FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Heavy Metal Albums Quizzes, Trivia and Puzzles
Heavy Metal Albums Quizzes, Trivia

Heavy Metal Albums Trivia

Heavy Metal Albums Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Heavy Metal

Fun Trivia
22 quizzes and 265 trivia questions.
1.
  German Speed Metal of the 1980s    
Multiple Choice
 10 Qns
Being a huge fan of 1980s German speed metal bands, I'm going to test how hardcore your knowledge is. These are all questions related to German speed metal bands (thrash metal) and you must name a band or an album associated with the question.
Tough, 10 Qns, vaalkoth, Apr 06 12
Tough
vaalkoth
199 plays
2.
  Match the Metal Albums with the Bands    
Match Quiz
 15 Qns
I'm gonna give you some album titles and you have to match them with the band who made them. Don't worry, I will ask only classics, mostly thrash and heavy metal bands. Good luck and have fun!
Average, 15 Qns, markinzon, Aug 24 21
Average
markinzon
Aug 24 21
370 plays
3.
  1980's Speed Metal Bands    
Multiple Choice
 10 Qns
I will name either a few songs, albums or band members to see if you can guess what 80's speed metal band I am hinting at.
Average, 10 Qns, ralzzz, Mar 12 14
Average
ralzzz gold member
4185 plays
4.
  15 Questions: Heavy Metal Albums Multiple Choice Quiz    
Multiple Choice
 15 Qns
I give you the album and you give me the band.
Average, 15 Qns, wildheart, Mar 01 03
Average
wildheart
5076 plays
5.
  Rock and Metal - Music !    
Multiple Choice
 10 Qns
I'll say a song or an album, you tell me which band it is. Mostly rock and metalbands!
Average, 10 Qns, Merethe, Jul 25 11
Average
Merethe
5766 plays
6.
This is the second part of my "Match the Albums with the Year They Came Out" quiz. I will give you some metal album names and you have to match them with the years when they came out (1980-1994). My previous quiz was about 1970-1979. Good luck!
Average, 15 Qns, markinzon, Feb 25 21
Average
markinzon
Feb 25 21
156 plays
7.
This is the third part of my "Match the Albums with the Year They Came Out" quiz. You will have to match the given metal albums with the year they came out (1995-2009) My previous quiz featured the years 1980-1994. Try that one as well. Good luck!
Average, 15 Qns, markinzon, Feb 26 21
Average
markinzon
Feb 26 21
99 plays
8.
I will give you some rock and metal albums and you have to match them with the year they came out. The years will be 1970-1979. Good luck and have fun!
Average, 10 Qns, markinzon, Feb 25 21
Average
markinzon
Feb 25 21
147 plays
9.
  Power Metal Matchup    
Match Quiz
 10 Qns
In this quiz, I've got ten bands associated with power or symphonic metal. All you have to do is match each band to the album they created.
Tough, 10 Qns, Caseena, Sep 14 19
Tough
Caseena
Sep 14 19
131 plays
10.
  1990s Metal Albums    
Multiple Choice
 10 Qns
Can you guess the 90's metal band by the name of the album?
Tough, 10 Qns, wainy2433, Feb 13 09
Tough
wainy2433
1977 plays
trivia question Quick Question
Another abbreviated band was D.R.I. Does anyone know what D.R.I. stood for?

From Quiz "1980's Speed Metal Bands"




