FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Beethoven Ludwig van Quizzes, Trivia and Puzzles
Beethoven Ludwig van Quizzes, Trivia

Ludwig van Beethoven Trivia

Ludwig van Beethoven Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music A-C

Fun Trivia
10 quizzes and 110 trivia questions.
1.
  Beethoven - nine famous symphonies   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Although several composers completed exactly nine symphonies, most classical music lovers would first and foremost associate "The Nine Symphonies" with Ludwig van Beethoven. How well do you know these works?
Difficult, 10 Qns, WesleyCrusher, Nov 15 21
Difficult
WesleyCrusher editor
Nov 15 21
4927 plays
2.
  Ludwig van, Piano Man   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Ludwig van Beethoven (1770-1827) was a titan of classical music who wrote scores of different compositions for various instruments, including the human voice. This quiz focuses on some of his pieces for the piano in (roughly) chronological order.
Easier, 10 Qns, shorthumbz, Nov 15 21
Easier
shorthumbz gold member
Nov 15 21
396 plays
3.
  Beethoven 101   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I hope that you enjoy this quiz on one of the most fascinating musicians of all time. Perhaps you'll even learn a thing or two.
Average, 10 Qns, sircrossen, May 07 22
Average
sircrossen
May 07 22
2285 plays
4.
  Beethoven's Life, Times and Works    
Multiple Choice
 20 Qns
Here is a 20 question quiz about Ludwig van Beethoven, his life, times and works. I hope this is enjoyable and educational. Feedback and-or corrections are welcome!
Average, 20 Qns, Pat6789, Nov 15 21
Average
Pat6789
Nov 15 21
4623 plays
5.
  Fidelio's first lines    
Match Quiz
 10 Qns
Here are the first lines (which are also the titles) of ten important pieces from "Fidelio", Beethoven's only opera. Since I can't ask for the title or composer, you'll get to match these lyrics to the character(s) singing them. Good luck!
Average, 10 Qns, WesleyCrusher, Nov 15 21
Average
WesleyCrusher editor
Nov 15 21
1077 plays
6.
  Great Composers: Beethoven    
Multiple Choice
 10 Qns
Beethoven, and I am not talking about the big, drooling St. Bernard, has left the world his musical legacy. Test your knowledge, and maybe learn a couple of new facts about this musical giant.
Average, 10 Qns, 57wordsmith, May 08 22
Average
57wordsmith
May 08 22
2111 plays
7.
  Beethoven   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Beethoven has given the world his gift of music. What do you know about this musical icon?
Average, 10 Qns, stetienne, Nov 15 21
Average
stetienne
Nov 15 21
1054 plays
8.
  The Names of Sonatas and Symphonies (Beethoven)    
Multiple Choice
 10 Qns
All sonatas and symphonies have numbers. Some have been allocated names because of one part or because of how they sound like something. This is a quiz about the names of sonatas and symphonies written by Beethoven.
Average, 10 Qns, mathbear, Nov 15 21
Average
mathbear
Nov 15 21
134 plays
9.
  Beethoven's Only Opera    
Multiple Choice
 10 Qns
Best known for his nine symphonies, Beethoven wrote only one opera.
Average, 10 Qns, tjoebigham, Nov 15 21
Average
tjoebigham
Nov 15 21
817 plays
10.
  The Life of Ludwig van Beethoven    
Multiple Choice
 10 Qns
These questions come from a book I'm reading, "The Vintage Guide to Classical Music" by Jan Swafford. Good Luck!
Tough, 10 Qns, angelpineapple, Nov 15 21
Tough
angelpineapple
Nov 15 21
2054 plays
trivia question Quick Question
Ludwig van Beethoven was born in what city in which year?

From Quiz "The Life of Ludwig van Beethoven"




Related Topics
  Classical Music [Music] (180 quizzes)

  Opera [Music] (100 quizzes)


Ludwig van Beethoven Trivia Questions

1. One of the hardest of Beethoven's sonatas is Piano Sonata No. 29 in B Flat Major, Op. 106. But what is the name of this extremely difficult sonata?

