FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Collins Phil Quizzes, Trivia and Puzzles
Collins Phil Quizzes, Trivia

Phil Collins Trivia

Phil Collins Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music A-C

Fun Trivia
4 Phil Collins quizzes and 45 Phil Collins trivia questions.
1.
  Phil Collins   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Phil Collins is an ex member of the English Rock band Genesis. Collins left Genesis in 1996 to concentrate on his solo career. Questions are based on Genesis and Phil Collins as a solo artist and actor. Enjoy the quiz.
Average, 10 Qns, Lord_Digby, Jan 10 16
Average
Lord_Digby gold member
1779 plays
2.
  Phil Collins Lyrics    
Multiple Choice
 15 Qns
This quiz contains lines from various Phil Collins songs. All you have to do is name the song!
Difficult, 15 Qns, GeresGirl, Dec 03 20
Difficult
GeresGirl
Dec 03 20
1748 plays
3.
  All About Phil Collins    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about a little known artist from England called Phil Collins. Ever heard of him?
Average, 10 Qns, miaow, Apr 16 04
Average
miaow
2255 plays
4.
  Phil Collins the Musician    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a general quiz on the legendary musician that is Phil Collins.
Tough, 10 Qns, bertelwell, Feb 29 08
Tough
bertelwell
1706 plays
trivia question Quick Question
What song is this line from? "She knows it ain't easy for a simple boy like me, she fills me full of lovin', oh then she sets me free."

From Quiz "Phil Collins Lyrics"





Phil Collins Trivia Questions

1. What was the first single released by Phil Collins as a solo artist?

From Quiz
Phil Collins

Answer: In the Air Tonight

"In the Air Tonight" was taken from Phil Collins debut solo album "Face Value." The album was released February 9, 1981. The single reached number two on the UK singles chart and reached the top 20 on the US Billboard Hot 100. In 1984 a new American television series started called "Miami Vice" the song "In the Air Tonight", plays during the first episode.

2. What song is this line from? "How can you just walk away from me, when all I can do is watch you leave? Cuz we've shared the laughter and the pain, and even shared the tears."

From Quiz Phil Collins Lyrics

Answer: Against All Odds

Phil's full name is Philip David Charles Collins. He was born on January 30, 1951 in Chiswick, London, England.

3. What nationality is Phil Collins?

From Quiz Phil Collins the Musician

Answer: English

He was born on 31st January, 1951 in Chiswick, England.

4. Which instrument did Phil originally join Genesis to play?

From Quiz All About Phil Collins

Answer: Drums

Other famous members of Genesis were Peter Gabriel and Mike Rutherford of 'Mike and the Mechanics' fame.

5. What was the first album called that Phil Collins sang as lead vocalist after Peter Gabriel left the band in 1976?

From Quiz Phil Collins

Answer: A Trick of the Tail

"A Trick of the Tail" was the seventh studio album by Genesis, It was also their first studio album featuring Phil Collins as the lead singer. The album was released February 1976. When Peter Gabriel left Genesis, Phil Collins didn't want to be the lead singer of the band. Collins wanted to get an outsider into the band and an audition process started. With over 400 people applying, Mick Strickland came out on top of all the auditionees. However the band decided not to give the role to Strickland. The band then decided that Collins should be the lead singer and Collins reluctantly took on the role.

6. What song is this line from? "She knows it ain't easy for a simple boy like me, she fills me full of lovin', oh then she sets me free."

From Quiz Phil Collins Lyrics

Answer: Who Said I Would

This song appears as #7 on Phil's "No Jacket Required" album from 1985.

7. In which film was Phil Collins an extra when a teenage child?

From Quiz Phil Collins the Musician

Answer: A Hard Days Night

Phil Collins was an extra in the Beatles movie 'A Hard Day's Night'! He was a 13 years old when he was in it and played a screaming fan. Phil was also in a film called 'Calamity the Cow' when he was 16.

8. What was Phil's first album called?

From Quiz All About Phil Collins

Answer: 'Face Value'

This was the first in a line of album covers featuring close ups of Phil's face. A very brave man.

9. "We Can't Dance" was recorded and released in 1991. What is the significance of this album?

