FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Tyler Anne Quizzes, Trivia and Puzzles
Tyler Anne Quizzes, Trivia

Anne Tyler Trivia

Anne Tyler Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors T-Z

Fun Trivia
Many of Anne Tyler's novels are set in Baltimore, including 'The Accidental Tourist', 'Dinner at the Homesick Restaurant' and the Pulitzer Prize winner, 'Breathing Lessons'.
10 Anne Tyler quizzes and 135 Anne Tyler trivia questions.
1.
  Anne Tyler's Women    
Classification Quiz
 15 Qns
The Baltimore novelist Anne Tyler is one of my favourite contemporary writers, and this quiz is about female characters from five of her books: some main characters, some supporting ones. Can you match each character with the book she comes from?
Average, 15 Qns, Kankurette, Feb 09 23
Average
Kankurette gold member
Feb 09 23
33 plays
2.
  Anne Tyler's Protagonists    
Match Quiz
 10 Qns
I'm a huge fan of Anne Tyler, and this quiz features the lead characters from ten of her books. Each character will describe themselves - can you figure out which book they belong to?
Tough, 10 Qns, Kankurette, Aug 26 18
Tough
Kankurette gold member
Aug 26 18
104 plays
3.
  'Ladder of Years' by Anne Tyler    
Multiple Choice
 10 Qns
Delia Grinstead, an unappreciated housewife, abandons her family during a beach holiday and begins a new life in a town full of misfits, until a family crisis calls her home and forces her to choose between her two lives.
Tough, 10 Qns, Kankurette, Sep 24 19
Tough
Kankurette gold member
Sep 24 19
70 plays
4.
  "Dinner at the Homesick Restaurant"    
Multiple Choice
 15 Qns
This quiz is on Anne Tyler's novel "Dinner at the Homesick Restaurant" about a dysfunctional family. Good luck!
Average, 15 Qns, bonanza22, Jan 16 05
Average
bonanza22
270 plays
5.
  Anne Tyler's "A Patchwork Planet"    
Multiple Choice
 20 Qns
Anne Tyler's "A Patchwork Planet" is a richly woven tapestry of one man's life.
Average, 20 Qns, claudiaferguson, Oct 17 17
Average
claudiaferguson
Oct 17 17
245 plays
6.
  Anne Tyler's "Saint Maybe"    
Multiple Choice
 20 Qns
A quiz about the great book by Anne Tyler.
Difficult, 20 Qns, ressas, Sep 29 06
Difficult
ressas
288 plays
7.
  "The Amateur Marriage" by Anne Tyler    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on Anne Tyler's 2004 novel, "The Amateur Marriage".
Average, 10 Qns, Sarah606, Jul 10 05
Average
Sarah606
177 plays
8.
  "The Accidental Tourist" - Anne Tyler    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz on Anne Tyler's novel "The Accidental Tourist".
Average, 10 Qns, Sarah606, Aug 22 05
Average
Sarah606
271 plays
9.
  Anne Tyler, Today's Jane Austen    
Multiple Choice
 10 Qns
Born October 25, 1941, Anne Tyler is my favorite living writer. I'll try to make this quiz enjoyable for AT fans. The quiz will focus on recent books.
Tough, 10 Qns, robynraymer, Jun 30 04
Tough
robynraymer
288 plays
10.
  Dinner At The Homesick Restaurant    
Multiple Choice
 15 Qns
A quiz based on Anne Tyler's novel "Dinner At The Homesick Restaurant".
Average, 15 Qns, MissSassyPants, Nov 14 03
Average
MissSassyPants
234 plays
trivia question Quick Question
Ezra asks Jenny to look in on which two people while he is off at war?

From Quiz ""Dinner at the Homesick Restaurant""




Related Topics
  Contemporary Literature and Fiction [Literature] (22 quizzes)


Anne Tyler Trivia Questions

1. What does Adrian Bly-Brice ask Delia to do for him in the supermarket?

From Quiz
'Ladder of Years' by Anne Tyler

Answer: Pretend that they are a couple

Delia is shopping for her family when she meets Adrian, whose ex-wife Rosemary is in the supermarket with her new boyfriend. Adrian asks Delia to pretend to be his girlfriend and makes a point of talking to Delia about making her 'famous blancmange' and going to a concert in front of Rosemary. He also insists on paying for Delia's shopping. The two later have an emotional affair, but it never goes further than a kiss. Rosemary's mother confronts Delia during a family dinner, claiming she has photographic evidence of Delia and Adrian together and that Adrian and Rosemary are getting back together, but the photo is too blurry. However, Sam, Delia's husband, gets suspicious.