11.
  The Minor League of Nu Metal    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz spotlights lesser known Nu Metal bands. I will give you the album releases and record label. Identify the correct band. Good luck!
Tough, 10 Qns, QUIZNAUT, Sep 16 14
Tough
QUIZNAUT
159 plays
12.
  Heavy Metal Albums    
Multiple Choice
 15 Qns
Heavy Metal days are here to stay! Remeber these albums metalheads? Well I do! Lets rock. I'll give you the album title and the rest is up to you!
Average, 15 Qns, gabba, Jul 05 20
Average
gabba
Jul 05 20
2988 plays
13.
  1980s Thrash Metal Name the Artist    
Multiple Choice
 10 Qns
I'll give you the name of the album from my music collection. You give me the artist who recorded it.
Average, 10 Qns, Ted_Striker, Apr 29 13
Average
Ted_Striker
282 plays
14.
  Thrash Metal Quiz for Fanatics    
Multiple Choice
 10 Qns
This is for those thrashers who worshipped the thrash metal bands of the 1980s. Test your expertise with song titles, album titles and bands, plus a few curve balls thrown in for fun.
Tough, 10 Qns, vaalkoth, Apr 24 12
Tough
vaalkoth
300 plays
15.
  Name that Hard Rock Artist    
Multiple Choice
 10 Qns
Can you name which bands/artists released the following albums or songs? There is a heavy rock theme going on here.
Tough, 10 Qns, bmcskim, Sep 14 05
Tough
bmcskim
1153 plays
16.
  Bands And Albums    
Multiple Choice
 20 Qns
Let's check your knowledge about some of the most groundbreaking, influential and controversial albums in metal and bands who released them. Have fun and good luck!
Difficult, 20 Qns, blackandgreen, Apr 04 13
Difficult
blackandgreen
214 plays
17.
  10 Heavy Metal Albums Questions    
Multiple Choice
 10 Qns
Over the years, many classic heavy metal albums have been released. Here's a quiz about some well known, and some not so well known artist's albums.
Difficult, 10 Qns, metaldelph, Jun 02 07
Difficult
metaldelph
895 plays
18.
  1990s Metal Albums 2    
Multiple Choice
 10 Qns
Sequel to my first Metal Albums quiz. I give you a 1990's metal album title, you tell me the band.
Difficult, 10 Qns, wainy2433, Apr 14 07
Difficult
wainy2433
1099 plays
19.
  80s Metal Album Titles    
Multiple Choice
 10 Qns
Hey metalheads! I give you the album title and you type in the artist. Not too hard of a quiz, but these are some of my favorite albums of all time. Good luck!
Difficult, 10 Qns, EVANIAN2K1, May 30 01
Difficult
EVANIAN2K1
2077 plays
20.
  Extreme Metal albums    
Multiple Choice
 15 Qns
For each question name the band who released the named album. Its pretty varied and difficult, I think. Have fun!
Difficult, 15 Qns, kniveko, Aug 21 02
Difficult
kniveko
778 plays
21.
  Band, Album, But What Singer?    
Multiple Choice
 15 Qns
I'll give you the name of a band and one of their albums, you tell me whos sang on the album.
Tough, 15 Qns, Billandted, Sep 30 21
Tough
Billandted
Sep 30 21
759 plays
22.
  Who Made the Heavy Metal Album (2000-2002)    
Multiple Choice
 10 Qns
Put the dot next to the artist you think made the album.
Tough, 10 Qns, kevin2008, May 22 10
Tough
kevin2008
1376 plays

Heavy Metal Albums Trivia Questions

1. What United States band recorded "Under The Influence"?

From Quiz
1980s Thrash Metal Name the Artist

Answer: Overkill

Released in 1988 in the U.S. Produced by Jon and Marsha Zazula. Overkill's mascot is named Chaly and is a green eyed skull with bat wings.

2. This album is often credited as one of the major influences in the creation of gothic and industrial metal. Released in November 1987, this album pretty much differed from the band's previous releases.

From Quiz Bands And Albums

Answer: " Into The Pandemonium " - Celtic Frost

Celtic Frost's first two thrash metal releases contained also death and black metal elements. These albums are often cited as source of inspiration by many extreme metal bands. Thomas Gabriel Fischer was one of the pioneer vocalists to use black metal shrieks. Later on in his career he broadened his range, performing some deep guttural vocals too. Lyrical themes on this album included demons, destruction, dreams, fear and some unusual for the band love songs. Female vocals also appeared from time to time.

3. Which band was formerly known as Tormentor before changing their name and becoming one of Germany's leading thrashers?

From Quiz German Speed Metal of the 1980s

Answer: Kreator

They released two demos while known as Tormentor then changed their name to Kreator in 1984 and continued on to new thrash heights in Germany and abroad.

4. In 2001, this band released their debut "New Killer America." They followed this release in 2003 with "Up the Dose." RCA Records signed them in 2000. They broke up several months after this album hit the stores. Can you identify this band?

