FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Rio Bravo Quizzes, Trivia and Puzzles
Rio Bravo Quizzes, Trivia

Rio Bravo Trivia

Rio Bravo Movie Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movies Q-T

Fun Trivia
4 Rio Bravo quizzes and 45 Rio Bravo trivia questions.
1.
  "Rio Bravo" - The Duke at His Best!   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I have created two general John Wayne quizzes. This one is about my all-time favorite of the Duke's movies. Enjoy!
Average, 10 Qns, wandev, Mar 17 10
Average
wandev
1603 plays
2.
  The Ultimate Rio Bravo Quiz   great trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
This quiz is on the 1959 John Wayne western, "Rio Bravo". Enjoy.
Average, 15 Qns, bonanza22, Mar 20 05
Average
bonanza22
3137 plays
3.
  Hawks' "Rio Bravo"   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz takes a look at this classic Howard Hawks' Western. Let's see what you know.
Average, 10 Qns, suomy, Jul 05 19
Average
suomy
Jul 05 19
461 plays
4.
  10 Questions about Rio Bravo   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I hope you like this quiz about one of the best John Wayne movies of all time.
Average, 10 Qns, daisyduke71, Feb 26 17
Average
daisyduke71
2390 plays
trivia question Quick Question
What was Angie Dickson wearing at the very end in her bedroom?

From Quiz "Rio Bravo"





Rio Bravo Trivia Questions

1. The love interest for the character Feathers was played by an actor who grew up with the alliterative name Marion Mitchell Morrison. Who was the actor?

From Quiz
Hawks' "Rio Bravo"

Answer: John Wayne

Born Marion Robert Morrison, the Robert was changed to Mitchell when his parents decided to name their next son Robert. His name was now the same as his paternal grandfather. He managed one film credit as Duke Morrison before his name was changed by the studio to John Wayne. Wayne played the lead character Sheriff John T. Chance in "Rio Bravo". Over a fifty-year film career, Wayne was known for his Westerns; films like "Stagecoach" (1939), "Fort Apache" (1948) and "Rio Grande" (1950). It was, however, not until late on in his career that he won his Oscar for his performance in "True Grit" (1969).

2. Reputedly one of the Duke's favorite directors, who directed "Rio Bravo"?

From Quiz "Rio Bravo" - The Duke at His Best!

Answer: Howard Hawks

This film tells of a small town sheriff and his two deputies, faced with preventing the escape of the murderer they have in custody. Second only to John Ford, Hawks was one of Wayne's favorite directors. They made a number of films together, including some of Wayne's best, such as "Red River" (1948), "Hatari" (1962) and "Rio Lobo" (1970). John Ford directed Wayne's breakthrough movie, "Stagecoach" (1939), among many others. Frank Capra was best known for "It's a Wonderful Life" (1946 and Sam Peckinpah, most famous for "The Wild Bunch" (1969), was a revisionist director, particularly of the Western film genre, whose style was totally inapposite to Wayne's "All American Hero" image. Neither director ever worked with Wayne.

3. What is the sheriff's full name?

From Quiz Rio Bravo

Answer: John T. Chance

John Wayne plays the main character, who is usually called Chance. He is the sheriff of a small town in Texas.

4. What was the man at the beginning of the movie doing when shot?

From Quiz Rio Bravo

Answer: Helping Dude

He was helping Dude (Dean Martin) when shot.

5. Which character with the nickname "Borrachón", which is Spanish for 'drunk', knocked out the sheriff with an axe handle early on in the film?

From Quiz Hawks' "Rio Bravo"

Answer: Ex-deputy sheriff Dude

The former deputy sheriff Dude had a bit of a drinking problem, which explained the nickname. The film started with Dude going into a saloon bar for a drink. He was desperate enough to try and pick a dollar out of a spittoon where it had just been thrown. The sheriff prevented him from doing this and, perhaps out of shame, Dude knocked him out.

6. Who played the wagonmaster who was killed for helping Sheriff John T. Chance (Wayne) keep Joe Burdette (Claude Akins) in jail for murder until the U. S. Marshall arrived?

From Quiz "Rio Bravo" - The Duke at His Best!

