FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Rock and Roll Hall of Fame Quizzes, Trivia and Puzzles
Rock and Roll Hall of Fame Quizzes, Trivia

Rock and Roll Hall of Fame Trivia

Rock and Roll Hall of Fame Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music Industry Awards

Fun Trivia
22 quizzes and 240 trivia questions.
1.
  Rock and Roll Hall of Fame: Big Joe Turner    
Multiple Choice
 10 Qns
Big Joe Turner was a dynamic performer who earned his way into the second class of the Rock and Roll Hall of Fame with his versatile vocal style mixing jazz, blues and R&B.
Tough, 10 Qns, ralzzz, Jun 07 22
Tough
ralzzz gold member
Jun 07 22
186 plays
2.
  Rock and Roll Hall of Fame - The First Ten   best quiz  
Match Quiz
 10 Qns
This quiz is a tribute to the first ten inductees into the Rock and Roll Hall of Fame, in 1986. Only their music is left, reunite them with it. US chart: Joel Whitburn's Billboard book of Top Pop Singles. UK chart: Guinness book of British Hit Singles.
Easier, 10 Qns, shipyardbernie, Nov 01 22
Easier
shipyardbernie gold member
Nov 01 22
699 plays
3.
SNUB HUB PART 2 R and R Hall of Fame Omissions Another 20 artists who have been denied their just due with an induction to the Hall of Fame. Use the photo clues and info to decode the snubs. *Obviously an induction to the Hall could occur in the future*
Easier, 20 Qns, mj20, Sep 10 22
Easier
mj20
Sep 10 22
386 plays
4.
SNUB HUB PART 1 R and R Hall of Fame Omissions These 20 artists have been overlooked for the Hall of Fame prestige they deserve. Photo clues point toward the musicians, or their songs/albums. Decode the snubs as best you can. * Obviously an induction to the Hall could occur in the future *
Easier, 20 Qns, mj20, May 10 21
Easier
mj20
May 10 21
386 plays
5.
Once Is Not Enough
  Once Is Not Enough   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Being inducted into the Rock and Roll Hall of Fame only once is so under achieving. These special individuals were all inducted at least twice. A recent visit to the Rock and Roll Hall of Fame prompted this quiz.
Difficult, 10 Qns, ralzzz, Sep 25 11
Difficult
ralzzz gold member
2995 plays
6.
  Rock 'n Roll HOF (1986)   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Match these first Rock and Roll Hall of Famers with their signature hits.
Very Easy, 10 Qns, nyirene330, Feb 01 20
Very Easy
nyirene330
Feb 01 20
586 plays
7.
  Rock and Roll Hall of Fame Series: Muddy Waters   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
It would be hard to imagine the Chicago blues scene without the work of Muddy Waters. Take this quiz to learn a bit about the legend.
Tough, 10 Qns, ralzzz, Apr 19 08
Tough
ralzzz gold member
334 plays
8.
  A Trip to The Rock & Roll Hall of Fame   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The Rock & Roll Hall of Fame is reserved for the best of the best...songs, singers, groups, songwriters, record producers, musicians, and DJs, etc. In 1982, Joan Jett sang, "I Love Rock & Roll". I'm guessing you do too. Let's visit.
Tough, 10 Qns, paulmallon, Jan 17 15
Tough
paulmallon gold member
592 plays
9.
  Rock and Roll Hall Of Fame I   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz features just a few of the inductees into the Rock and Roll Hall of Fame, since its inception in 1986. The years 1986-94 are featured here. Good luck!
Tough, 10 Qns, silverginger, May 22 05
Tough
silverginger gold member
1681 plays
10.
  Rock and Roll Hall of Fame II   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz features just a few of the inductees into the Rock and Roll Hall of Fame, since its inception in 1986. The years 1995-2003 are featured here. Good luck!
Average, 10 Qns, silverginger, Aug 01 21
Average
silverginger gold member
Aug 01 21
1584 plays
trivia question Quick Question
What is Smokey Robinson's real first name?

