FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
1980s Quizzes, Trivia and Puzzles
1980s Quizzes, Trivia

1980s Country Music Trivia

1980s Country Music Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Country Music by Year

Fun Trivia
8 quizzes and 85 trivia questions.
1.
  1980 Top Country Songs   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
These are the top country music songs of 1980, ranked by playback.fm. Match the song to the singer.
Easier, 10 Qns, Morganw2019, Apr 29 23
Easier
Morganw2019 gold member
Apr 29 23
448 plays
2.
  Country Music of the 1980s   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
The 1980s brought some great country songs. This is just a handful of tunes that I remember from that fabulous time period. Please match the song with its artist.
Average, 10 Qns, November4, Oct 23 17
Average
November4 gold member
Oct 23 17
518 plays
3.
  The Year in Country Music: 1989   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In 1989, George H. Bush was the president, the first Nintendo 'Game Boy' went on sale, the 49ers won Super Bowl XXIII and I graduated from High School - but what was going on in Nashville Tennessee? Take your best guess.
Average, 10 Qns, Beasuare, Nov 03 07
Average
Beasuare
2069 plays
4.
  Country Songs - 1980s Number One Hits    
Multiple Choice
 15 Qns
Identify the artist, song title, missing words ... remember, all songs were number one hits of the 80s. Referenced chart positions - Billboard Hot Country Singles. Have Fun!
Average, 15 Qns, annanne, Jan 04 17
Average
annanne
703 plays
5.
  Sessions Presents: Country Hits of the 80s!    
Multiple Choice
 10 Qns
My second "Sessions Presents" quiz is dedicated to my friend annanne, country music quizmaker extraordinaire. I name the artist or group. You select the song that was a hit for them. Chart info is from Joel Whitburn's "Hot Country Singles".
Average, 10 Qns, Bob9491, Nov 24 16
Average
Bob9491
722 plays
6.
  1980s Country Music    
Multiple Choice
 10 Qns
Answer these 1980s era country music questions.
Tough, 10 Qns, rynorem, May 13 21
Tough
rynorem
May 13 21
4130 plays
7.
  1980 Top 100 Country Songs 11-20    
Match Quiz
 10 Qns
These are the top country songs of 1980, ranked by playback.fm. Playback.fm is a website that has lists of songs, books and others. Match the song to the singer.
Average, 10 Qns, Morganw2019, Jan 23 23
Average
Morganw2019 gold member
Jan 23 23
214 plays
8.
  1980s Country Hitmakers    
Multiple Choice
 10 Qns
Here is a quiz on country artists who had successful stints, but aren't as well-known. Some of them even had number one hits. This quiz focuses on the 1980s.
Difficult, 10 Qns, GoodVibe, Nov 22 10
Difficult
GoodVibe gold member
1594 plays
Related Topics
  Died in the 1980s [People] (13 quizzes)

  Music from 1980 [Music] (17 quizzes)

  1980s History [History] (12 quizzes)

  1980s Lyrics [Music] (63 quizzes)

  MLB 1980s [Sports] (15 quizzes)

  1980s Movies [Movies] (68 quizzes)

  1980s Music [Music] (361 quizzes)

  1980s Nostalgia [History] (29 quizzes)

  1980s TV [Television] (45 quizzes)

  One Hit Wonders - 1980s [Music] (32 quizzes)

  Super Bowl 1980s [Sports] (8 quizzes)

  1980s Entertainment [Entertainment] (25 quizzes)

  USA by Year: 1980s Sports [Sports] (6 quizzes)


1980s Country Music Trivia Questions

1. On June 10 1989, "A Better Man" was the number one song and went on to become the number one song of the entire year according to the Billboard Country Charts. Who was the artist who sang it?

From Quiz
The Year in Country Music: 1989

Answer: Clint Black

The song was written by Clint Black and Hayden Nicholas and it was Clint's first release from his first album "Killin Time". He was the first artist since Freddy Fender to gain a number one song with his first single. Clint also won the Horizon award from the Country Music Association in 1989.

2. "You're The Reason God Made Oklahoma" was a duet by David Frizzel and who?

From Quiz 1980s Country Music

Answer: Shelly West

3. On December 13 1989, this future country superstar was born. What is his or her name?

From Quiz The Year in Country Music: 1989

Answer: Taylor Swift

Taylor Alison Swift was born in Pennsylvania on December 13 1989 and is best known for her hit song, "Tim McGraw". The song only went to number six on Billboard country charts, but the video was number one on both CMT and GAC.

