FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Literature by Region Quizzes, Trivia and Puzzles
Literature by Region Quizzes, Trivia

Literature by Region Trivia

Literature by Region Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »

Fun Trivia
Specific Region Literature featuring quizzes on the work of a range of authors. Quizzes on the work of an individual author can be found listed under the author's surname.
232 quizzes and 3,248 trivia questions.
1.
  Classics in Dutch Literature   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Embark on a literary journey through Dutch language and culture. Test your knowledge of 10 books in Dutch literature. Are you ready to discover the masterpieces that have shaped the literary landscape?
Easier, 10 Qns, piet, Jul 06 23
Easier
piet
Jul 06 23
79 plays
2.
  Japanese Literature Explored   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A dip into the interesting world of Japanese literature
Average, 10 Qns, smpdit, Jul 03 22
Average
smpdit
Jul 03 22
144 plays
3.
  European Literary Highlights   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The European Players skimmed their bookshelves and selected some highlights of European literature. Have fun answering these questions.
Average, 10 Qns, JanIQ, Dec 16 20
Average
JanIQ gold member
Dec 16 20
353 plays
4.
  Famous First Words: European Literature (part two)   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Another installment in my quizzes about great literature. I'll give you the first line, you pick the author/title. Watch out : in question ten, I 'll give you the author, you pick the novel!
Average, 10 Qns, thula2, Sep 14 12
Average
thula2
624 plays
5.
  The Feminine Mystique of Japanese Literature   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Japanese literature has a rich tradition of women authors dating back centuries. This quiz will focus on the works of historical as well as modern Japanese female authors.
Average, 10 Qns, tazman6619, Jul 03 22
Average
tazman6619 gold member
Jul 03 22
88 plays
6.
  Famous First Words: European Literature   top quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
The first lines of a novel are often amongst the most memorable. I'll give you the first lines from some of my favourite European classics, you choose the novel and author.
Difficult, 15 Qns, thula2, Oct 04 11
Difficult
thula2
771 plays
7.
  "Njal's Saga": Kari's Vengeance    
Multiple Choice
 10 Qns
My four-quiz series about the Icelandic saga "Njal's Saga" comes to a close with the aftermath of the burning and the vengeance Kari takes for it. Grab your atonement silver and head for the Althing!
Tough, 10 Qns, Caseena, Jul 06 23
Tough
Caseena
Jul 06 23
35 plays
8.
  Literature in Czech   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In 1800 Czech was a language mostly spoken by peasants and it had no modern literary canon. It was revived in the 19th century and in the new millenium the Czech literary heritage is rich and vast. How much do you know about Czech literature?
Average, 10 Qns, dobrov, Oct 09 02
Average
dobrov
601 plays
9.
  "Njal's Saga": Prelude to a Feud    
Multiple Choice
 10 Qns
The anonymously-written "Njal's Saga", or "The Saga of Burnt Njal", covers a multi-decade feud between Icelandic families. Much happens before the feud even starts, as this quiz attests.
Tough, 10 Qns, Caseena, Jun 23 23
Tough
Caseena
Jun 23 23
36 plays
10.
  "Njal's Saga": Slayings and Atonements    
Multiple Choice
 10 Qns
The feud's just heating up in this section of "Njal's Saga". This second quiz follows the beginning of the feud through the death of Gunnar. Sharpen your axes and watch your back!
Average, 10 Qns, Caseena, Jun 29 23
Average
Caseena
Jun 29 23
39 plays
trivia question Quick Question
What was the trilogy which dealt with the struggle of the poverty-stricken to live?