From Quiz "Rock and Roll Hall of Fame: Smokey Robinson"




11.
  Rock and Roll Hall of Fame: Smokey Robinson   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Smokey Robinson had a voice that could best be described a "pure silk". His approach to singing was inspirational to many of his peers and followers. This quiz is about the man and his music.
Tough, 10 Qns, ralzzz, Aug 24 22
Tough
ralzzz gold member
Aug 24 22
510 plays
12.
  Rock and Roll Hall of Fame: The Drifters   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The Drifters had a such a great sound that Ahmet Ertegun once claimed they were the greatest artists on his Atlantic Records. This quiz features their impressive body of work.
Tough, 10 Qns, ralzzz, Nov 26 13
Tough
ralzzz gold member
347 plays
13.
  Rock and Roll Hall of Fame Series: Otis Redding    
Multiple Choice
 10 Qns
Otis Redding, often dubbed the "King of Soul", was a tremendously gifted singer whose life was cut way too short. This quiz will hopefully inspire those unfamiliar with his work to seek out the soulful sounds of the gifted Mr. Redding.
Tough, 10 Qns, ralzzz, May 03 11
Tough
ralzzz gold member
229 plays
14.
  Rock and Roll Hall of Fame Series: Carl Perkins    
Multiple Choice
 10 Qns
Carl Perkins was born into a family of sharecroppers from Tennessee and went on to practically invent the rockabilly genre of music. This quiz is all about the man and his "Blue Suede Shoes".
Average, 10 Qns, ralzzz, Jun 07 22
Average
ralzzz gold member
Jun 07 22
264 plays
15.
  Rock and Roll Hall of Fame Series: Bo Diddley editor best quiz   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Bo knows the blues. This musician has had as much influence on rock and roll music as any bluesman ever. This quiz covers the life, music and the artists he influenced over his career.
Tough, 10 Qns, ralzzz, Jan 20 20
Tough
ralzzz gold member
Jan 20 20
905 plays
16.
  Rock and Roll Hall of Fame Series: Fats Domino   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Fats Domino, or "The Fat Man" as he is affectionately known, took the music world by storm. See how much you know about this great artist.
Tough, 10 Qns, ralzzz, Jun 07 22
Tough
ralzzz gold member
Jun 07 22
530 plays
17.
  Rock and Roll Hall of Fame   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The Rock and Roll Hall of Fame...a storied institution that recognizes the contributions of some of rock and roll's greatest legends. Let's see how much YOU know about its history!
Difficult, 10 Qns, mister420, Jan 21 16
Difficult
mister420
1008 plays
18.
  Rock'em Baby    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about the Rock and Roll Hall of Fame (RRHOF), the rules, inductees and who inducted them.
Average, 10 Qns, zambesi, Aug 06 21
Average
zambesi
Aug 06 21
223 plays
19.
  Rock and Roll Hall of Fame: Jackie Wilson    
Multiple Choice
 10 Qns
Jackie Wilson is sometimes overlooked as to his innovation in performing live music. Wilson was truly a joy to watch on stage.
Difficult, 10 Qns, ralzzz, Feb 23 23
Difficult
ralzzz gold member
Feb 23 23
571 plays
20.
  Rock and Roll Hall of Fame: Clyde McPhatter    
Multiple Choice
 10 Qns
Clyde McPhatter was one of the first singers to cross over from gospel to soul music in the 1950's. How much do you remember about this gifted singer?
Tough, 10 Qns, ralzzz, May 06 09
Tough
ralzzz gold member
181 plays
21.
  Rock and Roll Hall of Fame Series: The Coasters    
Multiple Choice
 10 Qns
The Coasters were one of the first singing groups to unite doo-wop, comedy and soul. Answer the following questions about this classic group.
Difficult, 10 Qns, ralzzz, May 01 20
Difficult
ralzzz gold member
May 01 20
297 plays
22.
  Rock and Roll Hall of Fame Inductors    
Multiple Choice
 10 Qns
Can you identify the artists who served as inductors for current members of the Rock and Roll Hall of Fame? Induction ceremonies are held the calendar year prior to formal inclusion in the hall.
Very Difficult, 10 Qns, TelegramSam1, Mar 22 09
Very Difficult
TelegramSam1
448 plays

Rock and Roll Hall of Fame Trivia Questions

1. In which city is the Rock and Roll Hall of Fame?

From Quiz
Rock'em Baby

Answer: Cleveland, Ohio

Cleveland, Ohio is the home of the RRHOF, with Cleveland being chosen in 1986 and in 1993 was the ground breaking ceremony with the building opening in 1995. Cooperstown, New York, is the home of the Baseball Hall of Fame which was established in 1936 and dedicated in 1939. Springfield, Massachusetts, is the home of The Naismith Memorial Basketball Hall of Fame and was established in 1959. Canton, Ohio,is the home of the Pro Football Hall of Fame which was opened in 1963.

