FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Schindlers List Quizzes, Trivia and Puzzles
Schindlers List Quizzes, Trivia

Schindler's List Trivia

Schindler's List Movie Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movies Q-T

Fun Trivia
This 1993 WWII drama from Steven Spielberg stars Liam Neeson, Ben Kingsley and Ralph Fiennes. It won seven Oscars, including Best Picture and Director, three Golden Globes, and a Grammy.
3 Schindler's List quizzes and 25 Schindler's List trivia questions.
1.
  Who Played Me in "Schindler's List"?    
Multiple Choice
 10 Qns
In this quiz, I will describe a character from the movie, "Schindler's List", and you tell me who played him or her. Good luck!
Average, 10 Qns, CAGuy0206, May 18 11
Average
CAGuy0206
2235 plays
2.
  The Battle of 'Schindler's List'   great trivia quiz  
Multiple Choice
 5 Qns
When Steven Spielberg released 'Schindler's List,' a movie about the Holocaust, it earned hundreds of millions of dollars and the attention of the press -- but also a firestorm of controversy. See what you know about the debate.
Difficult, 5 Qns, CellarDoor, Nov 03 06
Difficult
CellarDoor gold member
3209 plays
3.
  The Characters In 'Schindler's List'    
Multiple Choice
 10 Qns
This is about the characters in 'Schindler's List.' There are some questions which require some other knowledge because they are not mentioned in the film.
Difficult, 10 Qns, westiesarecool, Jan 18 04
Difficult
westiesarecool
2035 plays

Schindler's List Trivia Questions

2. Much criticism of 'Schindler's List' centers around respect for victims of the Holocaust. Why are documentaries like 'Shoah' and 'Night and Fog' considered acceptable by this rule, while 'Schindler's List' is not?

From Quiz The Battle of 'Schindler's List'

Answer: 'Schindler's List' was a fictionalization

Spielberg was accused of trying to represent the unimaginable. The idea of having actors portray Holocaust victims in a movie designed to play to the masses strikes many as disrespectful. Many, however, argue that the cultural elitism of the documentary purists has allowed deniers of the Holocaust to gain ground.

3. Oskar Schindler told me he knew I was a bookkeeper for a company in Lipowa Street. Who played me?

From Quiz Who Played Me in "Schindler's List"?

Answer: Ben Kingsley

Kingsley, a native of Scarborough, Yorkshire, England played Itshak Stern, Itshak was a bookkeeper and Oskar went to see him near the beginning of the movie to talk. They went into a private office where Oskar mentioned that he knew of Itshak's doing the books at a company located on Lipowa Street. Itszhak told Oskar that he had to tell him he was a Jew since that was the law. Oskar responded to Itshak by telling him that he was a German man. When Oskar inquired about the company Itshak used to work for, Itshak responded that it was moderately successful. Oskar stated that he wanted to begin a business and he did not have the kind of money necessary to finance it so therefore he wanted Itshak to provide him with contacts for potential investors. When Oskar told Itshak that he had to have had some contacts through the Jewish business community, Itshak said there was no such thing since Jews could no longer own businesses. Oskar also stated that he would like for Itshak to manage the books for his company. Itshak eventually went to work for Oskar Schindler once he opened up his business. Kingsley had roles in the movies, "Shutter Island", "Bugsy" and "Maurnce". In 1983, he won an Academy Award for Best Actor in a Leading Role for the movie, "Gandhi". Other Oscar nominees for Best Actor in a Leading Role that year were Dustin Hoffman for "Tootsie", Jack Lemmon for "Missing", Paul Newman for "The Verdict" and Peter O'Toole for "My Favorite Year".

4. What was the real first name of Mila Pfefferberg?

From Quiz The Characters In 'Schindler's List'

Answer: Ludmilla & Ludmila

If you have ever seen a copy of the names on Schindler's actual list, Mila is listed as Ludmila.

5. Many object to the perspective from which the story was told. Whose perspective is that?

From Quiz The Battle of 'Schindler's List'

Answer: of Nazis: Schindler and Goeth

While there are scenes that focus on all these characters, the movie as a whole is told from the perspectives of Schindler and Goeth, both members of the Nazi Party. Portraying the Holocaust through the eyes of its perpetrators, rather than focusing solely on its victims, rankles many people. There are also complaints that the Jews are stereotyped and that Stern in particular is painted as a weak, emasculated character compared to the German Schindler. There is, however, no consensus: many argue that the Jewish characters are differentiated and well-drawn, and that anyone who argues that Stern is weak-willed has not seen the movie.

6. What did you need in the ghetto in order not to be killed by the Nazis?

From Quiz The Characters In 'Schindler's List'

Answer: Blauschein

This was a blue sticker which classed them as essential workers to the war effort, and was a passport to freedom as they traveled outside the ghetto.

