FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Zahn Timothy Quizzes, Trivia and Puzzles
Zahn Timothy Quizzes, Trivia

Timothy Zahn Trivia

Timothy Zahn Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors T-Z

Fun Trivia
As well as writing multiple novels about the Star Wars character Grand Admiral Thrawn, Timothy Zahn has written the "Cobra" series. His novella "Cascade Point" won the 1984 Hugo Award.
17 Timothy Zahn quizzes and 340 Timothy Zahn trivia questions.
1.
  "Heir to the Empire" by Timothy Zahn Part 1    
Multiple Choice
 25 Qns
It's my 300th quiz! I started writing quizzes at Funtrivia in the "Star Wars" Books section, so it feels appropriate to make this quiz about the novel that started the "Star Wars" publishing craze back in 1991. I hope you like it!
Average, 25 Qns, qrayx, Oct 08 20
Average
qrayx
Oct 08 20
206 plays
2.
  "Heir to the Empire" Part 2    
Multiple Choice
 25 Qns
I had too many questions for one quiz, so here is the second half of my "Heir to the Empire" quiz. It was written by Timothy Zahn and published in 1991.
Average, 25 Qns, qrayx, Oct 08 20
Average
qrayx
Oct 08 20
151 plays
3.
  "Dark Force Rising" Part 1    
Multiple Choice
 25 Qns
"Dark Force Rising" was the second installment in Timothy Zahn's acclaimed "Thrawn Trilogy", published in 1992. The plot thickened, and new characters were introduced who would become staples in the "Star Wars" Expanded Universe.
Average, 25 Qns, qrayx, Oct 08 20
Average
qrayx
Oct 08 20
156 plays
4.
  "The Last Command" Part 2    
Multiple Choice
 25 Qns
This is part two of my quiz on "The Last Command", and my last quiz on the "Thrawn Trilogy" by Timothy Zahn. The novel was published in 1993. Hope you have fun!
Average, 25 Qns, qrayx, Oct 08 20
Average
qrayx
Oct 08 20
149 plays
5.
  "Dark Force Rising" Part 2    
Multiple Choice
 25 Qns
This is the second part (of two) of my quiz on "Dark Force Rising", the second novel in the "Thrawn Trilogy", written by Timothy Zahn and published in 1992. I hope you enjoy it!
Average, 25 Qns, qrayx, Oct 08 20
Average
qrayx
Oct 08 20
142 plays
6.
  "The Last Command" Part 1    
Multiple Choice
 25 Qns
"Star Wars: The Last Command" is the final novel in Timothy Zahn's "Thrawn Trilogy", which helped launch the "Star Wars" publishing craze. It was released in 1993. Here is part one of my two-part quiz.
Average, 25 Qns, qrayx, Oct 08 20
Average
qrayx
Oct 08 20
153 plays
7.
  "Survivor's Quest" by Timothy Zahn    
Multiple Choice
 20 Qns
This is a reasonably tricky quiz on my favorite "Star Wars" book, I hope it challenges you; enjoy.
Difficult, 20 Qns, porkyme, Oct 08 20
Difficult
porkyme
Oct 08 20
283 plays
8.
  Heir to the Empire    
Multiple Choice
 15 Qns
This is a quiz on Timothy Zahn's 'Heir to the Empire' - the first book in the Empire Trilogy.
Very Difficult, 15 Qns, kraytkiller, Oct 08 20
Very Difficult
kraytkiller
Oct 08 20
346 plays
9.
  The Last Command    
Multiple Choice
 25 Qns
This is my first quiz on 'The Last Command' by Timothy Zahn, the last book of the Empire Trilogy.
Difficult, 25 Qns, kraytkiller, Oct 08 20
Difficult
kraytkiller
Oct 08 20
298 plays
10.
  Survivor's Quest    
Multiple Choice
 10 Qns
Test your knowledge on the brilliant book, "Survivor's Quest" written by Timothy Zahn.
Tough, 10 Qns, Legolas6000, Oct 08 20
Tough
Legolas6000
Oct 08 20
285 plays
trivia question Quick Question
Despite the New Republic replacing the Empire, the capital world was still Coruscant. During the Imperial reign, what had the world been renamed?