Answer: Ward Bond

This actor was one of the Duke's favorite co-stars; they played football together at university and Wayne brought him into the film industry. Ward Bond appeared in 22 movies with John Wayne and they remained life-long friends. Wayne accidentally shot Bond while hunting. Bond switched easily between good guy and bad guy in his many roles with Wayne. Victor McLaglen co-starred with Wayne in "The Quiet Man" (1952); his son Andrew McLaglen directed Wayne in "McLintock" (1963); both movies co-starred Maureen O'Hara, one of Wayne's favorite leading ladies. Harry Carey, Sr. was a close friend and father figure to Wayne and a member of John Ford's "rolling stock company" along with Wayne. Carey and Wayne appeared in several movies together, including "Angel and the Badman" (1947) and "Rio Grande" (1950), the latter along with other Wayne favorites, Maureen O'Hara and Ben Johnson. Johnson also co-starred with the Duke in "Rio Grande" (1950), "The Undefeated" (1969) and "Chisum" (1970).

7. Dude is the sheriff's deputy. The Mexicans gave him a name. What does that name mean (in English)?

From Quiz Rio Bravo

Answer: drunk

The Mexicans gave Dude the name "Borachon", which, in English, means "drunk". Dude was a great deputy until a girl came on the stage and Dude left with her. When he came back, she was gone, and Dude was a drunk. Dude quits drinking by the end of the movie.

8. What did Dude hit Chance with in the movie?

From Quiz Rio Bravo

Answer: A piece of wood and his fist

9. Which actor/actress' character came to the sheriff's attention as a potential card cheat?

From Quiz Hawks' "Rio Bravo"

Answer: Angie Dickinson

Angie Dickinson was the leading lady in the film and played the part of Feathers, a gambler and the sheriff's love interest. Her acting career started in television. She appeared in the 1960 version of heist film "Ocean's 11" and "Dressed to Kill' (1980). Perhaps her best known television role was in the 1970's crime series "Police Woman" where she played Sergeant Suzanne "Pepper" Anderson.

10. What was the name of the Deputy, played by Walter Brennan?

From Quiz "Rio Bravo" - The Duke at His Best!

Answer: Stumpy

Nick-named Stumpy because of an old injury which left him with a limp, Brennan was at his comedic best in this movie as one of Chance's two deputies, having to face Burdette's men. Brennan displayed his characteristic high pitched voice and cackle. Although Brennan played both serious and comedic roles in his long and distinguished film career, this was notably one of his best in the latter category. He was also distinguished for his serious and villainous role as Judge Roy Bean in "The Westerner" (1940), for which he won a Best Supporting Actor Academy Award.

11. What is the name of the man who runs the hotel?

From Quiz Rio Bravo

Answer: Carlos

Carlos and his wife Consuela run the hotel. They are both very good friends of Chance. Carlos was played by Pedro Gonzales-Gonzales, and Consuela was played by Estalita Rodriguez.

12. What caused Dude to turn to drinking?

From Quiz Rio Bravo

Answer: A girl

13. The town drunk was played by an actor who was born Dino Paul Crocetti. What was his stage name?

From Quiz Hawks' "Rio Bravo"

Answer: Dean Martin

Dean Martin played Dude, the town drunk and former deputy sheriff. An Italian American, he was probably better known as a crooner. He also paired with Jerry Lewis in a comedy duo for a decade and was a member of the Rat Pack, along with Frank Sinatra and Sammy Davis Jr. He appeared in more than 50 films as well as his own TV show "The Dean Martin Show", which ran from 1965 to 1974 and played on his image as a drinker. He obtained a Golden Globe nomination for his performance in "Who Was That Lady?" (1960).

14. Which member of the Rat Pack played the Deputy, Dude, also known as Borachon, the Spanish word for drunk?

From Quiz "Rio Bravo" - The Duke at His Best!

