FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Real Genius Quizzes, Trivia and Puzzles
Real Genius Quizzes, Trivia

Real Genius Trivia

Real Genius Movie Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movies Q-T

Fun Trivia
4 Real Genius quizzes and 70 Real Genius trivia questions.
1.
  "Real Genius" For Diehards, Part 1   top quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
I was astonished to learn that there wasn't a FunTrivia quiz pertaining to this hysterical (if geeky) 1985 film. Special thanks to Commanderson for his assistance and patience with this one. "Number one IS a hard time in the making," as it turns out.
Tough, 25 Qns, enfranklopedia, Apr 15 03
Tough
enfranklopedia
4056 plays
2.
  'Real Genius' For Diehards, Part 2   best quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
Wow -- it's not just me! I've gotten an enthusiastic response from fellow "Real Genius" fans, so here's part two of my quiz. Again, special thanks to Commanderson for his assistance and patience.
Tough, 25 Qns, enfranklopedia, May 13 13
Tough
enfranklopedia
3824 plays
3.
  80s Teen Movie Trivia    
Multiple Choice
 10 Qns
You don't have to be a real genius to play this quiz.
Average, 10 Qns, Marvingirl, Apr 01 23
Average
Marvingirl
Apr 01 23
4578 plays
4.
  Who's The "Real Genius"?    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz will be difficult if you've only seen the movie once. I have designed this quiz for all you die hard, "Real Genius" fans.
Tough, 10 Qns, icyblue, Mar 12 04
Tough
icyblue
2984 plays
trivia question Quick Question
How old is Mitch Taylor when he enters college?

From Quiz "80s Teen Movie Trivia"





Real Genius Trivia Questions

2. The college entrance exam scores of Mitch Taylor (Gabe Jarrett) were higher than those of Chris Knight (Val Kilmer). Finish the quote by Kent Torokovei (Robert Prescott): "Mighty Mouse here beat your entrance scores by over ________ points."

From Quiz 'Real Genius' For Diehards, Part 2

Answer: 20 & twenty

Chris, for the record, seems completely unthreatened by this news.

3. The remarkable stylings of which vocalist can be heard under the opening credits of this film?

From Quiz "Real Genius" For Diehards, Part 1

Answer: Carmen McRae

Specifically, we hear McRae's mid-1960's rendition of "You Took Advantage of Me," which is a fitting theme song for the film, given the treatment of the featured "geniuses."

4. Who plays the role of goofball genius Chris Knight?

From Quiz 80s Teen Movie Trivia

Answer: Val Kilmer

5. When Mitch sees Lazlo for the first time, Lazlo is carrying something in his hand that he brings with him into the closet. What was he carrying?

From Quiz Who's The "Real Genius"?

Answer: A McDonald's bag

If you look close enough, you can see that it is an old school version of the McDonald's bag.

6. Jordan Cochran (Michelle Meyrink), a physics genius, is apparently also an accomplished knitter. What does she knit as a present for Mitch?

From Quiz 'Real Genius' For Diehards, Part 2

Answer: a sweater

Mitch is seen wearing the sweater to a class later in the film.

7. The movie opens with a promotional film illustrating the benefits of a particularly creative military initiative. Finish its name: "Operation ____________."

From Quiz "Real Genius" For Diehards, Part 1

Answer: Crossbow

The soldier depicted in the promo film even refers to himself as "Crossbow One." Operation Crossbow is based on the concept of utilizing a satellite and an advanced laser system to vaporize small (read: human) targets from space.

8. How old is Mitch Taylor when he enters college?

From Quiz 80s Teen Movie Trivia

Answer: 15

9. When Chris uses the liquid nitrogen to buy coffee and candy out of the vending machines, how much did the coffee cost?

From Quiz Who's The "Real Genius"?

Answer: 20 cents

Man, how times have changed.

10. Chris Knight seems to be a fan of distinctive slippers. Which characters or creatures do NOT appear on any of the pairs of slippers that he wears during the film?

From Quiz 'Real Genius' For Diehards, Part 2

Answer: Batman and Robin

Val Kilmer played Batman in 1995's "Batman Forever," but Chris never wears Batman-inspired slippers in the film. We see him wearing the pink bunny slippers several times, and he wears the Heckle and Jeckle slippers during the "liquid nitrogen slug" scene with Mitch.

11. Finish the name of the corporation slated to provide the U.S. military with the equipment required to make its secret weapon possible: _____________ Electronic Instruments.

From Quiz "Real Genius" For Diehards, Part 1

Answer: Darlington

Darlington is mentioned several times in the film. An amusing inside joke: Cal Tech, the school on which "Real Genius"' fictional Pacific Tech is based, has encouraged its graduates to make the initials "DEI" as prominent as possible, for reasons unknown to this quizmaker. Rumor has it that "DEI" can be found on the surface of the moon and at the peak of Mt. Everest. "Darlington Electronic Instruments" therefore also seems to be a Cal Tech triumph of sorts.

12. Mitch meets a very hyper young lady at college. What is her name?

From Quiz 80s Teen Movie Trivia

Answer: Jordan

13. During the ice scene, what does Chris sarcastically tell Kent they were going to crown him?

From Quiz Who's The "Real Genius"?

Answer: King of the Winter Carnival

The saddest thing was, Kent thought they were serious and got a little bit excited.

