FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Twelfth Night Quizzes, Trivia and Puzzles
Twelfth Night Quizzes, Trivia

Twelfth Night Trivia

Twelfth Night Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Shakespeare

Fun Trivia
'Twelfth Night, or What You Will' was written to be performed as a Twelfth Night performance. It features twins Viola and Sebastian who get separated in a shipwreck and involved in numerous complex romantic situations consistent with the expectations of Twelfth Night. The comedy was the basis for the 1968 rock musical 'Your Own Thing'.
6 Twelfth Night quizzes and 80 Twelfth Night trivia questions.
1.
  Shakespeare's 'Twelfth Night'    
Multiple Choice
 15 Qns
This is a quiz on one of Shakespeare's great comedies, 'Twelfth Night.'
Average, 15 Qns, KatidydWM, Jun 25 19
Average
KatidydWM
Jun 25 19
4536 plays
2.
  "Twelfth Night" - Do you know the text ?   great trivia quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
Each question is a straight-forward multi-choice option about the action and the characters in this popular comedy by Shakespeare.
Tough, 25 Qns, Philian, May 25 03
Tough
Philian
2090 plays
3.
  A "Twelfth Night" Of Quotes    
Multiple Choice
 10 Qns
Can you guess who said these quotes or to whom these quotes were made? If you're familiar with "Twelfth Night", you'll do great on this quiz.
Average, 10 Qns, pennie1478, Jan 05 07
Average
pennie1478 gold member
956 plays
4.
  What You Will about "Twelfth Night"    
Multiple Choice
 10 Qns
Welcome to my quiz! It's my first one and I love "Twelfth Night" so I hope you enjoy it!
Average, 10 Qns, C.Skywalker, Dec 08 15
Average
C.Skywalker
2228 plays
5.
  Twelfth Night II    
Multiple Choice
 10 Qns
You can never have too much of a good thing...especially with this absolutely wonderful and brilliant Shakespeare play!
Difficult, 10 Qns, meals, Jan 20 11
Difficult
meals
1301 plays
6.
  Shakespeare's Twelfth Night    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on Shakespeare's 'Twelfth Night', and, let me warn you, it's not easy.
Very Difficult, 10 Qns, meals, Jan 16 05
Very Difficult
meals
1362 plays
trivia question Quick Question
What does the false note, apparently from Olivia, tell Malvolio to wear?

From Quiz "What You Will about "Twelfth Night""





Twelfth Night Trivia Questions

1. "Confine? I'll confine myself no finer than I am. These clothes are good enough to drink in, and so be these boots too. An they be not, let them hang themselves in their own straps." Who said this to Olivia's maid, Maria?

From Quiz
A "Twelfth Night" Of Quotes

Answer: Toby

Maria saw Sir Toby Belch, Olivia's uncle, come home earlier than he usually does, and she chastised him for coming home so late on the other evenings. She then mentioned that Olivia didn't like the man her uncle brought home for her to marry. Toby told Maria that Sir Andrew was the bravest, the wealthiest, and the smartest man in Illyria.

2. Which two servants of Duke Orsino do we meet during the first scene of the play?

From Quiz "Twelfth Night" - Do you know the text ?

Answer: Curio and Valentine

Curio and Valentine play very minor parts in the play but their lack of success in bringing Orsino out of his love-sick melancholy is made to contrast with Viola (as Cesario) when she has success in distracting him.

3. What is the first line of the play?

From Quiz What You Will about "Twelfth Night"

Answer: "If music be the food of love play on"

This is a very famous quote now, and it is spoken by Orsino to his musicians.

4. How does Feste manage to mock Duke Orsino?

From Quiz Twelfth Night II

Answer: Sings a song

Orsino calls for Feste to sing. Feste sings a song that mocks Orsino's way of sitting around and moaning about his love for Olivia (II, iv).