From Quiz The Minor League of Nu Metal

Answer: Skrape

Skrape got their start performing under the moniker Jojo in the 90s. They changed it to Skrape when they released their RCA debut. "New Killer America" sold over 100,000 copies and charted #157 on the Billboard 200. "Waste" and "Isolated" were the singles. "Waste" features a video as well, with the band members in different poses and covering their arms in latex. This video was played once on MTV. "Up the Dose" charted #19 on Top Heatseekers. "Stand Up(Summer Song)" was the album's only single. Due to lack of promotion from their label, the band was dropped from it and broke up. Lead singer Billy Keeton went on to independent music projects Blessed in Black and Florida cover band Money Shot. Guitarist Brian Milner joined Dope as bassist. Drummer Will Hunt became a part of Evanescence as well as a member of the supergroup Dark New Day, also featuring members of Stereomud. Skrape's sound is comparable to Deftones and Pantera.

5. What is the name of the album Carcass released in 1993?

From Quiz Heavy Metal Albums

Answer: Heartwork

Michael Amott left the band right after 'Heartwork' was released, and formed Spiritual Beggars and Arch Enemy. Carcass spilt up in 1995 after they released 'Swansong'. The band released a greatest hits album in 2004 called 'Choice Cuts'.

6. Who released the 1996 album "Do We Speak A Dead Language"?

From Quiz 1990s Metal Albums 2

Answer: Downset

Downset's original name was Social Justice from 1987 to 1992. Lead singer Rey Oropeza lost his father at the hands of the LAPD.

7. Which band released the album titled "Imprint"?

From Quiz 1990s Metal Albums

Answer: Vision Of Disorder

Released in 1994, this was the second album released by this New York hardcore act. Track four "By The River" features Phil Anselmo from metal legends Pantera.

8. Which classic rock singer released the album 'No Rest For the Wicked'?

From Quiz Name that Hard Rock Artist

Answer: Ozzy Osbourne

Released in 1988, this was Ozzy's first album with guitarist Zakk Wylde, who has played on all Ozzy's albums since. Zakk also plays in Black Label Society.

9. Who sang for CKY on the album "Infiltrate.Destroy.Rebuild"?

From Quiz Band, Album, But What Singer?

Answer: Deron Miller

This album is awesome. CKY do a lot of the music for the TV series "Jackass". CKY have also scored a gig opening for Metallica.

10. Which band released the album "In Utero"?

From Quiz Rock and Metal - Music !

Answer: Nirvana

Their most successful album was "Nevermind". "In Utero" was their last album before their vocalist Kurt Cobain's death in 1994.

11. Who made the album "Igniton"?

From Quiz Who Made the Heavy Metal Album (2000-2002)

Answer: The Offspring

One of the band-s lesser-known albums.

12. What German band gave us "Brain Damage"?

From Quiz 1980s Thrash Metal Name the Artist

Answer: Vendetta

Released in 1988 in the U.S. Produced by Karl-Ulrich Walterbach. Vendetta formed in 1984 in Schweinfurt, Bavaria.

13. The year is 1988. This complex thrash metal album contains lyrics about war, politics, censure of speech, etc. The duration of the album is quite impressive too - the regular edition contains nine songs with total length of about 65 minutes.

From Quiz Bands And Albums

Answer: " ... And Justice For All " - Metallica

The album produced four singles - "Eye Of The Beholder", "Harvester Of Sorrow", the title track and "One". Metallica received their first Grammy nomination for this album, but the award was given to Jethro Tull.

14. This bands vinyl debut was a mini-LP which featured a photo of the band on the cover. Who is it?

From Quiz German Speed Metal of the 1980s

Answer: Destruction

Released in 1985, Destruction's debut was the "Sentence Of Death" mini-LP featuring a photo of the three band members in leather, chains, bullet-belts and armbands laying around an opened crypt with a skeleton arm sticking out. Classic speed metal!

15. This group released their 1999 full length debut "Jump Start." In 2001 they returned with the heavier follow up "Shut Your Breath." Can you identify this band?