From Quiz "Literature in Spanish"




11.
  English and American Literature    
Multiple Choice
 15 Qns
A mixed bag of British and American authors. Have fun.
Average, 15 Qns, pippa_sue, Aug 19 17
Average
pippa_sue
5061 plays
12.
  "Njal's Saga": The Burning    
Multiple Choice
 10 Qns
The third quiz in this series on "The Saga of Burnt Njal" takes us from oceanic travels to the burning for which the saga is often named. Grab your axes and watch out for those flames!
Tough, 10 Qns, Caseena, Jul 03 23
Tough
Caseena
Jul 03 23
33 plays
13.
  Surprising Czech Authors   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Do you know Central European literature? Test your knowledge of writers born in Bohemia, Moravia, and Silesia. Identify a known author from the clues. Have a fun!
Average, 10 Qns, marvo1330, Apr 17 11
Average
marvo1330
400 plays
14.
  Israeli Novelists   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Israeli writers have made a significant contribution to the modern literary scene, and reveal a slice of Israeli life to readers abroad. All works cited in this quiz are available in English.
Average, 10 Qns, janetgool, Oct 17 17
Average
janetgool
Oct 17 17
405 plays
15.
  Kilted Kanga's Homeland Literature    
Multiple Choice
 10 Qns
Kilted Kangas want to share the diversified literature of their homelands...
Average, 10 Qns, ClaudiaCat, May 20 14
Average
ClaudiaCat gold member
415 plays
16.
  Test yourself! New Zealand Authors Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
Ten questions on just a few of the notable authors New Zealand has to offer.
Average, 10 Qns, ainenei, Oct 03 06
Average
ainenei gold member
485 plays
17.
  Women of the Icelandic Sagas    
Multiple Choice
 10 Qns
In roughly egalitarian 9th-10th century Iceland, women weren't quite equal under the law with men, but they weren't subjugated. The women of the (mostly historical) sagas tended to be as tough as they were smart. This quiz treats a sample.
Difficult, 10 Qns, xaosdog, Jul 08 05
Difficult
xaosdog
437 plays
18.
  10 Question New Zealand Authors Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is all about Kiwi authors, from Margaret Mahy to Maurice Gee. Hope you enjoy!
Tough, 10 Qns, orepukian, Mar 18 15
Tough
orepukian
224 plays
19.
  Scandinavian Writers    
Multiple Choice
 10 Qns
Most of these names will be slightly familiar to you.
Average, 10 Qns, robert362, Mar 31 17
Average
robert362
1129 plays
20.
  Eastern Literature    
Multiple Choice
 20 Qns
This quiz has questions about Japanese, Chinese, Middle Eastern, and Indian Literature.
Tough, 20 Qns, CzarManx, Sep 03 12
Tough
CzarManx
601 plays
21.
  The Tale of the Heike    
Multiple Choice
 10 Qns
'The Tale of the Heike' is a classic of Japanese Literature. It is a story of the rise and fall of the Taira family, a powerful clan of warriors descended from the Emperor himself! All questions relate to McCullough's translation of the Kakuichi 'Heike'.
Average, 10 Qns, victoroftheapes, May 26 07
Average
victoroftheapes
247 plays
22.
  World Literature    
Multiple Choice
 10 Qns
There are interesting (but lesser known) works that come from places other than the U.S. and the U.K.
Tough, 10 Qns, robert362, Jun 12 05
Tough
robert362
2555 plays
23.
  British and American Lit    
Multiple Choice
 10 Qns
A little quiz about somewhat contemporary British and American literature. Let me know if it's too dry.
Average, 10 Qns, unclesusan, Jun 16 17
Average
unclesusan
2940 plays
Related Topics
  Fraser, George Macdonald [Literature] (7 quizzes)


Literature by Region Trivia Questions

1. What does Flosi give Eyjolf to persuade him to aid his case at the Althing?

From Quiz
"Njal's Saga": Kari's Vengeance

Answer: A gold ring

Snorri the Priest, also called Snorri Godi, realizes what's happened and warns Eyjolf that this gift, and the alliance he made through it, might cost him his life. This Snorri is the son of Thordis, Gisli Sursson's sister (from "Gisli's Saga"). He is one of many characters to appear in multiple sagas: he also appears in "Laxdale Saga" and "Eyrbyggja Saga". His grandfather is Thorstein Codbiter, who appears in "Eyrbyggja Saga" and is mentioned in "Gisli's Saga".

