FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Hopkins Anthony Quizzes, Trivia and Puzzles
Hopkins Anthony Quizzes, Trivia

Anthony Hopkins Trivia

Anthony Hopkins Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. People Themed E-K

Fun Trivia
4 Anthony Hopkins quizzes and 40 Anthony Hopkins trivia questions.
1.
To many people, he will always be Hannibal Lecter, but Anthony Hopkins has played a variety of characters over his many decades on film. Here are some of the highlights of his career.
Average, 10 Qns, PDAZ, Jul 29 11
Average
PDAZ gold member
512 plays
2.
  Anthony Hopkins Movie Quotes: 10 Questions    
Multiple Choice
 10 Qns
I'll give the quote from the Anthony Hopkins movie, and you give me the movie. Enjoy!
Average, 10 Qns, rj211, Oct 01 18
Average
rj211 gold member
Oct 01 18
920 plays
3.
  Anthony Hopkins: The Other Films Test    
Multiple Choice
 10 Qns
A short quiz about Anthony Hopkins - his well known films and his other films.
Average, 10 Qns, SAMLIN0, Jun 20 15
Average
SAMLIN0
342 plays
4.
  Anthony Hopkins Movie Quotes Quiz Challenge    
Multiple Choice
 10 Qns
I'll give you a quote that Anthony Hopkins's character said and you tell me which movie it's from.
Average, 10 Qns, littlp, Oct 30 03
Average
littlp
878 plays
Related Topics
  Hopkins, Anthony [Celebrities] (2 quizzes)


Anthony Hopkins Trivia Questions

1. Which 1968 historical drama, about Henry II and Eleanor of Aquitaine, was one of Anthony Hopkins' first screen appearances?

From Quiz
Anthony Hopkins: The Other Films

Answer: The Lion in Winter

Sharing the screen with Peter O'Toole and Katharine Hepburn might have been intimidating for a newcomer, but Anthony Hopkins held his own playing the role of their son, Richard the Lionheart. The film, which took place in 1183, was a fictional account of a family Christmas gathering, during which Henry and Eleanor battled over which of their children would succeed their father as King. "The Lion in Winter", which also introduced us to former James Bond, Timothy Dalton, was a best picture nominee and won Katharine Hepburn her fourth Oscar. Anthony Hopkins received a BAFTA nomination for best supporting actor but lost out to Ian Holm for "The Bofors Gun".

2. In which 1994 movie did Anthony Hopkins play the character of Col. William Ludlow who, following his discharge from the army, moved his family to the wilds of Montana, away from a government and society he despised?

From Quiz Anthony Hopkins: The Other Films

Answer: Legends of the Fall

The movie followed the life of the retired Colonel and his three sons, covering love, loss, bravery and betrayal. Anthony Hopkins played Col. William Ludlow, who despised the way that his government had treated Native American Indians. His sons were played by Aiden Quinn, Brad Pitt and Henry Thomas. This movie contained some beautiful sweeping views that were actually filmed in Alberta, Canada.

3. 'I tell you things, you tell me things. Not about this case, though. About yourself. Quid pro quo.'

From Quiz Anthony Hopkins Movie Quotes

Answer: Silence of the Lambs

Hopkins' Hannibal Lecter set up the deal with Clarice (Jodie Foster), wherein he would give her answers only if she would divulge personal information. The start of a beautiful relationship.

4. 'How do you plan on killing me?'?

From Quiz Anthony Hopkins Movie Quotes

Answer: 'The Edge'

He says this right before geese crash through the plane, causing the plane to crash. How ironic.

5. Anthony Hopkins must have made an impression playing former British Prime Minister David Lloyd George; he was cast in the role three times. In which 1972 film did he first portray George?

From Quiz Anthony Hopkins: The Other Films

Answer: Young Winston

"Young Winston" was an account of the early years of Winston Churchill (with Churchill played by Simon Ward) based on Churchill's memoirs. The film covered Churchill's childhood, his cavalry days, and his election to Parliament at age 26. David Lloyd George was Prime Minister from 1916 to 1922, just as Churchill was beginning his political career. Hopkins also portrayed George on TV in "The Edwardians" and "Lloyd George", both from 1973.

6. 'Bring yourself back. That'd please me more.'

From Quiz Anthony Hopkins Movie Quotes

Answer: Legends of the Fall

Speaking to his young son, who is setting off to join the war. Hopkins' character didn't particularly like wars or the government, and would have preferred for his sons to just stay out of it.

7. 'I'm giving very serous thought, to eating your wife.'?

From Quiz Anthony Hopkins Movie Quotes

Answer: Hannibal

He says this to Inspector Pazzi right before questioning him and then killing him.

8. In which 1969 film did Anthony Hopkins play Claudius, the stepfather of the title character, played by Nicol Williamson, despite only being a year older than Williamson?

From Quiz Anthony Hopkins: The Other Films

Answer: Hamlet

Nicol Williamson was 31 when he played the title role as Hamlet; Hopkins was 32 when he portrayed Claudius, Hamlet's uncle who murdered Hamlet's father and married his mother. The Tony Richardson production also included Marianne Faithfull as Ophelia, Hamlet's love interest. Interestingly, Hopkins also portrayed Shakespeare's Othello in a 1981 BBC production; the role was originally supposed to go to James Earl Jones, but the English actors' guild protested, and Hopkins ended up in make-up playing the Moor Othello.