From Quiz The Minor League of Nu Metal

Answer: Simon Says

Simon Says hail from Sacramento, California. The band formed during the 90s' as school kids playing at other high school's. They were signed to Hollywood Records with the assistance of Cake's producer Mark Needham in 1998. They released their major label debut "Jump Start" in 1999. It yielded two rock radio hits "Life Jacket" and "Slider". They followed this up in 2001 with "Shut Your Breath", a much heavier fare. This album produced the hit single "Blister(Nothing)." Promotion issues forced the group to leave Hollywood Records in 2001. They renamed themselves Key to Arson then drummer Mike Johnson quit. He was replaced by Dave Stixx in 2004. They had completed an album "Light it Up", only to disband shortly after.

16. "Get Some" was a 1997 release for which group?

From Quiz 1990s Metal Albums 2

Answer: Snot

Leader singer Lynn Strait's dog Dobbo, which appeared on the albums cover died along with Strait in a California car crash. Members of Snot have been in Amen, Soulfly and Godsmack.

17. Which stoner band released their second album under the name of "Our Problem"?

From Quiz 1990s Metal Albums

Answer: Iron Monkey

This Nottingham band become very influential during the 90's, boasting Machine Head as avid fans. Sadly, Iron Monkey frontman Johnny Morrow died in 2002.

18. Which band released the 2000 album 'Relationship Of Command'?

From Quiz Name that Hard Rock Artist

Answer: At the Drive In

They hit it big with this album, then promptly disbanded, forming several other projects. Although their music was quite aggressive, they would stop their live show if the crowd was 'moshing' too much.

19. Paul Baloff, original lead singer for Exodus, was replaced by Steve Souza in 1987. What band did Souza leave to join Exodus?

From Quiz 1980's Speed Metal Bands

Answer: The Legacy

Three years after Baloff left The Legacy, they changed the band name to Testament. Oddly enough, Testament fared better with Souza's replacement, Chuck Billy. Sadly, Paul Baloff, original lead singer for Exodus, passed away on 2nd February, 2002 from a massive stroke.

20. Who sang for the Finnish band HIM on the album "Razorblade Romance"?

From Quiz Band, Album, But What Singer?

Answer: Ville Valo

An excellent song on this album is "Right Here In My Arms". HIM have had Bam Margera from Jackass, direct at least one of their film clips.

21. Which band made the song "Fireball"?

From Quiz Rock and Metal - Music !

Answer: Deep Purple

Deep Purple's biggest hit is called "Smoke on the Water"...I guess you already knew that...you should!

22. Which band's first album was called "Greatest Hits"?

From Quiz Who Made the Heavy Metal Album (2000-2002)

Answer: Alien Ant Farm

Most people think they have released only one album, "ANThology". "Greatest Hits" is a very rare album, but the band is thinking of re-releasing it.

23. 'Walking The Razor's Edge'?

From Quiz Heavy Metal Albums

Answer: Helix

Does anyone remember: 'Rock You'?

24. What Canadian band warned us "None Shall Defy"?

From Quiz 1980s Thrash Metal Name the Artist

Answer: Infernal Majesty

Released in 1987 in the U.S. Released on Roadrunner label. Steve Terror and Kenny Hallman are on guitars. Chris Bailey is the vocalist. Rick Nemes is on drums and Psychopath plays the bass.

25. This album came out in 1992. It peaked at number 44 on the Billboard 200 chart, spending a total of 158 weeks on it. The album achieved double platinum status in the US.

From Quiz Bands And Albums

Answer: " Vulgar Display Of Power " - Pantera

The album was one of the most important in the creation of the groove metal genre. Four singles were released in support of this album - "Mouth For War", "This Love", "Walk" and "Hollow". Chad Bowar from About.com ranked "Vulgar Display Of Power" at number one on his "Best Heavy Metal Albums Of 1992" list. Since then the album has received recognition, being rated at number four on "The Top 10 Guitar Albums Of 1992" by "Guitar World" magazine, and number one on Loudwire's "Top 11 Metal Albums Of The 1990s".

26. What is the name of the first album that Lamb Of God released after they changed their name to what it is now?

From Quiz Heavy Metal Albums

Answer: New American Gospel

Lamb Of God were formerly known as Burn The Priest, and released a self-titled album whilst called this in 1998. They changed their name to what it is now when they signed to Prosthetic Records in 1999.

This is category 24459
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.