4. What group had the number one "I Can't Get Close Enough?"

From Quiz 1980s Country Hitmakers

Answer: Exile

Exile, best known for their 1978 rock hit "Kiss You All Over," has several number one songs, including 1988's "I Can't Get Close Enough."

5. "You act like you were just born tonight" is the first line in what Roseanne Cash song?

From Quiz 1980s Country Music

Answer: Seven Year Ache

Roseanne, the daughter of Johnny, was formally married to Rodney Crowell.

6. Mel Tillis had a number one hit February of 1981, singing about what type of rain?

From Quiz Country Songs - 1980s Number One Hits

Answer: Southern Rains

Here is the first verse to "Southern Rains": "Sometimes my soul gets weary, and my mind begins to wander And like that ol' train, the hummingbird, it goes to Alabam They say home is where the heart is, and mine is down in dixie When you go down to dixie, you're headin' for higher ground" In February 2012, for over 50 years in the country music business, Tillis was awarded the National Medal of Arts from President Obama. He is a member of the Grand Ole Opry, the Country Music Hall of Fame and the Nashville Songwriter's Hall of Fame.

7. The Academy of Country Music and the Country Music Association agreed that the Entertainer of the Year in 1989 was who?

From Quiz The Year in Country Music: 1989

Answer: George Strait

George Strait won his first Entertainer of the Year awards in 1989. He was awarded with the same prize the following year from the CMA. This was the same year Alabama became the Artist of the Decade and Kathy Matea won Song of the Year with "Where've You Been?" from the ACM.

8. Country Music lost a rising star in May 1989, the same day newcomer Tim McGraw moved to Nashville. Who was it?

From Quiz The Year in Country Music: 1989

Answer: Keith Whitley

May 9, 1989 husband of Lorrie Morgan and country music singer/songwriter, Keith Whitley was found dead in his home. His cause of death was alcohol poisoning and the coroner reported his blood alcohol level was five times the legal limit. The same year Keith had one song hit the country charts after his death. On September 9 1989, "I Wonder Do You Think of Me" hit number one making Keith the seventh country artist to do this posthumously.

9. Keith Whitley's first released album was...

From Quiz 1980s Country Music

Answer: Hard Act to Follow

It was his first studio LP, with only 6 cuts. Released in 1984, it will be two years until "L.A. to Miami" is released and "Miami My Amy" is played.

10. They won for Vocal Duo of the Year from the Academy of Country Music and the Country Music Association in 1989. They also had their last number one hit with "Let Me Tell You About Love".

From Quiz The Year in Country Music: 1989

Answer: The Judds

The Judds won the Vocal Duo prize from both the ACM and CMA and had their last number one as a duo with the song "Let Me Tell You About Love" from their album, "River of Time". Wynona went solo in 1994 and her first four singles went to number one. Any songs she has sung with her mother since Naomi's retirement have been credited to Wynona singing with Naomi Judd, not to The Judds.

11. What artist had success with a 1985 duet with Marie Osmond called "Meet Me in Montana," 1986's "Bop," 1990's "Love on Arrival?"

From Quiz 1980s Country Hitmakers

Answer: Dan Seals & Seals

Dan Seals had many number ones, a total of 11 between 1985 and 1990. Dan is half the duo England Dan and Jon Ford Coley. Dan is also the brother of Jim Seals of Seals & Crofts.

12. Who recorded "Hell and High Water"?

From Quiz 1980s Country Music

Answer: T. Graham Brown

Brown's biggest chart hit was "Darlene" until the album that "Hell and High Water" was on.

13. He had his first number one song on December 9 1989 - a first of many - with the song, "If Tomorrow Never Comes" Who is it?

From Quiz The Year in Country Music: 1989

Answer: Garth Brooks

His first album was self titled and the first single released was "Much Too Young to Feel This Damn Old". It was a top ten, but his second single "If Tomorrow Never Comes" hit number one.

14. Who had 80's hits with "On The Other Hand", "1982", and "Diggin' Up Bones"?

From Quiz 1980s Country Music

Answer: Randy Travis

"On The Other Hand" was actually covered by Keith Whitley years before Travis but was never released.

15. She was the Top New Female Vocalist according to the Academy of Country Music in 1989, even though she didn't have a number one song until 1994. Who is she?

