FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Best Years of Our Lives The Quizzes, Trivia and Puzzles
Best Years of Our Lives The Quizzes, Trivia

The Best Years of Our Lives Trivia

The Best Years of Our Lives Movie Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movies A-C

Fun Trivia
3 quizzes and 30 trivia questions.
1.
  Who's Who of "Best Years"   best quiz  
Match Quiz
 10 Qns
"The Best Years of Our Lives" (1946) is a Best Picture Oscar winner, along with six other Academy Awards. Your task is to match the character descriptions with the performers who appear as each one.
Average, 10 Qns, spanishliz, Oct 26 17
Average
spanishliz editor
Oct 26 17
303 plays
2.
  "The Best Years of Our Lives" (1946)   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is an excellent WWII movie that focuses on veterans returning from the war and adapting to civilian life. A must see for a true fan of the American cinema.
Average, 10 Qns, SharonEB, Jul 21 16
Average
SharonEB
1170 plays
3.
  The Best Years of Our Lives   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is on the Oscar winner for Best Picture in 1946, "The Best Years of Our Lives".
Average, 10 Qns, bonanza22, May 19 12
Average
bonanza22
1063 plays
trivia question Quick Question
What rank did Fred have when he was in the war?

From Quiz "The Best Years of Our Lives"




Related Topics
  Other Categories of Interest [Movies] (0 quizzes)


The Best Years of Our Lives Trivia Questions

1. To what city do Al Stephenson, Fred Derry, and Homer Parrish return after serving in WWII?

From Quiz
"The Best Years of Our Lives" (1946)

Answer: Boone City

The first of the veterans that we meet - Fred Derry - mentions the city in the first scene of the film, when he is trying to book a plane to Boone City. As Fred, Homer, and Al fly over the town, they also discuss Boone City by name. Director William Wyler based Boone City, which is fictional, on Cincinnati, Ohio.

2. What is the name of Homer's girlfriend?

From Quiz The Best Years of Our Lives

Answer: Wilma

Homer, played by Harold Russel, is a sailor wounded in the war. He doesn't think his girlfriend will still want to marry him.

3. Where do Al, Fred, and Homer meet up on their first night home?

From Quiz "The Best Years of Our Lives" (1946)

Answer: at Butch's

When Homer, Fred, and Al share a cab from the airport, they pass Butch's bar. Butch is Homer's uncle, and Homer suggests that the three of them meet up there some time.

4. What job does Fred get when he comes back home?

From Quiz The Best Years of Our Lives

Answer: Soda jerk

Fred, played by Dana Andrews, works at a drugstore. His wife Marie, a very selfish and shallow woman, thinks he is not good enough for her because he only works as a soda jerk.

5. Where does Al work?

From Quiz "The Best Years of Our Lives" (1946)

Answer: at a bank

Al had been a banker before WWII and as soon as he returns home, his boss at the bank, Mr. Milton, invites him back and gives him a promotion. He will now be in charge of administering loans to G.I.s. Initially, at least, Al is not enthusiastic about returning to the bank.

6. Who does Peggy fall in love with?

From Quiz The Best Years of Our Lives

Answer: Fred

Peggy first meets Fred when he goes out with her family. She sees that he is in a loveless marriage, and sets out to break Fred and his wife up.

7. Which character actually utters the line, "I gave you the best years of my life"?

From Quiz "The Best Years of Our Lives" (1946)

Answer: Marie Derry

Marie utters this line late in the film, just before she leaves her husband Fred because she considers him a failure. Since returning from the war, Fred has only been able to find work as a soda jerk, and then he loses that job. Ironically, Marie and Fred were married only a few weeks before he left for the war, so she hardly had time to give him "the best years of her life".

8. What part of Homer's body is injured during the war?

From Quiz The Best Years of Our Lives

Answer: His arms

Harold Russel, who played Homer, was actually wounded and did have replacement arms, which is why he was so good using them in the movie.

9. Who gets married at the end of the film?

From Quiz "The Best Years of Our Lives" (1946)

Answer: Homer and Wilma

This is a fun and touching scene. It's fun because the kids who sing at the wedding do so with great zest, and it's touching because Homer finally accepts that Wilma loves him and will always love him, despite the loss of his hands. Of course, it doesn't hurt that Fred and Peggy finally get together, too.

10. In the movie, the phrase "the best years of my life" is heard. Who says this line?

From Quiz The Best Years of Our Lives

Answer: Marie

Marie is very ashamed of Fred, and just before she says she is going to leave him, she tells him that she gave up the best years of her life to be with him. She then walks out the door.

11. Who won two Academy Awards for his performance in this film, the only actor ever to win two Oscars for the same role?

From Quiz "The Best Years of Our Lives" (1946)

Answer: Harold Russell

The Academy was afraid that Harold Russell would not win the Best Supporting Oscar, so they awarded him an Honorary Oscar "for bringing hope and courage to his fellow veterans". As it turned out though, members of the Academy did indeed vote the Supporting Actor award to Russell. In August of 1992, Russell sold one of his Oscars to pay for his wife's medical care.

12. Why does Peggy invite Fred and Marie out?

From Quiz The Best Years of Our Lives

Answer: So she can see Fred and his wife happy

Peggy wants to forget about Fred. She invites him and his wife out so that she can see them together and realize it is wrong to be in love with him. However, she sees that Fred and Marie don't love each other, and instead decides to break up the marriage.

13. Where are Fred and Peggy when they kiss for the first time?

From Quiz "The Best Years of Our Lives" (1946)

Answer: standing outside Peggy's car

Before Fred and Peggy actually kiss, the viewer is well aware that they are attracted to each other; however, Fred is a married man. As we soon see though, he is not a happily married man.

14. How does Milly count the number of drinks Al has at the business dinner?

From Quiz The Best Years of Our Lives

Answer: She makes marks at her place with a fork

Milly is concerned that Al will drink too much (which he does), so she counts how much he drinks by engraving marks with her fork into the table cloth at her place.

15. As Al speaks at the bank banquet in his honor, what is Milly doing?

From Quiz "The Best Years of Our Lives" (1946)

Answer: keeping track of the number of drinks he's had

Milly uses her fork to keep track of Al's drinks by making marks on the tablecloth. As the film progresses, Milly is clearly concerned with Al's drinking. During this scene, she is also worried that he's going to embarrass himself and her by telling inappropriate stories. In the end, though, Al declares his love for the bank, everyone claps enthusiastically, and Milly is greatly relieved.

16. What rank did Fred have when he was in the war?

From Quiz The Best Years of Our Lives

Answer: Captain

When Fred's father is reading all the recognition awards Fred received for bravery, it addresses him as "Captain Derry".

17. Why is Fred fired from his job at the drug store?

From Quiz "The Best Years of Our Lives" (1946)

Answer: He slugs a customer.

Homer actually becomes involved in an argument with a man at the lunch counter when the man tells Homer that he lost his hands in WWII for nothing, that America fought the wrong enemy. When Fred sees that Homer is about to get into a fight with the man, he leaps over the counter and slugs the man.

18. What is one souvenir of WWII that Al brings home to his son Rob?

From Quiz "The Best Years of Our Lives" (1946)

Answer: a sword

Al actually brought Rob both a Japanese Samurai sword and a flag. Unfortunately, Rob was not terribly interested in either. He was more interested in hearing about what his father had seen at Hiroshima.

This is category 16505
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.