FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Baez Joan Quizzes, Trivia and Puzzles
Baez Joan Quizzes, Trivia

Joan Baez Trivia

Joan Baez Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music A-C

Fun Trivia
3 Joan Baez quizzes and 36 Joan Baez trivia questions.
1.
  A Time of Love, a Time of Hate    
Fun Fill-It
 16 Qns
Joan Baez's "Diamonds and Rust"
Fill in the missing words from the lyrics of one of my favourite Joan Baez songs, "Diamonds and Rust".
Very Easy, 16 Qns, tiye, Apr 23 24
Very Easy
tiye gold member
Apr 23 24
117 plays
2.
  Joan Baez, Queen of Folk    
Multiple Choice
 10 Qns
Test your knowledge of the prolific folk singer Joan Baez.
Average, 10 Qns, skylarb, Oct 05 20
Average
skylarb
Oct 05 20
348 plays
3.
  Joan Baez Lyrics   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
How familiar are you with the lyrics from the "Joan" and "5" CDs by Joan Baez?
Average, 10 Qns, rowena8482, Oct 05 20
Average
rowena8482 gold member
Oct 05 20
436 plays
Related Topics
  Folk Music [Music] (38 quizzes)


Joan Baez Trivia Questions

1. In which language are most of the songs on the Joan Baez album "Here's to Life"?

From Quiz
Joan Baez, Queen of Folk

Answer: Spanish

Born in 1941 in New York, Joan Baez has recorded over thirty albums. She is fluent in both English and Spanish and recorded an album mainly in Spanish titled "Gracias a la Vida: Joan Baez Canta en EspaƱol" (or "Here's to Life: Joan Baez Sings in Spanish.") One of the songs on the album is in Catalan. She has also recorded songs in Portuguese and French, among other languages.

2. Complete the lyric: "Come round by my side and I'll ______"

From Quiz Joan Baez Lyrics

Answer: Sing you a song

On Sunday September 15th 1963, sticks of dynamite were placed in the basement of the 16th Street Baptist church in Birmingham, Alabama by the Ku Klux Klan, and they exploded killing four young black girls. They were called Addie Mae Collins, Denise McNair, Cynthia Wesley and Carol Robertson. Richard Farina wrote the song "Birmingham Sunday" to commemorate the incident.

3. "Any Day Now" consists exclusively of covers of songs by what famous musician and one-time lover of Joan Baez?

From Quiz Joan Baez, Queen of Folk

Answer: Bob Dylan

Released in 1968, the cover album peaked at number 30 on the U.S. Billboard Pop Albums Chart. It contains only covers of Bob Dylan's songs. The title is taken from the lyrics of Bob Dylan's "I Shall Be Released": "I see my light come shining From the west down to the east Any day now, any day now I shall be released." Baez met Dylan in 1961 in Greenwich Village, and they became romantically involved off and on for about two years.

4. Who "was a good horse, he wore a high head"? in the lyrics to a song from "5"?

From Quiz Joan Baez Lyrics

Answer: Stewball

Stewball or Skewball was a famous British racehorse born in 1741 and the subject of a ballad bearing his name as far back as the late 18th Century. Joan's version is "Stewball", and the song has also been recorded by Peter, Paul and Mary and Lonnie Donegan.

5. "You were my Spring, my Summer too. It's always Winter without you" In which direction is the singer going to look for their love in this song title?

From Quiz Joan Baez Lyrics

Answer: North

"North" was written by Joan Baez and Nina Dusheck, and appears on the "Joan" CD.

6. What song, popularized by Joan Baez and written by Phil Ochs, begins with the lyrics, "Show me a prison, show me a jail, / Show me a prisoner whose face has gone pale"?

From Quiz Joan Baez, Queen of Folk

Answer: There But For Fortune

The song continues: "And I'll show you a young man with so many reasons why And there but for fortune, may go you or I." Phil Ochs wrote the song in 1963, and Baez covered it in 1964 on her album "Joan Baez/5." Baez's version was released as a single and peaked at 50 on the Billboard Top 100 chart. The song was also nominated for a Grammy Award in the category of "Best Folk Recording."

7. "And we loved with a Love that was more than Love, in a Kingdom by the sea" - Who did the singer love?

From Quiz Joan Baez Lyrics

Answer: Annabel Lee

The poem "Annabel Lee" was written by Edgar Allan Poe in 1849.

8. Who "came in through the window in the night when the moon was in the yard"?

From Quiz Joan Baez, Queen of Folk

Answer: Sweet Sir Gallahad

"Sweet Sir Galahad Came in through the window In the night when The moon was in the yard. He took her hand in his And shook the long hair From his neck and he told her She'd been working much too hard." Joan Baez wrote this song and performed it at the 1969 Woodstock Festival. The song was recorded on her 1970 album "One Day At a Time" and also performed live on "The Smothers Brothers Comedy Hour." The song was inspired by the music producer Milan Melvin's courtship of Joan Baez's younger sister Mimi.