From Quiz The Year in Country Music: 1989

Answer: Mary Chapin Carpenter

Mary Chapin Carpenter had two songs on the Country Billboard in 1989. "How Do" which went to number 19 and "Never Had It So Good" which went to number 8. Both songs were from her second album "State of the Heart" which was her first Gold album. Her first number one song was on her Grammy winning album, "Stones in the Road", released in 1994. "Shut Up and Kiss Me" is her only number one song to date.

16. Lyle Lovett had minor country success. How many singles on his debut album reached the top 40?

From Quiz 1980s Country Hitmakers

Answer: 5

Lovett's debut CD was released in 1986.

17. "It's the third hardest thing I'll ever do, is leaving here without you" is the first line in what song?

From Quiz 1980s Country Music

Answer: Holding Her and Loving You

"Holding Her" was placed on the charts by Earl Thomas Conley.

18. In this song, what exactly is Eddie Rabbitt's observation? "I took a plane around the world Trying to lose her memory But every where that I touched down I found it waiting there for me"

From Quiz Country Songs - 1980s Number One Hits

Answer: You Can't Run From Love

The number one hit (April 1970) of Elvis Presley's "Kentucky Rain", proved Rabbitt's song-writing abilities in Nashville (co-written by Dick Heard). Eddie Rabbitt's charitable work included Easter Seals, Special Olympics, United Cerebral Palsy and Muscular Dystrophy Association. Eddie Rabbitt died from lung cancer, May 1998 and is buried at Calvary Cemetery in Nashville, TN.

19. What artist was named "Artist of The Decade" of the 80's?

From Quiz 1980s Country Music

Answer: Alabama

Alabama has more number one hits than any other band in country music.

20. Hank Williams Jr. had the Video of the Year with a song from his third Greatest Hits album, "There's a Tear in My Beer", but he didn't sing it alone. Who sang with him?

From Quiz The Year in Country Music: 1989

Answer: Hank Williams Sr.

Using a technique called 'electronic dubbing'; Hank Jr. was able to perform a duet with his father Hank Sr. who died in 1953. The song was written by Hank Sr. and a black and white stage performance by the senior Williams was used and Hank Jr. was dubbed in to make it look like he was singing with his father. The video won awards from the Country Music Association, Academy of Country music in 1989, and a Grammy in 1990.

21. Who sang "All The Gold in California?"

From Quiz 1980s Country Music

Answer: The Gatlin Brothers

Larry Gatlin and his brothers also had a variety show in the 80's.

22. This group was formed in 1989 and the oldest member was twelve at the time. They are primarily known for Bluegrass, but are recognized on CMT and GAC as a country group. Who are they?

From Quiz The Year in Country Music: 1989

Answer: Nickel Creek

Chris Thile on the mandolin, Sara Watkins on the fiddle and her brother Sean on the guitar, make up the group Nickel Creek. They were formed in 1989 in California when Sean Watkins, the oldest of the group, was just twelve. Since then the trio has gone on to perform and tour all over the country at Bluegrass Festivals. They have won several Grammys and announced in 2006 that after playing together for seventeen years, they are taking a break to further their solo careers.

23. Can you choose the correct words that begin this Ricky Van Shelton hit? "_____________________" Leave with my blessings Once in a while, let me hear from you If we never meet again, before my life is over I'll leave this world loving you"

From Quiz Country Songs - 1980s Number One Hits

Answer: Walk away

"I'll Leave This World Loving You", from Ricky Van Shelton's second studio album "Living Proof". November 1988, this song became his fourth consecutive number one hit single. He's been a Grand Ole Opry member since 1987. Retired singer/songwriter/guitarist, Shelton and his family reside outside of Nashville, TN, raising cattle. Ricky's hobbies include gardening, drawing/painting, antiquing and car collecting/restoration of many classic models on what he calls his 'junkyard'.

24. "Somebody's needin' somebody, the way I do Somebody's wantin' somebody, they can hold on to To be loved by somebody, that's the way it should be Oh, there's got to be somebody, somewhere waitin' for me" Who is this singer?

From Quiz Country Songs - 1980s Number One Hits

Answer: Conway Twitty

July 1984, "Somebody's Needin' Somebody", Conway's 31st number one hit song totaled fourteen on the country charts. Conway Twitty's long-standing world record of 55 number one career hits was eventully beat by George Strait in 2006.

This is category 17384
Last Updated Feb 21 2024 2:00 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.