2. Who was married to Macon?

From Quiz "The Accidental Tourist" - Anne Tyler

Answer: Sarah

Sarah was Macon's wife. Helen was his cat. Rose is Macon's sister and Muriel is the woman he dates while he is separated from Sarah.

3. How many years younger than Pearl is Beck?

From Quiz "Dinner at the Homesick Restaurant"

Answer: 6

All of Pearl's friends are married by the time she meets Beck, and everyone said she would never marry since she was already 30 years old.

4. Anne Tyler's protagonist in "A Patchwork Planet" is named Barnaby. What is Barnaby's last name?

From Quiz Anne Tyler's "A Patchwork Planet"

Answer: Gaitlan

The Gaitlin name was well-known in Philadelphia, as Barnaby's father ran the Gaitlin Foundation.

5. In the first chapter, what does Lucy Dean mail to her ex-husband Tom?

From Quiz Anne Tyler's "Saint Maybe"

Answer: a bowling ball

Lucy mails Tom his bowling ball - the first chapter of the book is called, fittingly, "The Airmail Bowling Ball". To mail it first class, which is what Lucy wanted to do, would have cost her twenty dollars and twenty-seven cents. Her future husband, Danny, told her to mail it parcel post, which was cheaper. And she did; therefore, the rest is history. In the TV version of "Saint Maybe", Lucy was played by Mary Louise Parker, Ruth from "Fried Green Tomatoes".

6. Which Tyler book doesn't have a female protagonist?

From Quiz Anne Tyler, Today's Jane Austen

Answer: Saint Maybe

Ian Bedloe is the main character in "Saint Maybe."

7. When the Grinstead family go on holiday to the beach, Delia walks off after an argument with Sam and goes back to the Grinsteads' holiday home. What happens next?

From Quiz 'Ladder of Years' by Anne Tyler

Answer: She goes for a ride with a workman in his RV.

Sam makes fun of Adrian's name, and Delia gets fed up and goes for a walk on the beach while Sam goes swimming. She arrives back at the Grinsteads' holiday home and calls for Vernon, the cat, but is surprised to meet a workman who has come to look at the roof, whose name is also Vernon. Vernon shows Delia his RV, which he has 'borrowed' from his brother, and Delia is impressed and asks Vernon to take her with him when he leaves, which unnerves him somewhat. She claims to be going to Ashford, but decides to get out at a random church which, unbeknown to her, is a shelter for domestic violence victims. She later finds out that Vernon - whose brother is abusive to his wife - thought Sam was abusing her.

8. Who does Pearl want at her funeral?

From Quiz "Dinner at the Homesick Restaurant"

Answer: Everyone in her address book

Pearl tells Ezra to invite everyone in her black address book to her funeral. Written on all the pages are the different addresses of Beck's. She really wanted him at her funeral.

9. Who is Pearl's favourite child?

From Quiz Dinner At The Homesick Restaurant

Answer: Ezra

Cody is incredibly jealous of Ezra because he can do no wrong in his mother's eyes. Jenny tries so hard to please her mother, but never succeeds.

10. What is the first line in the novel "A Patchwork Planet"?

From Quiz Anne Tyler's "A Patchwork Planet"

Answer: I am a man you can trust.

The same line is both the opening line and the closing line in this book.

11. In "Back When We Were Grown-ups," what is Rebecca's main problem?

From Quiz Anne Tyler, Today's Jane Austen

Answer: identity crisis

Rebecca isn't sure she has turned out to be the person she was originally destined to be.

12. Delia arrives in the town of Bay Borough, where she rents a room in a boarding house. Who or what gave the town its name?