5. According to Viola, whose words with such a passion fly that he believes himself?

From Quiz Shakespeare's Twelfth Night

Answer: Antonio

This is after Antonio calls her Sebastian. She has just been in a duel with Andrew Aguecheek, and he comes to rescue her, thinking she's Sebastian, whom he's sort of babysitting. He also loaned Sebastian a lot of money, and now he asks Viola for it back, only Viola doesn't have it because she's not Sebastian!

6. Where does this play take place?

From Quiz Shakespeare's 'Twelfth Night'

Answer: Illyria

It's not a real country. It is the Greek and Roman name for the eastern Adriatic coast.

7. How does the Captain try to reassure Viola about the fate of her brother whom she believes lost in the shipwreck?

From Quiz "Twelfth Night" - Do you know the text ?

Answer: He says he saw him tie himself to a strong mast that was floating well.

There is just enough doubt to cause Viola to have some hope for her brother's survival but there is also enough doubt to make her continue to worry constantly. The Captain is rewarded for suggesting that there is a chance he has survived.

8. Who is Viola's brother?

From Quiz What You Will about "Twelfth Night"

Answer: Sebastian

They are incredibly similar looking, especially when Viola is dressed as a boy!

9. How long has it been since the shipwreck at the end of the play?

From Quiz Twelfth Night II

Answer: Three months

Orsino mentions this to Antonio when Antonio keeps insisting that he knows Viola-Cesario (but of course he {doesn't;} he knows her twin), and Orsino says that for three months Viola has been attending on him.

10. According to Viola and Orsino, what two things die as they 'to perfection grow'?

From Quiz Shakespeare's Twelfth Night

Answer: women and roses & roses and women

Viola and Orsino have been having a man-to-man talk (or so Orsino thinks) about Olivia, whom Orsino is in love with. Viola has the cheek to suggest that perhaps women have the capability to love as well (remember, she's in love with Orsino), and is rewarded with a long dissertation about how women are totally incapable of love. Most uncharacteristically, she agrees.

11. What is the other name for this play?

From Quiz Shakespeare's 'Twelfth Night'

Answer: What You Will

It's the play's subtitle.

12. "Following the one I love more than my eyes or my life. More than I will ever love a wife. That's the truth. The angels in heaven are my witnesses, and can see how pure my love is." Who said this to Olivia?

From Quiz A "Twelfth Night" Of Quotes

Answer: Viola

Viola, who had been dressed as a man for three months, had fallen in love with Orsino and she was telling Olivia how much she loved him. Unfortunately, Olivia had fallen in love with Viola, not realizing she was a woman, and mistakenly married Viola's twin brother Sebastian.

13. Where are Viola and Sebastian originally from?

From Quiz What You Will about "Twelfth Night"

Answer: Messaline

This is part of the way that they discover each other's true identities

14. Where are Viola and Sebastian from?

From Quiz Twelfth Night II

Answer: Messaline

Viola says in the last scene, when she and Sebastian see each other: 'Of {Messaline;} Sebastian was my father.'

15. Name the character who says this: 'Blame not this haste of mine. If you mean well, now go with me and with this holy man to the chantry {by;} there, before him, and under that consecrated roof, plight me the full assurance of your faith.'

From Quiz Shakespeare's Twelfth Night

Answer: Olivia

Olivia has been in love with Viola-as-Cesario for quite some time now. So when she sees Sebastian, naturally she thinks Sebastian is Viola. Fortunately for Olivia, Sebastian falls in love with her at first sight, and at second sight, Olivia asks him to marry her in the speech above.

16. Olivia is mourning the death of whom in the beginning?

From Quiz Shakespeare's 'Twelfth Night'

Answer: her brother

She has been mourning him for 7 years.

17. Who said, "He that is well hanged in this world needs to fear no colors"?

From Quiz A "Twelfth Night" Of Quotes

Answer: Feste

Maria was chastising Feste, the fool, when he returned from wherever he went, because he was gone for so long. She said that Olivia would have him killed. Feste replied that he wouldn't mind being killed because then he wouldn't have to worry about anything. Maria told him he got that attitude from being around the soldiers, but he would never get to fight with them.

