FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Name the Book Quizzes, Trivia and Puzzles
Name the Book Quizzes, Trivia

Name the Book Trivia

Name the Book Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Mixed Literature

Fun Trivia
Given information about a variety of books, can you identify the title of each?
19 quizzes and 200 trivia questions.
1.
  My 2013 Reading Challenge   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I set myself a challenge in 2013 to read more novels, especially those I had skirted as a student. This quiz covers some of the best.
Average, 10 Qns, stuthehistoryguy, Feb 20 22
Average
stuthehistoryguy gold member
Feb 20 22
3008 plays
2.
  Short Books For Busy People   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
This quiz deals with classic books from my collection that have fewer than 150 pages making them ideal reads for busy people. Can you match the book to the correct author?
Very Easy, 10 Qns, clevercatz, Feb 20 22
Very Easy
clevercatz gold member
Feb 20 22
1049 plays
3.
  The Three Clue Book Quiz   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is your chance to be a book detective! I give you three clues and you select the correct book from a list of four. This should be relatively easy but be careful. Some answers may have one clue in the book named but only one will have them all.
Very Easy, 10 Qns, hpreed62, Jul 11 22
Very Easy
hpreed62
Jul 11 22
1898 plays
4.
  Best-Selling Books of 2017   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
There may be no gift more personal than a book. If you're planning on picking up a popular read for someone special, you might consider picking one of these ten 2017 releases. Good luck!
Average, 10 Qns, kyleisalive, Feb 20 22
Average
kyleisalive editor
Feb 20 22
918 plays
5.
  The Best Books I've Ever Read   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
As an English major, I was required to read a lot, and these are some of my favorites, required and recreational.
Average, 10 Qns, fancy_pants, Feb 20 22
Average
fancy_pants
Feb 20 22
5858 plays
6.
  Books for Nooks    
Multiple Choice
 10 Qns
With a new bookcase in my living room I have decided to look at which books I want to put on the shelves. Here are ten different literary works and authors that I would choose.
Average, 10 Qns, dcpddc478, Feb 20 22
Average
dcpddc478
Feb 20 22
2549 plays
7.
  Odd One Out: Just Books!    
Multiple Choice
 10 Qns
Once again, The Misplaced have chosen four things: three which have something in common and one which doesn't. The question will help you identify the intruder! This time it's all about books.
Average, 10 Qns, thula2, Feb 20 22
Average
thula2
Feb 20 22
854 plays
8.
  The Eggheads Story Book   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Come and play this team quiz from the Scrambled Eggheads about some of our favourite story books.
Average, 10 Qns, Plodd, Feb 20 22
Average
Plodd
Feb 20 22
1143 plays
9.
  Right Author, Right Book.    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is an introduction to English Literature which I hope you enjoy.
Average, 10 Qns, KATE211, Feb 20 22
Average
KATE211
Feb 20 22
1190 plays
10.
  The Demons' Favourite Books   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
These are some of the favourite books read past and present by The Devious Demons team. Can you guess which book it is from the description given?
Average, 10 Qns, Plodd, Feb 20 22
Average
Plodd
Feb 20 22
1296 plays
trivia question Quick Question
Florida. Fawn. Hunger. Which 20th century novel has all these elements?

From Quiz "The Three Clue Book Quiz"