From Quiz
The Names of Sonatas and Symphonies (Beethoven)

Answer: Hammerklavier

The "Hammerklavier" Sonata takes about 40 to 50 minutes to play. During Beethoven's time, the pianos had wooden frames. The "Hammerklavier" Sonata was so long and strenuous that the pianos had to be tuned after every performance of this sonata. (This does not happen nowadays as modern pianos can endure much more playing.) The "Hammerklavier" was written in 1818. It was probably named that because of its length and ferocity.

2. The very first twelve bars of Beethoven's first symphony did something that, at its time, was a serious break of tradition. Which breach of musical protocol did Beethoven commit here?

From Quiz Beethoven - nine famous symphonies

Answer: He did not start the symphony in the key it was written in

Beethoven's first symphony was first performed on April 2, 1800 in Vienna. At this time, composition theory and practice was determined by a host of conventions and traditions that determined how each movement of a symphony had to be structured, what it was allowed or forbidden to contain and how to use melody and harmony. One of these rules was that a piece's first chord had to be that of its key, establishing the tonal structure. Beethoven caused a small outrage among traditionalists by breaking with this pattern - the entire 12-bar adagio introduction avoids the C major key entirely, teasing around it. The key is finally reached on the 13th bar when the main allegro part of the movement begins.

3. Where was Beethoven born?

From Quiz Beethoven

Answer: Bonn, Germany

Ludwig van Beethoven was born in Bonn (part of modern-day Germany) on December 16, 1770. His father was singer Johann van Beethoven and his mother was named Maria Magdalena Keverich.

4. What was Beethoven's first name?

From Quiz Beethoven 101

Answer: Ludwig

According to behindthename.com, Ludwig is based on an older Germanic name, Hludwig, meaning "famous warrior." Beethoven shares his name with three Merovingian kings (usually referred to in their Latin form, "Clovis"), and three Bavarian kings.

5. What was Beethoven's hometown in Germany?

From Quiz Great Composers: Beethoven

Answer: Bonn

Born December 17, 1770, Beethoven began his career in the town of Bonn. He followed the family footsteps of his father and grandfather, who were also musicians.

6. Ludwig van Beethoven was born in what city in which year?

From Quiz The Life of Ludwig van Beethoven

Answer: Bonn, 1770

His father, Johann, held a minor singing post at court and his mother, Maria, was the daughter of a court cook.

7. What is the opera's name?

From Quiz Beethoven's Only Opera

Answer: 'Fidelio'

Richard Strauss composed 'Ariadne', Bizet wrote 'Pearl Fishers' and Debussy wrote 'Pelleas' (like Beethoven's, it was Debussy's sole opera).

8. In what year was Beethoven born?

From Quiz Beethoven's Life, Times and Works

Answer: 1770

December 16, 1770, in Bonn, in what is now Germany.

9. Written in 1801, Beethoven's fourteenth sonata has a very calm first movement and is only 15 to 20 minutes long. What is the name of this very famous sonata?

From Quiz The Names of Sonatas and Symphonies (Beethoven)

Answer: Moonlight

The "Moonlight" Sonata is one of Beethoven's most famous compositions. It was written at the time when Beethoven was starting to compose different music and was starting to create the Romantic era of music.

10. In 1795 Beethoven performed the premiere of his "Piano Concerto Number Two in B-flat Major" as a way of establishing himself upon his relocation to which city?

From Quiz Ludwig van, Piano Man

Answer: Vienna

In 1792 Beethoven traveled to Vienna from Bonn, his hometown. The trip was subsidized by his patron, the Elector of Bonn. Sadly, soon after arriving in Vienna, Beethoven learned that his alcoholic father had died back in Bonn. This unfortunate turn of events nevertheless had a benefit: it freed Beethoven to remain in Vienna in order to take advantage of the opportunities the city provided for him to advance his career. By 1795 Beethoven had come under the tutelage of Antonio Salieri, who is famed today for his connection to Mozart; and it is believed that Salieri was instrumental in organizing the concert at which Beethoven debuted his "Second Piano Concerto." The concerto was largely composed from 1787-1789, with the third movement being written in 1795.

11. According to tradition, what did Mozart say of the young Beethoven?

From Quiz Beethoven

Answer: "One day he will give the world something to talk about."