2. Which two Beatles attended the ceremony to accept their induction in 1988?

From Quiz Rock and Roll Hall of Fame

Answer: George Harrison & Ringo Starr

Paul McCartney did not attend due to personal & business conflicts between him & the surviving members. Yoko Ono accepted on behalf of her late husband John Lennon.

3. Mick Jagger inducted The Beatles into the Rock and Roll Hall of Fame in 1988. What non-performer did he induct in 2004?

From Quiz Rock and Roll Hall of Fame Inductors

Answer: Jann S. Wenner, publisher of "Rolling Stone" magazine

Jann Wenner inducted The Sex Pistols into the hall in 2006. Phil Spector was inducted in 1989 by Tina Turner. Gamble and Huff were inducted by Jerry Butler in 2008.

4. Jackie Wilson was popularly referred to by which nickname?

From Quiz Rock and Roll Hall of Fame: Jackie Wilson

Answer: Mr. Entertainment

Wilson was affectionately dubbed Mr. Entertainment or sometimes Mr. Excitement by his peers. He shares the nickname Mr. Entertainment with another legendary artist, Sammy Davis Jr. The Godfather of Soul was one of many nicknames given to James Brown. The Chairman of the Board was none other than Frank Sinatra. The King of Pop is the oft troubled Michael Jackson.

5. Big Joe Turner owed much success to his early singing career when he was a singing bartender. The bar patrons took to calling Turner by the name The Singing Barman. In which city did Turner get his start?

From Quiz Rock and Roll Hall of Fame: Big Joe Turner

Answer: Kansas City, Missouri

Like many performers of the era, Turner began singing in his church in Kansas City, Missouri. Once he started singing while working as a bartender, he was so popular that when the police would raid clubs he was working in, the bar owners would have him bailed out before he was even booked into jail.

6. There is nothing more special in music than peer-to-peer praise, when one noted artist publicly comments on another's body of work in a very positive manner. Which great songwriter dubbed Smokey as "America's greatest living poet"?

From Quiz Rock and Roll Hall of Fame: Smokey Robinson

Answer: Bob Dylan

Probably one of the most famous examples of one artist dishing out praise for another in music history. The quote was taken after the song "You've Really Got a Hold on Me" was making its way up the charts.

7. Carl Perkins has many easily identifiable songs to his credit. What was the first recorded at legendary Sun Studios?

From Quiz Rock and Roll Hall of Fame Series: Carl Perkins

Answer: Movie Magg

Once Perkins realized the popularity Elvis Presley had with his debut releases for Sun Records, as produced by Sam Phillips, he rushed directly to the source of the sound. Perkins didn't have far to travel, he was living in Tiptonville, TN (a suburb of Memphis) and performing with his brothers Jay and Clayton. The flip side to the single was titled "Turn Around".

8. In which state was Clyde McPhatter born?

From Quiz Rock and Roll Hall of Fame: Clyde McPhatter

Answer: North Carolina

McPhatter was born in Durham, NC on November 15, 1932, but spent his formative years in New Jersey, learning to sing in his father's church. Singing in the church choir gave McPhatter the skills necessary to branch out and make singing his career.

9. In which city were The Coasters formed?

From Quiz Rock and Roll Hall of Fame Series: The Coasters

Answer: Los Angeles

The band began as a doo-wop singing group originally named The Robins in Los Angeles, CA in 1949. The Robins were signed to Spark Records and released the song "Smokey Joe's Cafe". The Coasters were born when several members of The Robins left the group and relocated to New York, thus leading to the band name, leaving one coast and heading towards another.

10. What southern US state was Fats Domino born?

From Quiz Rock and Roll Hall of Fame Series: Fats Domino

Answer: Louisiana

Fats Domino was born in New Orleans, LA on February 26, 1928. He was one of nine children.

11. Initially there were four categories of inductees. One of the original four was "Performers" which still remains as the largest inductee category. In the year 2000 a new category was added. Can you name this new category in 2000?

From Quiz Rock'em Baby

Answer: Sidemen

This category "Sidemen" is for those muscians who have spent most of their careers out of the spotlight but have been involved as backup musicians for major artists at concerts or recording sessions. In 2010 the category "Sidemen" was replaced with the category "Award for Musical Excellence". The "Non-Performers" category has since been renamed in 2008 as the " Ahmet Ertegun Award". Ahmet Ertegun (1923-2006) was a Turkish-American businessman and songwriter who was a co-founder of Atlantic Records and the RRHOF.