11.
  What's On My Bookshelves?   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about books on my bookshelves. Credit for this idea goes to StarSruck60's quiz, "A Journey Through My Bookshelves". This was a great quiz so I decided to try one. Good luck!
Tough, 10 Qns, wandev, Feb 20 22
Tough
wandev
Feb 20 22
1015 plays
12.
  Paperback Writer    
Multiple Choice
 10 Qns
Every year, my parents give the young ones in our church a challenge; read a book, write a report, and we throw them a party. How many of their book choices do you recognize?
Average, 10 Qns, salami_swami, Feb 20 22
Average
salami_swami gold member
Feb 20 22
688 plays
13.
  An Assortment of Books    
Multiple Choice
 20 Qns
Here's a quiz on all sorts of books... everything from Hemingway to Crichton and a few odd others. How well read are you?
Average, 20 Qns, val9000, Feb 20 22
Average
val9000
Feb 20 22
7197 plays
14.
  Books from my Bookshelf    
Multiple Choice
 10 Qns
I decided that a set of questions based on a random selection from my personal home library would be a good basis for an eclectic literature quiz. Try my quiz and see if you agree with me?
Average, 10 Qns, bracklaman, Feb 20 22
Average
bracklaman
Feb 20 22
2028 plays
15.
  Mixture of Classic Literature II    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is over the books that changed the world!
Average, 10 Qns, supadork1029, Feb 20 22
Average
supadork1029
Feb 20 22
2451 plays
16.
  Name That Book    
Multiple Choice
 10 Qns
Can you name the title of these contemporary favorites of both teachers and students?
Tough, 10 Qns, eiralinn, Feb 20 22
Tough
eiralinn
Feb 20 22
487 plays
17.
  My Top Ten Favorite Books    
Multiple Choice
 10 Qns
Just like my music quiz "My Personal Top Ten", this is about my favorite books, counting downwards from number ten. Each author - with one exception - appears just once; otherwise this quiz would only feature two or three different authors :)
Difficult, 10 Qns, PearlQ19, Feb 20 22
Difficult
PearlQ19 gold member
Feb 20 22
753 plays
18.
  Some of my favorite books....    
Multiple Choice
 10 Qns
Here are some books that I have read recently. Enjoy the quiz.
Tough, 10 Qns, lillgirl58, Feb 20 22
Tough
lillgirl58
Feb 20 22
1613 plays
19.
  My Favourite Books    
Multiple Choice
 10 Qns
This a quiz about my favourite books! Hope you enjoy it!
Tough, 10 Qns, mrsoliverwood, Feb 20 22
Tough
mrsoliverwood
Feb 20 22
810 plays

Name the Book Trivia Questions

1. In this contemporary coming of age story by Gary Paulsen, thirteen year old Brian Robeson finds himself the lone survivor of a plane crash in the middle of the Canadian Wilderness.

From Quiz
Name That Book

Answer: Hatchet

Fortunately, his mother had given him a hatchet as he was departing, and he puts it to good use. Gary Paulsen later wrote several sequels to this favorite Middle School classic.

2. Crazed Captain. Cetacean. Queequeg. Which book contains all these elements?

From Quiz The Three Clue Book Quiz

Answer: Moby Dick

This is a nineteenth century novel by Herman Melville. It is based on an actual event.

3. The title of the 2013 Hugo Award-winning Best Science Fiction novel was "Redshirts". Which author, who also worked as the creative consultant for "Stargate: Universe", wrote it?

From Quiz Books for Nooks

Answer: John Scalzi

John Scalzi published his first Sci-Fi novel in 2005, although he had published short fiction and online stories prior to that. In his novel "Redshirts", the main characters are new crew members on a spaceship who find themselves in a situation of fear and danger, trying desperately to avoid being the 'redshirt' (like in Star Trek) who gets killed on every mission. And then they learn the incredible truth...

4. Which book published in 1979 by Stephen King told of Johnny Smith, a young man who woke up with psychic abilities after a five year coma?

From Quiz The Eggheads Story Book

Answer: The Dead Zone

"The Dead Zone" was the eighth novel written by Stephen King and followed on from his earlier successful stories "Carrie", "The Shining" and "The Stand". It told of Johnny Smith, a young man who suffered with a head injury after a horrific car accident, only to wake up five years later with psychic abilities when he touched people. This ability led him to plot the downfall of a politician intent on becoming president, who, if left unchecked, would lead to global disaster in the future. (Question submitted by team player Plodd)

5. Audrey Niffenegger wrote a novel about Henry DeTamble, a man with a special ability. Every time his "disorder" begins acting up, he loses all his clothes, he finds himself somewhere else, and he can't control where he goes. What novel is this?

From Quiz Paperback Writer

Answer: The Time Traveler's Wife

Audrey Niffenegger wrote "The Time Traveler's Wife" in 2003, and it became a movie in 2009. The book follows Henry DeTamble as he travels through time, meeting his wife, Clare, many times along the way. He first meets her in real time, and eventually they get married, and as Henry gets older, he visits Clare while younger and younger. He dies while time traveling when Clare is 13.

6. This book was written in 1979 by British author, Jeffrey Archer. It became so popular that CBS turned it into a television mini-series which starred Peter Strauss and Sam Neill. What was the name of this book?

From Quiz The Demons' Favourite Books

Answer: Kane and Abel

The story told of two men born on the same day, same year, but on different sides of the Atlantic: William Lowell Kane to an American millionaire and Abel Rosnovski to a Polish immigrant. The two men eventually met but became arch rivals due to a misunderstanding. (question and information contributed by Plodd)

7. Who is this British biographical author, who has written books on Henry VIII, Mary Queen of Scots, Eleanor of Aquitaine and Elizabeth I, among others?