From Quiz ""Heir to the Empire" by Timothy Zahn Part 1"




11.
  More 'Dark Force Rising'    
Multiple Choice
 20 Qns
This is my second quiz on Timothy Zahn's 'Dark Force Rising'.
Difficult, 20 Qns, kraytkiller, Oct 08 20
Difficult
kraytkiller
Oct 08 20
217 plays
12.
  Dark Force Rising    
Multiple Choice
 20 Qns
This is my first quiz on 'Dark Force Rising' by Timothy Zahn, the second book of the "Empire" Trilogy.
Tough, 20 Qns, kraytkiller, Oct 08 20
Tough
kraytkiller
Oct 08 20
232 plays
13.
  The "Heir To The Empire" Trilogy's Smugglers    
Multiple Choice
 15 Qns
How much do you know about the weird and wonderful villains introduced in the "Heir To The Empire" by Timothy Zahn? Some good, some bad, and some couldn't care less so long as they got paid.
Average, 15 Qns, Doug_from_NZ, Oct 08 20
Average
Doug_from_NZ
Oct 08 20
257 plays
14.
  More 'Heir to the Empire'    
Multiple Choice
 15 Qns
This is my second quiz on Timothy Zahn's 'Heir to the Empire'.
Very Difficult, 15 Qns, kraytkiller, Oct 08 20
Very Difficult
kraytkiller
Oct 08 20
244 plays
15.
  "Star Wars: Survivor's Quest" Trivia    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about the great novel "Survivor's Quest" by Timothy Zahn. Have fun!
Average, 10 Qns, Starwarsfreak1, Oct 08 20
Average
Starwarsfreak1
Oct 08 20
257 plays
16.
  More 'The Last Command'    
Multiple Choice
 20 Qns
This is my second quiz on Timothy Zahn's 'The Last Command'.
Tough, 20 Qns, kraytkiller, Oct 08 20
Tough
kraytkiller
Oct 08 20
229 plays
17.
  Even More 'The Last Command'    
Multiple Choice
 20 Qns
This is my third quiz on Timothy Zahn's 'The Last Command'.
Tough, 20 Qns, kraytkiller, Oct 08 20
Tough
kraytkiller
Oct 08 20
248 plays
Related Topics
  Science Fiction [Literature] (215 quizzes)

  Star Wars Books [Literature] (110 quizzes)


Timothy Zahn Trivia Questions

1. Throughout the "Thrawn Trilogy", the Grand Admiral himself was never a point-of-view character, so we never got to read the inner workings of his mind. Which character was the primary point-of-view character for observing Thrawn's genius?

From Quiz
"The Last Command" Part 2

Answer: Captain Pelleaon

Pelleaon had a long history in the navy, both for the Republic and the Empire. He became the captain of Thrawn's flagship, the Chimera. He was a capable officer, but still had trouble keeping up with Thrawn's insights and plans. He was often amazed when Thrawn's intuition turned out to be correct. Pealleaon would go on to become an Admiral himself. Where Thrawn studied his enemies' art, Pelleaon took up gardening for similar insights. After Disney acquired "Star Wars" and reset the canon, they hired Timothy Zahn to write a new trilogy of books to introduce Thrawn to the new canon (twenty-six years later!). In the new series, Thrawn himself was a viewpoint character.

2. Joruus C'Baoth was partnered with Grand Admiral Thrawn, but he was becoming more powerful and independent. He used the Force to coerce Captain Pelleaon to approve what personal project?

From Quiz "The Last Command" Part 1

Answer: Creating a special clone

C'Baoth had Pelleaon use his clearance to approve a special clone project without alerting Grand Admiral Thrawn. C'Baoth then made sure that Pelleaon would not remember authorizing the project. Thrawn made sure that he was personally always in a ysalamir field, but obviously security leaks still happened when other high-ranking officers met C'Baoth outside of one.

3. At Paragrine's Nest, Garm Bel Iblis' base, Han Solo and Lando Calrissian were looking for clues. They went back to the bar, and Han distracted the barkeeper by being a fussy customer while Lando snuck in the back room. What did Lando find?

From Quiz "Dark Force Rising" Part 2

Answer: A full slave rig

The Katana Fleet was famously linked together using a slave rig, which meant a commander from the helm of the flag ship could remotely control any other ship. The presence of a full slave rig in Bel Iblis' base would confirm that his six Dreadnaughts had originally been part of the fleet. The fleet's crew were driven insane and killed by a hive virus, losing the fleet in deep space for decades. A beckon call was a device used by ship owners to make their ships fly in a straight line towards them. Luke found one in the previous novel, and Lando's ship had one installed.

4. What was the object called that Luke and Mara went to negotiate the return of?

From Quiz "Survivor's Quest" by Timothy Zahn

Answer: Outbound Flight

Luke and Mara were sent a message telling them to go to a Chiss controlled world in the unknown regions. The message never reached them, Dean Jinzler stole it at a comm station so he would know where to look for Outbound Flight. Luke and Mara had to track down the guy who sent it, find out what it said, and go then to Outbound Flight.