12. Which artist was Otis Redding working with early in his career when he was given the chance to record one of his original songs titled "These Arms of Mine"?

From Quiz Rock and Roll Hall of Fame Series: Otis Redding

Answer: Johnny Jenkins

Otis Redding was a member of Johnny Jenkins and the Pinetoppers. When Mr. Jenkins was given the chance to cut some tracks at Stax Records, Otis was allowed some time at the end of the recording session to mess around with one of his original songs titled "These Arms of Mine". It was the success of this single, and the impression he left on Stax Records management, which led the label to offer him a position as a session artist.

13. What band refused to attend their induction ceremony in 2006?

From Quiz Rock and Roll Hall of Fame

Answer: Sex Pistols

Once a punk, always a punk! Lead singer Johnny Rotten wrote an infamous letter to the Hall of Fame criticizing, amongst other things, how artists are voted in & the costly price to attend.

14. One of Jackie's first professional singing jobs was to replace which fellow Rock and Roll Hall of Fame member in the group Bill Ward and His Dominoes?

From Quiz Rock and Roll Hall of Fame: Jackie Wilson

Answer: Clyde McPhatter

Jackie replaced Clyde in 1953 after Johnny Otis took notice of Wilson at a local Detroit talent show. McPhatter had been with Bill Ward but left to form The Drifters, a highly successful act that Ahmet Ertegun signed to his Atlantic Records.

15. This slide guitarist is best known to be the single biggest influence in Waters' decision to become a musician. Who is it?

From Quiz Rock and Roll Hall of Fame Series: Muddy Waters

Answer: Son House

Although all of these artists could be considered influences, it was Son House and his emotional style of playing and singing that hooked Muddy Waters. Son House is considered one of the main pioneers in the Mississippi Delta style of blues.

16. Which incredible piano player did Big Joe Turner form a partnership with in the early 1930s?

From Quiz Rock and Roll Hall of Fame: Big Joe Turner

Answer: Pete Johnson

These were all influential piano players of the early to mid 1900s. Each brought something very unique to their individual styles. Pete Johnson was one of the innovators of the boogie-woogie style of piano playing that would be an integral part of early rock and roll. Johnson was active in music in the decades of the 30s, 40 and 50s. He passed away in 1967.

17. What group gave Clyde McPhatter his start in professional music?

From Quiz Rock and Roll Hall of Fame: Clyde McPhatter

Answer: The Dominoes

The Dominoes was founded by Billy Ward in the early 1950's. The group found regional success with songs such as "Do Something For Me" and "The Bells". The song "Have Mercy Baby" reached number one on the American R&B charts and remained there for ten weeks. McPhatter was known as "Clyde Ward" during his time with The Dominoes and was billed as Billy Ward's brother, a gimmick they thought would increase the group's chance at stardom.

18. What was Bo Diddley's birth name?

From Quiz Rock and Roll Hall of Fame Series: Bo Diddley

Answer: Ellas Bates

Although many consider his real name to be Ellas McDaniel, he was born with the name Bates. He did not take the name McDaniel until he was adopted by his mother's cousin, Mrs. Gussie McDaniel. Otha Ellas Bates McDaniel, as his name eventually became, moved to Chicago when he was only 6 or 7 years old. It was at the Willard Elementary School in Chicago that his class mates gave him the name Bo Diddley.

19. One of the greatest hits from The Coasters was "Yakety-Yak". What classic R&B saxophonist was featured prominently on this song?

From Quiz Rock and Roll Hall of Fame Series: The Coasters

Answer: King Curtis

King Curtis, born Curtis Ousley, was an extremely talented musician who played with a number of artists including The Coasters and Aretha Franklin's backing band, The Kingpins. Curtis had a solo number one R&B hit titled "Soul Twist"

20. What was Fats Domino's real birth name?

From Quiz Rock and Roll Hall of Fame Series: Fats Domino

Answer: Antoine Domino Jr.

Born Antoine Domino Jr., he was named Fats as a youngster due to his girth in his belly region. Fats learned much of his musical style from his sister's husband, Harrison Verret.

21. 1986 was the first year of induction to the Rock and Roll Hall of fame. Each artist/s inducted is inducted by another individual. In that first year there were 10 inductees. Who inducted Elvis Presley?