From Quiz Phil Collins

Answer: It was Phil Collins last album with Genesis

"We Can't Dance" is the fourteenth studio album by Genesis, it was also the first album by the band in five years. The album reached number one on the UK Album Chart and peaked at number four on The Billboard 200. In 1992 Genesis began their worldwide tour, promoting the album "We Can't Dance", this also proved to be the last tour by Phil Collins with the band. The album produced several songs released as singles. Pick of the crop are "No Son of Mine", "Hold on My Heart", "I Can't Dance" and "Jesus He Knows Me."

10. What song is this line from? "I've been sitting here so long, wasting time, just staring at the phone. And I was wondering should I call you? Then I thought, maybe you're not alone."

From Quiz Phil Collins Lyrics

Answer: One More Night

Phil's nickname is "Little Elvis".

11. Which was the first group that Phil Collins performed in?

From Quiz Phil Collins the Musician

Answer: The Real Thing

With stage school friends from the Barbara Speake Stage School he formed The Real Thing, before joining Flaming Youth in 1969 along with guitar playing friend Ronnie Caryl. An album, Ark Two, is released in October 1969 to encouraging reviews but by early summer 1970, it's clear the band is going nowhere. He joined Genesis in August 1970.

12. Who were the other 2 members of Genesis when Phil left in 1995?

From Quiz All About Phil Collins

Answer: Mike Rutherford and Tony Banks

Mike Rutherford has had hits with 'Mike and the Mechanics', and Tony Banks has had several solo projects with less success.

13. What Beatles film did Phil Collins take part in?

From Quiz Phil Collins

Answer: A Hard Day's Night

Phil Collins was an extra in the film "A Hard Day's Night." He played the part of a screaming teenager fan, with hundreds of other extras. Collins also auditioned for the 1968 film "Romeo and Juliet"; the part was eventually given to Leonard Whiting, who played the part of "Romeo." Collins also appeared as an extra in the film "Chitty Chitty Bang Bang" (1968) the first lead role Collins had was in the film, "Calamity the Cow" which was released in 1967.

14. In which American TV show did Phil make a guest appearance as Phil Mayhew?

From Quiz Phil Collins the Musician

Answer: Miami Vice

Phil has also appeared as a cartoon character in the cult US cartoon show 'South Park'!

15. Phil Collins had a number one hit with this song, sixteen years after the original song was performed by The Supremes. What was the name of the song?

From Quiz Phil Collins

Answer: You Can't Hurry Love

The Supremes released the song "You Can't Hurry Love" in 1966. The single reached number one on the US Billboard Pop Singles chart and peaked at number three on the UK Singles Chart. Phil Collins version reached number one on the UK singles chart and peaked at number ten on the US Billboard Hot 100. The song was also the first to reach the number one spot for Phil Collins as a solo artist in the UK. "You Can't Hurry Love" was featured on Phil Collins second album "Hello, I Must Be Going!" released November 1, 1982.

16. What song is this line from? "I'm tired and my eyes are weary and I just want you lying here with me, so close your eyes. I'll make it oh, so nice."

From Quiz Phil Collins Lyrics

Answer: Why Can't it Wait 'Til Morning?

"Well I don't wanna think about what we've said and I don't wanna know why we hurt ourselves 'cos I just wanna hold you so close to me." is the next line. This song appears on Phil's 1982 album "Hello, I Must Be Going".

17. When did Phil Collins leave Genesis to pursue his solo career?

From Quiz Phil Collins the Musician

Answer: 1996

Phil Collins joined the group in 1971. His last ablum with them was 1991's "We Can't Dance".

18. What was Phil's first solo single?

From Quiz All About Phil Collins

Answer: In the Air Tonight

This got to No. 2 in the UK and was in the Top 20 in the US.

19. This album won the Grammy Award for Album of the Year in 1986. What was it called?

From Quiz Phil Collins

Answer: No Jacket Required

"No Jacket Required" was Phil Collins third solo album. The album was released January 25, 1985. This album has been the most successful for Phil Collins so far. The album reached number one in both the U.S. and the UK. It also produced four singles that charted the U.S. and three in the UK. Song titles are as follows, "One More Night", "Sussudio", "Take Me Home" and "Don't Lose My Number", the latter was not released as a single in the UK. 1985 saw The No Jacket Required World Tour.

