FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Cohen Leonard Quizzes, Trivia and Puzzles
Cohen Leonard Quizzes, Trivia

Leonard Cohen Trivia

Leonard Cohen Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music A-C

Fun Trivia
Leonard Cohen
9 Leonard Cohen quizzes and 95 Leonard Cohen trivia questions.
1.
  A Tribute to Mr. Leonard Cohen   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Leonard Cohen sadly passed away on November 7, 2016. Such was his influence on world music, his passing needs to be commemorated. May this quiz be worthy of honouring such an esteemed contributor to our society...
Average, 10 Qns, 1nn1, Mar 06 17
Average
1nn1 gold member
418 plays
2.
  The Late, Great Leonard Cohen   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Singer and poet Leonard Cohen died in 2016, leaving a great legacy of songs behind him. You may known him for 'Hallelujah', but here are lines from ten other songs he wrote. Can you match the line and the song?
Average, 10 Qns, Kankurette, Mar 01 20
Average
Kankurette gold member
Mar 01 20
252 plays
3.
  Anatomy of a Song: "Famous Blue Raincoat"   best quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
Having written a quiz on a song written by Leonard Cohen, but sung by someone else, I thought I had better write one on a song written and sung by Leonard Cohen. This is one of my favourites, I hope all his fans enjoy it.
Average, 15 Qns, Quiz_Beagle, Mar 10 12
Average
Quiz_Beagle gold member
519 plays
4.
  Waxing Lyrical with Leonard Cohen   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Leonard Cohen, a Canadian singer-songwriter, poet and novelist. He is probably one of the world's most-covered artists. How well do you know his lyrics?
Average, 10 Qns, 50ftqueenie, Jan 05 07
Average
50ftqueenie
799 plays
5.
  'Hallelujah' : Story Of A Song   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
'Hallelujah' has been described as "...a song with the power to turn a rock arena into a cathedral". Test your knowledge of this Leonard Cohen classic.
Tough, 10 Qns, darksplash, Jun 18 08
Tough
darksplash
641 plays
6.
  Songs of Leonard Cohen    
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about the septuagenarian singer-songwriter, poet and novelist from Canada? I've tried to make these a little bit trickier than your average "name that lyric" type quiz, but they are not meant to be too fiendish.
Difficult, 10 Qns, woodworm67, Apr 10 05
Difficult
woodworm67
659 plays
7.
  Leonard Cohen's Masterpieces    
Multiple Choice
 10 Qns
Leonard Cohen was, is and will be one of the best singers and songwriters of all time. Can you identify some of his masterpieces given one or two lines from each? The quotes are from the album "Leonard Cohen's Greatest Hits", 1971.
Average, 10 Qns, DeepHistory, Nov 02 13
Average
DeepHistory gold member
662 plays
8.
  Famous Blue Raincoat    
Multiple Choice
 10 Qns
Knowing the lyrics is not enough for this quiz; how much do you know about the 'story behind the song'?
Difficult, 10 Qns, Rowena8482, Nov 12 07
Difficult
Rowena8482 gold member
367 plays
9.
  Leonard Cohen    
Multiple Choice
 10 Qns
Leonard Cohen has been rather unfairly, I think, labelled a figure of gloom. The theme of this quiz is what other people think of him.
Very Difficult, 10 Qns, quacker, Nov 02 13
Very Difficult
quacker
804 plays
trivia question Quick Question
On which album did Leonard Cohen first record 'Hallelujah'?

From Quiz "'Hallelujah' : Story Of A Song"




Related Topics
  Folk Music [Music] (38 quizzes)


Leonard Cohen Trivia Questions

1. "The frontiers are my prison." From which song is it?

From Quiz
Leonard Cohen's Masterpieces

Answer: The Partisan

Cohen commented about the song: "I learned this from a friend when I was 15. He was 17. [...] We sang it together every morning, [...] I developed the curious notion that the Nazis were overthrown by music." The song is from the album "Songs From a Room" in 1969.

2. On which album did Leonard Cohen first record 'Hallelujah'?

From Quiz 'Hallelujah' : Story Of A Song

Answer: Various Positions

'Various Positions' was released in 1984. The song was noted for its various biblical allusions. Cohen claims to have written 80 verses over the years [Source: Interview with Neil McCormick, 'The Daily Telegraph', London, June 2008]. Cohen also recounted a meeting with Bob Dylan (who covered the song) in which Dylan asked him how long it had taken to write 'Hallelujah'. Cohen told him "best part of two years". His anecdote went on: "And the thing is, I lied. Actually, it took me closer to five". The quote in the introduction comes from that interview.