In 1787, Beethoven visited Vienna and met Mozart. Mozart was quite impressed with the 16-year-old pianist. Unfortunately, Beethoven had to return to Bonn after a few weeks because his mother was dying.

12. Beethoven first appeared as a performer at what age?

From Quiz The Life of Ludwig van Beethoven

Answer: 7

Beethoven did not make an impression on his audience.

13. Where is it set?

From Quiz Beethoven's Only Opera

Answer: a prison in Seville, Spain

It is a story of political oppression, about a rebel's imprisonment.

14. One of Beethoven's most famous funeral marches is the second movement of his seventh symphony. However, he also composed a sonata which was named "Funeral March". What number was given to this sonata?

From Quiz The Names of Sonatas and Symphonies (Beethoven)

Answer: Piano Sonata No.12 (opus 26)

The sonata takes about 20 to 25 minutes to play. It has four movements which was unusual for that time. However, Beethoven had already written six sonatas with four movements. Piano Sonata No. 12 was composed in 1801.

15. Beethoven's "Piano Concerto Number One in C Major" has in its first movement a number of stylistic references to which great Viennese composer, who died in December, 1791?

From Quiz Ludwig van, Piano Man

Answer: Wolfgang Amadeus Mozart

Mozart (1756-1791) had become famous for his compositions by the time Beethoven was a teenager; and Beethoven became an ardent Mozart fan. There are some accounts that they may have met in 1787 when Beethoven made a trip to Vienna, but these accounts are not supported by any contemporary documentation. It is certain, however, that Beethoven had studied Mozart, wrote cadenzas and variations on several of Mozart's works, and showed more indirect influence from Mozart in several of his other works, including "Piano Concerto Number One." This concerto was written in 1796-1797, nearly ten years AFTER his second piano concerto; but it was published first - in 1801, ahead "Piano Concerto Number Two" - thus meriting the "Number One" designation.

16. The finale of the third "Eroica" symphony mostly consists of variations on a theme Beethoven had originally used in a different work. Which work was it?

From Quiz Beethoven - nine famous symphonies

Answer: The ballet "The Creatures of Prometheus"

Written with Napoleon Bonaparte in mind, Beethoven's third symphony was to celebrate a heroic life. However, before the symphony premiered, Napoleon declared himself Emperor and Beethoven became disillusioned with him, famously tearing up the title page of his manuscript bearing the dedication. The "Prometheus" theme originally composed for the ballet and reused as the basis for the finale was one of Beethoven's most recurring themes: It was used at least twice more, in one of the 12 Contradanses and as the basis of a set of variations for piano.

17. When did Beethoven start to lose his hearing?

From Quiz Beethoven

Answer: 1798-1801

Beethoven was about 28 years old when his hearing began to fail. By 1800, several doctors were called upon but failed to help. Beethoven suffered great pain in his ear and his increasing hearing loss caused him much depression.

18. Upon hearing the 17 year old Beethoven play, who said, "Watch this lad. One day he will force the world to talk about him"?

From Quiz Beethoven 101

Answer: Wolfgang Amadeus Mozart

Kudos to Mozart for being able to see beyond convention and recognize Beethoven's own genius. Many musicians and music critics--including Beethoven's one-time teacher, Joseph Haydn--actually feared Beethoven's work because it relied so much upon passion rather than the mathematically precise nature consistent with the Classical style of the age.

19. What other instruments did Beethoven play besides the piano?

From Quiz Great Composers: Beethoven

Answer: violin and organ

Beethoven became so proficient at his instruments that at 11 years of age he began substituting for his teacher in public performances. It was thought Beethoven would become another Mozart, yet while his talent and genius was evident, he did not rise to fame in his youth as had Mozart.

20. Beethoven's Symphony No. 3 ("Sinfonia Eroica") was originally titled what?

From Quiz The Life of Ludwig van Beethoven

Answer: Bonaparte

Beethoven changed it to "Eroica" after Napoleon Bonaparte proclaimed himself emperor.

21. What is the name of the prisoner?

From Quiz Beethoven's Only Opera

Answer: Florestan

Florestan is the freedom fighter now facing death from starvation in the dungeon.