From Quiz Rock'em Baby

Answer: Julian and Sean Lennon

The following nine inductees in 1986 and the person who inducted them are as follows: Chuck Berry (Keith Richards), James Brown (Steve Winwood), Sam Cooke (Herb Alpert), Fats Domino (Billy Joel), Buddy Holly (John Fogerty), Little Richard (Roberta Flack), Jerry Lee Lewis (Hank Williams Jr.), The Everly Brothers (Neil Young) and Ray Charles (Quincy Jones). The person who is chosen to do the induction of the inductee is usually someone who has been influenced by the inductee's music. Julian and Sean Lennon seemed an unusual choice for The King!

22. When was the first year the Hall of Fame inductions were held?

From Quiz Rock and Roll Hall of Fame

Answer: 1986

What a class! The first Hall of Fame inductees in 1986 were Chuck Berry, James Brown, Ray Charles, Sam Cooke, Fats Domino, The Everly Brothers, Buddy Holly, Jerry Lee Lewis, Little Richard, and Elvis Presley.

23. Who did Billy Corgan of The Smashing Pumpkins induct into the Rock and Roll Hall of Fame in 1996?

From Quiz Rock and Roll Hall of Fame Inductors

Answer: Pink Floyd

Pink Floyd entered the hall on their 3rd ballot.

24. Which nickname did Big Joe Turner respond to?

From Quiz Rock and Roll Hall of Fame: Big Joe Turner

Answer: The Boss of the Blues

Big Joe Turner was born Joseph Vernon Turner in 1911. He quickly became known as Big Joe due to his large size, and his booming voice. Big Joe weighed in at well over 250 pounds and stood at 6'2" tall.

25. Which song is famously noted as the launching pad for the Motown label?

From Quiz Rock and Roll Hall of Fame: Smokey Robinson

Answer: Shop Around

Even though the song "Bad Girls" was the first song to be recorded at Motown (it was released nationally on Chess records), the song "Shop Around" gave the label its first hit, and the capital it needed to secure other artists to the fledgling label.

26. Which group did Clyde McPhatter help establish in 1953? McPhatter recorded "Money Honey" and "Honey Love" with this group.

From Quiz Rock and Roll Hall of Fame: Clyde McPhatter

Answer: The Drifters

McPhatter was signed to Atlantic Records by Ahmet Ertegun in 1953 and The Drifters were formed. The Drifters, fronted by McPhatter, had hits with the songs "Such a Night", "What'cha Gonna Do" and the remake of the Christmas standard "White Christmas". When McPhatter was drafted into the US Army, he made the decision to leave the group and pursue a solo career. The Drifters went on to great success without McPhatter, using a great number of lead singers, eventually winding up in the Rock and Roll Hall of Fame in 1988.

27. Bo Diddley is best known as one of the most influential electric guitar players ever. What instrument did he first play, which some say he did so prodigiously?

From Quiz Rock and Roll Hall of Fame Series: Bo Diddley

Answer: violin

Although Diddley played the trombone in the church choir, it was his studies of classical violin that really motivated him to pursue a career in music.

28. The Coasters hit it big with this song that featured the catch phrase "Why's everybody always pickin' on me"?

From Quiz Rock and Roll Hall of Fame Series: The Coasters

Answer: Charlie Brown

This song featured the classic catch phrase as sung by Will "Dub" Jones. Jones was once a member of The Cadets, and The Jacks, who released "Stranded in the Jungle" in 1956. The Cadets and The Jacks were both the same band, performing under different names depending on which record company was promoting the appearance.

29. What was the name of Domino's first single? Many consider this to be the true first rock and roll song ever recorded.

From Quiz Rock and Roll Hall of Fame Series: Fats Domino

Answer: The Fat Man

"The Fat Man" was recorded in 1949 on the Imperial record label. The song reached number two on the R&B charts and sold over one million copies.

30. In 1997, a family band joined the Hall of Fame. Their first major hit was entitled "New York Mining Disaster 1941". Who were they?

From Quiz Rock and Roll Hall of Fame II

Answer: The Bee Gees

Barry Gibb, along with twins Maurice and Robin released their first single in 1963 and have since gone on to worldwide stardom. Other inductees this year were: The (Young) Rascals, Buffalo Springfield, Crosby, Stills and Nash, The Jackson Five, Joni Mitchell, and Parliament-Funkadelic.

This is category 13435
Last Updated Feb 25 2024 9:10 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.