14. Finish Chris' quote to Mitch: "Was it that dream where you're dressed in sort of sun-god-like robes, and thousands of women are screaming your name and throwing little _____________ at you?"

From Quiz 'Real Genius' For Diehards, Part 2

Answer: pickles

Mitch quickly says, "No." Chris looks off into space, and with all sincerity, asks the rhetorical question, "Why am I the only one who has that dream?"

15. During the briefing at the opening of the film, Major Carnagle (Louis Giambalvo) requires clarification after the use of a specific word by David Decker (Ed Lauter). What is the word?

From Quiz "Real Genius" For Diehards, Part 1

Answer: "liberate"

Decker says, in reference to George, the man who has left the room(and the Crossbow Project) on moral grounds: "We may have to liberate him." Carnagle immediately asks, "'Liberate'? As in 'liquidate'?" Decker is indeed using the term "liberate" as a euphemism for "kill." (Odd, though, that Carnagle uses ANOTHER euphemism as his point of translation.)

16. What food is Kent accused of being intimate with?

From Quiz 80s Teen Movie Trivia

Answer: Jello

17. What does Lazlo offer to let Mitch borrow when Mitch says, "I gotta get some sleep."?

From Quiz Who's The "Real Genius"?

Answer: His pajamas

Mitch replies "No... thanks." (confused)

18. Val Kilmer, apparently a highly dextrous man, is known for working complex hand-related activities into many of his films. What dextrous feat does Chris Knight perform in this film?

From Quiz 'Real Genius' For Diehards, Part 2

Answer: He "rolls" coins across his knuckles

Chris uses his knuckles to "roll" coins across the backs of his hands (simultaneously!) as he talks to Mitch in Hathaway's classroom during a montage. He also twirls a socket wrench in his hand in the same sequence. Kilmer twirls a drumstick in "The Doors," and performs a number of dextrous pistol tricks in "Tombstone."

19. At the local science fair where we first see Dr. Jerry Hathaway (William Atherton), he is asked by an autograph-seeking fan, "What's Mr. Einstein really like?" What is Jerry's one-word response?

From Quiz "Real Genius" For Diehards, Part 1

Answer: Dead

Not exactly informative, but one can't argue with his accuracy.

20. Mitch is ready to quit school but Chris convinces him to stay. Finish Chris's inspiring words. 'You have to get even with Kent, it's a ...?'

From Quiz 80s Teen Movie Trivia

Answer: moral imperative

21. When we first see Mitch Taylor (Gabe Jarrett), he's trying to explain the particulars of his science project to his father (Paul Tulley). What word does Mitch's dad clearly not understand?

From Quiz "Real Genius" For Diehards, Part 1

Answer: "coherent"

Mitch: "This is coherent light." Mr. Taylor: "Oh. So, it talks?" Mitch, with a sigh: "No." "Coherent" is defined by the Merriam-Webster Dictionary as "relating to or composed of waves having a constant difference in phase." It follows that Mitch's expertise in this area has led him to being recognized by Hathaway as a potential genius in the field of lasers.

22. Dr. Hathaway burst in on a party and scolds Mitch for not working in the lab. What Bryan Adams song is playing when Dr. Hathaway enters?

From Quiz 80s Teen Movie Trivia

Answer: One Night Love Affair

23. What does Kent's licence plate say?

From Quiz Who's The "Real Genius"?

Answer: KENT TOR

..."Your mom puts licence plates in your underwear? How do you sit?" One of Chris' best lines, I think.

24. What food does Dr. Jerry Hathaway (William Atherton) apparently hate above all others?

From Quiz 'Real Genius' For Diehards, Part 2

Answer: popcorn & pop corn & pop-corn

Hence the final stage of the "geniuses"' big plan at the end of the film.

25. At the science fair, Hathaway specifically mentions the name of the college that Mitch will soon be attending. What is it?

From Quiz "Real Genius" For Diehards, Part 1

Answer: Pacific Tech

We see the fictional college's name several times throughout the film. Pacific Tech is clearly based on Cal Tech. (If you answered "Adams College," you were thinking of "Revenge of the Nerds"!)

26. What is the name of the man living in Chris and Mitch's closet?

From Quiz 80s Teen Movie Trivia

Answer: Lazlo Hollyfeld & Hollyfeld & Lazlo

27. Near the end of the movie Chris figures out the answer to Dr. Hathaway's "power problem". When Chris shows his laser to Kent and Dr. Hathaway it works very well. How many things does the laser burn through?

From Quiz Who's The "Real Genius"?

Answer: 6

The laser went through the 1.Target, 2.Cinderblocks, 3. Window, 4. Statue on the lawn, 5. A Tree, and 6. The restaurant sign.

28. Hathaway tells Chris Knight that the timetable for the laser project he's been working on has been sped up. Hathaway wants the project to be completed by the middle of which month?

From Quiz 'Real Genius' For Diehards, Part 2

Answer: May

Hathaway: "I want five megawatts by mid-May."

29. Finish Chris's quote: "I was thinking of the immortal words of Socrates when he said, '....?'"

From Quiz 80s Teen Movie Trivia

Answer: I drank what

30. What was the name of the restaurant the group went to to celebrate the laser success?

From Quiz Who's The "Real Genius"?

Answer: Purgatory

The laser burned right through the pitchfork on the restaurant sign.

This is category 5220
Last Updated Jun 22 2024 5:46 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.