From Quiz 'Ladder of Years' by Anne Tyler

Answer: George Bay, a deserter and the town's founder

Delia figures the town is called Bay Borough after looking at names of various businesses, and comes across a statue of George Bay, a soldier who deserted his regiment during the Civil War after an angel appeared in a dream and told him, "Ye are sitting in the barber's chair of infinity." He took it as an instruction to leave his regiment and stay behind to found a township. She buys some new underwear and a dress, and goes for a walk around town. On seeing a sign advertising a room to rent, she asks Belle Flint, the landlady, about the room. Belle admits she would rather rent to a man as she had a bad experience with her last female tenant, but lets Delia have the room. Delia and Belle later become friends.

13. What was Muriel's son named?

From Quiz "The Accidental Tourist" - Anne Tyler

Answer: Alexander

Norman was Alexander's father, and Muriel's ex-husband. Ethan was Macon and Sarah's son and Porter is one of Macon's brothers. Muriel named him Alexander because she thought it sounded high class.

14. What was the name of Michael and Pauline's son?

From Quiz "The Amateur Marriage" by Anne Tyler

Answer: George

Pauline and Michael had three children: Lindy, George and Karen.

15. Who had the bow and arrow in their hands when it let fly and hit Pearl?

From Quiz "Dinner at the Homesick Restaurant"

Answer: Cody

Cody pretended to aim for Ezra, who jumped on Cody. When Ezra did that, the arrow let fly, and hit Pearl in the shoulder. It was really Ezra's fault, but Pearl blamed Cody.

16. How is Jenny described by people?

From Quiz Dinner At The Homesick Restaurant

Answer: Painfully Thin

Jenny is always on a "crazy diet," and people describe her as "painfully thin." This is an example of Jenny trying to live up to her mother's harsh standards.

17. At the beginning of the book, Barnaby is at Penn Station in Baltimore waiting for the 10:10. Where is Barnaby headed?

From Quiz Anne Tyler's "A Patchwork Planet"

Answer: Philadelphia

Barnaby is on his way to Philadelphia to visit his 9 year old daughter, whom he sees one Saturday a month.

18. What kind of party had Danny Bedloe just come home from on the night that he killed himself?

From Quiz Anne Tyler's "Saint Maybe"

Answer: Bachelor

Ian was babysitting for the children - Thomas, Agatha, and baby Daphne- when Danny arrives home, drunk, from his friend's bachelor party. Ian tells Danny that baby Daphne can't be his, and he takes his own life by driving his car into a retaining wall.

19. In "Ladder of Years," how does Delia meet Adrian Bly-Brice?

From Quiz Anne Tyler, Today's Jane Austen

Answer: Both are shopping in a supermarket.

Delia's husband calls Adrian "Adrian Fried-Rice."

20. What job does Delia first get in Bay Borough in order to support herself?

From Quiz 'Ladder of Years' by Anne Tyler

Answer: Legal secretary

Delia discovers that Katie O'Connell, the previous tenant with whom Belle had problems, was a legal secretary who worked for Zeke Pomfret, a local solicitor. Katie quit her job and eloped with another tenant, a divorcé called Larry Watts. Delia has been looking at local businesses and imagining which office she would choose to work for, picturing herself a serious secretary type in her new dress. She has experiences working as a medical admin assistant in her father's clinic, and Mr Pomfret immediately takes her on. However, as she settles into the job, she becomes frustrated and wants to move on, as Mr Pomfret is rather old-fashioned and keeps asking her to order random gadgets for him. She eventually decides to resign after he tells her off for butting in during a conference with a client.

21. What was the name of the counselor Michael spoke to at the Fleet Street Retreat?

From Quiz "The Amateur Marriage" by Anne Tyler

Answer: Becoming

Becoming was the head of the retread. Lindy was staying there, and she was using the name Serenity. Destiny was Lindy's landlady.

22. Who is Pearl's favorite child?

From Quiz "Dinner at the Homesick Restaurant"

Answer: Ezra

Even though Pearl claims to love all her children equally, her favorite is Ezra. All the children knew this, even when they were very young. That's why Pearl blames Cody when she gets hit with the arrow.