2. Njal's sons Helgi and Grim go abroad to the Orkneys. Whom do they meet there who returns with them to Iceland?

From Quiz "Njal's Saga": The Burning

Answer: Kari Solmundarson

Kari is originally from the Hebrides, which are off the western coast of Scotland, while Orkney rests off its northern coast. He accompanies Njal's sons back to Iceland, marries one of Njal's daughters, and becomes a major player in the story.

3. The feud in "Njal's Saga" starts in earnest when a woman sends one of her thralls to kill another woman's thrall. Who sends the first killer?

From Quiz "Njal's Saga": Slayings and Atonements

Answer: Hallgerd

Hallgerd is an expert at manipulating men, which she does by appealing to their egos. All she has to do is imply that he's not brave, and most men will do whatever she asks. She goads her bondsman Kol into killing Bergthora's thrall Svart while the latter is chopping wood. In a line worthy of Arnold Schwarzenegger, Kol says, "You're not the only one who can chop hard" and kills Svart with an axe. This starts a slew of killings in which each woman gets back at the other by sending another man to kill the one who just killed her servant or kinsman, always during the Althing when their husbands are away.

4. At the beginning of "Njal's Saga", Hrut says that little Hallgerd has what kind of eyes?

From Quiz "Njal's Saga": Prelude to a Feud

Answer: Thief's

A violence-filled saga begins with a domestic scene of children playing. As they play, Hrut tells Hallgerd's father Hoskuld that he wonders how thief's eyes came into the family. The accusation of thievery in medieval Iceland was a heavy one, and men could be penalized for falsely accusing another, so insulting a child, and by extension her father, is a risky move for Hrut. Hallgerd's name is also spelled Hallgerdr or Hallgerð. Many men will chase after her because of her beauty.

5. "The Book of Five Rings" was written by Miyamoto Musashi prior to his death in 1645. What is the main subject of the book?

From Quiz Japanese Literature Explored

Answer: Martial arts

"The Book of Five Rings" are Miyamoto Musashi's teachings of Japanese swordsmanship and martial arts. He was an expert swordsman and holds the record of winning 61 duels! He used a two-hand technique, wielding a sword of some type in each hand. The book is separated into five small books of the five elements: earth, water, fire, wind and void. He discussed strategy with both technique and Buddhist philosophies in his writing. Self-control, practice, hard work and perseverance are constants in his writings and prove valuable in today's world. Jaknginger meditated about this question before entering into the PR Red Crew's team quiz.

6. Noblewoman and lady-in-waiting Murasaki Shikibu wrote which 11th century work that details life in the royal court at the time, and may remind you of a supernatural being?

From Quiz The Feminine Mystique of Japanese Literature

Answer: The Tale of Genji

"The Tale of Genji" is considered to be a preeminent novel of Heian fiction written between about 1000 and 1012 AD. It tells the story of Hikaru Genji, the son of a Japanese emperor and a low-ranking concubine. He is removed from the line of succession by his father and made a commoner. He then pursues a career as an imperial officer. It may be the world's first novel, the first psychological novel (one that focuses on the inner thoughts of the characters), and is still considered a classic of Japanese literature. Murasaki Shikibu is a descriptive name and not the author's real name. She may have been Fujiwara no Kaoriko. At the time women were excluded from learning Chinese, the language of government, but she took advantage of her father's position and learned it anyway. She also wrote "The Diary of Lady Murasaki", a volume of poetry. "The Tale of Genji" was considered a classic within a century of its publication. This question was written originally in kanji then translated into English by Phoenix Rising member tazman6619 (he wishes).

7. Scottish author Ian Fleming famous for his James Bond spy series of books and films also wrote this famous children's book which was made into a successful film in 1968. Which book/film am I talking about?

