FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Harper Ben Quizzes, Trivia and Puzzles
Harper Ben Quizzes, Trivia

Ben Harper Trivia

Ben Harper Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music H-K

Fun Trivia
2 Ben Harper quizzes and 20 Ben Harper trivia questions.
1.
  Ben Harper Lyrics    
Multiple Choice
 10 Qns
Ben Harper is one of the most talented personalities in music today. Try your hand at my quiz primarily devoted to lyrics from Ben's extrodinary songs.
Average, 10 Qns, melonhead7, Sep 20 05
Average
melonhead7
374 plays
2.
  Why Isn't Ben Harper More Famous?    
Multiple Choice
 10 Qns
Ten questions pertaining to one of America's greatest, and lesser-known, singer-songwriter-guitarists -- Ben Harper.
Average, 10 Qns, KingAdaQuotes, Sep 20 05
Average
KingAdaQuotes
340 plays

Ben Harper Trivia Questions

1. What is the name of the band Ben Harper frequently plays with?

From Quiz
Ben Harper Lyrics

Answer: The Innocent Criminals

The Innocent Criminals are Oliver Charles (drums), Juan Nelson (Bass), Leon Mobley (Percussion), Marc Ford (Guitar), and Jason Yates (Keyboards). Many other people have drifted in and out of the line up over the years.

2. Ben Harper is originally from _____________, California.

From Quiz Why Isn't Ben Harper More Famous?

Answer: Inland Empire

Ben's grandparents own a music store in Claremont where Ben fell in love with music, discovering the guitar he uses today.

3. Which song contains the lyric: "Like good questions never asked, is wisdom wasted on the past..."?

From Quiz Ben Harper Lyrics

Answer: Blessed to Be a Witness

"Blessed to A Witness" appears on the 2003 album "Diamonds On the Inside". It is one of the most astoundingly transcendent songs when heard performed live by Ben.

4. What kind of guitar does Ben usually play?

From Quiz Why Isn't Ben Harper More Famous?

Answer: Weissenborn

It is a hollow-neck slide guitar from Hawaii.

5. Finish the lyric: "The stones from my enemies,these wounds will mend, but I cannot survive...".

From Quiz Ben Harper Lyrics

Answer: the roses from my friends

This beautiful song about drifting relationships and loss first appeared on Ben's 1997 album "The Will to Live". Live performances of the song without the Innocent Criminals can be heard on a few of Ben's live albums.

6. Which song features the lyric: "Sing me something my heart can use; misery loves a symphony"?

From Quiz Ben Harper Lyrics

Answer: Suzie Blue

"Suzie Blue" is my favorite track off of the 1999 album "Burn to Shine". The song has an old time jazz sound to it. It even has the sound of an old record playing in the background in the beginning!

7. Who gave Ben his first big break?

From Quiz Why Isn't Ben Harper More Famous?

Answer: Taj Mahal

Legend Taj Mahal caught one of Ben Harper's packed coffeehouse performances in the Inland Empire area and not only joined him up on stage, but invited him to open up for him on the road.

8. Finish the lyric: "I can make peace on earth..."

From Quiz Ben Harper Lyrics

Answer: with my own two hands

This song was orginally used as a an extended ending to the crown favorite "Burn One Down" but was eventually written as its own song on the "Diamonds on the Inside" album. Ben indicates in this uplifting anthem that all it takes to change the world is the will to do so and two hands.

9. Which song features the lyric "Good lovers make great enemies"?

From Quiz Ben Harper Lyrics

Answer: Please Bleed

"Please bleed so that I know that you are real; so I know that you can feel the damage that you've done..." is just a sample of other lyrics to the song. This haunting and emotional melody is about a love that has turned so jaded that there are doubts about whether they can even feel emotion or pain anymore.

10. Ben's first album is called "Welcome to the __________ World".

From Quiz Why Isn't Ben Harper More Famous?

Answer: Cruel

This album contains the touching "Waiting On An Angel."

11. Which song features the lyric: "So if you catch yourself thinking it has changed for the best you better second guess..."?

From Quiz Ben Harper Lyrics

Answer: Like A King

This song is a tribute to Dr. Martin Luther King Jr. and an introspection on what happened to Rodney King in Los Angeles. When played live the song is usually coupled with a touching and melodic rendition of Maya Angelou's "I'll Rise".

12. Which song begins with the lyrics: "I believe in a few things, God the devil and love. Cause I've looked up from the bottom and I've stared down from above"?

From Quiz Ben Harper Lyrics

Answer: Ground on Down

"Cause there's good deeds and there is good intention" is another wonderful line fromt the song. It debuted on Ben's groundbreaking 1995 album "Fight For Your Mind".

13. Ben's second album is titled "Fight For Your ________."

From Quiz Why Isn't Ben Harper More Famous?

Answer: Mind

The cover has Ben's face surrounded by flames.

14. "My choice is what I choose to do and if I'm causing no harm it shouldn't bother you" is a lyric from which Ben Harper song?

From Quiz Ben Harper Lyrics

Answer: Burn One Down

By far one of Ben's more popular song's, it also debuted on 1995's "Fight For Your Mind". It is also featured on many of his live albums for it is definitely a crown favorite.

This is category 14424
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.