Answer: Dean Martin

The nick-name was derived from Dude's extended drunken binge after getting involved with a disreputable woman who left town after stealing Dude's heart. Martin appeared in two John Wayne movies, "Rio Bravo" and "The Sons of Katie Elder" (1965). Although a member of the notorious Rat Pack of Hollywood-Las Vegas fame, Sammy Davis, Jr. never co-starred with Wayne. Another Rat Pack member, Frank Sinatra appeared in one movie with Wayne, "Cast a Giant Shadow" (1966). Kirk Douglas was not a member of the Rat Pack but he was in three Wayne movies: "The War Wagon" (1967), "In Harm's Way" (1965) and "Cast a Giant Shadow". Douglas actually starred in "Cast a Giant Shadow", in which Wayne made a cameo appearance and was co-producer.

15. Why is Feathers on a handbill?

From Quiz Rio Bravo

Answer: Her ex-husband cheated at gambling

Feathers, played by Angie Dickinson, didn't know her husband was cheating. Since then she traveled on the stage from town to town. She stays in Chance's town, however.

16. One of the songs which featured in the movie ("My Rifle, My Pony, and Me") used music which first appeared in the 1948 film "Red River". Who was the actor who led the singing of this song in the film?

From Quiz Hawks' "Rio Bravo"

Answer: Dean Martin

Both Dean Martin and Ricky Nelson were known as singers and several songs were included in the film to make use of their talent. Theme song to the film "Red River" was called "Settle Down". With new lyrics, this became "My Rifle, My Pony, and Me". Dean Martin led the singing of "My Rifle, My Pony, and Me", accompanied by Ricky Nelson. A version of "Get Along Home, Cindy" also appeared in the film. Johnny Cash's "Restless Kid", written especially for the film, was not included; Ricky Nelson instead included the song in his third album "Ricky Sings Again" (1959).

17. Who played Feathers, the gambler running from a handbill?

From Quiz "Rio Bravo" - The Duke at His Best!

Answer: Angie Dickinson

She blew into town while Sheriff Chance was holding Joe Burdette in jail and stayed on to become the Sheriff's love interest. "Rio Bravo" was an early film role for Dickinson and one of two movies with Wayne, the other being "Cast a Giant Shadow" (1966). Most known for her television roles, Dickinson also appeared in a number of movies, including the original "Ocean's Eleven" (1960) and the 2001 remake, and Hitchcock's "Dial M for Murder" (1981). She starred as Sgt. Pepper Anderson in the TV series "Police Woman", which ran from 1974-1978 and appeared in a number of early television series, including twice in "Death Valley Days" (1954), three times in "Dr. Kildare" (1965) and once each in "The Fugitive" (1965), "Perry Mason" (1958) and "Gunsmoke" (1957). Maureen O'Hara was one of Wayne's favorite leading ladies, co-starring in "McLintock" (1963), "The Quiet Man" (1952), "Rio Grande" (1950), "The Wings of Eagles" (1957) and "Big Jake" (1971). Ann-Margret co-starred with Wayne in "The Train Robbers" (1973); Patricia Neal appeared with him in "In Harm's Way" (1965).

18. Who caught the man who was cheating at cards?

From Quiz Rio Bravo

Answer: Colorado

Colorado, played by Ricky Nelson, thought that the "man in the checkered vest" was cheating. Chance automatically assumed it was Feathers because of the handbill, but Colorado proves him wrong.

19. What happened to Dude during the Burdette stand-off, changing Sheriff Chance's plan to hold Joe in jail until the arrival of the U. S. Marshall?

From Quiz "Rio Bravo" - The Duke at His Best!

Answer: He was kidnapped by Burdette's men while taking a bath at the hotel.

After helping catch Pat Wheeler's killer, Dude decided to sober up and help Chance in the Burdette stand-off. After being overpowered by Burdette's men while on guard duty, he decided he wasn't good enough anymore until Chance shamed him by comparing him to Colorado, the young hired hand riding guard in Pat Wheeler's wagon train, played by Ricky Nelson. While Dude was cleaning up and taking a bath at the hotel, Burdette's men jumped Chance and held Dude hostage while taking Chance to the jail to release Joe. When Stumpy shot at Burdette's men at the jail, the men holding Dude heard the shots and took Dude. This forced Chance to agree to an exchange of Joe for Dude, during which Dude jumped Joe, starting a shoot-out which forced Burdette's men to surrender. Stumpy saved the day by arriving and using the wagon train's dynamite to blow up the warehouse where Burdette and his men were holding Dude.