5. Which planet was Nemesis sent to attack?

From Quiz Even More 'The Last Command'

Answer: Crondre

This attack was part of a plan to clear the defences of Ukio.

6. Which ship took the freighters towing cloaked ships to Ukio?

From Quiz More 'The Last Command'

Answer: Stormhawk

The cloaked ships helped create the illusion that the Chimaera was able to shoot through planetary shields.

7. Where was the Bellicose assigned in the series of feints that drew defences from Ukio?

From Quiz The Last Command

Answer: Ando

The Bellicose's attack and others were designed to draw off the defences of Ord Pardron, an attack against which would subsequently leave Ukio vulnerable.

8. Where had Mara Jade previously worked for a swoop gang?

From Quiz More 'Dark Force Rising'

Answer: Caprioril

Mara Jade had also worked on Phorliss and in the Ison Corridor after the death of Palpatine and before working for Karrde.

9. Where did Mara Jade work as a serving girl?

From Quiz Dark Force Rising

Answer: Phorliss

Mara Jade had a variety of jobs after the death of the Emperor, on Phorliss, Caprioril and the Ison Corridor.

10. What had similarities with early Saffa work?

From Quiz More 'Heir to the Empire'

Answer: Paonidd extrassa art & Paonidd extrassa work & Paonidd extrassa

Paonidd extrassa work had both similarities with early Saffa work and also Vaathkree flatsculp.

11. The style of Saffa painting changed after contact with which species?

From Quiz Heir to the Empire

Answer: Thennqora

The examples of Saffa work that Thrawn had dated from around 1550 to 2200.

12. Which smuggling chief had become (unofficially) the most powerful in the galaxy since the ("Return of the Jedi") death of Jabba The Hutt?

From Quiz The "Heir To The Empire" Trilogy's Smugglers

Answer: Talon Karrde

Talon Karrde had a ship called "The Wild Karrde". He had an cold and calculating sense of humour, a general moral indifference, and lots of style. He was different from most criminal bosses because he actually cared for his employees' and guests' wellbeing, providing they were loyal. I always imagined him being played by Robert De Niro.

13. What is the name of Luke and Mara's ship?

From Quiz Survivor's Quest

Answer: Jade Sabre

Luke and Mara are now a happily married couple but they have little time to spend peaceful moments together.

14. What are Luke Skywalker and Mara Jade looking for in this book?

From Quiz "Star Wars: Survivor's Quest" Trivia

Answer: Outbound Flight Project

The whole empasis of this book is the quest to find this lost flight. It was believed to have been destroyed by Grand Admiral Thawn, but, it somehow survived.

15. Princess Leia, Han Solo, Luke Skywalker, Chewie, and Lando Calrissian all agreed that they needed to track down Thrawn's Mt. Tantiss facility on their own. Why did they not tell anyone else?

From Quiz "The Last Command" Part 2

Answer: To avoid tipping off the Empire via Delta Source

The New Republic still had a leak somewhere in the Imperial Palace that was transmitting data to Thrawn. Even though they had trusted friends in the government, anything could be overheard. They contained their discussions to their private apartments, and then slipped out on the Millennium Falcon without telling anyone.

16. Grand Admiral Thrawn was a master of manipulation and illusion. During his attack on the planet Ukio, what illusion did he manage to pull off?

From Quiz "The Last Command" Part 1

Answer: Shooting through the planetary shield

Thrawn had Dreadnaughts equipped with cloaking devices sneak through the shield during normal traffic hours. Then, his Star Destroyer showed up. It bombarded the shield, with the Dreadnaughts hiding just beneath it. The Dreadnaughts fired in sync with the blasts, creating the illusion of firing unimpeded through the shield. This coordination was only possible with the crews of the Dreadnaughts controlled by C'Baoth through the Force.

17. Sena and Irenez caught Lando snooping, and he and Han were guided into a speeder at gunpoint. Instead of a reprimand, though, Sena asked for a favour. What did she ask Han and Lando to do?

From Quiz "Dark Force Rising" Part 2

Answer: Ask Mon Mothma to let Bel Iblis join the New Republic

Garm Bel Iblis was a founder of the Rebel Alliance, but left early on when he became suspicious of Mon Mothma's ambitions. Mothma turned out to be a noble leader, but Bel Iblis was too proud to ask to rejoin. He was open to rejoining the New Republic, but he wanted to be officially asked to do so. Bel Iblis would appear in the 2008 video game "The Force Unleashed", which featured the founding of the Rebellion.

