FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Birds The Quizzes, Trivia and Puzzles
Birds The Quizzes, Trivia

The Birds Trivia

The Birds Movie Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movies A-C

Fun Trivia
5 The Birds quizzes and 60 The Birds trivia questions.
1.
  The Birds   great trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
I love classic Hitchcock. I hope you enjoy playing my quiz about "The Birds", and don't forget to rate it. Thank you!
Average, 15 Qns, mariannafunk, Feb 10 06
Average
mariannafunk
4685 plays
2.
  Hitchcock's Feathered Friends - "The Birds"   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
"The Birds" is one of my three favorite Hitchcock flicks. To do well, you'll need to be very observant.
Difficult, 10 Qns, SharonEB, Feb 19 07
Difficult
SharonEB
1943 plays
3.
  A Flock Of Frenzied Feathers   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
Welcome to Bodega Bay! Enjoy a coastal view. Have lunch at our "Tides" restaurant. No "Keep Off The Grass" signs here, but stay away from the birds. Can you recall the history of this little town?
Average, 15 Qns, pentrivina, Oct 23 10
Average
pentrivina
454 plays
4.
  Hitchcock's 'The Birds'   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Hitchcock's 'The Birds'.
Average, 10 Qns, Ken1260, Feb 24 21
Average
Ken1260
Feb 24 21
6503 plays
5.
  The Peck is Mightier Than the Shriek    
Multiple Choice
 10 Qns
Still squawking for more bird bits? Continue on to test your memory of this exhilarating Hitchcock picture. We will move from the ending back this time.
Average, 10 Qns, pentrivina, Jan 06 17
Average
pentrivina
445 plays
trivia question Quick Question
Where does a flock of birds first attack people that is seen by the audience?

From Quiz "The Birds"




Related Topics
  Wild Birds [Animals] (261 quizzes)

  Birdwatching / Birdfeeding [Animals] (7 quizzes)

  Wild Birds UK [Animals] (31 quizzes)

  Specific Bird Species [Animals] (84 quizzes)

  Birds for Kids [For Children] (23 quizzes)

  Birds in Entertainment [Entertainment] (12 quizzes)

  Hitchcock, Alfred [Movies] (50 quizzes)

  Other Categories of Interest [Movies] (0 quizzes)

  Pet Birds [Animals] (22 quizzes)

  Thematic Birds [General] (37 quizzes)


The Birds Trivia Questions

1. Mitch is getting ready to help Cathy from the house into Melanie's car. She makes a request before she steps outside. What does Cathy want to take along with her when the Brenners are leaving Bodega Bay?

From Quiz
The Peck is Mightier Than the Shriek

Answer: the lovebirds

Cathy says the lovebirds haven't harmed anyone. Mitch is okay with the idea. I'm sure if she were to ask Lydia the answer would be "No!". It is surprising that the presence of the lovebirds doesn't set off the horde of birds surrounding the house.

2. Melanie Daniels is a socialite in the city of San Francisco. She is headed to the neighborhood pet store to check on a bird that is to be delivered. Melanie is soon distracted by a passerby. What gets her attention as she turns her head?

From Quiz A Flock Of Frenzied Feathers

Answer: a whistle

A boy passes her on the sidewalk and pays her an extreme compliment. Alfred Hitchcock is soon seen exiting the pet shop but is not acknowledged by the heroine. Tippi Hedren, who plays Melanie Daniels, also stars in "Marnie". It is her second Hitchcock portrayal, which co-stars the courageous agent 007, Mr. Sean Connery himself.

3. What is the name of the pet store where Mitch and Melanie meet?

From Quiz Hitchcock's Feathered Friends - "The Birds"

Answer: Davidson's Pet Shop

We see the name of the pet store twice very early in the film, first when Melanie is about to enter but instead turns to stare at the seagulls flying over San Francisco and then again moments later when Hitchcock himself, in his cameo, exits the pet store walking two white dogs.

4. When Alfred Hitchcock makes his appearance in "The Birds", what is he doing?

From Quiz The Birds

Answer: He is walking dogs.