From Quiz Kilted Kanga's Homeland Literature

Answer: Chitty Chitty Bang Bang

"Chitty Chitty Bang Bang" starred Dick Van Dyke and has become a children's favourite. Cubby Broccoli who produced the Bond films also produced this one. Submitted by scotsbluebell

8. Which Kiwi author was born on the 21 March 1936 and died on the 23 July 2012?

From Quiz New Zealand Authors

Answer: Margaret Mahy

Margaret Mahy was a children's author born in Whakatane, New Zealand. Her stories 'A Lion in the Meadow', 'The Seven Chinese Brothers' and 'The Man Whose Mother was a Pirate' are considered national classics in New Zealand.

9. Which vast novel opens with these memories of childhood? "For a long time I would go to bed early. Sometimes, the candle barely out, my eyes closed so quickly that I did not have time to tell myself: "I'm falling asleep.""

From Quiz Famous First Words: European Literature

Answer: "In Search of Lost Time" by Marcel Proust

Proust's mammoth novel is awesome, in the true sense of the word. Despite its length, it's actually an accessible read for anyone who loves words and the art of the novel. In his "Lectures On Literature", literary luminary Vladimir Nabokov talks about Proust's style as "a wealth of metaphorical imagery, layer upon layer of comparisons. It is through this prism that we view the beauty of Proust's work. A tendency to fill in and stretch out a sentence to its utmost breadth and length, to cram into the stocking of the sentence a miraculous number of clauses, parenthetic phrases, subordinate clauses, sub-subordinate clauses. Indeed in verbal generosity he is a veritable Santa."

10. Which Indian poet, famous for his "Gitanjali", was awarded the 1913 Nobel Prize for Literature?

From Quiz Eastern Literature

Answer: Rabindranath Tagore

Rabindranath Tagore wrote mostly in the language Bengali. He sought to better understand the differences between Eastern and Western religions.

11. [NB: throughout this quiz I will use "dh" to represent the Icelandic letter eth, which represents the hard-th sound of modern English.] The opening seven "chapters" of Laxdaela Saga tell the story of what important early settler of Iceland?

From Quiz Women of the Icelandic Sagas

Answer: Unn the Deepminded

The historical Unn Ketillsdottir, called "the Deepminded" (djúpúdhga), was surely a most remarkable woman. Unn was a widow when she left Norway for a new life in Scotland, accompanying her redoubtable father Ketill Flatnose and bringing with her her son Thorstein. It is related that Ketill so harried the Scots that they gave him half of all Scotland in exchange for peace. When the Scots broke their oaths of peace and slaughtered both Ketill and Thorstein, Unn coolly and rationally planned her own departure for Iceland; of her departure the Laxdaela saga-writer states that "scarce may an example be found that any one, a woman only, has ever got out of such a state of war with so much wealth and so great a following" so evidently she not only planned well but also executed her plan effectively. Once in Iceland she claimed *vast* tracts of land for herself, and then parceled the land out both generously and wisely to her followers, several of whom were freed slaves. The saga-writer is, as is typical of the genre, quite elliptical on this point, but reading between the lines it is easy to speculate that these erstwhile slaves cum landowners were fiercely loyal to their benefactress and her kin, which is probably why the descendants of Unn continued to dominate the region after her death. Unn died old, and with style. Indeed, the story of how she died was repeated for centuries after her death in approximately 920 CE until it was written down in the saga 325 years later. Apparently she threw a huge and lavish party, and at its peak she announced that she was leaving everything she had to her favorite grandson. She then left the grandson Olaf in charge of the party, and went to her chamber to sleep. The next day Olaf found her sitting up straight in bed, dead: "She walked at a quick step out along the hall, and people could not help saying to each other how stately the lady was yet. They feasted that evening till they thought it time to go to bed. But the day after Olaf went to the sleeping bower of Unn, his grandmother, and when he came into the chamber there was Unn sitting up against her pillow, and she was dead. Olaf went into the hall after that and told these tidings. Every one thought it a wonderful thing, how Unn had upheld her dignity to the day of her death." Unn was given the fullest funerary honors known to Nordic culture, burial in a ship, a form typically reserved for the most powerful chieftains: "So they now drank together Olaf's wedding and Unn's funeral honors, and the last day of the feast Unn was carried to the howe that was made for her. She was laid in a ship in the cairn, and much treasure with her, and after that the cairn was closed up." [All quoted material above is from the 1899 Muriel Press translation of Laxdaela Saga, and is in the public domain.]