7. Another influential argument is that the movie presents a skewed view of the Holocaust, in that:

From Quiz The Battle of 'Schindler's List'

Answer: all the main characters survive the Holocaust

Although there has been criticism of the health of the actors and the fact that 'Schindler's List' is a movie, the main criticism here is that all the main characters survive. As a movie about survivors in a time when so many millions died, 'Schindler's List' dangerously depicts the Holocaust as less horrific than it actually was. However, a few major characters -- such as the elderly one-armed man and the boy who works for Goeth -- do die in the film, and most viewers find that the quantity of atrocity scenes obviously indicate that Schindler's Jews were the exception and not the rule of the Holocaust.

8. Amon Goeth was an SS guard in charge of Plaszow. He chose which Jewish girl to be his maid?

From Quiz The Characters In 'Schindler's List'

Answer: Helen Hirsch

He then 'lost' her to Oskar Schindler in a card game.

9. What was the last name of the Rabbi whom Oskar Schindler saved from being singled out for death?

From Quiz The Characters In 'Schindler's List'

Answer: Levartov

10. Defenders of 'Schindler's List' often point to the twofold goals of Holocaust commemoration. Documentaries speak to the desire to 'never forget'; what other goal, according to some of its supporters, does 'Schindler's List' speak to?

From Quiz The Battle of 'Schindler's List'

Answer: never again

By telling its story from the perspective of two Nazis -- one who sacrificed everything to save Jews, and another who casually murdered them -- 'Schindler's List' forces viewers to examine what THEY would do. There is a tendency to view the Nazis as monsters of pure evil, but this is dangerous: they were humans, like us, and the things they did can and have been done again (by Pol Pot of Cambodia, for example). To view the Nazis as wholly separate, a historical fluke, is to wilfully ignore the historical lesson of the Holocaust. 'Schindler's List' is not as simplistic a film as its detractors make it out to be: it addresses a facet of Holocaust remembrance too often ignored by the media today. (As you may have guessed, I'm a defender of 'Schindler.')

11. Poldek Pfefferberg was a member of which organisation inside and outside the ghetto?

From Quiz The Characters In 'Schindler's List'

Answer: the black market

He was a black marketeer, and obtained many of the things that Schindler needed for bribing SS officials and other Nazi Party members.

12. What was the name of Schindler's long-suffering wife?

From Quiz The Characters In 'Schindler's List'

Answer: Emilie

Despite what the film says, Oskar was not faithful to her, in Brinlitz or after. He abandoned her in South America after he was invited to Israel, penniless.

13. While riding in a car one day, I complained that I was freezing since the top to the car was down. Who played me?

From Quiz Who Played Me in "Schindler's List"?

Answer: Ralph Fiennes

Fiennes, born on December 22nd, 1962 in Ipswich, Suffolk, England landed the role of Amon Goeth. Amon was a Nazi officer first seen riding around in a car listening to someone tell him about the area where they were and he complained about how much he was freezing since the top to the car was down. Amon Goeth was then seen going to a concentration camp where many Jewish women lined up in front of him and he stated that one of them would be lucky. He stated there was a job opening at his new villa which would take one of them out of the grueling work which they were doing. He asked the women to raise their hands if they had domestic experience to which all of them raised their hands. Amon then stated he actually did not want someone else's maid as he would then have to undo many annoying habits. In many scenes throughout the movie, Amon was seen either killing Jewish people or watching them be killed by one of his officers. At the end of the movie, it was revealed that Amon Goeth had been sentenced to hanging due to many war crimes he committed against many Jews. Fiennes had roles in the films, "Maid in Manhattan", "The English Patient" and "The Reader". In 1994, he received an Academy Award nomination for Best Supporting Actor for "Schindler's List" but lost to Tommy Lee Jones for "The Fugitive". Other Oscar nominees for Best Supporting Actor that year were Leonardo DiCaprio for "What's Eating Gilbert Grape", John Malkovich for "In the Line of Fire" and Pete Postlethwaite for "In the Name of the Father". In 2003, the American Film Institute ranked Amon Goeth as the fifteenth best movie villain/villainess out of fifty characters listed.

14. What was the name of the black marketeer whom Schindler bribed to let certain people on his list?

From Quiz The Characters In 'Schindler's List'

Answer: Marcel Goldberg & Marcel & Goldberg

He was in the black market with Poldek Pfefferberg, and in the film he is seen jeering at him because he refused to become an informer for the Nazis. Later, Schindler also bribes Goeth.

15. Josef Bau was one of the people who is seen forging papers for Schindler's workforce. What was the name of the girl he married in the work camp?

From Quiz The Characters In 'Schindler's List'

Answer: Rebeka

Rebeka was one of the people mistakenly sent to Auschwitz and rescued by Oskar.

16. What was the name of the boy who put Danka Dresner and her mother into the 'good line' even though Danka didn't have a blue sticker?

From Quiz The Characters In 'Schindler's List'

Answer: Adam

He was later put on Schindler's list, and survived the war.

This is category 2037
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.