20. What is the name of the murderer who is in jail?

From Quiz Rio Bravo

Answer: Joe

Joe Burdette got into a fight with Dude. Another man tried to stop Joe from beating Dude up badly and Joe shot the man. Chance put him in jail and is waiting for the US Marshall to come get him.

21. What was Dude doing when John Wayne got tripped walking down the stairs?

From Quiz Rio Bravo

Answer: Taking a bath

22. One of the characters has a US state for his name. Which character?

From Quiz Hawks' "Rio Bravo"

Answer: The young gun-slinger

Ricky Nelson played the gun-slinger, Colorado Ryan. Colorado initially wished to remain neutral but when his employer Pat Wheeler was shot down, he reconsidered, but was turned down. He played a crucial role later on in assisting the sheriff overcome the Burdette men.

23. What was on the handbill from which Feathers was running when she arrived in town?

From Quiz "Rio Bravo" - The Duke at His Best!

Answer: A man was wanted for cheating at gambling while accompanied by a woman who always wore a feather boa.

Feathers and her husband were wanted for cheating at gambling. After he died, she continued to make a living by gambling while running from the handbill. After Sheriff Chance fell in love with her, he promised Feathers he would write the sheriff who issued the handbill and have him cancel it. Feathers kept saying she was taking the next stage out but she ended up staying in town and giving up her gambling and dance hall days for the Sheriff. Dickinson displayed her shapely figure when she put on a leotard and tights to make Chance jealous and force him to tell her he loved her.

24. Who is Chance's friend, who wants to help him?

From Quiz Rio Bravo

Answer: Pat Wheeler

Pat Wheeler is a friend of Chance's who thinks that he doesn't have enough help. Pat originally asks Colorado to help Chance, who is with him, but Colorado doesn't want to help. After Pat is killed, however, Colorado becomes a deputy.

25. What year was the movie made?

From Quiz Rio Bravo

Answer: 1959

26. Who was credited with the short story on which the film was based?

From Quiz Hawks' "Rio Bravo"

Answer: B.H. McCampbell

In an interview by Hawks (originally published in Movietone News 54, June 1977), Hawks reveals that he actually wrote the short story but credited it to his daughter Barbara Hawks McCampbell. He is reported as saying: "I had fun when we wrote "Rio Bravo". My daughter was getting interested, and she had one good idea about throwing dynamite. I said, "Look, I'll write the story and give you a credit and it'll save me money on income tax and you'll get enough to buy a new house." So she's listed as the writer."

27. What caused Colorado to decide to help Chance after first saying he didn't want to get involved?

From Quiz "Rio Bravo" - The Duke at His Best!

Answer: He changed his mind when Wagonmaster Pat Wheeler was killed.

Colorado initially declined Chance's request for help, saying he was pretty good at minding his own business. After his boss, Wagonmaster Pat Wheeler was killed he changed his mind and offered to help but Chance turned him down. He finally did get involved (badge and all) after he came to Chance's rescue when three of Burdette's men got into town by pretending to have an injured man who needed medical attention and getting the drop on Chance. While Feathers threw a flower pot out of the hotel window to distract the gunmen, Colorado threw Chance back his shotgun and they killed Burdette's men. Chance then told Colorado he was in the fight whether he wanted to be or not. This incident caused Feathers to get drunk and make a fool of herself.

28. Some of Nathan's men pretend to be wounded and ask Chance for the doctor. When Chance turns around, the men take out their guns and demand that Chance let Joe go. What does Feathers do to help?

From Quiz Rio Bravo

Answer: Throws a flowerpot through the window

She wants to go out and help, but Colorado knows they'll just shoot Chance if she goes out there. So he tells her to throw a flowerpot through the window and then duck while he goes out there. It works, and Colorado is able to throw Chance his gun and get some of them at the same time. All three of Nathan's men are killed.

29. What was Angie Dickson wearing at the very end in her bedroom?

From Quiz Rio Bravo

Answer: Silk stockings and a leotard

This is category 13265
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.