3. What time is it at the beginning of the song?

From Quiz Anatomy of a Song: "Famous Blue Raincoat"

Answer: Four in the morning

"It's four in the morning, the end of December I'm writing you now just to see if you're better" Four in the morning must be a time that inspires song - look at the wonderful song by Faron Young. Did you know that in the Charles M Schultz quiz 'Peanuts', Frieda's cat Faron was named after Faron Young?

4. According to Leonard Cohen, what make was the "famous blue" raincoat?

From Quiz Famous Blue Raincoat

Answer: Burberry

It is in the liner notes of his 1975 album "The Best of Leonard Cohen" that he refers to the coat and we find out it was stolen from him in New York in the early 1970s.

5. The lyrics to this beautiful song can be found on Cohen's debut album: 'Come over to the window, my little darling, I'd like to try to read your palm. I used to think I was some kind of Gypsy boy, before I let you take me home.'

From Quiz Waxing Lyrical with Leonard Cohen

Answer: So Long, Marianne

Leonard Cohen's debut album; 'Songs of Leonard Cohen', was released in 1967, it reached number 13 in the UK album charts. If you've seen Robert Altman's film; 'McCabe and Mrs Miller', you will have heard other songs from this album: 'Winter Lady', 'The Stranger Song' and 'Sisters of Mercy' as they are on the soundtrack.

6. Mr. Cohen could be considered to be a late starter in music with his first album being released when he was 32 years old. What was Mr. Cohen's career prior to the recording of this inaugural album?

From Quiz A Tribute to Mr. Leonard Cohen

Answer: Poet

Mr. Cohen enrolled at McGill University in 1951 and graduated four years later with a B.A. in literature. He published his first poems whilst at university and his first book of poems, "Let Us Compare Mythologies" was published the year after he finished his undergraduate degree. He attempted post-graduate degrees at McGill and Columbia University but finished neither, by then concentrating on writing poetry with an income from odd jobs. His second book of poems, "The Spice-Box of Earth" was published in 1961. He was heavily influenced by the works of William Butler Yeats, Walt Whitman, Federico GarcĂ­a Lorca, and Henry Miller. Because of a trust income from his father's estate he was able to live without regular employment though he chose to live a frugal existance. In the sixties he bought a modest house on the island of Hydra in Greece where he wrote the acclaimed, "Flowers for Hitler" (1964), and two novels "The Favourite Game" (1963) and "Beautiful Losers" (1966) and another volume of poems "Parasites of Heaven" (1966). While his works were acclaimed by critics, they were not a very commercial success.

7. "And Jesus was a sailor, when he walked upon the water..." From which song is it?

From Quiz Leonard Cohen's Masterpieces

Answer: Suzanne

Cohen's personal comment: "I wrote this in 1966. Suzanne had a room on a waterfront street in the port of Montreal. [...] Her hospitality was immaculate." The song was first released in the album "Songs of Leonard Cohen" in 1967.

8. Where in New York is there 'music all through the evening'?

From Quiz Anatomy of a Song: "Famous Blue Raincoat"

Answer: Clinton Street

"New York is cold, but I like where I'm living There's music on Clinton Street all through the evening. Clinton Street runs between Newark Street and 2nd Street, if anyone would like to check it out and tell me if there's still music right through the evening, I'd be grateful! It is advertised as 'Downtown's main drag for a food and drink adventure'. It was named for George Clinton, a general in the Revolutionary War, who was the first governor of New York State (1777-1795), and has no relation to Bill.

9. The song shares a plot with a novel by Cohen. Which one?

From Quiz Famous Blue Raincoat

Answer: Beautiful Losers

Canadian classic novel "Beautiful Losers" was first published in 1966, and,like the song, tells the story of a love triangle between two men and a woman who is married to one of them.

10. In his early song "Dress Rehearsal Rag", Cohen describes an everyday activity in a very melancholic way. What activity?

From Quiz Songs of Leonard Cohen

Answer: Having a shave

"Take a look at your body now, There's nothing much to save, And a bitter voice in the mirror cries: Hey prince, you need a shave. And if you can get your trembling fingers to behave Why don't you try unwrapping a stainless steel razor-blade?" An early song, which eventually made it on to his third album, "Songs of Love and Hate".