9. In "The Lady Came From Baltimore", what is the Lady's name?

From Quiz Joan Baez Lyrics

Answer: Susan Moore

"The Lady's name was Susan Moore, and all she wore was lace. She didn't know that I was poor, she never saw my face." The song tells the story of a man sent to rob a lady of her jewels and money, but when he sees her he falls in love with her instead. It was written by Tim Hardin.

10. "Don't sing love songs, you'll wake my mother / She's sleeping here right by my side / And in her right hand a _____ dagger." What color dagger is the singer's mother holding in her right hand?

From Quiz Joan Baez, Queen of Folk

Answer: silver

"Don't sing love songs, you'll wake my mother She's sleeping here right by my side And in her right hand a silver dagger She says that I can't be your bride." The narrator's father has betrayed her mother multiple times: "My daddy is a handsome devil He's got a chain five miles long And on every link a heart does dangle Of another maid he's loved and wronged." Because of this experience, the narrator's mother believes "all men are false" and won't let her daughter marry. This American folk ballad exists in many variations and may have origins in Britain. Joan Baez's version was recorded on her debut album, "Joan Baez," which was released in 1960.

11. "Someone to open each _____" Complete this lyric from "It Ain't Me Babe"

From Quiz Joan Baez Lyrics

Answer: And every door

This song was written by Bob Dylan in 1964, and was also covered by Nancy Sinatra on her 1966 "Boots" album.

12. "Twas in the merry month of May / When green buds all were swelling, / Sweet William on his death bed lay / For love of" whom?

From Quiz Joan Baez, Queen of Folk

Answer: Barbara Allen

The song continues: "He sent his servant to the town To the place where she was dwelling, Saying you must come, to my master dear If your name be Barbara Allen." Though Scottish in origin, the ballad was equally popular in England and Ireland and over one hundred versions of "Barbara Allen" have been collected in North America. Baez recorded it on her 1961 album "Joan Baez Volume 2."

13. Who is the vicar in "Eleanor Rigby"?

From Quiz Joan Baez Lyrics

Answer: Father McKenzie

"Eleanor Rigby" was written by Lennon and McCartney and has also been covered by, amongst others, Godhead and The Levellers.

14. Joan Baez recorded a version of what 16th century ballad about a lady in waiting to a Queen of Scotland?

From Quiz Joan Baez, Queen of Folk

Answer: Mary Hamilton

In the song, Mary Hamilton is impregnated by the queen's husband and kills the infant after it is born. The song was included on Joan Baez's debut album in 1960. Baez told "Rolling Stone" magazine in a 1983 interview that she did only one take of "Mary Hamilton," insisting, "That's the way we made 'em in the old days."

15. "They're here to kill the ___" Which creature completes this lyric?

From Quiz Joan Baez Lyrics

Answer: Dove

La Colombe" or "The Dove" is a French anti-war anthem about French soldiers being sent to fight Algeria in the latter country's bid for independence. It was written by Jacques Brel.

16. "I'm going there to meet my mother, / She said she'd meet me when I come. / I'm only going over _____, / I'm only going over home." What famous biblical river is the singer going over?

From Quiz Joan Baez, Queen of Folk

Answer: Jordan

These lyrics come from the song "Poor Wayfaring Stranger," which appears on the 1961 "David's Album." This traditional American folk / gospel song originated in the early 19th century and may have been derived from a Scottish folk song. In the Bible, the Israelites crossed the Jordan River to enter the Promised Land. Crossing the Jordan has since become a metaphor for entering heaven after death.

17. What completes this lyric from "The Dangling Conversation"? - "And you read your _________, and I my Robert Frost"

From Quiz Joan Baez Lyrics

Answer: Emily Dickinson

This song was written by Paul Simon.

18. Joan Baez performed the civil rights anthem "We Shall Overcome" at the White House in front of what U.S. president?

From Quiz Joan Baez, Queen of Folk

Answer: Barack Obama

She sang the song on February 9, 2010 during a celebration of music from the Civil Rights Movement. The song may be derived from "I'll Overcome Some Day," an old hymn by Charles Albert Tindley published in 1900. Joan Baez also led the crowd in singing "We Shall Overcome" during the August 1963 March on Washington.

19. "I've given you my onliness, come give me your _______" What does the singer want to be given?

From Quiz Joan Baez Lyrics

Answer: Tomorrow

The song "If I Were A Carpenter" was written by Tim Hardin, and was also recorded by Bobby Darin, who had a Top 10 hit with it in America in 1966.

This is category 23535
Last Updated May 25 2024 5:51 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.