FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
1950s Quizzes, Trivia and Puzzles
1950s Quizzes, Trivia

1950s Country Music Trivia

1950s Country Music Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Country Music by Year

Fun Trivia
3 quizzes and 30 trivia questions.
1.
  Chart Topping Country Hits of 1950   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The year 1950 saw 15 songs reach number one on the Billboard Hot 100 Country Chart. I'll give you a lyric sample for ten of them, and you tell me the artist(s) who recorded the chart-topper.
Difficult, 10 Qns, luckytrim, Apr 25 16
Difficult
luckytrim gold member
356 plays
2.
  Who Sang This in 1951?    
Multiple Choice
 10 Qns
The year 1951 saw 13 songs reach number one on the Billboard Hot 100 Country Chart. I'll give you a lyric sample for ten of them, and you tell me the artist(s) who recorded the chart-topper.
Tough, 10 Qns, luckytrim, May 08 16
Tough
luckytrim gold member
333 plays
3.
  Country Crossovers    
Multiple Choice
 10 Qns
I don't think there was a separate chart for country hits in the 50s. In any event, all these country style songs were hits on the rock and roll charts.
Tough, 10 Qns, mafekinggal, Nov 03 07
Tough
mafekinggal
2071 plays
Related Topics
  1950s WS [Sports] (4 quizzes)

  NFL 1950s [Sports] (4 quizzes)

  1950s History [History] (23 quizzes)

  1950s Movies [Movies] (83 quizzes)

  1950s Music [Music] (102 quizzes)

  1950s Nostalgia [History] (35 quizzes)

  1950s TV [Television] (44 quizzes)

  MLB 1950s [Sports] (11 quizzes)

  One Hit Wonders - 1950s [Music] (4 quizzes)

  1950s Entertainment [Entertainment] (8 quizzes)


1950s Country Music Trivia Questions

1. Who sang this in 1950? "You know Dasher, and Dancer, and Prancer, and Vixen, Comet, and Cupid, and Donder and Blitzen"

From Quiz
Chart Topping Country Hits of 1950

Answer: Gene Autry

"Rudolph the Red-nosed Reindeer" topped the chart for only one week, but the song is seasonal, after all. Gene Autry had one other number one hit during his recording career. That was "At Mail Call Today", which stayed on the top 100 chart for 22 weeks.

2. Who sang this in 1951? "I love you, I'll prove it in days to come, I swear it's true,Darlin', you're the only one, I think of you, of the past and all our fun I love you, I'll prove it in days to come."

From Quiz Who Sang This in 1951?

Answer: Lefty Frizzell

"I Love You a Thousand Ways". Lefty was born In Corsicana, Texas in 1928, and died much too early in 1975, at age 47. Willy Nelson did a great cover of this tune on his 2009 LP, "To Lefty From Willie".

3. Who sang 'I Walk the Line'?

From Quiz Country Crossovers

Answer: Johnny Cash

All Johnny Cash's hits in the late 50's were attributed to 'Johnny Cash and the Tennessee Two'. From 1956.

4. In 'El Paso', who did Marty Robbins fall in love with?

From Quiz Country Crossovers

Answer: Felina

'Blacker than night were the eyes of Felina ---' From 1959.

5. Who sang this classic from 1951? "There it stands in the corner with the barrel so straight I looked out the winder and over the gate The big fat rabbits are jumpin' in the grass Wait 'till they hear my old shotgun blast"

From Quiz Who Sang This in 1951?

Answer: Tennessee Ernie Ford

"Shotgun Boogie" was Tennessee Ernie Ford's ninth release and second number one hit, following"Mule Train" in 1949. Ernie enjoyed a long career in recording and television. He had his own series from 1955 through 1965. He appeared as "Cousin Ernie" on three "I Love Lucy" episodes. He was known as "The Tennessee Pea-Picker".

6. Finish this song title by Marvin Rainwater: 'Gonna Find Me a ______'

From Quiz Country Crossovers

Answer: Bluebird & Blue bird

7. This snappy tune was the singer's fifth number one hit. Can you name him? "It's a wonder that the rag don't tear The way he makes it pop You ought to see him fan the air With his hoppity-hippity-hippity-hoppity-hoppity-hippity-hop"

From Quiz Chart Topping Country Hits of 1950

Answer: Red Foley

After reaching the top of the chart,"Chattanoogie Shoe Shine Boy" stayed on the chart another 20 weeks for Mr. Foley in 1950. This song was Red's fifth chart topper. He scored nine others in his career, including a duet with Ernest Tubb, "Goodnight Irene", later in 1950. Red Foley died of a massive heart attack in 1968. He was 58 years old. Red's daughter, Shirley, is married to singer/actor Pat Boone. Their daughter Debby had a huge hit in 1977 with "You Light up My Life".

8. In 'Sixteen Tons', who does 'Tennessee' Ernie Ford owe his soul to?

From Quiz Country Crossovers

Answer: A store

'St. Peter don't you call me 'cause I can't go - I owe my soul to the company store' From 1955.

9. Who sang 'He'll Have to Go'?

From Quiz Country Crossovers

Answer: Jim Reeves

10. Take a look at these lyrics from another 1951 chart topper, and tell me who sang it. "Always late with your kisses Won't you come to my arms sweet darlin' and stay Always late with your kisses Why, oh why do you want to do me this way?"

From Quiz Who Sang This in 1951?

Answer: Lefty Frizzell

"Always Late with Your Kisses" was written by Lefty and Blackie Crawford. The B-Side of this tune, "Mom and Dad's Waltz", peaked at number two, a bone-fide hit in its own right. In early 1951, the top two male singers in the C&W venue were Lefty Frizzell and Hank Williams.

11. In 'The Auctioneer', where was the boy who became an auctioneer from?

From Quiz Country Crossovers

Answer: Arkansas

'There was a boy in Arkansas who wouldn't listen to his ma' -- from 1956 by Leroy Van Dyke.

12. In 'Ballad of a Teenage Queen', where did the boy work?

From Quiz Country Crossovers

Answer: Candy store

'But she loved the boy next door who worked at the candy store' - a hit for Johnny Cash and the Tennessee Two in 1958.

13. In 'Running Bear', what happened to him and Little White Dove?

From Quiz Country Crossovers

Answer: They drowned

'Running Bear dove in the water - Little White Dove did the same----' sung by Johnny Preston in 1959.

14. Finish this song title: 'Heartaches By the _______'.

From Quiz Country Crossovers

Answer: Number

'---troubles by the score' - by Guy Mitchell, 1959.

15. Whose version of 'Four Walls' did NOT make the hit charts?

From Quiz Country Crossovers

Answer: Eddy Arnold

A number 11 hit for Jim Reeves in 1957,number 15 for Jim Lowe and Kaye Starr's version went only to number 92 in 1964.

This is category 17381
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.