9. 'The Royal Navy is not a humorous institution, sir, and insubordination is no laughing matter.'

From Quiz Anthony Hopkins Movie Quotes

Answer: The Bounty

Insubordination is the subject of this movie. More specifically, mutiny on The Bounty, and Hopkins plays the cruel and disrespected captain (to Mel Gibson's Fletcher Christian, leader of the insubordination).

10. In which 1984 film, based on a true story, did Anthony Hopkins get tossed off a ship by Mel Gibson?

From Quiz Anthony Hopkins: The Other Films

Answer: The Bounty

"The Bounty" told the story of a mutiny that took place in the South Pacific in 1789, when the crew of an English ship mutinied against the authoritative rule of the commanding officer and his supporters. As Fletcher Christian, Mel Gibson led the mutiny against Anthony Hopkins' Lieutenant William Bligh (Bligh was later promoted to captain but was still a lieutenant at the time of the mutiny). The distinguished cast also included Daniel Day-Lewis, Liam Neeson and Sir Laurence Olivier. Hopkins' Bligh was portrayed with more sympathy than in earlier versions of the film, and although the film was faulted for historical inaccuracies, Hopkins' performance received positive reviews.

11. (After being asked whether or not he wants to do an autopsy.) 'No no no, not exactly. I just want to cut off her head and take out her heart.'

From Quiz Anthony Hopkins Movie Quotes

Answer: Dracula

Hopkins played the good Prof Helsing, who seemed just a tad bit off his rocker. He understood something about vampires, though, and knew they could not easily be stopped.

12. 'That woman is to be your brother's wife!'?

From Quiz Anthony Hopkins Movie Quotes

Answer: 'Legends of the Fall'

13. A lesser-known film of Anthony Hopkins had him portraying a bookseller, in post-WWII England, who developed a long-term correspondence with a literature-loving New Yorker. Which 1987 movie, named for the address of the bookstore, was it?

From Quiz Anthony Hopkins: The Other Films

Answer: 84 Charing Cross Road

In "84 Charing Cross Road", Anne Bancroft portrayed Helene Hanff who originally contacted Marks & Company bookstore manager Frank Doel (Hopkins) in search of obscure books. They corresponded over many years, with Doel sending Hanff books that he thought she might enjoy, and Hanff sending him post-World War II "care" packages for his employees. They never met; Hanff finally went to England in the 1970s, a couple of years after Doel had died, and visited the book store which was then vacant. Bancroft won the Best Actress BAFTA for her performance.

14. 'We're all put to the test... but it never comes in the form or at the point we would prefer, does it?'

From Quiz Anthony Hopkins Movie Quotes

Answer: The Edge

Hopkins utters this line as he reflects on his ordeal. His character is stuck in the Alaskan wilds with Alec Baldwin, who wants to kill him, but hopes the wild's grizzly bears will do the job for him.

15. In which 1992 horror film, starring Gary Oldman in the title role, did Anthony Hopkins portray Professor Van Helsing?

From Quiz Anthony Hopkins: The Other Films

Answer: Dracula

Also known as "Bram Stoker's Dracula", the Francis Ford Coppola film mainly followed Stoker's novel but added a bit of artistic license regarding Dracula's motivation; he was pursuing Mina, who he believed was the reincarnation of his late wife. Hopkins portrayed vampire hunter Abraham Van Helsing who was called in to investigate the illness of Lucy, Mina's friend, who had been bitten by Dracula. He later killed Lucy after she turned into a vampire, and he then went after Dracula. Besides Hopkins and Oldman, the cast included Winona Ryder, Keanu Reeves and singer Tom Waits, as Dracula's stooge, the lunatic Renfield.

16. In which 1977 movie did Hopkins play a grieving father named Elliot Hoover?

From Quiz Anthony Hopkins: The Other Films

Answer: Audrey Rose

This Robert Wise supernatural chiller starred Anthony Hopkins, who played a bereaved father who believed his daughter had been reincarnated into a baby girl born at the exact time his daughter died. Robert Wise went on to direct "Star Trek - The Motion Picture" in 1979.

17. 'No. We can care for you, but we can't cure you.'

From Quiz Anthony Hopkins Movie Quotes

Answer: The Elephant Man

Sad words to hear from your doctor, but Hopkins says them to a deformed patient (John Hurt) in this David Lynch film.

18. 'I don't think Miggs could manage a second time even if he is crazy! Now go!'?

From Quiz Anthony Hopkins Movie Quotes

Answer: 'The Silence of the Lambs'

19. For which 1993 movie did Anthony Hopkins receive an Oscar nomination for playing a butler whose devotion to his work caused him to miss out on life?