It is always fun to see "Hitch" in his movies and then try to remember where he appears in each one.

5. What is the name of the restaurant where Mitch takes Melanie after a gull attacks her?

From Quiz Hitchcock's Feathered Friends - "The Birds"

Answer: The Tides Restaurant

The Tides Restaurant figures prominently in the film a bit later, too. This is an actual restaurant in Bodega Bay, though now it is called The Tides Wharf and Restaurant.

6. Who plays Melanie Daniels and Mitch Brenner?

From Quiz The Birds

Answer: Tippi Hedren and Rod Taylor

Tippi Hedren was the type of actress that Hitch was always drawn to. She was blonde, smart, beautiful and a little aloof.

7. Who played the school teacher?

From Quiz Hitchcock's 'The Birds'

Answer: Suzanne Pleshette

8. What is Annie Hayworth doing when Melanie first stops by her house?

From Quiz Hitchcock's Feathered Friends - "The Birds"

Answer: gardening

When Melanie arrives, Annie comes out from her back yard and says, "This tilling of the soil can become compulsive." As it turns out, Annie is a very down-to-earth woman who moved to Bodega Bay just to be near Mitch, with whom she had once had a relationship. Unlike Melanie, she is not a sophisticated, well dressed woman.

9. What is Mitch's profession?

From Quiz The Birds

Answer: Criminal attorney

He knew of Melanie Daniels because of the "scandalous" incident in Rome.

10. What is unusual about this movie?

From Quiz Hitchcock's 'The Birds'

Answer: No musical score

11. Where does Melanie place the cage with the love birds when she sneaks into the Brenner house?

From Quiz Hitchcock's Feathered Friends - "The Birds"

Answer: on a stool in the livingroom

After placing the cage on the stool, Melanie props an envelope with Cathy's name on it against the cage. Then she tears an envelope with Mitch's name on it in two, and places the pieces back in her purse.

12. What really happened to Melanie in Rome?

From Quiz The Birds

Answer: She was pushed into a fountain with her clothes on.

Melanie was a jet-setter and her Dad owned a newspaper in San Francisco. She naturally attracted a lot of attention!

13. How does Alfred Hitchcock appear in this movie?

From Quiz Hitchcock's 'The Birds'

Answer: A Man walking his 2 dogs

14. What is Mitch about to do when Melanie pleads, "Mitch, don't!"?

From Quiz Hitchcock's Feathered Friends - "The Birds"

Answer: throw a rock at the birds who have killed Annie

When Mitch and Melanie arrive at Annie's to retrieve Cathy, Annie is lying dead at the foot of the porch steps and birds cover the roof of the house. Naturally, Mitch is furious and he nearly loses his temper and chucks a rock at the birds; however, Melanie stops him. Ultimately, Mitch realizes that antagonizing the birds might harm all of them, especially his little sister.

15. What is the "little Brenner girl's" name?

From Quiz The Birds

Answer: Cathy

Melanie goes to an old fashioned store in Bodega Bay to find out the name of "the little Brenner girl", but they don't really know.

16. Alfred Hitchcock spotted Tippi Hedren in a commercial for what?

From Quiz Hitchcock's 'The Birds'

Answer: Diet drink

17. What had one of Mitch's clients done to his wife six times?

From Quiz Hitchcock's Feathered Friends - "The Birds"

Answer: shot her in the head

When Melanie comes over to the Brenner home for dinner, she and Cathy chat about Mitch's job as a lawyer. Cathy is the one who shares with Melanie that one of MItch's clients shot his wife in the head six times. When Melanie asks Mitch why the client did so, Mitch says that the wife changed the TV channel when her husband was watching a game.

18. The intended final shot was supposed to be of what covered in birds?

From Quiz Hitchcock's 'The Birds'

Answer: The Golden Gate Bridge

This scene was never shot due to the cost it would entail.

19. Mitch is tending to Melanie in The Tides restaurant. Deke, the owner is afraid Melanie had an accident in his parking lot and will sue him. Then Mitch and Melanie have to deal with a surprise visitor. Who enters the restaurant and approaches them?