From Quiz What's On My Bookshelves?

Answer: Alison Weir

Alison Weir lives in Surrey, England, and is a New York Times bestselling author. Her titles include "Eleanor of Aquitaine", "Henry VIII: The King and His Court", "The Life of Elizabeth I", "The Children of Henry VIII", The Wars of the Roses", "The Princes in the Tower" and "The Six Wives of Henry VIII". Her first novel was "Innocent Traitor", about the life of Lady Jane Grey and her 2008 novel is "The Lady Elizabeth", an account of Elizabeth I's life before becoming Queen. These are the only two novels written by Weir. Sharon Kay Penman wrote a series of novels set in 12th and 13th Century England and Wales. Phillipa Gregory is also a biographer of British royalty.

8. On my top shelf where I keep books about politics and politicians I have this volume which is an autobiography about a television news correspondent entitled 'An Accidental MP'. Who was the author?

From Quiz Books from my Bookshelf

Answer: Martin Bell

You could argue that to study the life of Martin Bell is to study the history of the world for the last forty years. For over thirty years he was a foreign and domestic correspondent for the BBC. He earned a reputation as one of the most distinguished foreign affairs reporters of his generation. Outraged by the decline in standards in public life, especially among Conservative MPs he decided to stand for parliament against one of the more infamous sitting MPs at the 1997 and against the odds he was successful.

9. What book is actually an epic poem written by the 17th century poet John Milton?

From Quiz The Best Books I've Ever Read

Answer: Paradise Lost

Milton also wrote a sequel called "Paradise Regained." I made up the other three titles.

10. 'Anne of Green Gables'. What is the name of Anne's bosom friend?

From Quiz My Favourite Books

Answer: Diana Barry

Anne later names one of her twin daughters after Diana, who also names her daughter after Anne. Written by L.M Montgomery.

11. This classic novel of the south was later made into a movie starring Gregory Peck as Atticus Finch.

From Quiz Some of my favorite books....

Answer: To Kill A Mockingbird

The little girl in the movie was named Scout.

12. Which book did Alex Haley describe as FACTION, somewhere between fact and fiction?

From Quiz An Assortment of Books

Answer: Roots

Originally, he claimed that the book as factual. It was only when a number of the details were shown to be historically inaccurate that he changed the description to indicate that it was fiction that was based on fact.

13. Lightning scar. Sorted into Gryffindor. Quidditch. Can you select the right book from those below?

From Quiz The Three Clue Book Quiz

Answer: Harry Potter and the Sorcerer's Stone

This book (also released with the author's original title 'Harry Potter and the Philosopher's Stone) has elements of Charles Dickens's Oliver Twist, but it isn't nearly as grim. The first of JK Rowling's Harry Potter series, this book introduced us to all the major characters and fascinating elements like all flavor jelly beans and Nearly Headless Nick.

14. What 2013 crime novel was released in April to positive reviews that praised it as an "assured and fascinating" debut; but was later revealed to be the work of someone not quite writing his/her first novel?

From Quiz Books for Nooks

Answer: The Cuckoo's Calling

"Harry Potter" novelist J.K. Rowling confirmed in July, 2013 that she had written the book under a pseudonym, stating that she enjoyed releasing a book without hype and receiving objective feedback. During the period from its publication until the revelation of its true author, "The Cuckoo's Calling" sold 1500 copies. Since that disclosure it has been reprinted twice and spent time as first on the "Amazon.com" bestseller list. Rowling has announced her intent to publish a sequel.

15. For many years this book and its sequel have been gathering dust on my book shelves. I suppose it is about time I gave them back to my sister! Katy Carr is the main character out of which of the classic books I have listed here?

From Quiz Books from my Bookshelf

Answer: What Katy Did

The real name of the author of this book, Susan Coolidge, was Sarah Chauncey Woolsey. This novel was published in 1872 and hoped to pick up on the earlier success of 'Little Women' by Alcott. Coolidge followed it with two sequels; 'What Katy Did At School' and 'What Katy Did Next'.

16. Which book by Daniel Keyes features a man who goes from being developmentally challenged to becoming a certified genius?