23. What word would Pearl write in cursive over writings she did not want others to read?

From Quiz Dinner At The Homesick Restaurant

Answer: apple

This is revealed towards the end of the novel, when Ezra is reading Pearl her old diaries.

24. Whar name does Thomas give his creepy doll?

From Quiz Anne Tyler's "Saint Maybe"

Answer: Dulcimer

If you've read the book that question shouldn't have been hard at all. Thomas named the doll, which disturbed Ian, Dulcimer, which is a variation on Thomas and Agatha's real last name, Dulcimore.

25. Delia later goes to work for a divorced father, Joel Miller, and his son Noah as a nanny/housekeeper or, as the advert specifies, a 'live-in woman'. What is Joel's pet peeve?

From Quiz 'Ladder of Years' by Anne Tyler

Answer: Other people's use of language

Joel is the headmaster of Dorothy Underwood High, the local high school, and Delia meets him earlier on when he comes to Mr Pomfret's office to discuss custody of Noah. He is very popular with the other pupils' mothers and many of the female students, but idolises Ellie, his ex-wife, who left him after she discovered a lump in her breast (which turned out to be benign). He insists on keeping the house exactly as she left it, and gets easily irritated at the way Noah speaks, such as 'humongous' and the use of 'goes' as a substitute for 'said'. Ellie later reveals that this was one of the reasons why she left, as he was always criticising how she talked. Delia meets Joel after seeing the advert in the newspaper and finding out from her new friend Vanessa that there are few other options. She has misgivings about the job, as does Belle, but eventually decides to take it and moves in with the Millers.

26. Ezra asks Jenny to look in on which two people while he is off at war?

From Quiz "Dinner at the Homesick Restaurant"

Answer: Mrs. Scarlatti and Josiah

Mrs. Scarlatti runs Scarlatti's Restaurant, where Ezra works. Mrs. Scarlatti is like a mother to Ezra. Josiah Payson is Ezra's best friend.

27. Who finally agreed to deliver the package to Mr. Brimm's daughter?

From Quiz Anne Tyler's "A Patchwork Planet"

Answer: Sophia Maynard

When Mr. Brimm was going from passenger to passenger looking for someone to deliver the package to his daughter, he bypassed Barnaby entirely. Barnaby was offended that the man didn't ask him to take the package.

28. What does Grandma Bedloe (Bee) bring Lucy and the children to eat after Danny passes away?

From Quiz Anne Tyler's "Saint Maybe"

Answer: fried chicken and devil's food cake

Grandma Bedloe brings fried chicken shortly after Danny dies. Bee thinks that Lucy might be an alcoholic and asks Agatha if her mother drinks beer or wine, maybe a little cocktail now and then. The drink that really gets Lucy up and going is Coke with a little instant coffee stirred in. Maybe the taste of it is what got her up and around!

29. Which AT character most closely resembles Maggie's husband Ira?

From Quiz Anne Tyler, Today's Jane Austen

Answer: Dr. Sam Grinstead

Both Maggie's and Delia's husbands are fairly steady, sensible men who love their wives but think they are flighty or ditzy.

30. Which two of Delia's family members come to visit her while she is in Bay Borough?

From Quiz 'Ladder of Years' by Anne Tyler

Answer: Eliza and Carroll

Delia is the youngest of three sisters; Eliza is the oldest, and is into alternative medicine and reincarnation, while Linda, the middle sister, is a divorcée with a thing about French culture (hence her twin daughters being named Marie-Claire and Therese). Susie is the oldest of Delia and Sam's children, then Ramsay, then Carroll. Eliza - who made a comment about Delia being a cat in a previous life in the missing persons report, much to Delia's annoyance - comes to visit her a few weeks after her disappearance, and tries to get Delia to come back with her, but Delia refuses. The children, Linda, Eliza and Eleanor, Sam's mother, all send her birthday cards after Eliza gives them her address. Much later, when Delia is working for the Millers, Carroll comes to visit, to warn her that Eliza is coming on to Sam. Delia insists on taking him for lunch, but Carroll storms out when he finds out Delia has a new life and new friends and is, as he puts it, 'ensconced'. Ramsay gives Carroll a lift in, but does not talk to Delia.

This is category 9353
Last Updated Mar 03 2024 1:09 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.