From Quiz A Flock Of Frenzied Feathers

Answer: Lydia Brenner

Lydia is Mitch's overprotective mother. She recognizes Melanie from the tabloids (she states this at dinner later) and doesn't trust her son's new romantic endeavor. Lydia tells Mitch that Cathy is over at Brinkmyer's. Lydia Brenner is portrayed by veteran actress Jessica Tandy, who we all know as Miss Daisy. Jessica and her husband Hume Cronyn are both in "Cocoon", from 1985.

20. Just before the bird attack at the restaurant commences, Mitch is discussing with Sebastian a possible plan to deal with the "bird war". What does this plan involve?

From Quiz Hitchcock's Feathered Friends - "The Birds"

Answer: creating fog

The camera is actually trained on Melanie in this scene. She has noticed that the birds are just beginning to launch another attack, and as she looks out the window, we can overhear Mitch and Sebastian talking. Their conversation is cut short, though, when the attack begins and they rush outside.

21. What is the first strange incident with birds?

From Quiz The Birds

Answer: A seagull hits Melanie in the head.

Melanie leaves the Brenners in a motor boat after secretly delivering the love birds and almost gets away with it. Mitch sees the birds in the house and then runs outside, seeing Melanie in the boat. Melanie is looking so smug and confident in this scene navigating the boat and bam(!) gets nailed by a gull.

22. What place was overtaken by 'The Birds'?

From Quiz Hitchcock's 'The Birds'

Answer: Bodega Bay

23. Crows are chasing the school children down the hill. The crows begin picking out victims to strike. Michelle, Cathy's best friend, has a close encounter with one of the them. What happens when this particular crow meets up with Michelle?

From Quiz The Peck is Mightier Than the Shriek

Answer: she is thrown and loses her glasses

Michelle screams for Cathy. Cathy and Melanie pick Michelle up off the ground while picking off several crows. The crows are like fly strips when they are on the children. Another classmate with a crow on him is directed off the road and spins around a tree. What a great action shot! It's not so great for the kid, though. Cathy Brenner is played by Veronica Cartwright. Her sister, Angela, is Penny on "Lost in Space".

24. What sight does Lydia encounter in Dan Fawcett's house that first clues her in to the fact that something is amiss?

From Quiz Hitchcock's Feathered Friends - "The Birds"

Answer: the broken teacups

Although it strikes Lydia as odd that Dan does not answer the door, she doesn't truly look worried until she enters his kitchen and sees that the tea cups hanging on the china hutch are all broken. Her experience at Dan's just goes downhill from there.

25. What does Mitch use to treat the wound on Melanie's head?

From Quiz The Birds

Answer: Hydrogen peroxide

Mitch is immediately so caring and gentle with Melanie in this scene.

26. What words did NOT, intriguingly, appear at the end of the movie?

From Quiz Hitchcock's 'The Birds'

Answer: The End

Hitchcock did not end it with 'The End' because he wanted the audience to feel unending terror.

27. What is the name of Lydia's husband (Mitch and Cathy's dad)?

From Quiz Hitchcock's Feathered Friends - "The Birds"

Answer: Frank

Lydia mentions her husband by name just once, when she is resting in bed following her discovery of poor Dan Fawcett. Frank felt much more comfortable entering into the world of the children than Lydia does.

28. What is the only outfit that Melanie had to wear during the day?

From Quiz The Birds

Answer: A light green dress with matching jacket.

She only intended to stay long enough to deliver the love birds.

29. What type of birds did Tippi Hedren's character give to Mitch's sister?

From Quiz Hitchcock's 'The Birds'

Answer: Love Birds

30. Ultimately, what do we learn is the reason for the bird attacks?

From Quiz Hitchcock's Feathered Friends - "The Birds"

Answer: we never learn

We can only speculate as to why the birds are attacking because the reason for their attacks is never explained. In my reading about "The Birds", the most common interpretation of the birds is that they represent the shallow way in which humans so often treat each other. In fact, each bird attack is preceded by a somewhat shallow or dishonest exchange between people.

This is category 6122
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.