20. What song is this line from? "You said you didn't need me in your life. Oh, I guess you were right. I never meant to cause you no pain. But it looks like I did it again."

From Quiz Phil Collins Lyrics

Answer: I Wish It Would Rain Down

This is one of Phil's most popular songs. It is #6 on his 1998 album, "Phil Collins...Hits".

21. In which film did Phil Collins play a train robber who eloped to Acapolco to escape arrest?

From Quiz Phil Collins the Musician

Answer: Buster

He played the main character Buster Edwards.

22. What was his character's first name in 'Miami Vice'?

From Quiz All About Phil Collins

Answer: Phil

23. What song is this line from? "Oh if she called me I'd be there. I'd come running, anywhere. She's all I need, all my life. I feel so good if I just say the word."

From Quiz Phil Collins Lyrics

Answer: Sussudio

"Sussudio" is actually the name of Phil's daughter's horse. He said he thought it was the kind of name that could stand alone, like "Cher", or "Madonna". Phil has four children. Two sons, Nicholas Grev Austin, and Simon. He also has two daughters, Joely and Lily.

24. Phil Collins has donated a song to a tribute album to whom?

From Quiz Phil Collins the Musician

Answer: Aryton Senna

Phil Collins and many other artists, including 'Pink Floyd', have all donated songs to the late Formula 1 champion. The money will go to support the charities that Senna's family endorses.

25. What is the name of the Disney Broadway Musical soundtrack that Collins wrote the lyrics for?

From Quiz Phil Collins

Answer: Tarzan

The Broadway show "Tarzan" is an adapted version of the 1999 animated film "Tarzan." Edgar Rice Burroughs wrote the story of Tarzan in 1912. Disney Theatrical Productions version of Tarzan began in March, 2006. Tarzan is a fictional character who was brought up by apes in the African jungle. Phil Collins has also appeared in the 2006 video game "Grand Theft Auto: Vice City Stories." Phil can be seen playing "In The Air Tonight." The song was also used in a commercial for Cadbury's Dairy Milk chocolate.

26. What song is this line from? "Well you know, you can run, and you can hide, but I'm not leaving 'less you come with me. We've had our problems, but I'm on your side."

From Quiz Phil Collins Lyrics

Answer: Something Happened On The Way To Heaven

The next line is, "you're all I need, please believe in me".

27. Phil Collins has donated a song to a tribute album: which song has been chosen by Phil to go on that album?

From Quiz Phil Collins the Musician

Answer: In The Air Tonight

'In The Air Tonight' is easily one of the greatest songs, if not THE greatest song, that Phil has done. This was the single that launched Phil as a solo arstist when it reached number 2 in the UK charts in 1981. It also was a massive hit in the US.

28. Which timely Bob Dylan song has he covered?

From Quiz All About Phil Collins

Answer: The times they are a-changing & The times they are a changing & The times they are a changin & the times they are a-changin

On his 'Dance Into The Light' album.

29. Phil Collins stared in the film "Buster" released in 1988. On the soundtrack was a song specially written by Phil Collins for the film. What was the name of this song?

From Quiz Phil Collins

Answer: Two Hearts

"Two Hearts" was a number one on the U.S. Billboard Hot 100 and reached number six on the UK singles chart. The song was written by Phil Collins and Lamont Dozier (of Motown's Holland-Dozier-Holland.) The soundtrack was a mixture of old songs from the 60s onwards. Tracks include "Just One Look" by The Hollies, "I Got You Babe" by Sonny & Cher, "Keep On Running" by the Spencer Davis Group, "Loco In Acapulco" by The Four Tops and "Sweets for My Sweet" by The Searchers. The comedy-drama film stared Phil Collins, Julie Walters, Larry Lamb and Sheila Hancock. The film was based on the true story of the Great Train Robbery of 1963. Collins played the part of Buster Edwards, who was a nightclub owner, and member of the gang that committed the Great Train Robbery. The robbery took place on the 8 August, 1963 at Bridego Railway Bridge, Ledburn near Mentmore in Buckinghamshire, England. The amount stolen was £2.6 million pounds, a lot of money in 1963. Most of the money was never recovered.

This is category 7691
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.