22. In 1809, Beethoven composed his 25th sonata. What name was given to this sonata that takes flight?

From Quiz The Names of Sonatas and Symphonies (Beethoven)

Answer: Cuckoo

Piano Sonata No. 25 (opus 79) is the shortest sonata ever composed by Beethoven. It only takes eleven minutes to play all three movements. Compared to his longest sonata, the "Hammerklavier", it is about four times shorter.

23. Beethoven's fourth symphony is, along with the eighth, one of the less famous works in the cycle. It is much more a successor to the second than to the third symphony - what is the link between symphonies number two and four?

From Quiz Beethoven - nine famous symphonies

Answer: No. 4 was a paid work commissioned by a noble who loved No. 2

Dedicated to "the Silesian nobleman Count Franz von Oppersdorf", the fourth symphony was the only commissioned work among the nine Beethoven symphonies. The Count had originally heard Beethoven's second symphony played at a concert and liked it so much that he offered Beethoven a substantial sum of money to have a symphony written for him.

24. Whom did Beethoven marry?

From Quiz Beethoven

Answer: He never married

Although Countess Giulietta Guicciardi was the love of Beethoven's life, they never married. She married someone else and Beethoven remained alone. Beethoven wrote the Sonata Op. 27 no. 2 for her.

25. To whom did Beethoven initially dedicate his "Third Symphony" ("The Eroica")?

From Quiz Beethoven 101

Answer: Napoleon Bonaparte

Initially, Beethoven thought that Napoleon would bring democracy and the Enlightenment to all of Europe. However, he soon discovered that Napoleon's imperial ambitions made him little different than any other tyrant conqueror. In 1804, he so forcefully scratched Bonaparte's name from the title that it left a gaping hole in the paper. To a friend, Beethoven said of Napoleon, "Now he will crush the rights of man. He will become a tyrant."

26. At what age did Beethoven begin publishing his sonatas?

From Quiz Great Composers: Beethoven

Answer: 13

At 13 he began improvising his own work on the piano, and was encouraged to publish these sonatas. Beethoven achieved his fame and fortune more through composing than through playing, this might be due in part to him losing his hearing when he was in his twenties. While he could not hear himself play on the piano, he could still hear the instruments in his head, and was able to continue composing.

27. In the 1802 Heiligenstadt Testament, Beethoven wrote that he wanted to die but something held him back. What was it?

From Quiz The Life of Ludwig van Beethoven

Answer: music

This was written as a letter to his brothers which he never mailed but kept with him the rest of his life. He calls it his "art" (i.e., his music).

28. Who is the prisoner's wife?

From Quiz Beethoven's Only Opera

Answer: Leonore

Desperate to spring her husband, the loyal Leonore disguises herself as a boy named Fidelio (the opera's name) and works as assistant to the jailer.

29. Though contemporaries, Mozart (1756-1791) and Beethoven (1770-1827) never crossed paths.

From Quiz Beethoven's Life, Times and Works

Answer: It is unclear whether they ever met

One story goes that Beethoven made a trip to Vienna in 1787 where Mozart heard Beethoven play the piano. Mozart is reported to have said, 'Watch this young man; he will yet make a noise in the world.' There are other indications from various biographers that they possibly met. However, there is nothing that could be considered proof that they ever met at all - no substantiated contemporary evidence. Chances are fairly good, though, that Beethoven saw Mozart play on his 1787 trip to Vienna - he was a great admirer of Mozart, and Mozart was definitely in the city and playing at that time. even that, though is no more than a guess.

30. Beethoven's fourth sonata (opus 7) was the first to receive a name. Interestingly, this name makes this sonata look like the best. What is the name of this composition?

From Quiz The Names of Sonatas and Symphonies (Beethoven)

Answer: The Grand Sonata

The "Grand Sonata" lasts between 25-30 minutes, making it one of the longest sonatas composed by Beethoven. Beethoven actually named it "Great Sonata". He did not do this to gain popularity, but because it was published on its own, which was strange for that time period.

This is category 24285
Last Updated Jul 13 2024 5:50 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.