12. Who wrote 'Dead Souls'?

From Quiz World Literature

Answer: Gogol

Pasternak did 'Dr. Zhivago'. Sholokhov did 'And Quiet Flows The Don'.

13. The Danish writer, Hans Christian Andersen, produced many types of writing. He is, however, best known for his work in what area?

From Quiz Scandinavian Writers

Answer: Fairy Tales

He wrote many stories for young children.

14. Who wrote the play 'Man and Superman'?

From Quiz English and American Literature

Answer: G.B. Shaw

It was Super writer G.B.S.

15. Upon which fellow poet's recommendation did T.S. Eliot cut the length of 'The Wasteland' practically in half?

From Quiz British and American Lit

Answer: Ezra Pound

Pound drew a big red X through just about all of the 'Death By Water' section, saying 'You don't need all this'.

16. What unprecedented thing happens at the Althing when men try to get justice against the burners?

From Quiz "Njal's Saga": Kari's Vengeance

Answer: A fight breaks out and many men die.

As a neutral ground where marriages are brokered, wares are bought and sold, and cases are heard by judges, the Althing is a place of peace, and fights are strongly discouraged. Many are killed, including Eyjolf, who took the bribe from Flosi. The rain of burning blood happens later in the saga.

17. In Norway, Hrapp kills a man with an axe. For the third time in the saga, someone asks why a man's axe is bloody. What is Hrapp's response?

From Quiz "Njal's Saga": The Burning

Answer: He was curing someone's backache.

He is having an affair with Gudrun, his host's daughter, and kills Asvard, who comes upon them alone. The earl declares him an outlaw, but Hrapp hides among cargo and flees to Iceland, where he takes up with Hallgerd.

18. Sigmund insults Njal and his sons in a specific way that leads to his death. What does he call them?

From Quiz "Njal's Saga": Slayings and Atonements

Answer: Dungbeards

As Njal can't grow a beard, Sigmund insults him by suggesting that he and his sons have to use dung to stimulate beard growth. Hallgerd uses this insult herself later in the saga. Sigmund is the sixth to die in the feud. Since Sigmund uses an insult that a man can be legally killed for saying, Gunnar doesn't seek atonement or revenge for his death at the hands of Skarphedin.

19. Mineko Iwasaki published a book in 2003 that was an expose of which facet of Japanese culture?

From Quiz Japanese Literature Explored

Answer: Geisha

Iwasaki started her training at age 5, moving into the geisha house and by age 10 she was named as the heir and future owner. Her memoir is entitled 'Geisha, A Life' in the US and 'Geisho of Gion' in the UK. She was one of the women interviewed by the author of 'Memoirs of a Geisha', whom she later sued for invasion of privacy and breach of contract for revealing her name in the acknowledgements. She retired from the life of the geisha at age 29, shutting the house. As detailed in the book, she felt suffocated by many of the traditions, and sought greater independence. Red Crew's pusdoc gracefully put this question into its place.

20. Which alliteratively named Japanese author's debut novel "The Broken Ring" (1891) saw her questioning the norms of a Meiji period Japan's ideology of women?

From Quiz The Feminine Mystique of Japanese Literature

Answer: Shimizu Shikin

"The Broken Ring" details the awakening of a young woman who manages to extricate herself from an unhappy marriage. The work is significant as it details the views held by Japanese society, at the time, of unmarried women and their duty. It shows society confused by the concept, but Shikin, despite the upset it causes, has her heroine move forward with head held high. Her protagonist challenges the social norms, knowing that continuing to do so will come at great personal cost. Shimizu Shikin was born in 1868, fittingly, the first year of the Meiji Period (1868-1912). Blessed with a strong desire to effect societal reform, she wrote on her own terms, championing women's rights and campaigning against racial and gender discrimination. For her, writing became a way of standing up, in a time when Japanese women were prohibited from political assembly. This question was written by Phoenix Rising's pollucci19 who takes his hat off to this author.

