the smartest and did most of the reading and writing for the farm.

This is category 8947
Last Updated Jun 08 2024 5:46 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.