From Quiz The Best Books I've Ever Read

Answer: Flowers for Algernon

This book was eventually made into a movie as well. "Of Mice and Men" is by John Steinbeck, "Einstein's Dreams" is by Alan Lightman. "You Shall Know Our Velocity!" is by Dave Eggers.

17. 'Gone with the Wind'. What is the Christian name of Scarlett's first husband?

From Quiz My Favourite Books

Answer: Charles

I love this book! Charles was her first husband, she had one son with him. Written by Margeret Mitchell.

18. Who wrote the great book 'To Kill A Mockingbird'?

From Quiz Some of my favorite books....

Answer: Harper Lee

The film is almost as good as the book. This is my favorite book and film.

19. If it were possible, would you choose to live forever? That is the theme of this novel by Natalie Babbitt. The main character in the story must choose between everlasting life and natural mortality.

From Quiz Name That Book

Answer: Tuck Everlasting

In her story, Natalie Babbitt uses her characters to present several different perspectives on this age old question. The choice made by the story's heroine is not revealed until the epilogue, keeping the reader in suspense until the very end.

20. Orphan. More, please. Fagin. Which book brings these three clues together?

From Quiz The Three Clue Book Quiz

Answer: Oliver Twist

This book by Charles Dickens was made into a musical back in 1960. The musical was made into a film eight years later.

21. Which British writer created a five book trilogy entitled "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy" (1979)?

From Quiz Books for Nooks

Answer: Douglas Adams

"The Hitchhiker's Guide to the Galaxy", featuring the unique character known as Marvin the Paranoid Android, was written by Douglas Adams. The book is written as if it is an encyclopedia that has information about places to go and things to do all around the galaxy. It is a fictional travel guide with many marvelous characters including Deep Thought, the philosophical supercomputer, Frankie Mouse, and Zaphod. It is a must for all science fiction fans.

22. What is the "Nag Hammadi Library"?

From Quiz What's On My Bookshelves?

Answer: Translation of the Gnostic Scriptures

The "Nag Hammadi Library" is a one-volume, English-language edition of the famous library of 4th Century manuscripts discovered in Egypt in 1945. Included in the works are the Gospel of Mary, the Gospel of Thomas and other sacred texts. Gnosticism is a syncretistic religious movement in antiquity teaching that humans are divine beings trapped in a material world created by an imperfect god. The term derives from the Greek word, gnosis, meaning knowledge. Syncretistic, as used here, refers to the attempted reconciliation of opposing principles of religion.

23. This book by Yann Martel follows the story of a young boy who is lost at sea.

From Quiz The Best Books I've Ever Read

Answer: Life of Pi

Yann Martel has lived in Alaska, Spain, France, British Columbia, Costa Rica, Mexico and Ontario, and studied philosophy at Trent University. I made up the alternate answers.

24. 'Carrie'. What is Carrie's surname?

From Quiz My Favourite Books

Answer: White

The film scared me so much, but I much prefer the book! Written by Stephen King.

25. What is Mark Twain's real name?

From Quiz Mixture of Classic Literature II

Answer: Samuel Langhorne Clemens

Mark Twain (aka Samuel Langhorne Clemens) is the author of famous novels like "The Adventures of Huckleberry Finn" and "The Adventures of Tom Sawyer." He is one of the most loved American writers of all time.

26. Lee Smith is a southern writer from Grundy, Virginia. Choose the book that was NOT written by her.

From Quiz Some of my favorite books....

Answer: Songcatcher

'Songcatcher' was written by Sharyn McCrumb.

27. Which 1988 Stephen Hawking book spent over two years on the New York bestsellers list?

From Quiz An Assortment of Books

Answer: A Brief History of Time

28. This Newbery Award winning masterpiece was written by William H. Armstrong in 1969. A work of American historical fiction, racism and man's inhumanity to man are central themes of the book.

From Quiz Name That Book

Answer: Sounder

Sounder, the family dog, is the only character given a name in this book; the other members of the family are identified by their role. In 1972, the book was adapted into a movie starring Cicely Tyson and Paul Winfield.

29. What occupation was practiced by the following authors: Anthony Buckeridge, Elinor M Brent Dyer and Richmal Compton?

From Quiz Right Author, Right Book.

Answer: Teachers

These three authors were all teachers, which gave them opportunity to observe the behaviour of children. They wrote children's books. Buckeridge gave us the 'Jennings' books, Brent Dyer the 'Chalet School' series, and Compton the 'William' stories.

This is category 24401
Last Updated Mar 02 2024 5:54 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.