11. On the tribute album, 'I'm Your Fan,' from what country do both the coverers of 'Tower of Song' come?

From Quiz Leonard Cohen

Answer: Australia

Nick Cave, whose 'I said to Leonard Cohen...' adlib is very touching, is from Victoria, and Robert Forster is a displaced Queenslander.

12. Leonard Cohen's first album was recorded and released in 1967. What was the name of this breakthrough album?

From Quiz A Tribute to Mr. Leonard Cohen

Answer: Songs of Leonard Cohen

In 1967, Mr. Cohen was disillusioned with his career as a poet in Montreal, so, buoyed by the success of the Judy Collins' release of one of his poems that had become a hit, he moved to Los Angeles to pursue a career as a singer-songwriter. His first album "Songs of Leonard Cohen" (1967) stayed in the charts for almost a year despite Mr Cohen being unhappy with the production of same with a lush recording being produced where Mr Cohen fought for what was to become his trademark minimalist production. In the end most of the "lushness" was able to be removed but not all, due to the limitations of a four-track master tape. Other successful albums followed, "Songs from a Room" (1969), "Songs of Love and Hate" (1971) and "New Skin for the Old Ceremony" (1974) and "Death of a Ladies' Man" (1978). Mr. Cohen did not tour North American and Europe until 1970 which, in part contributed to modest album sales despite his early albums being critically acclaimed.

13. "I saw a beggar leaning on his wooden crutch, he said to me "you must not ask for more." From which song is it?

From Quiz Leonard Cohen's Masterpieces

Answer: Bird On The Wire

What Cohen said : "I always begin my concert with this song. It seems to return me to my duties. It was begun in Greece and finished in a motel in Hollywood around 1969 along with everything else." The song is included in the album "Songs From a Room" in 1969.

14. In 1994, Leonard Cohen recorded a new version of his classic song 'Hallelujah'. On what album did it appear?

From Quiz 'Hallelujah' : Story Of A Song

Answer: Cohen Live

The second version retained only the chorus and the final verse of the first.

15. Where is the person the letter is being written to building his house?

From Quiz Anatomy of a Song: "Famous Blue Raincoat"

Answer: Deep in the desert

"I hear that you're building your little house deep in the desert" Researching this quiz I discovered that Tori Amos and Jennifer Warnes have also recorded this song. Tori Amos did not change the lyrics at all but Jennifer Warnes finished it 'Sincerely a friend'. I can't see that singing this as a woman makes any sense, with apologies to fans of the two ladies.

16. A lawsuit was brought on Cohen's behalf over a 1977 number one hit that it was claimed was plagiarised from "Famous Blue Raincoat." Who sang the song in question?

From Quiz Famous Blue Raincoat

Answer: Leo Sayer

"When I Need You," written by Albert Hammond and Carol Bayer Sager was a massive hit for Leo Sayer, and reached number one in both the UK and the US charts. The court case brought on behalf of Cohen was settled out of court.

17. Leonard Cohen's is arguably the most Jewish showbiz name outside of film producing. Cohen biographer Ira Nadel analyses Cohen's name quite thoroughly. Leonard's Hebrew name is?

From Quiz Leonard Cohen

Answer: Eliezer

Leonard is a common Anglicization of both Eliezer and Leyb. His second name is Nehemiah, or Norman.

18. "Some women wait for Jesus, and some women wait for Cain..." From what song is it?

From Quiz Leonard Cohen's Masterpieces

Answer: Last Year's Man

Cohen on the song: "I don't know why but I like this song. [...] I like the children in the version. I always wait for them if I have to listen to it." The song is from the album "Songs of Love and Hate" in 1970.

19. What does the letter writer hope the recipient is keeping?

From Quiz Anatomy of a Song: "Famous Blue Raincoat"

Answer: Some kind of record

"You're living for nothing now, I hope you're keeping some kind of record." This is an intriguing line (I say nothing about the rhyme with the last couplet!) What does 'living for nothing' mean? And why would 'keeping some kind of record' be important? Perhaps the recipient is some kind of author?

20. There is a line in the lyric which asks "Did you ever go clear?" Which religion, with which Cohen was briefly involved, offered believers "a clear path"?