18. Thrawn had actually guessed where Karrde was, but was feigning ignorance until his trap could be set. What saved Karrde from Thrawn's trap?

From Quiz "Dark Force Rising" Part 1

Answer: Mara Jade sensed the trap with the Force

Mara had tried to suppress her connection to the Force after the Emperor was killed. The Force helped her find Luke Skywalker in deep space in the previous novel, and helped her escape Thrawn here. She was not happy about it, and dreaded the eventual return of the associated nightmares.

19. During Han's Sabacc game with Torve, a reverend approached the table and accused Han of being a cheater for using a skifter (an illegal card). Who was responsible for the skifter?

From Quiz "Heir to the Empire" Part 2

Answer: The reverend

Han, Torve, and the dealer were each scanned, but the results were negative, meaning they were not cheating. The reverend, who was not even in the game and called attention to it, was Torve's contact. He had planted the skifter to distract security from Torve, the smuggler with something to actually hide.

20. Late at night, Luke Skywalker was awoken by Force ghosts on Coruscant. To clear his mind, he stepped outside with a beverage introduced to him by Lando Calrissian. What was Luke drinking?

From Quiz "Heir to the Empire" by Timothy Zahn Part 1

Answer: Hot Chocolate

"Heir to the Empire" really kicked off the "Star Wars" publishing craze. Before this, a lot of minor details were left blank, such as what kind of warm drink someone might have on a cold Coruscant night. Instead of creating yet another new word, Timothy Zahn went with simple hot chocolate.

21. What is the the name of the man who originally sent Luke and Mara the message that got intercepted, and what political power is he affiliated to?

From Quiz "Survivor's Quest" by Timothy Zahn

Answer: Commander Voss Parck, Empire of the Hand

Voss Parck also sent the elite storm trooper unit to help them out as well. He is mentioned a few times in this book, mainly near the beginning, although he is also mentioned in the scene where Formbi explains the entire plan about luring the Vagaari into attacking. If you have read the "Hand of Thrawn" books you should have gotten this one a bit easier,if you haven't read them, you still could have gotten it. The Empire of the Hand is an empire formed out of Thrawn's secret base. You don't really hear that much about it after this book, but it's pretty cool.

22. Where did Chimaera first use its supposed shield piercing turbolaser?

From Quiz Even More 'The Last Command'

Answer: Ukio

The tactic was used for a second time at Woostri.

23. Where was the Judicator assigned in the series of feints that drew defences from Ukio?

From Quiz The Last Command

Answer: Filve

Nemesis was sent to Crondre, and Death's Head to Ord Pardron while the Chimaera hit Ukio.

24. What system were the Cavrilhu pirate gang reportly using as a base?

From Quiz More 'Dark Force Rising'

Answer: Amorris

Lando recommended the pirate gang to Ferrier after catching the ship thief snooping around the Sluis Van shipyards.

25. What product of Nomad City had Lando been stockpiling?

From Quiz Dark Force Rising

Answer: Hfredium

Lando was concerned about the price of hfredium dropping in the General market while he was in hospital.

26. Of which vessel was Harbid the captain?

From Quiz More 'Heir to the Empire'

Answer: Death's Head

Harbid and the Death's Head were left in charge of Thrawn's fleet when he departed with the Chimaera for Myrkr.

27. What manoeuvre did Thrawn use on the Elomin task force at Obroa-skai?

From Quiz Heir to the Empire

Answer: Marg Sabl

Elomin psychologically cannot handle the chaos of the Marg Sabl manoeuvre.

28. What was the smuggler Mara Jade's (secret) profession before she joined Karrde's organisation?

From Quiz The "Heir To The Empire" Trilogy's Smugglers

Answer: Emperor Palpatine's "Hand"

When Darth Vader killed Palpatine before he could kill Luke (Vader's son), Mara could see the whole thing from across the galaxy. But somehow she misinterpreted it and saw Luke and Vader simultaneously turning on The Emperor and killing him. So she had wanted to kill Luke for years and when he accidentally fell into Karrde's clutches...she tried very hard to restrain herself.

29. Dean Jinzler claims to be an abassador until most of the major battle on Outbound Flight is over. What is his real profession?

From Quiz Survivor's Quest

Answer: electronics technician

Jinzler finally feels proud of who he really is.

30. How many Dreadnaughts made up the Outbound Flight?

From Quiz "Star Wars: Survivor's Quest" Trivia

Answer: 6

The 2 illustrations at the beginning of the book show this.

This is category 23566
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.