From Quiz Anthony Hopkins: The Other Films

Answer: The Remains of the Day

"The Remains of the Day" was Hopkins' second film with Emma Thompson, coming right on the heels of 1992's "Howards End", for which Thompson won the Best Actress Oscar. Both Hopkins and Thompson were nominated for "The Remains of the Day", although neither won. The film, which spanned several decades, began with Hopkins and Thompson working in the pre-WW II household of a man with sympathy towards Nazi Germany. Despite a closeness which developed between the two, Hopkins' Mr. Stevens remained aloof, and Thompson's Miss Kenton left for a married life with another man. Stevens realized too late that he missed his chance at a life with Kenton. Besides Hopkins and Thompson, the Merchant Ivory film also featured Hugh Grant, Christopher Reeve and James Fox.

20. 'A census taker once tried to test me, I ate his liver with some fava beans and a nice chianti!'?

From Quiz Anthony Hopkins Movie Quotes

Answer: silence of the lambs

This is one of the many famous lines from 'The Silence of the Lambs'.

21. In which 1993 film, whose title referred to the last chapter of "The Chronicles of Narnia" series, did Anthony Hopkins portray author C.S. Lewis?

From Quiz Anthony Hopkins: The Other Films

Answer: Shadowlands

"Shadowlands" was based on the true story of the life led by life-long bachelor C.S. Lewis, after he entered a marriage of convenience with American poet Joy Gresham so that she could remain in England. Over the years, the platonic relationship grew into love, which was apparent when Gresham was dying from cancer. Hopkins won a BAFTA for best actor for his performance, and Debra Winger, who played Gresham, received Academy Award and BAFTA nominations. The title "Shadowlands" came from the last chapter of the last book in "The Chronicles of Narnia" series: "Farewell to Shadowlands" in "The Last Battle".

22. In 1992, Anthony Hopkins starred in the Francis Ford Coppola version of which horror classic?

From Quiz Anthony Hopkins: The Other Films

Answer: Dracula

Hopkins played the Dutch Doctor, Van Helsing or "the vampire hunter" in that colourful adaptation of Bram Stoker's masterpiece. The earnings from that movie helped to save Francis Ford Coppola's studio, Zoetrope, from bankruptcy. This was the most commercially successful adaptation of the book by Bram Stoker, as of 2009. The plot followed Dracula to London, in pursuit of a woman, Mina, who he believed to be the reincarnation of his wife and only true love. Dracula bit a close friend of Mina's and, as a physician, Van Helsing was called in to help. Van Helsing recognised the girl as undead and the search for Dracula began.

23. 'We could tangle spiders in the webs you weave.'

From Quiz Anthony Hopkins Movie Quotes

Answer: The Lion in Winter

Hopkins plays one of King Henry the II's three sons who, along with his wife, scheme to determine who should inherit the throne. The movie's talkiness owes itself to its origin in a stage play.

24. 'Why do people die in the wilderness? They die of shame!'?

From Quiz Anthony Hopkins Movie Quotes

Answer: 'The Edge'

25. Anthony Hopkins received an Oscar nomination for his portrayal of U.S. President Richard Nixon in 1995. For which 1997 film did he receive a nomination for portraying U.S. President John Quincy Adams?

From Quiz Anthony Hopkins: The Other Films

Answer: Amistad

The Steven Spielberg film was based on the true story of a mutiny aboard a slave ship in 1839 and the Supreme Court case that followed. The elderly John Quincy Adams argued the case in favor of the kidnapped Africans before the Supreme Court and won their freedom. Other members of the cast included Morgan Freeman, Matthew McConaughey and Pete Postlethwaite. Hopkins was nominated for an Academy Award for Best Supporting Actor for his performance but lost to Robin Williams for "Good Will Hunting".

26. 'You were right, freedom is not just a dream. It's there, beyond those fences that we build all by ourselves.'

From Quiz Anthony Hopkins Movie Quotes

Answer: Instinct

Hopkins played an anthropologist who was very affected by his time in the jungle. When brought back to society, he is subjected to psychiatric treatment, at the hands of Cuba Gooding Jr. The movie (which stank) was loosely based on the novel 'Ishmael', by Daniel Quinn.

27. 'Thank you sports fans!'

From Quiz Anthony Hopkins Movie Quotes

Answer: 'Magic'

'She left you for Harvard!'

28. Although this 1998 remake of "Death Takes a Holiday" was widely panned, Anthony Hopkins' performance was memorable. In which film did Hopkins meet death -- literally?

From Quiz Anthony Hopkins: The Other Films

Answer: Meet Joe Black

The fantasy film was the story of Death (portrayed by Brad Pitt) coming to claim Anthony Hopkins' billionaire Bill Parrish. Death decided to hang around and experience life for a change, while he gave Parrish a bit more time to settle his things. The film was criticized for being overly long; Hopkins' performance was wonderful however, and his final speech at his 65th birthday party, just before Death took him, was touching: "What a glorious night. Every face I see is a memory. It may not be a perfectly perfect memory. Sometimes we had our ups and downs. But we're all together and you're mine for a night. And I'm going to break precedent and tell you my one-candle wish...that you would have a life as lucky as mine, where you can wake up one morning and say, 'I don't want anything more'. Sixty-five years. Don't they go by in a blink?"

This is category 4656
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.