From Quiz Famous Blue Raincoat

Answer: Scientology

When he first heard of Scientology, Cohen referred to it as "some crackpot religion," then he joined them to "rule the world" and had difficulty extricating himself later on. He was eventually given a "release certificate" in June 1968.

21. Leonard Cohen is mentioned in which Nirvana song?

From Quiz Leonard Cohen

Answer: 'Pennyroyal Tea'

Kurt Cobain wanted 'a Leonard Cohen underword.' Golly gosh.

22. "I used to think I was some sort of gypsy boy, Before I let you take me home." From what song is it?

From Quiz Leonard Cohen's Masterpieces

Answer: So Long, Marianne

Cohen's blurb: "I began this on Aylmer Street in Montreal and finished it a year later at the Chelsea Hotel in New York. [...] She (Marianne) gave me many songs, and she has given songs to others, too. She is a Muse." It was first presented to the audience in the album "Songs of Leonard Cohen" in 1967.

23. In March 2008, a cover version of Leonard Cohen's 'Hallelujah' entered the Billboard Hot Digital Song chart at No 1. Who recorded it?

From Quiz 'Hallelujah' : Story Of A Song

Answer: Jeff Buckley

All these singers have covered the song at one time or another. Wainwright's version appeared on the soundtrack of the movie 'Shrek' (2001). It was also a number one download on iTunes. allmusic.com records almost 700 covers of the song.

24. Who came by with a lock of the recipient's hair?

From Quiz Anatomy of a Song: "Famous Blue Raincoat"

Answer: Jane

"Yes, and Jane came by with a lock of your hair She said that you gave it to her That night that you planned to go clear Did you ever go clear?" Do guys give women locks of their hair? It seems a bit Victorian to me. Does she keep it in a locket? Or just wander round holding it in her hand? Once again there are many, many pages from people explaining just what this song means (none of them written by Leonard Cohen) and some people claim that 'Jane' was Janis Joplin. I shall refrain from comment.

25. Cohen has said that the "Lili Marlene" line in the lyrics came from a late night elevator meeting with a young woman who was looking for Kris Kristofferson. Who was she?

From Quiz Famous Blue Raincoat

Answer: Janis Joplin

Cohen wrote his song "Chelsea Hotel #2" for Janis Joplin. The actual Hotel Chelsea is in Manhattan, New York.

26. 'Dance Me to the End of Love,' which is about the Holocaust gas chambers, is also a picture book. Who did the illustrations?

From Quiz Leonard Cohen

Answer: Matisse

Apparently there's a whole range of these books.

27. While Leonard Cohen was associated with many women in his life, perhaps Jennifer Warnes could have been considered his muse. Which Cohen song did Ms. Warnes make a world-wide hit in 1986?

From Quiz A Tribute to Mr. Leonard Cohen

Answer: First We Take Manhattan

Jennifer Warnes and Leonard Cohen were lifelong friends after they met in 1971. She started as one of his back-up singers, became guest vocalist on seven Cohen albums (1979-2012) and released her own album of Cohen songs "Famous Blue Raincoat", This album featured the hit single, "First We take Manhattan"(featuring Stevie Ray Vaughan on lead guitar), one of of two unreleased Cohen tracks on the album (Both appeared later on Mr Cohen's "I'm Your Man" 1998 album). The tribute album featured Cohen songs from all albums from 1967-1984.

28. "Don't turn on the lights, you can read their address by the moon..." From what song is it?

From Quiz Leonard Cohen's Masterpieces

Answer: Sisters of Mercy

What Cohen commented: "This was written in a few hours one winter night in a hotel room in Edmonton, Alberta. [...] The room was filled with moonlight reflected off the ice of the North Saskatchewan River." The song was recorded for the album "Songs of Leonard Cohen" in 1967.

29. The last time the writer saw the recipient, how was he looking?

From Quiz Anatomy of a Song: "Famous Blue Raincoat"

Answer: So much older

"Ah, the last time we saw you you looked so much older" Apparently it is claimed that Leonard Cohen considers this song a failure. Well, sorry Mr. Cohen, I think it is wonderful, poignant and excellent.

30. In an interview in 1993, Cohen said of the song "I never felt I really sealed that song; I never felt the _______ was finished." Which word completes the quote?

From Quiz Famous Blue Raincoat

Answer: Carpentry

The interview was published in "Details" magazine. Cohen said that although he felt the song was unfinished, he had so few good songs written that he had to include it on the album he was making anyway.

This is category 1710
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.