18. As well as her brother which other relation of Olivia's has died within the last few years?

From Quiz "Twelfth Night" - Do you know the text ?

Answer: her father

Olivia's father died about a year before the opening of the play and her brother has died more recently. She has been plunged into mourning by this double tragedy, though it is specifically the death of her brother that has made her swear to avoid the company of men.

19. Who put Fabian "out of favour" with Olivia?

From Quiz What You Will about "Twelfth Night"

Answer: Malvolio

This is why he joins the revenge on Malvolio.

20. According to Feste , what is wrong with Dick Surgeon?

From Quiz Shakespeare's Twelfth Night

Answer: He's drunk & Drunk & He is drunk

Dick Surgeon is the doctor for Olivia. He has been drunk for an hour according to Feste, when Belch and Aguecheek come in with wounds from having tangled with Sebastian.

21. Viola and Sebastian become separated during what?

From Quiz Shakespeare's 'Twelfth Night'

Answer: a shipwreck

Each thinks the other is dead.

22. In what way does Viola hope to make her living at the court of Orsino?

From Quiz "Twelfth Night" - Do you know the text ?

Answer: by singing

Viola does become Orsino's messenger but her original intention was to pretend to be a eunuch and to sing to him. It is to be noticed that Viola is a woman of some spirit and makes her own plans for the future that are bold and daring. She is not lacking in confidence even though she has just been part of quite a traumatic experience.

23. What does the false note, apparently from Olivia, tell Malvolio to wear?

From Quiz What You Will about "Twelfth Night"

Answer: Yellow stockings

It also tells him to be "cross-gartered" and wear a smile all the time.

24. What does 'cucullus non facit monachum' mean, according to Feste?

From Quiz Shakespeare's Twelfth Night

Answer: I wear not motley in my brain

Feste is having a very spirited wordplay with Olivia in this {scene;} they're trying to outpun each other.

25. Sir Toby, Sir Andrew, and Maria play a trick on which of Olivia's servants?

From Quiz Shakespeare's 'Twelfth Night'

Answer: Malvolio

They repay him for his arrogance, but I have to say their joke is a little harsh.

26. To what does Sir Toby Belch say he drinks every night?

From Quiz "Twelfth Night" - Do you know the text ?

Answer: the health of his niece Olivia

Maria is trying to get Sir Toby to restrain his behaviour and to avoid late nights and drunkenness. Sir Andrew is more Sir Toby's dupe than his friend.

27. What letters are in the letter apparently from Olivia?

From Quiz What You Will about "Twelfth Night"

Answer: M O A I

These letters lead Malvolio to the conclusion that he is the person the letter is talking about because all those letters are in his name.

28. What is one of the three words Viola uses that Andrew Aguecheek writes down?

From Quiz Shakespeare's Twelfth Night

Answer: Pregnant & Vouchsafed & Odours & Odors

Andrew's trying to copy Viola because he knows Olivia's in love with Viola-as-Cesario, and he wants to marry Olivia. For some strange reason he thinks using fancier language will win Olivia's heart (which it won't).

29. Viola takes what name when she becomes Duke Orsino's manservant?

From Quiz Shakespeare's 'Twelfth Night'

Answer: Cesario

Viola then falls in love with the duke, but oops, he thinks she's a man.

30. Who wrote the note that said, "Some are born great, some achieve greatness, and some have greatness thrust upon them"?

From Quiz A "Twelfth Night" Of Quotes

Answer: Maria

Maria wrote a letter to Malviolo and made him believe that Olivia had written the letter. After he read the letter addressed to him, Malvolio was prideful because he thought he would be well-respected and admired by everyone if he became Olivia's husband.

This is category 3733
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.