21. Who was the famous Greek author, who died in 1957, that penned a "Report to Greco" and whose epitaph reads, "I hope for nothing. I fear nothing. I am free"? You really don't have to roll down a hill to get it!

From Quiz European Literary Highlights

Answer: Nikos Kazantzakis

Kazantzakis was born in 1883 on the island of Crete. Some of his works include "Zorba the Greek" (hence the Zorbing hint!), "Christ Recrucified", "Captain Michalis" and "The Last Temptation of Christ". The "Report to Greco" is an autobiography. Question supplied by gme24.

22. Witi Ihimaera had a novel written in 1987 that has been turned into a film. What is the name of that film?

From Quiz New Zealand Authors

Answer: Whale Rider

Filmed in 2002, this was about a girl who had to fight against sexism as she wanted to be the leader of her tribe, which is reserved only for males.

23. Amos Oz is a critically acclaimed novelist and essayist, but his "tour de force" is his autobiography, "A Tale of Love and Darkness". What personal tragedy permeates Oz's story of his youth?

From Quiz Israeli Novelists

Answer: His mother's suicide

Amos Oz was born in 1939 in Jerusalem. The author of numerous works of both fiction and non-fiction, he has been awarded both the Israel Prize for Literature and the Goethe Prize. His autobiography, "A Tale of Love and Darkness", has been beautifully translated by Nicholas De Lange. Oz's biography is sometimes funny, sometimes moving, and contains some marvelous descriptions of Jerusalem. However, underlying the entire work is the tremendous personal tragedy suffered by Oz, an only child, at the age of twelve. His sensitive and creative mother, plagued for years by depression, put an end to her own life.

24. Minamoto no Yorimasa, at the battle of Uji Bridge, performed an action in such a way that future Samurai would turn to his example (at least, as shown in the Tale). What was this action?

From Quiz The Tale of the Heike

Answer: Seppuku/Harakiri

Although Seppuku would become more ritualized later on, the basics are all here: the piercing of the stomach to cause death, the death poem, even the second who eases his master's pain.

25. This poet's last name means "Tentmaker." Who was this famous Persian poet, famous for the "Rubáiyát"?

From Quiz Eastern Literature

Answer: Omar Khayyam

The "Rubáiyát" was translated by Edward FitzGerald in 1859. It contained about 1000 specialized quatrains.

26. Jorge Luis Borges comes from what country?

From Quiz World Literature

Answer: Argentina

27. Thorsten Veblen, of Norwegian descent, is best known for what work?

From Quiz Scandinavian Writers

Answer: The Theory of The Leisure Class

It had impact in its day.

28. Who wrote 'For Whom the Bell Tolls'?

From Quiz English and American Literature

Answer: Ernest Hemingway

29. Which Kurt Vonnegut novel mixes a sci-fi fantasy storyline with the author's experience of the bombing of Dresden?

From Quiz British and American Lit

Answer: Slaughterhouse-Five

One of the most amazing books ever written

30. A memorable action sequence in "Njal's Saga" occurs when Skarphedin kills Thrain. Where are the men when this occurs?

From Quiz "Njal's Saga": The Burning

Answer: On an icy river

Skarphedin (spelled in other translation as "Skarp-Hedin") slides along the ice as though he were wearing skates, cleaves Thrain's head with an axe (sending his teeth flying out), jumps over a shield, and slides to a stop stylishly. It's one of many scenes that confirms my suspicions that medieval Icelanders would have loved 1980s action movies. Skarphedin keeps at least one of Thrain's teeth as a keepsake, for it makes an appearance in perhaps the saga's most famous scene.

This is category 2915
Last Updated Jul 06 2024 5:45 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.